Last news in Fakti

13 Август, 2013 11:38 1 807 0

Българчета се завърнаха от космически лагер на НАСА

  • ученици-
  • измир-
  • лагер-
  • совалка-
  • космонавтика-
  • астронавтика-
  • безтегловност-
  • обучение

Младите астронавти са осъществили симулирано приземяване на совалка, изпадане в безтегловност и др.

Тридесет и трима ученици от цяла България завършиха своето обучение и се завърнаха от научно-образователния космически лагер Space Camp Turkey. Той е един от трите учебни центъра на Американската космическа агенция NASA извън САЩ и се намира в турския град Измир.

Това беше третата българска група за 2013 година, а възрастта на учениците в нея е между 9 и 15 години. В групата взеха участие деца от ЕУ “Дорис Тенеди”, 2-ро СОУ “Акад. Емилиян Станев”, 119 СОУ “Акад. Михаир Арнаудов” и СПГЕ “Джон Атанасов” от София, СОУ за европейски езици "Св. Константин-Кирил Философ" и МГ “Баба Тонка” от Русе, СОУ “В. Левски” от Троян, МГ “Д-р Петър Берон” от Варна и СОУ “Христо Ясенов” от  Етрополе.

Български ученици се обучават в космическия лагер в Измир вече девета поредна година. По време на игрите в лагера участниците от България и други страни се разделят на отбори на база на възрастта и уменията, които притежават. Отборите носят имена на различни небесни тела. Така отбор „Нептун“, в който пет от участниците бяха от България, спечели награда за най-добре изпълнена мисия. Децата са осъществили успешно симулирано приземяване на совалка, взимали са правилни решения в рискови ситуации и са показали умения за съвместна екипна дейност.

По време на обучението за взели участие ученици от България, Турция, Гърция, Йордания и Япония, а езикът на който са общували помежду си, е бил английски. Една от основните цели на съвместните занимания и отборните игри е била и да се постигне пълноценен диалог между децата от различни държави.

„Щастлива съм, че програмата, по която работим, оказва много разнообразен полезен ефект върху децата. Те имат възможност да обогатяват своите знания в много сфери на науката, а също и да изграждат себе си като личности. Предизвикателствата, пред които всяко едно занимание в космическия лагер ги поставя, позволяват на детето да осмисли и да реши само какви действия да предприеме в дадена ситуация".

"Това развива способността за взимане на решения, както и комуникативните умения, правилна преценка на различни променящи се ситуации, цялостния поглед и логическото мислене. А освен всичко останало, обучението в космическия лагер е забавно, което също допринася учениците да усвояват по-добре новите знания“ - споделия Марина Каменова от Център за творческо обучение, който е представител за България на Space Camp Turkey.

Космическият лагер в Измир предлага разнообразни дейности за обучаващите се като наблюдаване на излитане на совалка, приземяване на совалка, симулация на изпадане в безтегловност и др. Целта е учениците да придобият полезни знания в сферата на астронавтиката и космонавтиката. По време на лагера младежите имат възможност да използват симулатори на совалки, в които усещанията са най-близки до реалните. Последната за тази година българска група ще замине за космическия лагер на 18 август, неделя.

Повече за Центъра за творческо обучение

Центърът за творческо обучение се намира в София, ул. „Сердика“ N 4, и провежда образователни програми за деца, учители, както и редица други дейности. Фокусът на организацията е в балансираното и всеобхватно развитие на личността чрез интензивни програми за творческо учене и свободно общуване с другите. Целта е да бъде събуден естественият интерес на децата, да опознават света и да бъдат подтикнати към смислено саморазвитие. Това става с много смях и забава, но и сериозна работа, и преодоляване на предизвикателства. Резултатът е вътрешно удовлетворение, промяна на светогледа и различно отношение към ученето.

Центърът за творческо обучение акцентира върху развитие на способности и умения, като самостоятелно изследване на проблеми и взимане на решения, прилагане на знанията за решаване на практически задачи, реалистична самооценка и самочувствие, формиране и отстояване на собствено мнение, по-добра комуникация и ефектива работа в група.

Програмите на Центъра включват дейности по природни науки с експерименти, познания за Космоса с конструиране на ракети, опознаване на човешкото тяло и режими на хранене, познавателен и забавен спорт, себеизразяване и различни техники за общуване, оцеляване и действия при кризисни ситуации и бедствия. Част от занятията са реализирани в сътрудничество със „Space Camp” в Измир, акредитиран от NASA. Най–изявените деца формират българските отбори, които ежегодно взимат участие в международните програми на “Space Camp”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове