Last news in Fakti

18 Декември, 2022 11:54 3 434 46

В София от догодина: Нови карти и билети изместват хартиения билет. Той ще се ползва до 1 март.

  • софия-
  • 2023-
  • карти и билети-
  • хартиен билет

През този период хартиен билет ще се продава единствено от шофьорите в градския транспорт, но на цена от 2 лв., вместо 1,60лв.

В София от догодина: Нови карти и билети изместват хартиения билет. Той ще се ползва до 1 март.  - 1
Снимка: БГНЕС

Нови карти и билети влизат в сила в градския транспорт в София от 2023. Подробности разясни в "Денят започва с Георги Любенов" директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

Хартиеният билет спира да се продава на касите на ЦГМ от първи януари, но всеки, който си е закупил преди това, може да го ползва до 1 март, когато ще бъдат демонтирани перфораторите в превозните средства.

През този период хартиен билет ще се продава единствено от шофьорите в градския транспорт, но на цена от 2 лв., вместо 1,60лв. Хартиеното билетче остава и за тези, които имат навик да го ползват в метрото, но за 1,60лв. ще може да се ползва само за едно пътуване.

Част от новите превозни документи са налични още от септември - годишна карта за ученици и студенти; месечна или годишна карта на преференциална цена за младежи до 26-годишна възраст.

От 1 януари 2023 се въвеждат билети за време, а валидирането на всички превозни документи при всяко пътуване става задължително.

"Ако по време на пътуването се случи някакъв инцидент, с валидираната си карта можете да докажете, че сте ползвали този транспорт. Освен това ЦГМ ще получи повече информация за часовете, в които се осъществяват пътуванията по определени линии, за прекачванията им, за да могат да бъдат направени оптимизации", посочи Дилчев.

Електронните билети за време могат да се зареждат на два вида пластики. На всеки пункт на ЦГМ могат да бъдат заредени 2, 3, 5, 10 билета на тази карта и да бъдат ползвани при необходимост. На пластики могат да бъдат заредени и билети 30+, 60+ или карта за 24 часа или 72 часа.

С билет 30+ в рамките на 30 минути може да бъдат сменяни неограничен брой превозни средства в София, като в последното и след 30-та минута можете да завършите вашето пътуване до дестинацията. Този билет е на цена 1,60 лв.

Всички, които ползват дебитни и кредитни карти, смарт устройства - часовници и телефони за таксуване в превозните средства също ще бъдат таксувани по схемата 30+.

"Това означава, че след първата употреба на вашата банкова карта, в следващите 30 минути, колкото и да се прекачвате, вие няма да бъдете таксувани. Във всяко ново превозно средство, в което се качвате, трябва да валидирате банковата си карта като пътуването ви в рамките на тези 30 минути остава на същата стойност - 1,60 лв.", допълни директорът на ЦГМ.

Колкото и да бъде ползвана банковата карта през деня, в края му пътникът ще бъдете тарифиран с максимум 4 лв., колкото е цената на дневната карта, което е много удобен начин за пътуване на тези, които ползват инцидентно градския транспорт, допълни Дилчев.

Билет 60+ осигурява възможност и на 59-та минута да се качите в превозно средство и да продължите пътуването до края. Цената на този билет е 2,20 лв.

За онези, които ползват градския транспорт редовно, най-удобни са дългосрочните превозни документи, посочи Дилчев.

Очаква се през следващата година да заработят и допълнителни приложения.

Част от екипите за контрол на Центъра за градска мобилност ще бъдат оборудвани с боди камери, с които ще се записва работата им през целия ден. Контрольорите ще имат право да снимат проверките, които осъществяват. Очаква се това да намали напрежението при осъществяването на служебните им задължения.

В момента билетът за нередовен пътник, продаван от контрольора, е 30 лв. От Нова година цената му ще бъде повишена на 40 лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    54 5 Отговор
    Хептен Никой няма да си купива биУлет! Файдупкова не се Наяде.
  • 2 Ана

    64 5 Отговор
    Чудя се възрастните хора с обикновените телефони, не смартфони как ще пътуват. Може пък да летят.

    Коментиран от #17

  • 3 Комунист

    3 59 Отговор
    Отдавна трябваше тия комунистически дупчения са от 60-те години на 20-ио век

    Коментиран от #8

  • 4 Внимание!

    54 4 Отговор
    Пак връщат цивилните тайни контрольори, което значи, че пак ще тръгнат измамници представящи се за контроли и ще "глобяват" хората, а вече модерно, ще точат и банкови карти уж с апаратчета за чекиране?
    Аве "измислили" са го от Столична община!
  • 5 цифровиФашисти

    59 3 Отговор
    Абе глобалистки безмозъчни меkерета как някой дошъл за ден в столицата на гости или по друга работа ще си вади карта за 4-5 пътувания?! Дebили неземни къде го има това вашето престараване бе?! Или обществения транспорт вече ще е достъпно и позволено само за послушните примирили се оцифровизирани роби?!
  • 6 Зевзека

    59 3 Отговор
    Малоумие! И как хората които идват от провинцията или тия дето идват от чужбина ще ползват услугата градски транспорт? Значи от летището къде? На някакво гише да ми изкарат карта, която да ползвам за 1 пътуване? Софийска община мисли ли с главата? Очевидно не. Защо направо не изкарате лазера и не правите бар код татуси? Ехо, има ли нещо в черепната кухина на тия от СОС? Питам, как ще пътуват хората, които нямат карти? Как идващите на екскурзия или хората от провинцията идващи за един преглед ще ги накарате да се редят да си купуват карти? Психо ли сте бе?

    Коментиран от #11

  • 7 Телефон с шайба

    55 2 Отговор
    Днеска "билетчето" в смартфона, утре "запатата" в смартфона... Значи ще ми налагате да ставам на китаец с "умен телкефон" и целия ми жовот да го контролирате и следите през тая джаджа, а?! Много по-здрави на КлаусШвабата ви, дигитални сатанисти! Няма да стане тоя цифров райх!
  • 8 Зевзека

    46 2 Отговор

    До коментар #3 от "Комунист":

    В Италия, меката на туризма, до днес си има билетчета. Даже и във Венеция си купуваш такова ако искаш воден автобус. Ах колко сме напредничави само. Баз държа, че ще изтрепем рибата с тая простотия. Но нека. Като се разпищят чуждестранните туристи за източните им карти и за висенето по опашки за временна карта, с което ще ни омажат пред целия свят и тур операторите ще пият една мнооого студена вода, да видите как ще върнат билетчетата скоропостижно. И само да ги предупредя тия от СОС, когато някой източни банковата карта на чужденец преструвайки се на контрольор, чуждата банка ще съди СОС. Така е по международно право. Дано да имате пари, че колко дела ви чакат... Аман от пишман юристи в тая столична община. На кой общинар роднината ви даде акъл за тая глупост?

    Коментиран от #16

  • 9 Смех !

    34 0 Отговор
    Нещо не разбрах ! Махат перфораторите,ама шофьорите щели да продават билети ! С ченето ли ще ми го перфорира ?

    Коментиран от #18

  • 10 Дигитален роб

    32 1 Отговор
    .Като турист първо търсиш гишета да си вадиш такава карта,да я зараждаш с пари и все да гледаш и търсим. Пълен Хаос
    Възрастните пенсионери ще са с карта евентуално, но за останалите без смартфон не си човек вече!

    Коментиран от #12

  • 11 Мирослав

    6 44 Отговор

    До коментар #6 от "Зевзека":

    Никаква карта не трябва да си купуваш, ако ползваш инцидентно градския транспорт. Можеш да платиш пътуването си с безконтактна банкова карта направо на валидатора в превозното средство. Както е в цял свят. Това е изключително удобно, включително за гости на столицата и за чужденци. Това е едно от малкото хубави неща, които е направила Столична община.

    Коментиран от #15, #22

  • 12 Робинята Изаура компютърна версия

    36 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дигитален роб":

    Дигиталното робство го прокарват без да афишират крайната си цел. Наложат ли ни еврото, веднага идва и изцяло цифровото евро, и ставаме директно европейска версия на китайския цифров концлагер. После свободата ще е само в метавслената, ама пак само привидно, щото там цукалобъргито се разпорежда кое и как.
  • 13 Реалист

    7 18 Отговор
    О хартиените бюлетина кога ще я заменят малоумниците от Герб, ДПС и БСП.
  • 14 ПСР

    29 3 Отговор
    Вчера си сложих приложението.Закупих си билетче 1.60 лв.В трамвая,устойството не го отрази/валидира.Системата струваше милиони на гражданите.Многократно беше отлагана и ремонтирана.Е,на,пак има проблемация,явно.
  • 15 МилениълскоЦифровоКретенче

    41 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мирослав":

    Длъжен ли е всеки да има дигитална банкстерска карта или устройство за следене - мобилен телефон или смартфон? Май само рбите сте длъжни, разбира се, за "удобство".

    Коментиран от #21

  • 16 Комунист

    0 22 Отговор

    До коментар #8 от "Зевзека":

    Ама не перфорираш нали

    Коментиран от #19

  • 17 Не столяте ли че

    38 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ана":

    Възрастните хора са им най-излишни на технократичните глобалюги. Нали пробваха да ги утилизират през "ваксините", ама нещо не им се получи тук, та сега ще пробват с нещо доакзано работещо - пълна мизерия и глад.
  • 18 Емиии

    1 15 Отговор

    До коментар #9 от "Смех !":

    То cи пише до мaрт,aмa трябвa дa cе чете.
  • 19 Еххх

    24 5 Отговор

    До коментар #16 от "Комунист":

    Направих грешката да префорирам майкa ти преди години и после се пръкна един олигoфрeн...

    Коментиран от #26

  • 20 Буко Баламата

    8 11 Отговор
    И стотинките за банката дрънкат,дрънкат,дрънкат.
  • 21 ДрБр

    2 34 Отговор

    До коментар #15 от "МилениълскоЦифровоКретенче":

    Щом искаш да пътуваш, да длъжен си. В цивилизования свят е така. Ако не искаш, оди пеш.

    Коментиран от #25

  • 22 Виктор удобното на Новия Световен Ред

    29 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мирослав":

    Пред "удобното" така удобно ви го нахулват, но удобно ще се събудите чак когато станем концлагер Китай - с цифров хомот не врата и цип в гъ...
  • 23 гост

    31 1 Отговор
    калпавият градски транспорт става още по-скъп 1.6 за 30 минути
  • 24 гост

    14 0 Отговор
    някой возил ли се е на градския транспорт в Букурещ да освен че е по-евтин е по-чист и изключително редовен докато тръгне единия вече се задава следващия
  • 25 Хаха

    23 1 Отговор

    До коментар #21 от "ДрБр":

    Абе ти да не си пкп ? Прочети 8 ми коментар, италианците са по напред от нас, ама явно не са толкова прости. И с дебитна карта в която има 5000 лева, ще се чекирам постепенно..

    Коментиран от #28

  • 26 Комунист

    0 19 Отговор

    До коментар #19 от "Еххх":

    Старо и изтъркано като тебе сигурно си вече някой 50 годишен импотентенчичак който отдавна доеи и храна не може да перфорира поради липса на зъби

    Коментиран от #27

  • 27 вчерашно жълтопаветно пeдеренцe

    24 0 Отговор

    До коментар #26 от "Комунист":

    като ви спре тока ще ми станете само на нули и единички
  • 28 ДрБр

    1 21 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    Като те е страх за дебитната карта, ще си купиш дневна карта за пътуване и си решаваш въпроса. Между другото в Истанбул се пътува с такива карти в които можеш да си заредиш колкото си искаш пари(пътувания).

    Коментиран от #29, #30

  • 29 ДрБр

    1 20 Отговор

    До коментар #28 от "ДрБр":

    Съществуват и карти като Револют в които можеш да си вкараш минимална сума, ако те е страх от измами.

    Коментиран от #31

  • 30 Мале мале

    23 0 Отговор

    До коментар #28 от "ДрБр":

    Голямата екология и зелена сделка с тия дневни крати - сигурно тука някой ще ги рециклира. А иначе ще пуснат лозунгите "да спасим гората като махнеме билетчетата". Заслужавате си цифровия хомот!
  • 31 За такива като тебе

    14 0 Отговор

    До коментар #29 от "ДрБр":

    Съществува и метавслената
  • 32 мани мани

    22 0 Отговор
    внимавайте къде си давате дебитната/кредитната карта! в автобусите ще има крадци с RFID скимер, седящи до устройството в автобуса :) с NFC четец и антенка ще улавя сигнала ... нужно е да разполагате с отделна дебитна карта, в която да слагате все малка сума пари и нея да я прилагате навсякъде из такива устройства и интернет ...
  • 33 мани мани

    13 4 Отговор
    може да се купи билетче и от шофьора, но струва 2лв. и трябва да му дадете точна сума
  • 34 простотия

    20 1 Отговор
    Това не е цивилизован свят. Това е робия, целта на която е да съжалиш, че си се родил човек.
  • 35 Зелено грозде

    22 0 Отговор
    Най-големи печалби се правят с търговията на цифрови данни по целия свят! Разсъжденията оставам на Вас? Не сте глупави мисля,че ме разбрахте...
  • 36 Фандък ханъм

    14 0 Отговор
    A в 2400-те общински служебни лимузини за партийно-назначените общински чиновници ще слагат ли валидатори и ще таксуват ли пътниците извън работно време?! Вкл. и извън София - по луксозни курорти, СПА, кръчми и бардаци?!
    Защо при такава гъста общинска транспортна мрежа партийните общински чиновници ползват служебни лимузини?! Защо не ползват общинския градския транспорт със слжебна карта за работното време от 08:00 до 17:00?! И да бъдат таксувани като данъкопладците през останалото време?! Тази ситема не е ли за да се следят гражданите противоконституционно къде се движат?! Защо няма неидентифицирани карти и билети?! Колко комисионни получават общинските съветници и чиновнци от партийните фирми, които ще дерат и общината и гражданите, вкл. GSM-операторите?!
  • 37 общинар

    12 0 Отговор
    абе вие знаете ли, че ми е писнало да се напъвам всеки ден да измислям дивотии, ама няма как, трябва да "работя" за ваше добро, иначе ще ме уволнят и ще сложат друг да се грижи за вашето добро.
  • 38 Разбрано

    16 2 Отговор
    Измислена сложна схема за грабеж под формата на дигитализация.Откъде накъде билет за едно и също ще струва с 40%разлика в цената- 1.60 = 2.00 лв.? Представяте ли си какъв нечуван хаос предстои,какви шашми следват,какви кражби от банкови карти? Наказания за хората,ако искат да пътуват за 1.60 лв,но накрая на деня ще бъдат глобени с 4 лв,ако променят маршрута си.Пълна какафония в градския транспорт.Предлагам всички да бойкотират това безумие и да не ползват банковите си карти, за да се спасят от общинарите в София.

    Коментиран от #39

  • 39 Неразбрано

    1 15 Отговор

    До коментар #38 от "Разбрано":

    Явно четенето с разбиране ви е трудно.
  • 40 Емо

    12 1 Отговор
    Мобилност е да имаш максимум възможности за осъществяването й, на нормална цена. Това тук е затрудняване на мобилността и би трябвало да се атакува в Административния съд. Мобилност е да си купиш в трамвая хартиен билет, или на спирката, а не да си цъкаш непрекъснато банковата карта, за да те знаят кой си и къде пътуваш. Още една система за следене.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Емо

    0 0 Отговор
    За общината е добре, и един път случайно да ти се наложи да се качиш в трамвая, плати си 4 лов за цял ден, па може и да го продадеш после на някой за 3 ме , все пак до полунощ важи.
  • 44 Емо

    0 0 Отговор
    За общината е добре, и един път случайно да ти се наложи да се качиш в трамвая, плати си 4 лов за цял ден, па може и да го продадеш после на някой за 3 ме , все пак до полунощ важи.
  • 45 Емо

    0 0 Отговор
    За общината е добре, и един път случайно да ти се наложи да се качиш в трамвая, плати си 4 лов за цял ден, па може и да го продадеш после на някой за 3 ме , все пак до полунощ важи.
  • 46 Емо

    0 0 Отговор
    За общината е добре, и един път случайно да ти се наложи да се качиш в трамвая, плати си 4 лв за цял ден, па може и да го продадеш после на някой за 3 лв , все пак до полунощ важи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове