Last news in Fakti

13 Декември, 2022 07:50 2 800 22

Срещу заледяванията по пътищата: Ученици направиха настилка, която топи снега

  • заледявания-
  • изобретение-
  • ученици

Идеята на клуба по роботика към Средно училище "Панайот Волов" в Шумен едновременно може да намали техника за поддръжка на пътищата зимата и да бъде екологично, защото ползва чиста енергия

Ученици направиха настилка, която сама стопява снега и така предлагат решение с почти ежегодната изненада на зимата, от която хиляди шофьори недоволстват, съобщи dariknews.bg.

"Заради тежките зими и произшествията на пътя, които ледът и снегът причиняват, ние създадохме настилка, която сама да ги топи", обясни Лариса Мартинова. Идеята на клуба по роботика към Средно училище "Панайот Волов" в Шумен едновременно може да намали техника за поддръжка на пътищата зимата и да бъде екологично, защото ползва чиста енергия.

Нейната "колежка" Християна Стойчева поясни, че в състава на експерименталната "плочка" са примесени метални стърготини и графит. По този начин тя става електропроводима, но без да е опасна за човека. От електричеството пък се загрява и не позволява на водата да замръзне.

Към нея добавихме и сензор, които да включва тока, когато температурата навън падне под 3 градуса, обясни тя.Към нея добавихме и сензор, които да включва тока, когато температурата навън падне под 3 градуса, обясни тя.

Цялата система успешно свързахме към соларен панел и така я захранваме от естествен източник - слънцето, допълни Лариса Мартинова. Според екипа принципът на работа е напълно приложим и към асфалт и може спокойно да се ползва за пътищата в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питам се

    19 5 Отговор
    а тетка грета тунберг знае ли
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 5 Отговор
    А факторът МАН ГАЛИ отчетохте ли ❗🤔
  • 3 КИКО

    3 14 Отговор
    ТОВА ДЕТЕ АРМЕНЧЕ ЛИ Е ??????????
  • 4 ДаДа

    8 12 Отговор
    Ама кой ще върти педалите за да има електричество?

    Коментиран от #20

  • 5 коко

    37 3 Отговор
    Само негативи от страна на драскачите напишете нещо позитивно децата се стараят и като никои не имобърне внимание от обидиненият запад ще го патентоват.

    Коментиран от #7

  • 6 ахъ

    11 12 Отговор
    А колко енергия е необходима за спокойно изработване на неестествения слънчев панел, който да използва естествената слънчева енергия. А през нощта, когато няма естествена слънчева енергия и е най-студено, колко неестествени акумулатора ще са необходими, за да може спокойно да се използва това нещо?
    Ааа, и аз измислих нещо - може с енергия от слънчеви панели да изработваме много безплатни акОмулатори.
  • 7 лкйухъ

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "коко":

    Децата се "стараят" за тоя дето духа... Не от днес и вчера има разработки от такъв тип- нито една не се прилага масово щото е безобразно скъпа за поддръжка...
    Подобни решения се ползват в частни имоти я за пътеките по които ходят хората, я за алеята към гаража- аз имам монтирано да го кажем "подово" отопление на всички важни пътеки в двора, имам и сложени нагряващи кабели в цялата водосточна система на къщата... Но при мен отдавна температурите са под -10 градуса и си имам едни 10+см. сняг- при вас всичко това е излишно...
  • 8 Перо

    23 0 Отговор
    Браво на учениците,че са замислили нещо градивно, независимо,дали ще е успешно или не, а не в коя дискотека да отидат и дали имат пари за дрога и алкохол или какво противоправно да извършат! Не знам,дали е тествана системата,но звучи правдоподобно,стига да има слънце,което да зарежда панелите и материал за настилките, дали ще мине за лицензиране и т.н. Дано опазването и подръжката на слънчевите панели не ги затрудни!
  • 9 Гост

    24 0 Отговор
    "Към нея добавихме и сензор, които да включва тока, когато температурата навън падне под 3 градуса, обясни тя.Към нея добавихме и сензор, които да включва тока, когато температурата навън падне под 3 градуса, обясни тя."
    Обикновено се пише три пъти, за късмет! :))))
    По темата, добре, че децата се стараят. Не става от първият път, но винаги когато човек мисли, ще постигне успехи! Не трябва да се обезкуражават! Напред и нагоре!

    Коментиран от #15

  • 10 Революционер

    12 1 Отговор
    От пътища с дупки ще преминем на нагреваеми пътища като всички дупки ги запълним с нагреваеми иновативни плочки.
  • 11 Турбо

    5 3 Отговор
    Това изобретение ще работи през деня,само за няколко часа.Температурата е отрицателна през нощта,а тогава соларните панели не работят.Добра идея,но на практика неосъществима.

    Коментиран от #22

  • 12 Евала

    8 3 Отговор
    Браво на децата!Онези дето ги критикуват,явно не са чували и нямат знания относно съхраняване на произведената слънчева енергия-КОНДЕНЗАТОРИ,АКУМУЛАТОРИ...Проблем наистина са дупките по пътища и магистрали ,в които се затриват около 300 000 000 ГОДИШНО ОТ ЗАКУПЕНИ ВИНЕТКИ.Осъществяването на проекта ,поради дължината на пътната мрежа обаче ,ми се струва на практика-неосъществимо ,
  • 13 Настопроценти

    1 11 Отговор
    Олей,какво пухено и сладко дете!!! Кукличка плетенка.

    Коментиран от #18

  • 14 Гост

    2 0 Отговор
    Тъкмо електрокарите ще зареждат в движение.
  • 15 Коментар

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    Съгласен съм до някъде, но...
    На децата им се свалят нереални звезди, което до някъде не е лошо да бъдат нахъсвани и мотивирани, обаче също така е редно да им се казва истината, а не само мантрите от овладените глобалистически медии!!!

    Проблемът вероятно е в преподаваната учебна програма!
    Сляпо се повтарят глупостите на глобалистите за "еко" електричките и панелите!
    Както бе споменато, някой обясни ли им на тези деца кви пари вървят тия панели, че искат да ги стелят по пътищата??? А обясниха ли им как се рециклират???
    А обясниха ли им, че слънчевите панели генерират ток САМО при наличието на слънцегреене върху тях??? Т.е. като се скрие слънцето да очакваме ли замръзване на асфалта??? Ако пък са им обяснили за мега гига "еко" съвременните батерии за GSM-и, наясно ли са от какво се произвеждат, как се събират суровините за тях и дали се рециклират???

    Няма лошо да мислят иновации, но трябва в уравнението да поставят всички променливи (ефективност, надеждност, цена, достъпност и др.)!
  • 16 Мамул

    7 0 Отговор
    Хубаво изобретение за частни улици към именията на богати бг политици. Там цената на тока е малък разход.
  • 17 Ще почерпя

    10 0 Отговор
    В България това е неприложимо,тук всички снегопочистващи фирми са на наши хора управляващи,никой няма да разреши такова нещо и да остави фирмите без работа и пари,а там доста пари потъват.Така ,че много пушек за нищо.
  • 18 Само

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "Настопроценти":

    П Р О С Т А К може да напише това!
  • 19 плевен

    3 1 Отговор
    Идеята е от най- добрите ни деца да създадат копия на Грета Ту.... . Вариантите като минимум са два. Единият е да ги хвалиш и поощряваш за всяка глупост. Другият- да им обясниш, че всяко постижение изисква много знания и опит. А това е свързано с тежък труд и дългогодишно учене. Иначе са обречени да откриват топлата вода.
  • 20 Фикри

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДаДа":

    Ей такива като теб, ниско "Убразовани"
  • 21 1221

    0 0 Отговор
    Асфалтът ще съдържа метални стружки или аз не разбрах добре? Предлагам електропроводимите плочки да се поставят под асфалта, ефектът ще е същият.
  • 22 не е проблем

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Турбо":

    Вече изобретиха батерии, които да съхраняват електричеството за тъмната част на денонощието.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове