Last news in Fakti

16 Декември, 2022 07:37 13 299 77

Кметът на Пловдив отнема убежище на украинските бежанци

  • пловдив-
  • украинци-
  • бежанци

Сградата е стопанисвана и ремонтирана от потърсилите спасение у нас

Кметът на Пловдив отнема убежище на украинските бежанци - 1
Снимка: Фейсбук/Манол Пейков

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е отправил официално предложение към Общинския съвет на града от 1 януари сградата, стопанисвана и ремонтирана от украинските бежанци, да бъде отнета и предоставена за изграждането на частна многопрофилна болница. Това съобщи издателят, активист и депутат от ДБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание Манол Пейков във Фейсбук. Става дума за "Втори дом" - изоставена белодробна болница в града, която бе предоставена през пролетта на украинските бежанци, намерили у нас спасение от войната. В момента сградата се стопанисва от фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън" на Наталия Елис, уточнява в. "Сега".

Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, сградата (четири етажа, 5000 м2) беше напълно изоставена в продължение на седем години, припомня Пейков и подкрепя твърдението си със снимки от окаяното състояние на постройката. С помощта на десетки дарители и стотици часове труд, за няколко месеца украинските бежанци и техните приятели я превръщат в място, годно за живот - ремонтират покрива и канализацията, снабдяват помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи са измазани и боядисани, а дограмата – сменена с нов стъклопакет.

В настоящия момент "Втори дом" е едно от малкото места в България, където украинските бежанци се чувстват закриляни и приютени. В момента там живеят 148 души, от които 52-ма са деца. Продължават да пристигат и нови. "Втори дом" не е предвиден за постоянно заселване на бежанци, а е място, където намират временен подслон и подкрепа. Хората обичайно остават там от три до шест седмици – докато се адаптират и си намерят (не без помощта на екипа на "Втори дом") работа и жилище. В резултат на всичко това Пловдив и околността са се превърнали в своеобразен оазис за бежанците от Украйна – към момента в града живеят над 6000 украинци, от които над 2400 са деца, споделя още Манол Пейков.

Предложението на кмета, което заплашва да остави на улицата 148 души в разгара на зимата, ще бъде обсъждано в петък, 16 декември, от 12:00 в правната комисия на Общински съвет – Пловдив. Самото гласуване в зала е на сесията идния понеделник (19 декември).

В коментарите под поста на Манол Пейков се припомня, че макар граждани да не могат да се изказват в комисиите, те могат да присъстват и да вземат отношение на сесията. "Всички с отношение към града ни, елате на 19.12. В 9.00 часа в Общински съвет. Нека видят, че има граждани в Пловдив, че те решиха, че са на полето сред тикви", призовава Тони Стойчева.

Общинският съветник Веселка Христамян обеща, че Комисията по здравеопазване и социални дейности към Общински съвет - Пловдив ще се възпротиви на предложението, и то със сериозни мотиви. Тя твърди, че в комисията предложението е получено едва вчера на обяд, като прокарването му до този етап е станало непрозрачно.

Манол Пейков е сред най-ревностните поддръжници на Украйна и украинските бежанци у нас. Особена популярност доби последната му акция - събиране на средства и закупуване на генератори, които биват изпращани към оставената на тъмно и студено от руските саботажи страна. Благодарение на отзивчивостта на гражданите след призивите на Манол, за малко повече от седмица бяха събрани 550 000 лева, които се превърнаха в стотици генератори и отпътуваха за Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АННА МИЛА

    68 48 Отговор
    ГЕРБ ЗИКО
    СРАМ ПОЗОР

    Коментиран от #11, #61

  • 2 Аре нема нужда

    139 57 Отговор
    Плужека да помага на българи,тия са чужденци при това нагли.Заради такива България е била под робство.

    Коментиран от #26

  • 3 Фен

    171 53 Отговор
    Браво на кмета! Украинските бежанци, да ги храни тоя, дето не дава на Украйна да преговаря за мир, и праща мъжете им на сигурна смърт! Ма той ще ги нахрани толкова, колкото нахрани и либийските, иракските, сирийските, афганските.... Ма дреме му на него, отвъд голямата вода! Важното е пушките да се харчат!
  • 4 Гост

    142 46 Отговор
    Тези да се махат,крадци,каращи пияни,без застраховки,живеещи на наш гръб.

    Коментиран от #16

  • 5 Боюв

    45 13 Отговор
    кмет .
  • 6 Онзи

    145 45 Отговор
    Какви бежанци са тея укри със скъпи джипове. Да почват да работят и да си намерят квартира. Няма българския гражданин да им плаща издръжката.
  • 7 Алооо

    59 109 Отговор
    Кметът, да си подаде оставката.
  • 8 Гошо

    77 42 Отговор
    Готово ремонтирано и стана апетитна сграда да се напълни нечий джоб
  • 9 123

    89 12 Отговор
    В сряда Сеймът на Полша прие поправка в закона за подпомагане на украинските граждани, която предвижда, че бежанците от март ще покриват значително повече от разходите си за живот. Поправката ще затегне и системата за обезщетения, изплащани на бежанците. За приемането му гласуваха 429 депутати, против гласуваха само 9.
    Според поправката от март гражданите на Украйна, които ще останат в Полша повече от 120 дни, ще трябва да покриват 75% от разходите за тази помощ. От своя страна от май за бежанците, чийто престой в Полша надвишава 180 дни, делът на разходите ще се увеличи до 85%.
    Целта на поправката е и затягане на системата за изплащане на обезщетения на бежанците. Плащанията вече ще бъдат задържани, ако бежанецът напусне Полша. Ще остане в сила и разпоредбата, която гласи, че ако такова пътуване надвишава 30 дни, гражданин на Украйна ще загуби статута, произтичащ от закона, и следователно ще престане да има право на обезщетения.
    Според полските власти приемането на този законопроект значително ще намали броя на украинците, които искат да използват предоставените от Полша предимства за свои собствени цели.
  • 10 Коментар

    82 30 Отговор
    Тези укри на тези заплати никога няма да останат в България.Сами ще се изнесат.
    По-добре болница.
  • 11 Светослав

    124 29 Отговор

    До коментар #1 от "АННА МИЛА":

    Ти колко украинци прие във вас и нахрани!!!!Стига с тези бездомни кучета и бежанци!!Нашите родители няма какво да ядат,болните деца са недофинансирани,а,ние мислим за други

    Коментиран от #28, #36

  • 12 1944

    51 50 Отговор
    болницата е дарение от димитър кудоглу с опция да се ползва само за това. крадливия кмет на герб иска да я даде на частна фирма. украинците са ремонтирали сградата , почистили са двора и тротоарите от пред. дори оградата е боядисана. много има да учат продажните мурзилажи от тях.

    Коментиран от #45, #52

  • 13 Опааа

    57 35 Отговор
    Браво кмете! Браво! Слава!
  • 14 Седално в Болгарии

    63 14 Отговор
    Те герберчетата са малко като братята от махалите
    Не обичат да бачкат обаче обичат да прибират
  • 15 Бай Канур

    82 23 Отговор
    Интересно ако клошари се настанят в имот на Манол с помощта на НПО и почнат да се разпореждат как ще реагира? Ама много съм любопитен. Отделно изниква въпросът кой е преценил, че сградата е годна за обитаване? Въведена ли е в експлоатация? Партиди за ток и вода? И едни е такива хиляди подробности с коите честният данъкоплатец се сблъсква ежедневно
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ха ха

    48 22 Отговор
    това е точно в стила на мафиот държавниците , злоба и омраза ако няма % за него , не са виновни украинците а бандита зеленски и мафията около него
  • 18 Опази Божеее

    34 38 Отговор
    руssкият консул гергов управлява Пловдив
  • 19 Софиянец

    49 18 Отговор
    Браво!
  • 20 От плажа

    84 25 Отговор
    А що не се връщат в окрайна? От донецк на запад няма военни действия! Да изчезват мръсните фашаги!

    Коментиран от #23

  • 21 Изненадан

    29 52 Отговор
    Той тоз същия не беше ли поканил терористката митрофанова на празника зa съединението..може ли да е политически и финансово мотивиран брата от гербъ или не може
  • 22 Фелибелия

    27 35 Отговор
    Зико е т@па гербаджийска русофилска к...а. Той беше поканил само Мутрафонова от посланиците за празника на Съединението.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българин

    28 70 Отговор
    Робите не мразят най-много господарите си. Те мразят най-много свободните и тези, които се борят за свободата си. Мразят ги от дъното на душата си.
    Украинците са свободни и искат да останат свободни. Нищо друго. Но робите искат те да се предадат на руснаците и да се превърнат в роби. Затова изпитват неистова омраза към украинците! Защото те се борят за своята свобода и не желаят да бъдат руски роби!

    Коментиран от #62, #77

  • 25 Студопор

    73 20 Отговор
    Най-накрая нещо смислено!
    Като е била изоставена сградата, та хайде да им я предоставим во веки, тъй ли? Имаме нужда от болница, ще правим болница! Като не им харесва - да си ходят. Нали и без това постоянно слушаме как печелят войната?

    Коментиран от #32, #39

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гюл Бахча

    21 28 Отговор
    Така, ама за разлика от други hohлиte си е ремонтираха сами!

    Коментиран от #43

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 един от многото

    63 17 Отговор
    148 украинеца на повече от 5000 квадрата , много чорбаджийски живот , докато повечето нашенци живеят по 4–5 човека в панелки от 60 – 65 квадрата!

    Коментиран от #31

  • 30 Просто човек

    26 19 Отговор
    Герберски бок.лук!
  • 31 Гост

    14 36 Отговор

    До коментар #29 от "един от многото":

    А тези 4-5 човека живеещи заедно в панелката направиха ли нещо да се разредянт, т.е. да закупят друго жилище или така им е по кеф?

    Коментиран от #38, #42

  • 32 Кръпката

    59 16 Отговор

    До коментар #25 от "Студопор":

    Ако са бежанци, има бежански лагери. Там, при авганистанци, кюрди, сирийци. Също и от морето да се махат или да останат там на собствена издръжка. Писна ми от хитри мелези
  • 33 ей аман вече

    47 10 Отговор
    да си ходят
  • 34 Калъчев

    52 10 Отговор
    Манолчо да построи в своите имоти хангари и приюти клетите бежанци. Да плаща всички разходи, ако тия нещастници не могат. После да им сърба благодарността и последствията от престоя им. Колкото до Белодробната болница, както пловдивската , така и сега във Варна, Господ да накаже уродите от ГЕРБ, особено мутрата и неговите общински мекерета по места, като Тоттев, които съсипаха и продадоха тези много важни болници. Когато дойде ковида, те трябваше да функционират най-много. А ГРОБарите на България загробиха хиляди нуждаещи се.
  • 35 Да изпратим наште путинофили

    11 28 Отговор
    Бежанци в Русия ! Джуджака ще ги приеме с отворени обятия ! Веднага ! Моментално !
  • 36 АННА МИЛА

    11 17 Отговор

    До коментар #11 от "Светослав":

    КЪМ нпознати ХОРА СЕ пише или говорина ВИЕ това колко или не си го ЗАДАЙТЕ ВИЕ ГЕРБАВИТЕ МУТРИ

    Коментиран от #60, #72

  • 37 ддр5ддр

    25 14 Отговор
    Сградата стои 7 год. необитавана и разрушена, след като доброволция я ремонтират, идва бялата мафия и я прилапва наготово. Браво, бе, лекарите! Браво, бе, болниците! БЕЗСРАМНИЦИ!
    А ГЕРБ , са си ГЕРБ. Могат само да крадат наготово. Няма да се променят, да си го знаете. Който харесва крадци, да гласува за ГЕРБ.

    Коментиран от #59

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 тгтг

    31 14 Отговор

    До коментар #25 от "Студопор":

    Като е била изоставена сградата, защо досега алчният лекар, използвач, който ще прави болница, не я е взел, ремонтирал, инвестирал и не е направил болница? Защо кметът 7 год. не я е стопанисвал отговорно, а я оставил да се руши? Колко е помогнал тоя кмет при ремонта, ако изобщо е помогнал с нещо?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Иво

    34 10 Отговор
    Този цървул,да не е избран от укрите.Време е да се защитат интересите на българите.
  • 42 Иво

    44 13 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    А тези укри какво направиха,че да им предоставяме всичко безплатно.Като си много отворен,вземи 4-5 укри и си ги гледай у вас.
  • 43 Коко

    49 11 Отговор

    До коментар #27 от "Гюл Бахча":

    Ремонтирали,но с български дарения.Хайде стига стези нагли укри.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Иво

    39 10 Отговор

    До коментар #12 от "1944":

    Така де,сам го каза - болница.Тези укри до кога ,ще си ги отглеждаме.Сградата си беше болница и такава трябва да остане.Не е хотел!

    Коментиран от #57, #68

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Дивергент

    12 10 Отговор

    До коментар #40 от "необяснимо":

    Не са техни но ако ги ползват до като са живи са си пълноправни собственици.

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Коко

    33 9 Отговор

    До коментар #12 от "1944":

    Давам ти идея. Подслони ги вкъщи. Ако ги обичаш. Ни ги изоставяй в тая болница. Дори можеш да им даваш всичките месечни доходи.
    Какво мислиш по този въпрос?

    Коментиран от #56, #69

  • 53 Чочо

    33 10 Отговор
    Болницата е по важна за пловдив и областа.А бежанците от Украйна да отидат при бежанците от блиския изток в Елхово и Харманли.
  • 54 тгтг

    21 7 Отговор

    До коментар #47 от "Дивергент":

    Украинците няма да останат в Бг доживот. При първа възможност ще се махнат оттук. Кой знае тоя "инвеститор", който ще вземе безвъзмездно болницата, колко рушвет е бутнал на кмета... Тази машинация не е от загриженост за народа, а е за лична угода.

    Коментиран от #58

  • 55 Сирене

    10 2 Отговор
    Това е от тия фондации за усвояване на европейски средства, разбира се. Дори не трябва да питам за приятел, просто някой смуче пак парици
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 1944

    9 2 Отговор

    До коментар #54 от "тгтг":

    баце каза че за изборите догодина са избрали по голем крадец и кмета лапа за последно.
  • 59 Сградата

    16 2 Отговор

    До коментар #37 от "ддр5ддр":

    не им е собственост, а е на общината. Временно са я ползвали, нормално е да вложат труд в нея, а иначе са изцяло на държавна издръжка.
  • 60 дойче зеленски

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "АННА МИЛА":

    Но не и към селяните и селянките!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Истината и само истината

    28 7 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    А Рускоговорящите живеещи В Донецк и Луганск от не искаха ли да бъдат свободни но оня нагъл нацист Зеленски,им я отне насила,според него Рускоговорящите в Украйна нямат право на живот,и той им го отнемаше насилствено,деца бяха убивани по улиците на Луганск с тръби от водопровод,с удари в главите,възрастни хора също,а сега всички милеят за украинците,само те ли са хора.Те дори не са хора,мързеливи,нагли,горят български знамена и наричат българите прости цигани.Те не заслужават живот,както според тяхното ръководство мислите че руснаците не заслужават живот.Око за Око.А този който събира помощи за Украйна е пълен нацист.Пазете се хора в Европа вече навлиза истинския фашизъм.И начело на него Стоят Зеленски и Урсула Фон дер Лайн.
  • 63 Силвия

    19 3 Отговор
    Хайде стига толкова,даване,ние сме бедни ,а да даваме,и сега пред гаража ми стои неправилно паркиран Украински джип Ауди...
    Мислете..

    Коментиран от #71

  • 64 Невен

    7 0 Отговор
    Помислих си, че кметът на Пловдив ще отнема някой 5-звезден хотел в града.
  • 65 мдаа

    18 4 Отговор
    Факт е, че у нас дойдоха украинци, които разполагаха с достатъчно средства, за да избягат от Украйна. Нормалните хора останаха на място без възможност да бягат. Как се бяга без солидни финансови средства? Наблюденията върху украинските бежанци в България доказват тезата ми - почти всички те са претенциозни, нагли и изискващи. Ако нещо не им се предостави те заплашват, че ще сезират ЕС, организират протести и се държат все едно не те, а ние сме у дома им. Въпросният Манол не е много добре с психиката или е добре мотивиран с грантове. Отворете си очите - тези хора не бягат от война, не се задоволят с покрив, спокоен сън и парче хляб. Те изнудват, заплашват, манипулират, в същото време демонстрират стандарт, който е недостижим за голяма част от българите. Това трябва да спре. Трудът е възпитателен и полезен, никъде в Европа не издържат бежанци повече от 3 месеца. За това време те трябва да си намерят работа и квартира. Ние ли сме най-улавите, питам аз?

    Коментиран от #67

  • 66 ФЕЛИБЕЛИЯ

    3 8 Отговор
    Здравко мекерето руско си е потомствен русофилистак както всяка политизтривалка от ГРОБ,гласуваш за герб,бсп,дпс,вГъзраждини получаваш руска примка на шията,и четирите партии живеят и работят само в интерес на пРосия !!!
  • 67 Мдаааа

    2 7 Отговор

    До коментар #65 от "мдаа":

    много ти се иска всички да бъдат равни, равно бедни а ти ченге про руско комунистическо най равен,на този му отнемете европейската лична карта,на него изтрият му род,да ги заболи.
  • 68 до селските пръчки

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Иво":

    Сградата е на анти комунист, анти руснак, българин живял на запад, Кудоглу, това е бившата туберкулозна,затворена от Тотев, то ес Тиквата,то ес ,Герб,сега по заповед на мутрата Боко и Делян Пеевски,ще се продаде на на човек от кръгът на Пеевски,без пари, Зико и Герб са просто изпълнители,които служат да бушони.
  • 69 Кой си ти

    5 1 Отговор

    До коментар #52 от "Коко":

    Да даваш на великият българин Кудоглу,великият дарител, на великият в Пловдив,каква да бъде болницата, бившата туберкулозна построенна и дарена от Кудоглу, та сега лай...нарите от Герб които е ликвидираха,да е продават,ей селянче бъди добър селяк,не ни ке бъркай на нас филибилиите .
  • 70 Хххх

    10 1 Отговор
    Украинските богати туристи на наша издръжка да заминават в Брюксел, там Урсула раздава милиарди на клоуна ! Престъпна безотговорност на парламента и президента , да закриват болници и изпращат болните да умират по домовете си ! На геноцид е подложен Българския народ , присъди за виновниците!
  • 71 Само питам

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Силвия":

    Защо вече не е по джанти?
  • 72 Драга Ана

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "АННА МИЛА":

    Научи първо граматиката ни,а после учи другите.
  • 73 З15

    10 0 Отговор
    Браво, браво! Колко българи има ,които мизерстват! И стоят също на тъмно и студено,защото не могат да си плащат сметките! А вие изпращайте генератори в Украйна!
  • 74 незнайко

    5 0 Отговор
    1000 генератора изпратени за Украйна ! Слезващата стъпка е БЕНЗИН за генераторите ! Напомня ми на помощите в БЪЛГАРИЯ към циганите ! Най корумпираната страна Украйна подпомагана от не по малко корумпирана БЪЛГАРИЯ !!!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Супер

    0 0 Отговор
    Прибран човек, познавах един аренда не даваше на хората и май вече си носи прибраното отатък, дано да му е помогнало.
  • 77 Независим

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Браво, харесва ми, казаното, точно и ясно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове