Last news in Fakti

13 Декември, 2022 08:38 1 079 23

Омбудсманът: Непосилно е за хората да плащат постоянно поскъпващата вода

  • цена на водата-
  • омбудсман

Няма никаква възможност хората, които получават вода с лошо качество, да им бъде намалена цената, нито да получат някакви обезщетения, каза Диана Ковачева

Цената на водата е на ръба на социалната поносимост и на фона на инфлацията на хората им е непосилно да я плащат. Това заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

Увеличенията на водата вече са факт за много градове в България, посочи тя, а във Велико Търново от години е ясно, че има нерегулярни доставки, докато хората плащат огромни сметки.

"Като се увеличава толкова цената на водата, къде отиват тези пари и защо по никакъв начин не се инвестира в остарялата инфраструктура, заради която хората имат режим на водата? Очевидно отива само за заплати, само че така не може, защото хората не могат да поемат тежестта на заплатите на работещите във ВиК", заяви общественият защитник.

Увеличението на водата във Велико Търново само за тази година е 52% и се очаква до края на 5-годишния регулаторен период да нарасне до 100%, каза Диана Ковачева.

"Има нов законопроект за ВиК, но по-добре да го нямаше, трябва да ви кажа, защото той с нищо не е по-добър от сега действащия. Нищо от препоръките, които с години омбудсманът и хората очакват, не са влезли. Вътре няма никакво обвързване между цената и качеството. Няма никаква възможност хората, които получават вода с лошо качество, да им бъде намалена цената, нито някакви обезщетения. Не са дефинирани уязвимите потребители, нито има водни помощи", посочи още тя.

Омбудсманът коментира и предложението си зрелостниците да имат втори шанс да положат матура след 12 клас. Посочи, че причината са множество жалби, особено в последните години особено, когато матурата се превърна във входен изпит за повечето университети и специалности в съчетание с дипломата.

Докато за дипломата работиш две години и зависи от твоята последователност, матурата е един ден, в който се явяваш на изпит. Все пак може да не си във форма, може да не успееш да се представиш по най-добрия начин, но тази оценка залепва за теб завинаги.

Докато при изпитите в университетите може да се кандидатства няколко пъти, то ако оценката от матурата е незадоволителна, не може да се поправи. Затова омбудсманът предлага втори шанс за зрелостниците - да се опитат да повишат резултата си и накрая да се вземе по-благоприятният за тях.

"Този резултат няма да води до поправка в дипломата, а ще бъде удостоверение само за целите на кандидатстване в университет, така че децата да имат втори шанс. Това ще важи и за България, и за чужбина, навсякъде, където се кандидатства с матура"

По думите ѝ депутати от различни парламентарни групи подкрепят това предложение.

Диана Ковачева коментира и казуса с глобите за винетки, като посочи, че глобата за сгрешена винетка и липса на винетка е 300 лв. и трябва да се обмисли да е по-ниска.

Предложението на регионалния министър за плащане на не повече от три глоби годишно би могло да се приеме, но така няма да се решат другите въпроси, свързани със сгрешените винетки, посочи Ковачева.

"Когато си купувате винетка и сгрешите един или повече от символите, на практика вие знаете, че сте платили винетка, но не и че сте сгрешили. Като пътувате, вас ви снимат всеки ден, но вие не разбирате, защото има проблем с уведомяването. Обикновено хората са уведомявани за това, че имат глоби за винетки едва когато натрупат стотици хиляди левове глоби".

Затова омбудсманът предлага хората да бъдат уведомявани в рамките на три дни, за да могат навреме да поправят сгрешените винетки. Също така - поправката да важи не от момента на корекцията, а от момента на закупуване на винетката.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЧОЧО

    17 0 Отговор
    Защо само в България се плащат разбитите селски пътища! Има страни в ЕС където даже магистрали не се плащат .Ние ли сме най богатите!
  • 3 Какво от това

    23 1 Отговор
    Омбудсманът с празни приказки защитава интересите на хората и нищо реално не прави.Създадена е обаче цяла омбудсманска държавна организация по нищо правене със специалисти във всички области.Като им плащаме огромните заплати да се отчетат пред нас,работодателите им,какво полезно свършиха досега в защита на хората от безобразията на държавата. Много ми е смешно,че Топлофикация например също има омбудсман.Т.е. омбудсманът на държавата се бори с омбудсмана на Топлофикация,уж да защити хората от издевателствата й. България наистина е държавата на безумията срещу хората.
  • 4 Какъ Курка

    7 0 Отговор
    Споко ,бе! Нема съ подмиваме!Пък и БОЛЕСТИТЕ НА ВЕНЕРА са си приоритет на към къде Шенген!
  • 5 Омбудсманчо

    8 2 Отговор
    Кафенце,минерална водичка на снимката?Искам да съм Омдушман!
  • 6 Германов

    13 0 Отговор
    Тази жена не е чувала за защита на Човешките права от изтезания, гонения, убийства на граждани от мутри и полицаи по поръчка на политици ! Докато се научи Ковачева ще умрат още много хора! Много жалко за България!
  • 7 Напротив

    1 15 Отговор
    Водата е прекалено евтина. И не е за поливане на градините. Това е чист популизъм.
  • 8 Зара

    15 0 Отговор
    Платих шашкаща сметка за ток и за вода.Водата е над 4 лева за кубик! Това и в Швейцария го няма. Макар,че там всичко е скъпо,но България къса рекорни в ценообразуването.

    Коментиран от #22

  • 9 Особено

    11 0 Отговор
    търновци сме с най- висока цена на водата,а язовир ,,Йовковци" е един от най- големите в България и винаги е пълен.Обмисляме протести.
  • 10 факт

    13 0 Отговор
    Преди години с резолюция ООН призна правото на достъп до чиста питейна вода и санитарни съоръжения за основно човешко право. За да бъде осигурено то, цената на водата трябва да е символична, тъй като високата цена на водата води до липсата на достъп до нея. Водата на повечето места в страната се продава като питейна, но на практика не става за пиене, което налага много домакинства да си купуват все по-скъпо струващата бутилирана вода. Авариите във ВиК сектора са ежедневие, а водопроводите са от 50-60-те години на миналия век. Само че при управлението на БКП водата струваше 2 ст./куб, а сега не смея да си завъртя кранчето. Правото на достъп до чиста питейна вода изисква на всеки гражданин да се полагат безплатно поне 2 кубика месечно, а ВиК предприятията да не бъдат търговски дружества, а да се субсидират от държавата. Внесеният в НС законопроект предвижда такса достъп до водоснабдяване, което означава, че дори когато не живеете в жилището си за период от време пак ще плащате таксата достъп, което е абсолютно безобразие.
  • 11 непосилно е за БОЙКО ВЕЧЕ 2 ГОДИНИ

    2 1 Отговор
    ДА НЕ КРАДЕ ! ПОНЕ ГЛЪТКА ВЪЗДУХ ТРЯБВА ДА МУ СЕ ДАДЕ С ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НА ГАБРОВЕЦА !
  • 12 Ген.Гурко

    10 0 Отговор
    Няма да спра да пиша и питам едно и също нещо докато и последният глух държавник не чуе и не изиска подробен отговор и то е : как точно се изхарчиха, за какво точно и какъв точно е резултатът от реализираните приходи от последните четири увеличавания на цената на водата.Всичките бяха с мотив инвестиране, намаляване на загубите от течове и не плащания от определен мургав контингент на населението.Разговори за поредно увеличение - само и единствено след достигане на загуба не повече от 20%. На който не му отърва да си взима шапката и да се маха.Тази вакханалия започна още по времето на Евгени Чачев, който раздаде техника и питейни язовири на набързо спретнати от седесарски хубавци търговски дружества.
  • 13 В и К Мафията прави печалби милиарди на

    10 0 Отговор
    Година Народа пие вода за Напояване масово!! Цената и е макс 1 ст за, Куб М, а е продават на хората за 1,5-2лв с измислени Менте разходи, и крият огромните печалби от Милиарди!! Голяма Мафия!! Прокуратурата не знае нищо, на Народа му Дерат кожата!!
  • 14 Ох Дианче

    7 0 Отговор
    Де да беше само цената на водата непосилна
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 емм

    9 0 Отговор
    Вчера докато бях на работа чух човека до мен да говори че е платил 240лв за вода.. лудница
  • 17 Ще почерпя

    6 0 Отговор
    Не се напъвайте мафията е и там голяма.нищо няма да стане и нищо няма да се промени.Схемата е една и съща,изсмукване на ресурсите на едно предприятие и затриването му като държавно,за да дойде частно и то да носи отговорност,като всяко приватизирано нещо в територията и държавата по никакъв начин да не може да го контролира.Всички началници,ръководители министри и тема подобни на хранилката свързани с ВИК са за съда и затвора.С действията си и бездействията си те са във вреда на народа,на това се казва народен предател,ето заради такива е създаден Белене.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мухаа,хаа!

    5 0 Отговор
    А знае ли изобщо столичния хелекторат,че служебно правителство поднови тихомълком концесията ( миналата седмица) на французите? За още 25 години? Без никаква информация,какви са новите клаузи,концесионна такса- нищо.Пълна секретност! До сега( почти 20 г) плащаха две стотинки за куб.м вода! Две стотинки! А е продават на о,,,фсете почти 3 лв/ кубик! Нетна печалба над 1300%. И в пустинята няма такава свръх печалба.Град- столица де факто е отдаден в ръцете на тотален мономполист за няколко десетилетия.Ще си вдигат когато и колкото им е кеф! Защото кой знае,какви чудовищни неустойки за милиарди са заложени,ако някой се пробва да ги изгони.Същото е с българското злато.Чудовищни неустойки,а концесия за грош пара.На всеки килограм злато,за държавата под два грама?
  • 20 В и К , монополистите

    4 0 Отговор
    В блоковете хората ще се избият. Защо са индивидуалните водомери, след като те нямат значение за тези от ВиК. Не се отчитат на всички домакинства едновременно и разликите с общия водомер се плащат от най-съвестните хора. Дружеството си прибира парите, сметките им излизат, но грам задължение нямат да уредят по справедлив начин инкасирането на водата.
  • 21 Лекарството за тази болка е лесно

    5 0 Отговор
    достъпно. Одържавете ВиК дружествата и ги върнете в български ръце, продажници долни! Онея само надуват цените и изнасят печалбата извън страната, а данъци на плащат, оправдавайки се със "загубите". Тези умници, предложили и гласували за даването им на концесия, са за доживотен затвор.
  • 22 Вярно е.

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зара":

    Само за ВиК София - купува водата за 3 стотинки от яз. Искър, продава я за над 3 лв. Водопреносната мрежа я ползват на готово, без да са платили и 1 ст. за изграждането й. Водата достига столицата по гравитачен път и не е нужно да се влагат средства за осигуряване на налягане, както е в много страни по света.
  • 23 Роза

    1 0 Отговор
    Има едно предсказание,което приписват на пророчицата Ванга,която го била направила още през миналия век:че от БГ ще изчезнат пчелите ,а водата ще стане по-скъпа от златото.Май че ще се сбъдне ,за съжаление!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове