Last news in Fakti

16 Декември, 2022 07:24 5 290 33

Пореден обрат по делото срещу лекаря, който застреля крадец

  • темида-
  • съд-
  • дело-
  • убийство-
  • плъха-
  • лекар

ВКС върна за преразглеждане осъдителната присъда на д-р Иван Димитров от Пловдив

Пореден обрат претърпя процесът срещу лекаря Иван Димитров от Пловдив, който през 2018 г. застреля крадец пред дома си. Върховният касационен съд реши да върне делото на втора инстанция, която преди това го осъди условно на две години и половина затвор за това, че е превишил пределите на неизбежната отбрана, съобщи "Лекс"(link is external).

Окръжният съд в Пловдив два пъти оправдава Димитров за убийството на рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха, но апелативният съд първо върна делото за ново разглеждане, а през март т.г. призна подсъдимия за виновен и го осъди условно. Според ВКС обаче присъдата не е мотивирана и делото трябва отново да бъде гледано от втората инстанция.

Инцидентът се случи на 2 март 2018 г. през нощта в Пловдив. В тази нощ д-р Димитров е бил сам в дома си в жилищна кооперация, когато видял, че лампата в неговия гараж свети. Решил, че се извършва кражба, взел заредения си пистолет, за който нямал разрешително, и отишъл към гаража. В този момент там бил Джевизов, който бил подготвил предмети, които искал да изнесе.

ВКС посочва, че на едно място в присъдата апелативният съд пише, че Димитров е стрелял три пъти по нападателя, а на друго припомня, че първият изстрел е бил предупредителен. В осъдителната присъда е било посочено още, че "..нападнатият може да използва по-интензивни средства и начини за отбрана от тези, използвани от нападателя и не е задължен да избира и засяга само неуязвими части от тялото му, но това трябва да е съобразено с характера и опасността на нападението..".

"Веднага след това е подчертано, че в случая подсъдимият е използвал по-интензивно средство за отбрана (огнестрелно оръжие) от използваното от пострадалия (нож и табела), с което е превишил пределите на неизбежната отбрана. Декларативно поднесеното съждение не позволява да се разкрие действителната воля на съда", пише ВКС. Спекулативно, според върховните съдии, е твърдението, че Димитров е стрелял няколко пъти по тялото на жертвата, след като е установено, че я е уцелил само веднъж.

ВКС се съгласява и с възраженията на защитата на лекаря, че апелативният съд не е обсъдил заключенията на вещите лица, че при стрелбата нападателят е бил наведен напред, което опровергава тезата, че лекарят е насочил пистолета към тялото му. Според адвокатите Димитров е искал да стреля в краката му, но го улучил в гърдите, защото е бил наведен. В заключение върховните съдии пишат, че няма разяснение и мотиви за крайния извод на апелативния съд, че упражнената от Димитров отбрана е могла да се изпълни и без да убива нападателя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плъха умря!

    145 5 Отговор
    Застреля го доктора защото държавата след 100 000 кражби на Плъха го оставяше на свобода! Все някой трябваше да прекрати това безнаказано крадене! Когато държавата не може, други могат!
  • 2 Темидец

    119 4 Отговор
    Даже и тази присъда му е голяма,докога съдиите ще защитават престъпниците,а не жертвите,които са успяли да се защитят,а те не са много.

    Коментиран от #15

  • 3 Аре стига

    109 4 Отговор
    сте се правили на смешковци бе, ало... оправдайте го веднъж завинаги и крадците да си знаят мястото...
  • 4 Който може го прави

    7 95 Отговор
    Полицай да си в тази държава и лекар, правосъдието винаги на тяхна страна!
    Никой не оръща внимание на това, че този "уважаван" човек използва незаконно притежавано оръжие!!!

    Коментиран от #10

  • 5 Търновец

    95 8 Отговор
    В СА Щ това е законна самоотбрана и въобще нямаше да има дело, тук обаче има БХК, а ромите са гласоподаватели на ГЕРБ и ДПС, ромите да част от глобализацията на България

    Коментиран от #31

  • 6 Гешев е позор

    45 7 Отговор
    Да разследва Мата Хари
  • 7 Псевдоним

    87 7 Отговор
    Докторът показа нагледно какво може да се случи с всеки един от нас, когато в държавата няма правосъдие.

    Коментиран от #12

  • 8 Явно доктора не е дал достатъчно пари на

    60 3 Отговор
    ВКС, там парите са съдниците, затова ще го вкарат в затвора. Все още се надяват, че доктора ще си плати, затова връщат делото за преразглеждане. А на олигарсите срещу пари, делата направо ги решават във ВКС, винаги ги оневиняват, въпреки фактите доказани от вещи лица.
  • 9 Механик

    79 4 Отговор
    Нали все америка ми давате за пример?
    А сега кажете, какво би се случило в Тексас, ако плъха бе влязал в нечий гараж да краде. Дами нямше да отнесе поне по 10 куршума от всички калибри?

    Коментиран от #13

  • 10 Механик

    94 5 Отговор

    До коментар #4 от "Който може го прави":

    А оръжието (нож) на Плъха законно ли е било, бе? По кой закон имаш право да влизаш в чужд имот, при това предварително въоръжен? Това, че тоя ром е носел нож, означва, че той УМИШЛЕНО и ПРЕДВАРИТЕЛНО и със съвсем ясно съзнание е предвиждал ,че може да му се наложи да убива. Ако ромът си бе седял в тях, ти нямаше и да чуеш че доктора е имал пищов, нали?
    Аман от разбирачи ей!
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    66 4 Отговор
    СВОБОДА за ДОКТОР ДИМИТРОВ
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 3 Отговор

    До коментар #7 от "Псевдоним":

    КАКТО преди ДНИ в СЕЛО БУТАН КОЗЛОДУЙСКО роми убиха КУЧЕ ротвайлер и пребиха стопанина за 60 ЛЕВА
  • 13 Става въпрос

    4 50 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    Какво по закон може, ако приемат закон разрешаващ притежание на оръжие, тогова може, а сега има хора които получават реални наказания и лежат в затвора, с какво доктора е над закона?

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Винкело

    38 2 Отговор
    За същата работа един иконописец май лежи в затвора съвсем реално?
  • 15 Като слушат и изпълняват

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "Темидец":

    каквото БХКто и разните НПОта наредят, така ще е за жалост. Трябва да се промени умишлено вредния закон.
  • 16 Да видим ако

    51 4 Отговор

    До коментар #13 от "Става въпрос":

    дойдат у вас да те оберат, пребият и опънат тебе, и семейството ти, какъв защитник на "правдата" ще бъдеш.
  • 17 БгТопИдиот

    34 3 Отговор
    В любимият ви Говедоленд на Доктора след отстрела щяха да го поздравят за достоина гражданска позиция.И съдебните медици да приберат отпадъка.
  • 18 Трифонов

    37 2 Отговор
    Такава брутална некомпетентност се шири из българския съд, че е трудно с думи да се опише. И с всеки изминал ден положението става все по-тежко. Не стига, че огромната част от съдиите на ниво районен и окръжен съд вече не са в състояние връзките на обувките да си вържат, а на всичкото отгоре са все по-нахални, нагли, арогантни и безпардонни. Вече и положението в апелативните съдилища не е много по-различно. И резултати, като този, не са изключение, а ежедневие. Такива безумия могат да се прочетат по решенията и присъдите последните пет-шест години, че ти иде да ги разстреляш от упор. Неизбежната отбрана им идва мноооого сложна конструкция и нямат идея кое и как се случва в действителност, защото 90% от практикуващите съдии нямат и грам жизнен опит. От студентската скамейка в съда и толкоз. Познанията им в областта на икономическите и социалните отношения между хората се изчерпват с ходене до банкомата да си изтеглят заплатата, а подкупите си ги взимат кеш! Пълна скръб!
  • 19 Госあ

    3 29 Отговор

    До коментар #13 от "Става въпрос":

    Абсолютно съгласен. Условна присъда за убийство на улицата ! Подчертавам на улицата ! Каква неизбежна защита, какви 5лв ве ?!
  • 20 реал булгар

    19 4 Отговор
    В каква държава живеем ! Ето за това народа бяга от тук ! Спешна промяна на наказателния кодекс. Той не е адекватен, престъпници и убийци с повече права от потърпевшите ! Е това трябва да им е в основата на съдебната реформа, не смяна на главния прокурор, а смяна на Наказателния кодекс !
  • 21 иди ми дойди ми

    27 3 Отговор
    Простотията в България достига космическите граници! Как ще съдиш човек,защитил собственния си имот от кражба?! В Наказателния ни кодекс има голяма черна дупка,която поглъща правосъдието и го превръща в кривосъдие. Магистратите няма ли да поискат европейските наказателни правила,защо сме в тоя европейски съюз? Само да плащаме излишни пари ,като ни съдят в Брюксел ли?
  • 22 Eдин

    17 1 Отговор
    Чел съм документи написани от съдия . Първо се чудя какво е написаното - то не е граматически правилно. После се чудя как да преформатирам написаното, за да е коректно спрямо българската граматика. После се чудя какво ми казват с това . После се чудя какво е логическото заключение. После се чудя каква е целта на целия документ. И накрая изпадам в потрес - как може да има такива некадърници! Има, защото са независими и са недосегаеми! Айде пак ми говорете за "право"!

    Коментиран от #28

  • 23 Шаран БГ

    17 4 Отговор
    Дур ба, кадии.........Крадецът крадил ли е , или не ?? ЗАКОНЪТ, българският закон защо не съди крадеца, а съди окрадения? Държавата,със своите "превантивни " органи, случайно да е ИЗПРЕВАРИЛА поне една кражба от дома на български гражданин, да е ПРЕДОТВРАТИЛА поне едно издевателство, гавра, побой над пенсионер ??
    Пост фактум / 14 - четиринадес години по-късно/ ВКС връща дело за преразглеждане !? Браво ! Този ВКС в същият състав ли е ,от преди 14 години ?? А може би тези ВКС съдии не са получили съотвуетния рушвет и е им е много мъчно , че "колегите" преди тях са се облажили, а те горките ....на сухо ?!?
    Нака ме окраде някой и аз да го видя, кой е !? Не на улицата, на Дунав-мост две да го догоня, ще му счупя главата !! Законотворци и законоизпълнители в батото,наречено България ..!? Пази Боже !!!
  • 24 Коментар

    18 3 Отговор
    И какво излиза в овладяната ни евроатлантическа к.чина, че е по-добре да оставиш "плъховете" да те окрадат (молейки се да не наранят семейството ти), отколкото да им се противопоставиш???!!!

    Абсолютно съм против убийство на когото и да било!!! Не случайно в определени случаи нашите граничари плащат с животите си, защото до последно не искат (или не им дават) да ползват оръжие. В същност това е най-трудното нещо - да отнемеш човешки живот, а и най-грешното!

    Обаче рецидивист, който е разбрал, че за него законите не важат, който е с десетки престъпления и пускан на свобода отново и отново, как да се защитиш от такъв??? Да се обадиш в полицията ли??? За да го пуснат отново???
    Да не мислите, че е единственият случай на рецидивисти престъпници от тоя етнос, където грабят, а после ги пускат, щото чуждите НПО-та може да възроптаят???!!!

    Може би е добре да се измисли оръжие за самозащита, което не е смъртоносно, но е достатъчно ефективно, че плъховете да не повтарят?!
    При всички положения обаче, това подобие на държава, до което ни докараха евроатлантическите престъпници (герб, сдс, бсп, дпс, оп, пп, дб и др.), трябва да даде възможност на всяко едно домакинство да се защити!!! В противен случай, хората започват да импровизират!!!
  • 25 Румен

    17 3 Отговор
    Значи така. След като застреляш цигани който те бие и краде то трябва да вземеш повече патрони и да влезеш в близката Прокуратура и да застреляш всичките съдий и прокурори. Е така пише в Народната конституция
  • 26 Много тъжно

    4 12 Отговор
    Като гледам повечето коментари, които откровенно защитават потъпкването на закона, още дълги години ще сме последно място в ЕС по правоприлаганего и първи по корупция!
  • 27 Само питам

    9 1 Отговор
    Дилърат, който е осъден условно пак продава дрога на децата в учимище, трябва ли да се застреля?
  • 28 Гай Турий

    10 1 Отговор

    До коментар #22 от "Eдин":

    Защото законите за тях те си ги пишат. Все техни хора с в НС. Откакто Втори адвокатски джендърски колектив презе държавата след 1990 г., оттогава преобърнаха наказателното право във врата в пустинята. Само просяк не може да мине отстрани, защото не може да си плати на адвокат, на прокурор и на съдия.
  • 29 Щерьона

    7 7 Отговор
    Това че рентгенологът е утепал една жаба рецидивист, звучи добре за пред българското общество, което има обективно негативно отношение към това семе... Но докторчето, доколко може да се нарече тоя фотограф на рентген, сам си е виновен. В къщата и двора му постоянно щъкат цигани, включително жертвата, да му вършат черната работа и те знаят подробно къде какво има за крадане. И след събитието продължава да си ползва тия маргинали. Построил е такова безумие в двора си в угода на капризната си жена, вдигнал над гаражите си Градините на Семирамида. Гледано отвисоко е красиво и безполезно, но ако се срути ще погребе 12 гаража. Къде е кметството, къде е ДНСК за това беззаконие!?? Дано тогава няма жертви. Успоредно с докторлъка си беше направил нармаг в двора си преди 20 г., но се отказа поради ниски обороти...Тоя човек още от младини е свързан с подозрителни типове и характеристиката му е близка до тази на "криминално проявен", старите хора му казват хулиган.
  • 30 Цензура

    11 3 Отговор
    Тук под внимание трябва да се вземе и ценността на отделните лица за обществото и държавата. От едната страна - лекар, при това висококвалифициран специалист с голям опит и уважаван човек. От другата - твaр, която цял живот не е вършила нищо друго, освен престъпления. Каква "ценност" за обществото е т.нар. "плъх"? Такива плъxове трябва да се изтрeбват чисто профилактично !!!
    В моментът подсъдими трябваше да бъдат садията или садиите, които са отговорни за това, че един индивид, извършил стотици престъпления, е бил на свобода, за да нахлуе в домът на д-р Димитров !!!
  • 31 тц тц

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Търновец":

    Май си спал десетина години. В САЩ ако застреляш черен независимо от обстоятелствата 20 години не ти мърдат, минимум. Ако пък е и гей може и на смърт да те осъдят.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 анализи

    1 2 Отговор
    Защита: 1. Оръжието е било незаконно, т.е. не за кон, а за крадци. 2. Куршумът е 6 грама, т.е. толкова лек, че направо лети във въздуха.
    Упрек: Като доктор е можел да използва други достижения на медицината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове