Last news in Fakti

20 Декември, 2022 09:48 2 996 52

До две седмици природният газ поскъпва с нови 30%

  • росен христов-
  • газпром-
  • природен газ

"Газпром" може да ни осъди, тревожи се енергийният ни министър

До две седмици природният газ поскъпва с нови 30% - 1
Снимка: Нова ТВ

„До края на годината ще приключат преговорите с Турция", уточни той

30% увеличение на цената на газа през зимните месеци. Това прогнозира енергийният министър Росен Христов в ефира на „Здравей, България” по "Нова телевизия". Причината - очаква се да използваме количества от хранилището в Чирен, които са купени на по-високи цени.

„Надявам се цената да е под 200 лв., но вероятно средната цена ще е около 200 лв., което е в границата на приемливото”, поясни той.

Междувременно, до 10 дни България трябва да финализира преговорите с Турция за доставка на природен газ. Очаква се да бъдат сключени дългосрочни договори.

„България консумира около 3, 5 милиарда куб. метра газ на година. 1 милиард идва от Азербайджан, тоест около 30%. В момента всичко останало купуваме от Гърция- втечнен и тръбен газ. Това са краткосрочни договори. С Турция направихме голям пробив при срещата между Радев и Ердоган. Българският президент успя да договори изцяло промяна в тяхната позиция спрямо партньорството ни. Това не е постигано никога досега - да ползваме турските терминали за втечнен газ. Преговаряме за 1 милиард куб. метра, което са още 30%. Говорим за 13-годишен договор на много изгодни цени. Трябва да е пак с кораби и да се втечнява. Следващата стъпка е доставката на кораби.

Върви 10-годишен търг. Турция ни предлага да се включим в техните преговори с няколко от най-крупните световни доставчици. Преговарят основно с американски компании и с европейски – Норвегия”, поясни министърът на енергетиката.

По думите му служебното правителство се е опитало през октомври и ноември да държи ниски цени, защото август и септември бизнесът е бил шокиран.

„Средната стойност се определя от целия микс от газа, който имаме в страната. Зимните месеци започваме към количествата, които купуваме, да добавяме и от Чирен. Там, за съжаление бяха нагнетени количества, които са купени на много висока цена август и септември от предишното правителство. Сега ги ползваме и те вдигат средната цена на всичкия газ, който купуваме. Другият компонент, на който можем да влияем повече, е втечненият газ, който продължаваме да купуваме на месечна база.

Именно за това беше и тази борба в Брюксел за цената на тавана на газа. Ние и още 10 държави преговаряхме много усилено. Нашето предложение беше от порядъка 150-160 евро. Холандия предлагаше 275 евро. С дълги преговори го смъкнаха на 200, после на 188. Регулаторът следи калкулацията да е точна. Имам очаквания, че ще успеем да смъкнем под 200. С приемането на тавана се надявам цените на борсите да започнат да спадат”, поясни Христов.

Относно дарените от България генератори за Украйна, Христов поясни, че ситуацията в Болград е много тежка.

„70% от населението там е българско. Закарахме 16 генератора, които да обслужват обществените сгради – училища, болници. Не е нормално в 21 век в Европа подобни конфликти да се решават с танкове, с оръжия”, каза още енергийният министър.

Той е категоричен, че рафинерията „Лукойл Нефтохим” трябва да работи, ако искаме да имаме евтини горива.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммм дааа

    53 0 Отговор
    и ко стана ся?
  • 2 Петьо Петров

    82 5 Отговор
    Къде отиде възторжената статия от снощи, "Сбогом, Газпром"?
    Няма да униваме, казват ни, че всичко е наред и така трябва в името на свободата и демокрацията. Радвайте се бре хора!

    Коментиран от #14, #17, #27

  • 3 Продължаваме Порнографията

    63 15 Отговор
    Още една лъжа на харвардците лъсна. А още искат да са на власт. Пак гласувайте за тези психопати...
  • 4 БАБА ВИ

    74 7 Отговор
    Нали нямаше проблем бе? Нали без Руски газ ше се опраим? Защо трябва да плащам двоен троен газ, заради тези гъзоблизци в парламента???
  • 5 антрашпиц

    41 2 Отговор
    Малко е.На тоз народ му трябва увеличение със 200 ........

    Коментиран от #24

  • 6 Иво

    40 9 Отговор
    Този не знам дали става за продавач на сергия, ние за министър сме го сложили.
  • 7 12343211

    4 16 Отговор
    То си има закон за това. Като се увеличава потреблението...
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    54 1 Отговор
    Ама нали ШАШ ни праща йеФтин газ през Океанот ‼️

    А тя ква стана , газ от Гърция 🤔 тя какви находища има ❓ Щото и Азерския газ си е руски ❗
  • 9 САЩ заби нож в гърба на ЕС

    39 2 Отговор
    Американците имат достъп до евтини природни ресурси на своя континент. А европейците нямат, но се отказаха от руския газ под натиск от САЩ. И сега американците продават на Европа четири пъти по-скъпо своя газ, отколкото на вътрешните си американски пазари. Това прави САЩ все по-атрактивни за европейските индустриалци, които на своя територия се борят с по-високи цени за живителната сила на всяка индустрия - енергийните ресурси, по-високи данъци и различни европейски регулации.
  • 10 Предател

    8 35 Отговор
    Нали това беше целта на тези национални предатели, подлоги на Газпром и Путин.Докато те са на власт Газпром ще осъди само България, всички други държави ще го осъдят,ще плащаме най- скпо за газ,защото умишлено не осигуриха евтин и дългосрочен,изгониха представителя на Нигерия,който беше дошъл в критичен момент да предложи на България дългосрочен и евтин газ .С такива управници национални престъпници никога няма да се измъкнем от желязната хватка на Кремъл,съсипваща България.

    Коментиран от #19, #50, #52

  • 11 Хасковски каунь

    18 0 Отговор
    Това е около 2000зелени за 1000м3
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 22 Отговор
    Само не разбрах как и кога ще ни осъди газпром и защо,но вие булю,булю постигнахте целта си.Някой се "вързаха4 и дори прочетоха докрай .........
  • 13 хехе

    29 3 Отговор
    потреблението скача, втечненият газ скача, това не ти е договор по тръба. като не купуваш от изток, а чакаш само на Америка, може да те върти както си сика. Диверсификация е да можеш да купуваш откъдето ти е изгодно, като ти вдигнат цената едните да ходиш при другите, а сега какво стана, просто ни задължиха да вземаме от американците, вместо от тръбата.
  • 14 Ааа, слугата на Мутрофановна

    10 24 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    пак сее страх по медиите!
    Свърши, дрОгаре, тая, свърши!
    Никой не ви обръща внимание на глупостите вече!
  • 15 1234

    9 19 Отговор
    Тоя врачка ли е,на всички борси цената пада ,само тука поскъпване

    Коментиран от #26

  • 16 Балонът се спука

    40 4 Отговор
    Лъжата за евтината американска газ издиша. Набъбнаха сметките, но пак руснаците са виновни.
  • 17 Пак си е там,

    5 23 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    но виж, ти и другите pycopoбu сте на бунището на историята, ватниче!

    Понял, голубчик, понял?!?
  • 18 отшелника

    26 0 Отговор
    ЛЪЖЦИ ,ИЗМАМНИЦИ ,МОШЕННИЦИ ФАШИСТИ И ПРЕДАТЕЛИ ,това са болшинството политици у нас !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 аз съм

    29 2 Отговор
    30% увеличение на цената на газа през зимните месеци - друго си е с евроатлантическ газ !!!
  • 21 Павел пенев

    27 3 Отговор
    Благодарение т.нар. диверсифищация природния газ ще продължи да поскъпва а благодарение на идиотите от НС ще останем и без петролна рафинерия. Тогава няма да има масла,нафта и бензин, хората ще скочат и ще ядете тоягите.
  • 22 ПСР

    8 12 Отговор
    Толкова неподходящ човек за такъв пост,отдавна не се е случвал.Най-меко написано.
  • 23 Али и баба

    24 4 Отговор
    Кирчо на Съд ако Газпром ни осъди.
  • 24 той

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    ами то е над 200 % спрямо миналата година.
  • 25 Американско говедо

    23 2 Отговор
    От слуги на Москва преди 10.11.89 се превърнахме в слуги на САЩ и заменихме енергийната зависимост от РФ в същата от САЩ.Честито!
  • 26 Ахмак

    15 4 Отговор

    До коментар #15 от "1234":

    Кое не ти е ясно? Газът в Чирен е скъп и е купуван скъпо от Кирчо.
  • 27 Така е, защото ти, аз и останалите сме

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    никой, роби без права. И на нас ни харесва да сме роби. Като нещо не ни харесва си попсуваме на по чашка ракия и дотам. Типични роби без смелост, без достойнство, без идея. Много сме зле.
  • 28 Избягахте от

    15 2 Отговор
    руския газ,инфлацията ще стане 30%,ще загубим доставката на нефт,щом се съобразявате с много небългарски интереси и ще остане само да коленичим и приближим длани към лицето и.......!?
  • 29 дядото

    17 3 Отговор
    да се чуди човек тези в парламента дали са наред.за да угодят на западните господари отказаха по-евтиния руски газ.двамата харвардци с духова музика купиха газ от сащ,уж по-евтин,а се оказа много скъп.сега ще правят 13 годишен договор с турция,а тя сега продава пак руски газ,но на по-висока цена.някой да ми обясни,това грижа за националната ни сигурност ли е и ще има ли потърсена отговорност от виновните за огромните щети нанесени на биснеса и народа.

    Коментиран от #48

  • 30 не чакай да

    13 3 Отговор
    поскъпне а отивай да се срешаш с Газпром защото ти обеща.Цяла България на теб разчита г-н министър.
  • 31 Наблюдател

    16 3 Отговор
    Става все по-хубаво, важното е, че изпълнихме заповедта на господарите да не плащаме на Газпром както плащат те. Сега ще изпълним и нареждането дефакто да си затворим и рафинерията. Но поне ни приеха в Шенген та можем да благодарим.
    Евро-атлантиците ни превърнаха в население от идиоти загубили бе само елементарно самоуважение, но и чувство за самосъхранение. Затова скоро ще загубим и територията, както вече загубихме държавата си.
  • 32 Киро Малоумното

    13 1 Отговор
    Важното е, че ви осигурих евтин ток от окраина.
  • 33 Гост

    12 1 Отговор
    Е, какво стана сега? Уж по изгодно пък вдигаме газа с 30%. Нещо не излизат сметките както трябва.
  • 34 тони

    18 0 Отговор
    ЗА ЦЕНИ ЗА ВСИЧКО ИМА САМО ЕДИН ЕДИНСТВЕН ВИНОВЕН !!!! БЪЛГАРСКИЯ ГЛАСОПОДАВАТЕЛ !!! ВСЕКИ В ЖИВОТА ПОЛУЧАВА ТОВА, КОЕТО ЗАСЛУЖАВА - ТОЧНО И ЯСНО. НАПРОЛЕТ ГЛАСУВАЙТЕ КАКТО ВИНАГИ ПАК ЗА СЪЩИТЕ И ПОСЛЕ ДРУГИ СА ВИНОВНИ?????
  • 35 Оставка ,

    6 2 Отговор
    другарю !
  • 36 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    мафия
  • 37 Революционер 🇧🇬

    11 2 Отговор
    Знаете е къде е народно събрание!
  • 38 Артилерист

    15 1 Отговор
    Ама как тъй, бе? Нали всичко уж беше уредено за повече и на същата цена, че и по-евтино, от просто Киро и Асан и те тъй нахакано се изрепчиха за руския газ? Всите атлантици злорадстваха, че са накривили капата на Путин, 7-те американски танкера заляха цяла България предоволно с втечнен братски американски газ, азерите и те развиха крана, че да има и за нас през Гърция и т.н., пък то ко било...
  • 39 Комуниста

    9 2 Отговор
    Евтиния азерски газ на Кирчо, РадеФ и Боко пак поскъпна
  • 40 ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

    11 2 Отговор
    Не се притеснявайте българи Кирчо, Асен, Христо Иванов, Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Соломон Паси, Росен Пленелиев имат пари хората няма да им е студено зимата

    Коментиран от #41

  • 41 ИСТИНАТА

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ":

    20-ти декември.
    Не гледайте телевизия!
    Не слушайте радио!
    Не четете вестници!
    В България на 111-то място по свобода на медиите!
    След повечето африкански държави!
    Те ви лъжат!

    Истината е, че след три мандата на ГЕРБ и Борисов,
    България е на дъното на ЕС!
    С руска енергийна примка на шията!
    Първа по смъртност, бедност, беззаконие и корупция!

    Не гледайте телевизия!
    Не слушайте радио!
    Не четете вестници!
    В България на 111-то място по свобода на медиите!
    След повечето африкански държави!
    Те ви лъжат!
    Лъжа е, че ПП не са направили нищо!
    ПП разсякаха гордиевия руски енергиен възел!
    ПП осигуриха азерски и американски газ за 20г. напред!
    Няма да има сибирски студ!
    Българската икономика се развива с изумителни темпове!
    Ръстът е най-голям от всички държави в ЕС!

    Но държавните медии, контролирани от Пеевски и Борисов
    ни втълпяват отчаяние и безпътица!
    И фалшиви надежди за 600 000, продължаващи да гласуват за ГЕРБ!

    Истината е, че продължаващата днешна политическа криза
    е заради мутрите Гешев и Борисов!

    И заради пРезидента Радев!
    Първо каза "Мутри вън"!
    А после с указ назначи за главен прокурор мутрата Гешев.
    Избран НЕЗАКОННО от контролираният от Пеевски ВСС!
    Без конкурент, "в кушия с един кон"!

    Затова пред очите на Гешев,
    пРезидентът Радев суспендира конституцията!
    При действащо НС в Парламентарната република,
    правителството на Радев отказва да изпълни задълженията си!
    Отказва да внесе проектобюджет в Парламента!

    Изб
  • 42 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    2 2 Отговор
    Не ве, абсурд, не мое да бъде, газ не съм купувал от началото 2022 , Януари Февруари, преди беше на всеки три месеца, са още имам за кафе и тън мън потребности.
    Е€@л съм и икономиката, паркет нал има в къщи, док не свърши паркета газ не ми трябва.
  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    ЩЕ тегли БГ НАРОД защото КАРТЕЛИТЕ сте кожодери
  • 44 Зеления чорап сега краде здраво, смени

    5 1 Отговор
    Простия Киро парапета и кака Асена любовчииката, преди това Боко Тиквата и сега гребе с пълни шепи! Обрахте ни с тази инфлация диоди спестявания всичко и искате да ви вярваме долни шарлатани!
  • 45 Минго

    5 1 Отговор
    Е защо, бе? В света беше пълно с газ и можехме да получаваме от много други места МНОГО ЕВТИНО! Какво стана? Лъгахте, нали! От сектата ДБ и ПП да си платят за предателството на националния интерес!
  • 46 Перо

    7 1 Отговор
    Това правителство ни проглуши ушите,какъв успех сме постигнали,след едностранното прекратяване на договора,чрез неплащане! Вече лъжата цъфна! Жалко за помпозното откриване на неефективни газопроводи,само и само да се угоди на режима в Киев!
  • 47 Перо

    3 1 Отговор
    Какво става с работата на прокуратурата по делото с посредниците и щетите от прекратяването на договора с Газпром?
  • 48 Наблюдател

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "дядото":

    Ами виж кой и защо спря тръбата и кои са евроатлантиците бре байо ! Виж кои сключиха договори за “ Гьола в Белене “ и кои управляваха 12 години ! Факти и не Петков ви е виновен !
  • 49 Айде бе капитан Газпром

    3 0 Отговор
    Нали ти свали цената?!?! Свали я пак и готово🤣
    Ти какъв си смешник!!!!
    А незнам дали Газпром ще ни осъди, незнам, ама тебе ще те съдят за държавна измяна😤
    От такива палячовци като тебе сме на г..за на Европа 🤬
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Танк

    3 0 Отговор
    Абе много големи лъжи със тези цени на газа то не беше достъп,пренос и хоп цената стана 1,87лева сега за декември ще е 2.70със ДДС а за януари да не говорим.....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове