Last news in Fakti

20 Декември, 2022 12:48 1 106 49

Никола Янков: Мълчанието на правителството за еврото подхранва притесненията на хората

  • еврозона-
  • правителство-
  • разяснителна кампания

Ако България пропусне този шанс за присъединяване към еврозоната, ще мине още едно поколение, а може би и никога вече няма да бъде на дневен ред този въпрос, смята икономистът

Няма никакви обективни причини хората да се притесняват от членството на България в еврозоната. То ще донесе много ползи на всички - най-малкото, защото всички ще забогатеем значително, след като цената на активите на българския бизнес и на имотите се вдигне между два и три пъти в рамките на година след приемането на България в еврозоната. Ако България пропусне този шанс за присъединяване към еврозоната, ще мине още едно поколение, а може би и никога вече няма да бъде на дневен ред този въпрос. Ще загубим всичко и България ще остане изолирана. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал" пред телевизия "Блумбърг".

Коментирайки представеното вчера в министерството на финансите социологическо проучване на тема „Обществените нагласи за въвеждането на еврото в България”, събеседникът посочи, че е изненадан, че финансовото министерство се занимава със социологически проучвания, защото това не е негова работа нито в този момент, нито в друг момент.

"За съжаление, българското правителство заема пасивна роля - както сегашното, така и предишното. Подчертавам още веднъж очевадната липса на комуникация и сериозна информационна кампания от страна на българското правителство. Вместо министерството на финансите да прави социологически проучвания, по-добре да започне да произвежда рекламни послания и информационни брошури за хората, с които те да се ориентират за какво става въпрос", каза Янков.

„Категоричното мълчание на правителството по тази тема подхранва притесненията на хората”.

Градски легенди са, че цените ще се увеличат след влизането ни в еврозоната. Напротив – в източноевропейските държави като Словения, Словакия и в Литва, Латвия и Естония, имаше спад в инфлацията след въвеждането на еврото.

Бизнесът и предприемачите на България винаги са подкрепяли членството ни в еврозоната. Макар да няма обективни причини за притеснение на хората, има субективни причини, свързани с много широка, мащабна, добре финансирана дезинформационна кампания, която продължава вече повече от девет месеца в България.

От началото на войната в Украйна се активизираха руските хибридни атаки в нашето общество. Много медии се включиха в дезинформационна кампания с цел да отдалечат България от европейската ѝ съдба и интеграционните процеси в Европейския съюз.

„Много от нашите съграждани очевидно се поддават на тези манипулации”.

Не съм виждал все още комуникационна стратегия и нямаме никакви материали или послания, които да излизат от българското правителство – нито това, нито предишното, които да подготвят населението за членство в еврозоната. Напротив - имаме мълчание и по този начин се оставя пространство за слухове, за манипулации и за плашене на хората.

„Когато държава мълчи, когато правителството мълчи и не адресира по никакъв начин повдигнатите въпроси и притеснения на хората, те се раздухват и овладяват от други хора, които са против членството на България в еврозоната и даже против членството на България в Европейския съюз”., подчерта събеседникът.

Трябва да кажем категорично, че членството на България в Шенген е свързано с членството на България в еврозоната.

„Ако не влезем в еврозоната, няма да влезем и в Шенген”.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Еврото

    7 23 Отговор
    Стига с тва евро, в евро се работи спокойно о охолно!
    Въвеждайте смело!
  • 2 Мнение

    7 23 Отговор
    От въвежддане на Еврото се притесняват единствено тези, които имат парични средства с недоказан произход и те не са в банките!!! Та ще трябва да да ги извадят на "светло"!

    Коментиран от #7

  • 3 Реалист

    7 26 Отговор
    Еврото се Световно призната валута и е добра за икономиката на България! Българският лев никой не го знае и не го иска в Европа и Света!

    Коментиран от #25

  • 4 Лелеееее

    22 5 Отговор
    Този го гледах и слушах какви ги говори при Дремджиев. Уж бил някакъв тъмно син, пък иска коалиция с бандитите на Борисов. Най вероятно герберските изедници ще си го приберат в крадливите си редици.
  • 5 Агата Кристи

    13 2 Отговор
    "Мълчанието на агнетата"...
    Не знаят какво ще каже пастиря - онзи с гегата.... /извинете с ЮМРУКА! / ..
  • 6 Факт

    24 3 Отговор
    Сиренето е вече 20 лева! Поскъпването за еврото е в ход! ...

    Коментиран от #21

  • 7 Резултата

    22 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мнение":

    Бях в Гърция като влезе еврото! След 6 месеца, видях гърци като цигани да се хранят от кофите за боклук! Преди Еврото, лятото в петък в 22:00 не можеше да видиш жив човек (всички по плажовете) и си карах в града със 150км/ч! След еврото, това никога повече не се повтори! В Солун имаше по 2 км търговски улички в които работеха само 2-3 магазина благодарение на еврото ! Предполагам че при нас ще е доста по тежко!

    Коментиран от #9

  • 8 премъдри

    2 9 Отговор
    амииии, четох проектозакона за приемане на еврото преди 1 месец някъде...не знам защо си мислите, че никой нищо не прави, или и вие яхате популистки нагласите на част от обществото
  • 9 На теб

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Резултата":

    Ти е достатъчен само "Свети Наум" - Цариградско шосе, 4-ти км.
    "СЪС 150 В ГРАДА" - смешник !
  • 10 ПАВКАТА ОТ ОРКЕСТЪРА

    12 0 Отговор
    ТЕ , Я КАЗА ЛИ ВИ .МЪЛЧАНИЕТО БИЛО ЗЛАТО , МАЛЧЪТ МАЛЧЪТ., ПА НАКРАЯ ЩЕ НИ НАКАРАТ ДА СЕ ХВАНЕМ ЗА ПАЛЦИТЕ НА КРАКАТА , КАТО У ТУРЦИЯ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ БИЛИ.МУ ДРЪЖКИТЕ ДОЛУ НИЗКО , ТОЯ МУСТАФАТА.ЗА ТОВА ЛИ ОТИДЕ В ТУРЦИЯ , ДА НИ ПОРЪЧА ТРАМВАЙ И АВТОБУСИ , ТА КАТО ОНИЯ НИ НАБУТАТ В ЕВРОТО ДА СЕ КАЧВАМЕ НА АВТОБУСИТЕ , ААААА ТОВА МЪЛЧАНИЕ НА АГНЕТАТА НЕ Е МНОГО НА УБАВО, СЛУШАЙТЕ Я ДА ВИ КАЖЕМ И НЕМА ДА ПОВТАРЯМ !!!😂😀😃🤣😁😃😀😂😂!!!.

    Коментиран от #12

  • 11 Анонимен

    6 11 Отговор
    Факти, отивате на "кино", осъзнава се вече народа, с вашата цензура се самоунищожавате не разбирате ли по чувствитепйо намалените коментари ? Тик ще останат само овцете на копейката и тиквата ! Няма да има скоро нито един коментар тук на свободен и независим човек ! Хайде чао и от мен !

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЛиБеРаст

    16 0 Отговор
    Ей, лъжец! Финансовият капитал е пирамида на която трябва непрекъснато да се разширява основата. Не се ли разширява, върхът започва да се клати. Ние сме периферия която трябва да захранва центъра. При капитала центърът изсмуква периферията. На днешно време грабителството не е силово с оръжие, а е чрез финансови потоци управлявани от финансова политика. Приемайки еврото България ще влезе в ДЪЛГОВА СПИРАЛА!
  • 14 Пако

    14 0 Отговор
    АБЕ НИКИ МАМИН,КОЙ НОРМАЛЕН СЕ КАЧВА В ПОТЪВАЩ КОРАБ.
  • 15 Мамул

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Те си взимат грантове. Не им е чак толкоз важно дали интернет лаладжии ще драскат коментари.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АКО ПЪК ДАДАТ ИНФОРМАЦИЯ ТЯ ЩЕ Е ПЪЛНА С

    10 1 Отговор
    ЛЪЖИ МАНИПУЛАЦИИ И ДЕМАГОГИЯ ЧИБА НА ЕВРОТО ЕС И НАТО + сащ !
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    НИКАКВО ЕВРО имаме си БГ ЛЕВ
  • 19 хубавото на ес и емрото е ако можеш да

    9 0 Отговор
    КРАДЕШ НА ЕДРО .................... АКО НЕ МОЖЕШ ЩЕ ТЕ КРАДАТ !
  • 20 Тъмен субект

    11 3 Отговор
    Всъщност има много сериозни обективни причини българите да се притесняват от приемането на еврото. Как точно ще постигнем забогатяването, ако нямаме икономика и самостоятелност на решенията си сега? Празни приказки! Приемането на еврото не означава просто да плащаме в евро вместо в лева. Влизането в еврозоната означава да поемем част от РАЗХОДИТЕ на евросъюза например за поддържане на фалиралите държави като Гърция и Италия например. Много съществено е, че влизайки в еврозоната, губим своята финансова самостоятелност (колкото и малка да е тя) и не можем да харчим нищо без разрешението на Европейската централна банка. Влизането в еврозоната е свързано с много чисто икономически механизми и ограничения, за които никой не говори.

    Коментиран от #23

  • 21 Стига лъжи!

    3 11 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Цената на сиренето ти няма нищо общо с никакво евро. Стига лъжи и манипулации!!! Само мошениците и рософилите говорят срещу Еврото!!!
  • 22 Димитър

    11 3 Отговор
    Приемат ли еврото с нас е свършено. Да пуснат един референдум, да видим... Защо държави с едни от най-силните икономики в Европа, си стоят с тяхната валута? Еврото ще ни е последният куршум, който ще ни довърши...

    Коментиран от #24, #27

  • 23 Ако разбираш нещо де

    2 12 Отговор

    До коментар #20 от "Тъмен субект":

    А как ще имаш развита икономика, като българския ти лев е Обвързан с Еврото от Валутния борд от 25 години???? С този Валутен борд все едно сме в Еврозоната, без да имаме ползите и превилегиите на Еврото!!!

    Коментиран от #28

  • 24 Истината

    3 12 Отговор

    До коментар #22 от "Димитър":

    Такива като теб разпространяват фалшиви страхове у хората и действат в полза на Раша, а не на България!

    Коментиран от #29

  • 25 Баш софиянец

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Как точно е добре, като ние така или иначе сме на твърда връзка към еврото? Кои конкретно са ползите за нас? Сума народ си мисли: "какво пък толкова - няма да е лев, ще е евро", което е пълно невежество и неграмотност. Хора, които нямат представа какво значи "валутен борд" и какви са ангажиментите в еврозоната, по-добре да си мълчат и да се образоват много, ама много.

    Коментиран от #34, #35

  • 26 1020

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "ПАВКАТА ОТ ОРКЕСТЪРА":

    Първо се научи да пишеш на български, после се опитвай да изказваш мнение, че и това не можеш. Или ползваш автоматичен преводач и нещо не ти се получава.

    Коментиран от #39

  • 27 Аман от лъжци!!!

    5 8 Отговор

    До коментар #22 от "Димитър":

    Кое е свършено с нас, като приемем еврото бре?! Ние все едно вече сме го приели с Валутния борд, като сме Обвързали Лева с Еврото 2 към 1, но не ползваме предимствата и превилегиите на Еврото. България е Стабилна държава именно заради фиксирания курс на Лева към Еврото! Именно фиксирания курс Лев-Евро дава все още стабилност на Лева!!!

    Коментиран от #31

  • 28 Тъмен субект

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ако разбираш нещо де":

    Развита икономика се постига с държавничество и работа, което ние не сме направили. Така че не си мисли, че като приемеш еврото ще прокопсаш. А ако прокопсаш, няма да се дължи на еврото, а на съвсем други неща.
  • 29 1020

    8 3 Отговор

    До коментар #24 от "Истината":

    Каква раша, бе - за еврозоната говорим.

    Коментиран от #32

  • 30 ммммоля?

    10 2 Отговор
    Градски легенди са, че цените ще се увеличат след влизането ни в еврозоната. Напротив – в източноевропейските държави като Словения, Словакия и в Литва, Латвия и Естония, имаше спад в инфлацията след въвеждането на еврото. ТИ СИ Т А П НА ГЗ Г-Н ЯНКОВ, С ПРАВКА ОТ КОРПИТАЛ -
    Високата инфлация остава една от основните опасности пред присъединяването на страната към еврозоната. Измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който позволява сравнение с останалите страни от ЕС, годишната инфлация в България достига 14.3% през ноември. С най-висока инфлация са прибалтийските страни и Унгария, които отчитат по над 20% ЗАЩОТО ПРИЕХА ЕВРОТО ПО СЪЩИЯТ МОДЕЛ,КОЙТО ГЛАСЯТ И НАС! НАРОДЕ СЛУШАЙ ДОКАЗАНИ ЕКСПЕРТИ КАТО ДОЦ. ГРИГОР САРИЙСКИ И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА НИ МАНИПУЛИРАТ ТАКИВА ПЛАТЕНИ "ЕКСПЕРТИ"
  • 31 Така е

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аман от лъжци!!!":

    за това са ни надянали ИЯРЕМ 2 !
  • 32 Истината

    2 7 Отговор

    До коментар #29 от "1020":

    Раша има интерес да не влезем в Еврозоната, да ни извади от ЕС и НАТО! Да ни придърпа обратно под свое влияние, затова плащат на гакива партии като Копейковците да викат срещу Еврото и срещу ЕС!!!
  • 33 Данко

    5 1 Отговор
    Споко де, като въведем еврото и цените на имотите шъ паднат… нали така беше, балон срив и падат цени и валят оферти 2 за лев. И сиренето отново ще стане 2лева( пардон 1 евро) и нафтата ще е 85 цента. Еврото е добро за вас. Приемете еврото
  • 34 Реалист

    1 7 Отговор

    До коментар #25 от "Баш софиянец":

    1. Еврото ще ни даде стабилност и икономическо развитие!!!
    2. При приемането на еврото ще се възползваме от предимствата на Единния пазар!!!
    3. Евото ще ни даде възможността да го използваме в 19 европейски страни без да обменяме валута и да даваме комисионна на банки!!!
    4. Еврото ще ни позволи да сравняваме лесно цените и заплатите в еврозоната.
    5. Еврозоната е една от най-големите и силни икономики в света!
    6. Няма да фалират банки като КТБ, защото ще бъдат наблюдавани от ЕЦБ! Няма да изтичат мръсни пари от България в офшорни зони, ще има контрол!

    Коментиран от #37

  • 35 Истината!!!

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "Баш софиянец":

    Благодарение на еврото за българските фирми ще е по-лесно, по-евтино и по-безопасно да купуват и продават в Еврозоната и да търгуват с останалата част на Света, от там ще се имаме по-силна икономика и заплатите ще растат!
  • 36 Илион

    1 3 Отговор
    Еврото е предпочитаната валута при почти 40 % от трансграничните плащания в световен мащаб и за почти половината от износа на ЕС в световен мащаб.
  • 37 паралелна реалност?

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Реалист":

    кой те излъга с тия глупости? Прибалтийските държави и Унгария сигурно са по-тъпи от нас,че имат тези резултати след приемане на еврото? Я си пий хапчетата преди да коментираш най-добре "реалист" такъв

    Коментиран от #40, #42

  • 38 Лев-Евро

    1 4 Отговор
    Еврото и сега е нашата резервна валута, която гарантира стабилността на лева!

    Коментиран от #41

  • 39 ПАВКАТА ОТ ОРКЕСТЪРА

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "1020":

    Я МОДЕРНИТЕ ЕВРО ДЖЕНДЪРИ ДА НЕ МИ.ДАВАТ.НАКЛОН АЗ КАК ДА ПИША , НЕЩО МНОГО СЕ ЗАСЯГАТЕ ТОВА АЙТИ СПЕЦИЯЛИСТИТЕ А? НА ЧУЖД ГРЪБ И 100 ТОЯГИ СА МАЛКО , ТИ ДА НЕ.РАБОТИШ У БАНКА ИЛИ В ПАРЛАМЕНТА , ТА РИПАШ ТОЛКОВА ?!НАБУТАЙТЕ НИ В ЕВРОТО И ПОСЛЕ ЩЕ СТАНЕМ ПО ЗЛЕ И ОТ ГЪРЦИТЕ , АМА ДО КАТО НЕ ВЗЕМЕМ ТОЯГИТЕ НЕМА ДА МИРЯСАТЕ , ПРЕДАТЕЛИ ТАКИВА , ЕДНИ ШЕПА КЕЛЕШИ ЩЕ МИ ДИКТУВАТ МОЯ ЖИВОТ И ЖИВОТА НА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ КАК ДА ЖИВЕЯТ , А ЗАСРАМЕТЕ СЕ МАЛКО!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬❤️❤️❤️❤️❤️❤️!!!
  • 40 Реалист

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "паралелна реалност?":

    И сега, заради Валутния борд, ние приемаме решения, които се взимат от Европейската централна Банка, а когата приемем Еврото - ще можем да участваме в тези решения! А сега с лева сме една безгласна държава, която се подчинява на ЕЦБ! След като влезем в Еврозоната ще имаме право на Глас!

    Коментиран от #43

  • 41 ммммоля

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Лев-Евро":

    с едната разлика,че не могат да се отпуснат такива кредити в лева,каквито в евро на нашите гладни политици,които показаха как могат за половин година да изгърмят милиарди,представи си сега като им кажат от ЕЦБ "можете да теглите още повече пари сега" дали ще е по-добре за нас - народа, които ще плаща сметката накрая?
  • 42 Е ади де

    1 3 Отговор

    До коментар #37 от "паралелна реалност?":

    То е същото като да сме извън Шенген, не ползваме всичките Предимства! Пътуваме из ЕС с лична карта и толкова! Нямаме предимствата нашите товари да пътуват без да чакат митнически контрол, което е зле за износа ни! Така е и с Еврозоната, като сме извън Еврозоната сме безгласна буква, която само изпълнява решенията на ЕЦБ, но няма Думата при решенията!

    Коментиран от #44

  • 43 айде бе?

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Реалист":

    А ще може ли да финансира БНБ министерство на финансите директно при приемане на еврото? Да,ще може! Защо сега не може? Заради валутният борд. Какво предизвика кризата през 90те години? Вие трябва да знаете по-добре от мен, г-н реалист.
  • 44 мммммммоля

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Е ади де":

    Ако до сега не сте разбрали,че ползвате "предмствата", които подчинените на определени капитали чиновници кажат,че може да влязат в употреба, а не това,което е "регламентирано" не знам какъв човек сте. Примерсъс съседа турция - над 30г преговори за влизане в големите европейски предимства,накрая ще станат газов хъб и ще започнат да диктуват голяма част от политиките в Европа. Пример със съседа Гърция - член на ЕС от над 30г - външен дълг 200% и тн и тн и тн. Нещата не са просто да и не, има огромен набор от фактори,които повлияват икономически всяка държава,която си сменя валутата. Всяка една такава валутна промяна не е довела до нищо хубаво, за която и да е икономика. Пример - прибалтийските държави, Унгария, Италия, Германия,Гърция. Ако беше толкова доходоносно държави като Англия, Швейцария до сега щяха да са в еврото,а се случи именно обратното.
  • 45 Никола, Янков Платен Лъжец!!

    3 0 Отговор
    Сега, Държавата, плаща да, се лъже в полза на Еврото!! Като Влезат, Швеция, Дания, Чехия, Унгария, Румъния ние сме след тях!! Държавата плаща на Лъжци да, лъжат в полза на, Еврото!! Държавата Лъже Народа си!! Няма нищо общо Еврото и Шанген!! Не на Еврото!! Народа, е прекалено беден, за да бъде окрадени още веднъж!! Тея с Милионите и Милиардите в Овшорките Реват за Еврото Крадците на Прехода!!! Докато този народ не излезе, със Сопите, все ще го Крадат!! Време е да бъдат натрошени нечии манерки!!!
  • 46 Алибаба

    2 2 Отговор
    Сигурен съм ,че още на другия ден след приемане на еврото младите ще почнат да правят деца,Тесла ще започне строеж на завод за автомобили,производството на чипове ще се премести от Тайван в България,а англичани и холандци ще почистват входовете...
    Така че без еврото сме загубени

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Евроренде

    2 0 Отговор
    Мълчанието на агнетата !
  • 48 Никси

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Алибаба":

    да не да , и сигурно на жените чичовците ще са на колената преместили напреко на вибрации , излез от розовия сън !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове