Last news in Fakti

16 Декември, 2022 06:53 778 6

Калоян Паргов: Идеята за мира е основополагаща

  • синпи-
  • калоян паргов

В интерес на България е Балканите да станат транспортен, логистичен и енергиен хъб, категорични са от СИНПИ

Калоян Паргов: Идеята за мира е основополагаща - 1
Снимка: СИНПИ

Идеята за превръщане на Балканите и Черноморския регион в зона на мира трябва да бъде неизменна и близкостояща до нас цел и задача, най-вече от гледна точка на възможностите да се развиват икономическите, културните и други взаимовръзки. Идеята за мира е основополагаща. Това каза председателят на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) Калоян Паргов по време на форума „Съвременният свят и мястото на България в него“, който се проведе в Народното събрание.

Като представители на СИНПИ в него взеха участие Даниела Везиева, която бе и модератор на дискусията, Чавдар Минчев, Валери Белчев, Мирослав Дамянов, Пламен Милев, Дончо Атанасов, Валентин Николов, доц. Николай Цонков и Димитър Пенков.

Сред участниците в събитието бяха заместник-председателят на УС на КРИБ Николай Вълканов, председателят на УС на АИКБ Васил Велев, председателят на УС на БСК Добрин Митрев, главният икономист на КНСБ Любослав Костов и банкерът Левон Хампарцумян.

„Стратегическите интереси на България се простират в границите на Европа, Балканите, Черно море и Източното Средиземноморие. Необходимо е стратегическо балканско партньорство с Гърция, Турция, Албания, Сърбия, Румъния, Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и превръщане на Балканите в транспортен, логистичен и енергиен хъб“, изтъкна членът на УС на СИНПИ Чавдар Минчев, който е и изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения (НАМО).

Той постави въпроса дали българската държава може да бъде суверенен субект на международните отношения и да защитава достойнството и интересите на своите граждани и бизнес. „Това предполага формулирането на основни български интереси и въплъщаването им в политики, които България да следва, независимо кой управлява държавата“, заяви Минчев.

„Атомната енергия има бъдеще и това бъдеще е свързано преди всичко с гарантирането на непрекъснатост на електроснабдяването“, категоричен бе Мирослав Дамянов, който е бивш заместник-министър на енергетиката. Той посочи, че енергията, произведена от атомните централи, е базова и е призната за чиста енергия.

По думите му това, което крепи българската енергетика към момента, е изцяло в противоречие на Зелената сделка и това е производството на електроенергия от ТЕЦ-ове. „Трябва да положим максимални усилия за запазване на производството от термичните централи до изчерпване на техния ресурс. Това гарантира независимост и работни места“, убеден е Дамянов.

„През последните две години бюджетът и Министерството на финансите станаха заложник на политиката. С непрекъснатите актуализации на бюджета се стига до деградирала макрорамка, дългова спирала и огромен дефицит“, каза по време на дискусията Валери Белчев, който е бивш министър на финансите.

Според него единственото решение е подобряване на приходната част на бюджета и обясни откъде могат да дойдат тези ресурси. Той счита, че трябва да бъде въведен механизъм за по-справедливо разпределение на свръхпечалбите на енергийните компании. „Въвеждането на прогресивен данък върху тези свръхпечалби би било справедлива методика, като това ще предостави възможност и на производителите да печелят“, каза в заключение Белчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    4 0 Отговор
    България е независима, от нея нищо не зависи.
  • 2 Алиса

    4 1 Отговор
    Да бе, да има мир, а изпращате оръжие, защо не обявите и война на Русия и да се свършва с тая мъка.
  • 3 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    0 2 Отговор
    Време е да се поздравим с идващите Християнски Празници и да си дадем и последната риза на БКП/БСП/ДС, Корнелия Нинова, Калоян Паргов, и т.н. , да благодарим че ни извиваха ръцете на нас Българските Селяни 45 години, че ни отнеха най скъпото Земята, която ни е помагала през всичките 500 години турско робство да оцелеем, на нас българските селяни, да благодарим на Гьоре че ни извиват ръцете, че откраднаха същата тази земя която обещаха да я върнат на нас българските селяни след 1989 година.
    Да благодарим по Християнски и да си разделим последната риза.
    Честити празници.

    Коментиран от #5

  • 4 бесен пещерняк

    3 0 Отговор
    Поне не говорете за мир, лицемери, докато помпате соръжие войната, докато с наши оръжия загиват хора.
  • 5 Коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Ти първо научи български език и после давай акъл.Не спря с тези главни букви да ги слагаш където не трябва.
    Искаме мир.Трябва ни възраждане на асамблеята на мира.Цял живот ни възпитавахте как войната е лошо нещо и рисувахме картинки с хванати за ръце човечета,а сега някакви за войни говорят и ни убеждават как с оръжия се постигал мир.Какви войни,какви 5 лева?!

    Коментиран от #6

  • 6 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Коментар":

    🇧🇬 Моят, правопис е достатъчно ясен, точен и разпознаваем от “шилета” кат теб.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове