Last news in Fakti

9 Декември, 2022 09:40 891 16

Индустриалният капитал: Корупция има в целия свят, в цяла Европа, тя не е само в България

  • шенгенско пространство-
  • корупция-
  • бизнес

Бизнесът губи време от оставянето ни извън Шенген, за бизнеса времето е пари, каза Добрин Иванов от АИКБ

След 11 години чакане за влизане в Шенгенското пространство, вчера отново сме в чакалнята и все още продължаваме да чакаме. Това каза пред Радио "Фокус“ Добрин Иванов от АИКБ.

"Причините са вече тривиални, две държави гласуваха против, като според нас те са чисто политически. Още повече тези две държави чрез това гласуване се опитват да решат свои вътрешнополитически проблеми. И в Нидерландия, и в Австрия предстоят избори през пролетта и чрез оставянето на България извън Шенгенското пространство, те на практика адресират към своите избиратели послание, че по този начин се борят с миграцията. Но решението е това, ние отново сме извън Шенген и се надяваме, че българската държава следващите няколко месеца ще работи в посока за преодоляване на всички пречки. И да се надяваме, че следващата година ще се разгледа отново въпросът и България и Румъния ще бъдат приети в Шенген“.

Аргументите на двете страни са абсолютно нереални и нелогични, даже смешни особено на Нидерландия, имайки предвид, че тяхното изискване е да имаме положителен доклад, а такъв доклад не се изготвя от ЕК, обясни Иванов. "Несъстоятелни са им аргументите относно корупцията. Нима в Нидерландия няма корупция, в Австрия до преди години имаше скандали, при които висши държавни служители, включително и техният канцлер, бяха отстранени заради корупционни практики и т.н. Корупция има в целия свят, в цяла Европа, корупцията не е само в България.“

Надяваме се да бъде съставено правителство, което да води активна политика, за да влезе България в Шенген, допълни Иванов.

"Смятам, че шансовете ни са реални. За голямо съжаление не се случи сега, след 11 г. чакане, макар че има множество доклади, че сме готови. Смятам, че следващата година е възможно, ако се насрочи дата за обсъждане на този въпрос, да имаме положително становище на 27-те страни-членки. И Европа би спечелила от това да няма вътрешни граници между страните-членки, и Европа би спечелила от това страните-членки да бъдат консолидирани и да пазят заедно външните си граници. Смятам, че това решение беше грешно не само за България, но и е против общоевропейския интерес. И това го съзнаваха всичките 25 страни, които гласуваха за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.“

Не ни очаква нищо по-различно от това, което се случва в последните 15 г. от приемането ни в ЕС, заяви Иванов по повод това, че не сме приети в Шенген. "Стана ясно, че още 2011 г. сме готови технически. Бизнесът губи време от това решение. За бизнеса времето е пари. Времето, което се губи е основно във формалностите при транспортирането на стоки и материали. Повишават се разходи за транспорт към и от европейските страни.“

Според АИКБ трябва да има политическа реакция на първо време, тъй като решението за оставянето на България извън Шенгенското пространство, освен всичко друго е и много унизително, защото Европа показа как ни третира като втора ръка членка, категоричен е Иванов.

"Именно заради това реакцията на държавата трябва да е решителна, но премерена. Трябва да се направят решителни стъпки, с които да покажем, че не се примиряваме с оценката на нашите европейски партньори. Трябва да се привика нашия посланик за консултации в страната, може да се привикат и посланиците на двете страни за разговори. И естествено активна дипломация с изпълнителната власт в двете страни. Не мисля, че това би дало някакъв резултат, но след преминаването на изборите в двете държави, би трябвало да се успокоят политическите страсти и да се водят нормални разговори за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯКОЙ

    15 1 Отговор
    Така, така, обичате си корупцията, нали ? Че как станахте богати - на този, на онзи, на вас ! Само г-н Божков си призна за подкупи към Горанов и Борисов чрез Севда ! А вие няма да признаете, докато Гешев е ваш !
  • 2 попара

    1 0 Отговор
    И БеБе го подсказа същото,ама преди 12 години. Че има Ко рупция. Не била от Рупите.
  • 3 Пич

    6 8 Отговор
    Не е трудно ! Трябва само да блокираме всяко решение на ЕП , което е жизненоважно за тези , или за бизнеса им !!! Но имаме само шматароци ! Някой може ли да ми каже , защо подкрепихме щуротията на Макрон , която удари нашите транспортни фирми ???!!! И после - олеле , не сме били искали точно това !!! Идиоти.....
  • 4 Ммм...да

    12 3 Отговор
    Кочината ще бъде първата изхвърлена държавица от ЕС.Най-бедната и най-престъпната територия в Европа.Даже в Африка няма такива убитаци.
  • 5 Пловдив

    12 0 Отговор
    Да,но тук е много видна,дразнеща и ненаказуема. В това е разликата.
  • 6 Българка

    5 8 Отговор
    Доста добър коментар. Това е положението, проблема е в слугите , които "услужливо" ни излагат пред света. Да ги посочим дружно! Елена Йончева, цялото ДБ + техните евро депутати, цялото ПП с всички глупотевини които сътвори водейки се и изпълнявайки указанията на Козяк. Може да има и други, но за тия съм сигурна , че не работят за България и българите.
  • 7 Даниел

    10 2 Отговор
    Най-вероятно е така,но никъде в Европа не стоят безучастни към корупцията ,никъде не се назначават прокурори ,за да пазят наще или да удря неудобните,предполагам ,че даже Илон Мъск няма цял шкаф с пачки до спалнята.
    Не сме приети не,защото имаме корупция ,а защото нямаме резултати в борбата с/у нея!
  • 8 !!!?

    7 1 Отговор
    И в нас предстоят избори,...затова ли е този вой, при положение, че държавната ни граница е на дупки като швейцарско сирене !!!?

  • 9 Гост

    16 1 Отговор
    Бецеее холандеца ходи с колело на работа. А неште с какво? С наточени лимузини. Корупция има навсекъде, ама у нас си е родината на корупцията.
  • 10 !!!?

    12 0 Отговор
    Разликата е, че в другите страни има корупционни скандали, а при нас е корупционна Епидемия !!!?
  • 11 Оракула

    8 0 Отговор
    Проблема е ,че във нормалните държави,
    корупцията се бори от прокурори, които си вършат работата ,
    докато в България ,
    разделените Политически корупционни кланове ,
    управляват прокуратурата и главния прокурор!

    Я кажи сега на Българския народ,
    теб кой те предложи,
    за този пост който ти заемаш,да представляваш" Индустриалния Капитал"
    и какъв бизнес опит имаш ,
    та избраха точно теб????????????????????????????
    И защо, точно ти си най -подходящия???
    Щеше ли ,да си там, ако тази организация е чиста и без корупция?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ССС

    1 0 Отговор
    Жалки сте!

    Превзета, корумпирана държава и жалък бизнес. Какво стана с руския газ, без който щяхте да фалирате. Можете да продължавате да плачете за руските ресурси, без които не можете след това да говорите простоти, че наличието на корупция не е проблем и да се чудите, защо не ни пускат в Шенген.

    За да се опитваш да манипулирш публиката, може би е необходимо малко повече сиво вещество.

    Нас не ни пускат в Шенген, не защото има корупция (каквато действително има навсякъде), а защото няма борба срещу корупцията. Защото, това което управляващите ни наричат "борба срещу корупцията" всъщност е театър (показуха), "потьомкино село". Защото сме превзета държава.
  • 14 Перо

    2 1 Отговор
    Какъв индустриален капитал в БГ? Това са боклуци от червената буржоазия или техни деца, понастоящем държавни милионери! Не знаят даже,че Шенген има отношение само към визовия режим за граждани от трети страни /извън ЕС/ и граничния контрол за тях, което не касае бизнеса и пътуванията на българи! На всички ГКПП има надписи над гишетата “Европейски съюз” “ Други”, а не “Шенген” и “други”! Просто БГ няма право да издава шенгенски входни визи,поради липса на допуск до полицейските база данни на Шенген, с които чужденците да имат право да посещават и други страни от това пространство,без други визи, в рамките на указания във визата срок! Ако чужденеца си получи виза от посолство на страна член на Шенген,може свободно да посещава целия ЕС,вкл.БГ. Какви са тия глупости,че едва ли не ще се прекъснат всички транспортни връзки на БГ и икономиката ще отиде в пълен колапс! Неграмотни хора! Даже, преди години,когато имахме тежък визов режим с цял свят,плюс много други бюрократични проблеми, БГ имаше СО МАТ, най-мощната транспортна фирма в света и превоза никога не е спирал!
  • 15 Липса на клиенти

    2 0 Отговор
    Пристанище Ротердам е най-големият вносител на наркотици,кървави диаманти от Африка,кантрабанда и жива плът. Ако България бъде приета в Шенген трафикът на стоки ще се насочи предимно по дестинацията Пирея/Солун,Петрохон,Лом/Видин,р. Дунав. Ще увехне и законният и незаконният товарооборот на евреите на немскоезичните народи - холандците,банки ще фалират,а кварталите на Червените фенери ща затворят заради липсата на клиенти.
  • 16 дде4

    2 0 Отговор
    Тоя Индустриален капитал е най- покварената и антихуманна организация. Заради тех Бг е на дъното по всички класации за доходи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове