Last news in Fakti

11 Декември, 2022 18:34 2 182 25

Петър Витанов: Партиите ни не искаха да ни приемат в Шенген, за да не правят подарък на Радев

  • петър витанов-
  • шенген

Разделението на България от Румъния за Шенген за малко не се случи. Благодарение и на българската дипломация успяхме да избегнем най-лошия вариант

Петър Витанов: Партиите ни не искаха да ни приемат в Шенген, за да не правят подарък на Радев - 1

Разделението на България от Румъния за Шенген за малко не се случи. Благодарение и на българската дипломация успяхме да избегнем най-лошия вариант.

Това каза пред Euronews Bulgaria ръководителят на делегацията на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов.

Сега предстои шведско председателство с крайно дясно управление и не смятам, че е редно да повдигаме повторно въпроса за Шенеген, защото политическата нестабилност в България ще продължи и през следващите 6 месеца. По-добре да имаме едно постоянно правителство, което да може да поема дългосрочни ангажименти, за да стоим по-добре в очите на Европа.

След това испанското председателство през втората половина на 2023 г. има шанс след като нещата се нормализират този въпрос да излезе на дневен ред и да получи своето окончателно решение.

Опитът за разделение е факт, той продължава активно. Съвсем разбираемо е, румънците имат интерес да решат своя въпрос първо, така че ние не можем да се сърдим. Просто смятаме, че то не е целесъобразно нито политически, нито юридически, нито рационално, защото в крайна сметка Дунав не може да бъде шенгенска граница.

Нито Европа, нито една от двете страни имат интерес от разделяне. Трябва да продължим да бъдем в пакет, защото сме по-силни.

Не виждам надежда, че може да има правителство. Ако някой е решил да прави еквилибристики с падащ кворум, ходене до тоалетната и подобни гимнастики, не мисля, че е в интерес на собствената му партия. Дори и да ги направят, това няма да има дългосрочно стабилизиращо действие.

Половината, което гледате в българския парламент е чисто лицемерие. Повечето не искаха да ни приемат в Шенген, дори и нашите политически партии. Защото не искаха да направят подарък на президента Радев и неговото правителство. Големите партии да не мислите, че бяха много активни в този процес по търсене на решение? Това би дало допълнителен политически тласък, легитимност и доверие на всяко едно правителство по чието време този въпрос успее да бъде решен.

Политическата нестабилност доведе до там, че улисани и във вътрешните проблеми, не обърнахме достатъчно внимание на Шенген. Кой е виновен няма абсолютно никакво значение и е най-малко продуктивната тема за разговор. По-важно е какво правим оттук нататък.

Колкото до третия мандат и действията на Борисов, според мен те са опит да се торпилира всякакъв опит за правителство с третия мандат. Имаме основание да мислим, че президентът може пак да връчи третия мандат на БСП от някакъв реверанс към левите хора. Би могъл да го връчи и на бившия министър председател в служебния му кабинет, който е част от неговия екип през годините. Не вярвам да го връчи на ДПС и „Възраждане“, защото това би било не чат толкова продуктивно от гледна точка на създаване на правителство. Ръководството на нашата партия има най-силно желание да се сформира кабинет. Изглеждат най-ангажирани с този процес. Но на когото и да го връчи просто няма да има кабинет.

Случката с Явор Божанков е само еманация на това, което се случва през последните месеци. Кметът на Кресна напусна БСП преди по-малко от месец, преди четири месеца изключихме единствения си районен кмет на София – Делян от Изгрев, изпаднахме в пълна международна изолация, чисто като реторика принадлежим на някаква крайна десница. Виждате какви са процесите на дестабилизация и разпад в БСП.

Там се действа на принципа на сектата на Давид Кореш – американски религиозен фанатик. Буквално със сходен религиозен фанатизъм се водим към същото самоубийство, до което Давид Кореш доведе 70 души преди 27-8 години в САЩ. Всеки който мисли различно бива под една или друга форма изхвърлен.

Не познавам социалист, който да смята, че след 2 месеца БСП ще се представи по-добре на предсрочни избори.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Адам Хилтън

    18 1 Отговор
    Демек "Провалихме се успешно!" така ли? хаха
  • 4 ОБЕКТИВЕН

    22 3 Отговор
    А ти имаш ли си идея, колко много ни псуват ромънците, защото ги дърпам назад, заради корумпирани те политици. Там вкараха и бивш министър в затвора , а тук парламента е препълнен с бандити.

    Коментиран от #16

  • 5 Мнение

    15 0 Отговор
    Политиците се карат...България губи.
    Някакви си слагат червени линии...обикновените хора си стоим наказани в ъгъла без редовно правителство и бюджет.
    Те се карат за машинки и бюлетини,а ние се чудим защо ни правят на страна от третия свят и си мислят,че не можем да прочетем защо в ЕС са пробвали машинките и са ги забранили.
    Те решават на скрити заседания какво да пращат и после да плащаме с нашите данъци с цената на мизерията и риск утре да ни мобилизират.
    Малко е несправедливо,нали?
    Не се карайте,няма смисъл заради чужденци,които утре ще си заминат,а днес само гледат как да ни източат.
  • 6 аз България

    12 2 Отговор
    Противопоставяйки се на отделянето на България от Румъния за Шенген, нашите политици доказаха, че са само за собствен интерес, румънците са много години пред нас и много по-достойни
  • 7 КОЙ Е ПА ТОАПЕДАЛ ?

    1 5 Отговор
    ..................................
  • 8 Диоген

    18 5 Отговор
    ПЪТЯТ към ШЕНГЕН, минава през ЕВРОЗОНАТА и ОТКАЗВАНЕТО на България от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ !

    Както ни НАТИКАХА в ЕС и НАТО без РЕФЕРЕНДУМ, така ПРОДАЖНИТЕ политици в България искат да УНИЩОЖАТ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ, контролиран от Българската Народна Банка !

    СЪД за ПРОДАЖНИЦИТЕ !

    РЕФЕРЕНДУМ по въпроса, касаещ "приемането" на ЕВРОТО и ОТКАЗВАНЕТО от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ !
  • 9 НАПРЪЩЯЛ

    1 2 Отговор
    ало ,бай лапко,да вземеш да го източиш Радев а ко ши каиш
  • 10 ГОРСКИ

    11 1 Отговор
    Защо има такива болни хора да ни набиват само глупости, заради президента не са ни приели във шенген!!!!!
  • 11 Бамбука

    6 4 Отговор
    Много добър анализ. Няма нищо с басните за гръцките пристанища и конкуренцията с Ротердам. Поздравления. Изритайте г-жа "хартиена" бюлетина - Нинова.
  • 12 много елементарно, но ние не сме

    7 2 Отговор
    Само като видях шалчето и разбрах от къде са му спуснали тпите опорки.
  • 13 Роки

    13 2 Отговор
    Радев да обясни защо заместник-министър на външните работи Велислава Биоложката е с двойно гражданство, има достъп до държавни тайни, човек на Слави Чалгата и още е в МВнР, а не в затвора?
    Кога ще бъде привикан за консултации българският посланик от Виена? Вижте какво веднага направиха румънците. Ние пак празни приказки и корупционни прегръдки между Меси и Зеления чорап!
    Минималната работна заплата в Румъния от 2022 г. е 1130 лева, а нашите некадърни крадливи политици едва отпуснаха 850 лева минимална работна заплата и то от догодина. НЕКАДЪРНИЦИ!

    Коментиран от #14

  • 14 Финансист

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Роки":

    Нещата са още по-зле! След като депутатите решиха на първо четене тя да стане 850 лева, кабинетът на Гълъб Донев внася за обсъждане друго предложение - 770 лева. Проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане.
  • 15 Петър Витанов!! И ти се чудиш как да

    7 3 Отговор
    Плюеш по Радев и вече съчинявате чисти простотии!!
  • 16 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "ОБЕКТИВЕН":

    Вместо да ни псуват да се отделят ,хайр да видим и ние

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Машини където не се ползват е там

    4 0 Отговор
    Където има Закони, работеща прокуратура и държавата не се Управлява от Мафията, а прокуратурата нее пази!!
  • 20 нннн

    10 1 Отговор
    ,,Аз не искам на мен да ми е добре, искам на Вуте да му е зле." Партиите не искат в Шенген, да му е зле на президента.
  • 21 Анавв

    12 1 Отговор
    Витанов и ти забрави от къде тръгна! Дай да си разменим заплатите , ти нищо не работиш и трупаш пари! Аз работя за олигарх и мизерства семейството ми ! Забравете Шенген ,поредната измама , еврогейци !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пенсионер

    9 1 Отговор
    Петър Витанов, български евродепутат, излъчен от БСП и лично предложен от Корнелия Нинова за такъв?! Знае ли някой колко хиляди евро е месечната му заплата и приблизително колко стотици хиляди ще "скъта" за пълният си мандат в Европарламента благодарение на гласоподавателите на БСП??
  • 24 Ами,да

    3 2 Отговор
    до Фандъкова, на съседното дърво...
  • 25 Димо

    1 3 Отговор
    Кръгъл глупак.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове