Last news in Fakti

19 Декември, 2022 16:08 1 530 12

БЛС иска нова начална заплата на лекарите

  • лекари-
  • заплата-
  • блс

Идея на съсловната организация

БЛС иска нова начална заплата на лекарите - 1

Началната заплата на лекар без стаж в болница да бъде 50 процента от средната заплата на лекар от съответната специалност в съответния регион у нас. Това е един от вариантите за определяне на минималното възнаграждение на медиците, които работят в болници, предложен от екип икономисти по задание на Българския лекарски съюз. Идеята е да се изработи икономически издържан модел на заплащане на лекарския труд, който да бъде предложен за одобрение на здравното министерство.

Вторият предложен вариант за изчисляване на минимална заплата на лекар в болница е като се вземат 60 процента от средното заплащане на лекарите в тази специалност, които работят в даден регион. Оттам-нататък заплатата на лекарите да се определя от професионалната им квалификация, нивото на компетентност на болницата и жизнения стандарт в населеното място, предвижда разработеният модел, представен от председателя на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров. Той го определи като предложение за формиране на мотивационно възнаграждение:

„Защото мотивира в крайна сметка човек да се развива в професията си и ако държавата реши може да бъде мотивиран да работи в определени региони и в определените болници, които смятаме, че са важни да бъдат подсигурени с кадри“.

От Лекарския съюз очакват, че ако моделът бъде приет, това ще даде възможност цените на клинични пътеки и на прегледите да се формират на базата на доказателства за стойността на лекарския труд.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 освен бандит и бандити политици

    11 3 Отговор
    в тая така наречена държава друго освен бандити полицаи пишманучители и пишманлекари остана ли? а да и администрацията на бандитите политици

    Коментиран от #12

  • 2 Е защо?

    26 1 Отговор
    Начинаещия хирург в Монтана с какво се различава от начинаещия в София или Пловдив? Същото е заплатата да зависи от жизнения стандарт в региона. Че то затова София стана България и специалистите почти изчезнаха в по-малките градове. За слава никой не иска да работи, пък било то и с Хипократова клетва.

    Коментиран от #4

  • 3 Красимир Петров

    15 1 Отговор
    Защо винаги се говори за лекарите,а сестрите и санитарните не работят ли
  • 4 Например

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Е защо?":

    Поредният опит за откриването на топлата вода. Толкова ли е трудно да се вземе германския, австрийския, френския или шведския модел на заплащане на лекарите и да се приложи, без да се побългарява, направо 1/1 както е там, където работи. Те щели да измислят .... Каквото е могло да се измисли отдавна е измислено, няма нужда от ялови напъни.
  • 5 Пешо

    17 0 Отговор
    А не може ли 50 % от заплатата на директора на заведението .
    Някои заплати на директори стигат до 69 хиляди .
  • 6 ХАХАХА

    7 4 Отговор
    Принципът и трябвало да е като не ти изнася ставаш и си тръгваш. Така е с всички работещи ,с какво се отличават лекарите ? Тези ,които са в олници тъпчат след обяд на частна практика. При работно време от 7 часа още 7 заработват в частни кабинети
  • 7 абсолютно

    7 0 Отговор
    30 го дини вече виждаме ефектите от вашите реформи, а те са плачевни!!!!!

    въпрос: По тази методика ли се определят заплатите на учителите?????
  • 8 Павел пенев

    9 4 Отговор
    Почти всички лекари у нас са некадърници и алчни измамници работещи с методи на италианската мафия. Наложително е да бъдат точно фиксирани и определени заплатите на лекари,мед.сестри,фелдшери и санитари. Който не е доволен да напуща.Частните болници да не бъдат субсидирани от НЗОК. Тяхната издръжка да се поеме от собствениците и персонала който работи в тях на принципа на търговските дружества. Който може да плаща да се лекува там. Всички останали които работят извън НЗОК да не чакат пари от касата. Да бъдат закрити клиничните пътеки и да се даде свободен безплатен достъп на всички здравно осигурени лица без никакви допълнителни плащания на лекари под масата,които се превърнаха в мародери.

    Коментиран от #9

  • 9 Да видим

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Павел пенев":

    Безспорен факт - така е както го описвате. Но се пропуща факта, че здравната система, такава каквато е сега беше оставено на докторите да си я направят, каквато им е угодна, е те това искаха, това си направиха, доят и стрижат до закопаването на пациента, никой няма интерес да те излекува, всеки гледа, как да му занесеш поредното направление. Е очоизвадно е, че не може да оставиш да пишат правилата тия, които ще трябва да ги спазват, все едно да дадеш на шофьорите да си пишат закона за дв по пътищата или на айдуците да си пишат наказателния кодекс. От здравната система най заинтересовани са хората, които плащат здравните вноски, значи, който плаща - той поръча музиката.
  • 10 и защо, защо се налага

    5 3 Отговор
    Преди дни чаках дълго пред един кабинет и наблюдавах едно дефиле на млади момичета. Натъкмени, нагласени, с тежки гримове, със странно бухнали коси, със златни гривни и други накити. Едва пристъпваха на високите си токчета и видимо се наслаждаваха на впечатлението, което правеха. Защо се изненадвам ли. Бяха облечени с бели престилки, носеха баджове, а някои и стетоскопи, и излъчваха страшно самочувствие и високомерие. Гледах, гледах и си тръгнах. Стига им и МРЗ.
    Много им е.
  • 11 истина ти казвам

    3 2 Отговор
    Е айде стига с тия доктори че сили не ни останаха вече бе!!!
  • 12 Трезеге

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "освен бандит и бандити политици":

    Точно казано,но най голямо и алчно е съсловието на белите престилки...там спирка няма. И все едно и също,лекари няма ,здравеопазването е скъпи нещо,ама че то хора в държавата няма,изливат им милиони всяка година и пак грачат за още пари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове