Last news in Fakti

20 Декември, 2022 21:40 2 862 65

Мика Зайкова: Най-употребяваните храни за най-бедните са недостъпни. Това вещае лавина от глад и мизерия

  • мика зайкова-
  • храни-
  • бедни-
  • лавина-
  • глад-
  • мизерия-
  • недостъпни

"Като искат да я направят брутна, това означава да намалят още повече нетния доход от нея. Става така, че колкото повече си работил и имаш трудов стаж, толкова по-малко пари ще взимаш", поясни експертът 

Мика Зайкова: Най-употребяваните храни за най-бедните са недостъпни. Това вещае лавина от глад и мизерия - 1
Снимка: БГНЕС

Тази ужасия с минималната работна заплата, която искат да направят брутна, е пълен абсурд, защото минималната работна заплата е основа за някои социални плащания, особено за деца. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ финансовият експерт Мика Зайкова. "Като искат да я направят брутна, това означава да намалят още повече нетния доход от нея. Става така, че колкото повече си работил и имаш трудов стаж, толкова по-малко пари ще взимаш", поясни Зайкова.

По думите и заради инфлацията у нас всичко е минимум 50% по-скъпо.

"Цените на едро също се повишиха с над 27% . А инфлацията за ноември е дори по-ниска и е около 16.9%. Пътят от цените на едро, докато стигнат до потребителя, са с разлика до 50%. При повишени цени на едростоките растат нагоре още повече. Зелето е поскъпнало с близо 9%, краставиците с близо 5%, а доматите не се пипат", даде примери тя.

Наистина има вдигане цената на газа, но има и голям процент спекула. Зайкова отново припомни, че депутатите правят всичко друго, но не приемат Закона за спекулата. Най-употребяваните храни за най-бедните хора са недостъпни. Това вещае лавина от глад и мизерия, убедена е тя.

На Дядо Коледа ще му е твърде трудно да донесе подаръците, които искат децата, каза още Зайкова. Според нея той ще бъде възпрепятстван от спекулата.

Тя посочи и цените на други продукти, които са недостъпни за голяма част от българите - сиренето е 16 лева по цена на едро, а на дребно достига до 28 лева. Кашкавалът е 40 лева. "Отидох да купя една връзка банани, която струваше 10.80. Как да ги купя с тези 70 лева, които са ми дали като пенсионер за Коледа" попита Зайкова.

"Инфлацията и спекулата заедно изпреварват ръста на работните заплати. Виждам изход само, ако интелектът се приближи до егото, но в този парламент едва ли това ще се случи. Тези 240 мислят за всичко друго, но не и за България, добави Зайкова".

С кои очи ще дойдат на следващите избори? Логиката показва, че народът ще ги накаже с ниска избирателна активност, каза още Мика Зайкова.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор
    ХАКТ е ТОВА
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 6 Отговор
    ПРАВА е госпожа ЗАЙКОВА
  • 3 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    49 4 Отговор
    Дивия капитализъм става все по-див и нечовешки в България, ще взима още жертви за да живеят в лукс и разкош едната шепа богаташи. А Ганю спи и мизерува, няма силата да се надигне и да ги помете!

    Коментиран от #17

  • 4 Жълто джудже

    16 9 Отговор
    Надеюсь у вас хватит терпения ждать победы над Россией совмещая сплоченое и единство с голодом и бедностью.
  • 5 Незнаещ

    22 7 Отговор
    Чак сега ли го разбра г-жо Зайкова,а майка ми ,която не е била в парламента,какво да каже милата,дали и съчувстваш ?
  • 6 Дааа

    31 4 Отговор
    стига ее, тея храни са чиста химия. който хи яде и се разболява. храните са заместители. ядем боклуци. благодарения на мафията дпс-герб-бсп.

    Коментиран от #10

  • 7 1986

    11 30 Отговор
    Това е изтрещяло отсвякъде..защо изобщо го пускате като новина!!!!?
  • 8 Генчо

    22 1 Отговор
    Какво означава брутна минимална работна заплата. Какво включва?

    Коментиран от #13

  • 9 Мдаааа

    32 2 Отговор
    Премяната каза. Като вие е скъп хляба. Яжте пасти. И да го дуууът бедните!

    Коментиран от #39

  • 10 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰

    35 5 Отговор

    До коментар #6 от "Дааа":

    И СДС - СЕДЕСАРИТЕ 90-те години съсипаха първо земеделието и животновъдството, после Костов разпродаде и разруши икономиката и индустрията на България. После и сега тия престъпници грабят и влачат всичко и богатеят, а народа става от беден и ограбен още по-беден.
  • 11 тя ми е любимка

    8 33 Отговор
    баба Зайка - Любима ми е с некомпетентноста си от десетилетия.
    Профсъюзната школа я няма отдавна но баба Зайка е вечна

    Учиндолеца и вдъхна трети живот
  • 12 Спекулата е основно с храната

    27 1 Отговор
    Ганьо е печелбар на гърба на бедните. И там е най голямото безобразие. В някой от големите хранителни вериги магазини. Като ги пообиколи човек си прави сметката.
  • 13 Коментар до #8:

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Генчо":

    Означава
    ще работиш нощни, вредни и всичко това за 800 лв.
    ДОсега тези неща бяха извън МРЗ

    Коментиран от #15, #18

  • 14 Проста сметка

    24 1 Отговор
    Средна брутна заплата за ноември е 1743лв.. 50 от тях са 871,5 лв. бруто. Минус дод, осигуровки и пр., се получава 673,83 лв. чиста заплата. Честито!

    Коментиран от #16, #65

  • 15 Генчо

    30 0 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар до #8:":

    Това е несериозно! Такава мизерна минимална заплата няма и в Бурунди.За това няма да има хора.За това се разпадаме с невероятни темпове.
  • 16 Петьо Петров

    19 0 Отговор

    До коментар #14 от "Проста сметка":

    Всъщност сумата е варираща. Колкото повече трудов стаж имаш, ще вземаш по-малко, защото стажа влиза в брутната сума, а на нея и се слага таван( на минималната заплата).

    Коментиран от #24

  • 17 Тaкa е, прaв cи

    24 0 Отговор

    До коментар #3 от "✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭✰":

    Но нaродът ни кaто цяло не е проcт, дaже нaпротив, ние cме техничеcкa нaция. Зa cъжaление Гaньо не е типичен вид зa тези ширини. Той е изкуcтвено култивирaн и отглеждaн нaд 30 години в уcловия нa чaлгaнизaция и опроcтaчaвaне именно, зa дa не cе нaдигa. Чacт от тези, коио не ги култивирaхa, избягaхa...другaтa чacт бaчкa и оцелявa...някaк, но не виждa cмиcъл дa cе нaдигa, зaщото и дa помете cегaшните, нямa кой дa докaрaт нa тяхно мяcто...вече е опитвaно. Aбе пaрaгрaф 22 по бългaрcки.
  • 18 Генчо

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар до #8:":

    А, какво става с клас прослужено време? Той влиза ли в брутната минимална заплата, или е извън нея?

    Коментиран от #33

  • 19 Д-р Емилова

    19 5 Отговор
    Нищо не яжте и ще излекувате всички болести.Ще живеете много и ще разсипете пенсионната система на страната

    Коментиран от #21, #26

  • 20 Жълто джудже

    21 1 Отговор
    След десет години бутилка прясна вода ще струва повече от туба бензин. За китайски телефон ще трябва да дадете железопътна цистерна с питейна вода..

    Коментиран от #50

  • 21 Оня с коня

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Д-р Емилова":

    Докторке, като не ядеш нищо в един момент имунната ти система сдава багажа и скоропостижно отиваш на небето. Елементарно Уотсън.

    Коментиран от #29

  • 22 мдда

    17 3 Отговор
    Я загрижала се стара зайка за народа.... До сега къде бляхте??? Като ви дадоха 2 пъти мандата защо мълчахте?? СЛиви ли имахте в устата или все искаше повечко власт?
  • 23 Никола Малимов

    18 6 Отговор
    СЛЕД 12 ГОДИШНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ШАЙТА НА СУДЖУЦИТЕ И МЪДРЕЦА ОТ БАНКЯ СИ НА ТОЗИ ХАЛ ДРАГИ МИ БЪЛГАРИНО И ПО ЗЛЕ ЩЕ СТАВА ЗА ТЕБ НЕ ЗА МЪДРЕЦА!
  • 24 Работещ пенсионер

    19 1 Отговор

    До коментар #16 от "Петьо Петров":

    Еми, ако е така шефът на авто- паркинга със скъпи коли, ще му се наложи да си търси млади хора , които да наеме на работа с 24 часово дежурство и брутна минимална 800 примерно. От които ще вземат чисто 650-700 лева. Да видим на практика как ще стане.
  • 25 И как точно народа ще ги накаже?

    12 3 Отговор
    Дреме им на депутатите! Пак ще ги има и пак ще си взимат огромните заплати!

    Коментиран от #52

  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Д-р Емилова":

    КАК не ВИЕ СРАМ МОЛЯ нямате ли БОЖИ страх И грях
  • 27 Електра

    12 5 Отговор
    А ма хубавицо, защо тогава драпахте да вземете с Киретата, Гнома и Краднелия власта ма, за да ни докарате само глад и разруха ли...

    Коментиран от #41

  • 28 Да Вече свърши хубавото

    14 5 Отговор
    Лято и Почва зимата. Няма СОЦИЯЛНА Програма Няма Инвестиции защото кой ще инвестира със Получава безплатен Синдик. Плана е Ясен първо Македония нека мине , 2 Лукойл да го съпартисат НЕМОЖЕ РУСКИ НЕФТ , 3. Въглищата Зелени сме, 4. АЕЦ няма части и са руски НЕМОЖЕ.
    Безплатно КАЙШКА ОТ ЕВРОПА НЯКВИ ТРОХИ И ДЪЛГОВЕ С ЛИХВИ. ТА КОЕ БЕШЕ ТОВА БЪЛГАРИЯ
    ????????????
    НЕМАМ ИДЕЯ
    АМА ЕВРОПА Я ЗНАМ ТАЗИ КОЯТО ЗАРОБИ БЪЛГАРИЯ
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Оня с коня":

    НЕТ колега ТАКА е

    Коментиран от #35

  • 30 Хахаха

    7 5 Отговор
    Споко бабке Зайкова, шефът ти Славиту започна да взима пълна държавна субсидия за ИТН, ако че се кълнеше, че искъ само 1 лев.
    Ще има и за теб да рупаш.

    Всеки от ИТН е гарбидж
  • 31 нннн

    10 2 Отговор
    Предлагам заплатите да се определят спрямо максималната. Четох за директор на държавна болница 60 000 лева заплата. Сигурно има и по- високи. Та, минимална заплата 20процента от максималната не е зле.
  • 32 боил

    10 3 Отговор
    Русия ли определи новата минимална заплата или ГЕРБ , ПП, ДБ , ДПС и Български възход ? Нали ЕС ни хранел , храни депутатиите и троловете на Америка за България . Раша да спасява народа от еничарите в парламента .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 тнвм

    8 0 Отговор
    8 лева слави да я даде на бедните, бабо Мико. Става ми тъжно на празници да реват с много имоти. Купувате многобройни имоти. Идват данъци. Бедните не реват бабо Мика, реват богаташите.
  • 35 име

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    глесайси телка
    че без него требе да работиш

    Коментиран от #37, #40

  • 36 Гошо

    2 8 Отговор
    Аман с тия "бедни" Да се хващат да работят Само да да не ми казва някой че нямало къде и нямало работа Работа има колкото щеш ,но няма кой да я върши

    Коментиран от #38

  • 37 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "име":

    МОЛЯ без ЗЛОБА ПРИЯТНА ВЕЧЕР не се ПРИСМИВАЙ над ХОРА индвалиди
  • 38 АННА МИЛА

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Гошо":

    ШИРОКО май ВИЕ около ВРАТА а ГОШО затова се присмиваш на бедни безработни болни ХОРА
  • 39 Сутринта бабичката

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Мдаааа":

    Се тюхкаше по телевизията, че не могла да купи кукла Барби на унуците си.Ц ц ц
  • 40 Абе човека

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "име":

    Е болен.

    Коментиран от #44

  • 41 ДО 27 пост

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Електра":

    Е ЛЧО не се присмивай на другите и ВИЕ ще остареете някой ДЕН а е СТАРОСТ НЕРАДОСТ
  • 42 Изкукуригал и злобен....

    2 10 Отговор
    Скрий се бабишкер...и теб ли засмукаха да плашиш хората ипредлагаш източно спасение.
  • 43 Време за стригане е

    1 1 Отговор
    Честито, заспи!
  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Абе човека":

    БЛАГОДАРЯ ВИ ПРИЯТНА ВЕЧЕР ИСТИНСКИ ЧОВЕК БЛАГОДАРА ВИ
    БЛАГОДАРЯ ВИ
  • 45 Анонимен

    6 2 Отговор
    Който е работлив ще има, само да не го крадат богатите, а го правят много години, по малките часове и на Коледа. Весели празници, бабо Мика и ако ни крадат от труда, дано да е някой гладен. Като споделиш до тях някои, че са им открали, и те някой ром, но ромите не крадат, освен, ако някой българин не ги накара да влиза в... И българи да му дадат някой лев, дори са хващали богат с кози да взема агнето, но се скрил човека, викнал и агнето си дошло при стопанина и тоя родопчанин бил крал, а той не, срамота е. Бягайте от бг докато сте млади, ако няма кой да ви помага, с 500 лева, с тия пари си беден, младите са охранители и им дават 500 чисто

    Коментиран от #49

  • 46 Програмист

    1 7 Отговор
    Аз днес ядох фоа гра и моцарела с пъдпъдъци щото бях отличник.. а вие бяхте двойкари в дск и се чудите сега как да не умрете от глад ахахах
  • 47 ГМО ОРГАНИЗЪМ

    3 2 Отговор
    Е ЗАВЗЕЛ ПАРЛАМЕНТА В БГ И ПРОКУРОРИТЕ АКО ВЛЯЗАТ ДА ГО АРЕСТУВАТ ЩЕ ГИ ХВАНЕ ВИРУСА ОТ ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ

    Коментиран от #51

  • 48 Социолог

    8 0 Отговор
    Сложете плюс, ако сте на минимална
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 биолог

    3 0 Отговор

    До коментар #47 от "ГМО ОРГАНИЗЪМ":

    ГМО организъма го изгониха избирателите. Препоръчвам повече активност на следващите избори!!!

    Коментиран от #57

  • 52 ха ха ха

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "И как точно народа ще ги накаже?":

    Питай оня дребния, дето не спря да обикаля телевизиите!
  • 53 Болярче

    4 1 Отговор
    Не плачи бабо Зайке!Защо не решихте въпроса като бяхте във властта?
  • 54 Хи хибискус

    1 1 Отговор
    Не гласувайте българи за баба Мика от итн. Пуснали са я по пързалката да се моли на бочо, да ги поеме под тяхно крило
  • 55 Емул

    3 2 Отговор
    Таки вкарваше наркотици 12 години безпрепятствено през частното ГКПП Капитан Андреево, отчиташе се в Чекмеджето на алчния похотливец и всичко си беше Ток и жица. После дойдоха едни дето им развалиха схемата и те им бутнаха Правителството.
  • 56 Зевзек

    1 7 Отговор
    Ало бабишкер, ами тези млади хора, които нямат години стаж за "клас прослужено време", те какво не са ли хора, не гладут ли? Откъде накъде за една и съща работа едни ще получават 30%-40% по-малко, а други 30%-40% повече. Това как се държи метлата и парцала се научава за една седмица. Откъде накъде чистачка с 1-2 години трудов стаж ще взима 30% по-малко заплата от чистачка с 30 години стож за една и съща свършена работа?

    Коментиран от #58

  • 57 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "биолог":

    "Препоръчвам повече активност на следващите избори!!!"

    Не няма да гласувам, хвани единия удари другия. ДПС и БСП 33 години лъгаха и продължават. Нито една от партиите(БСП са лъжци) не предлага ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ и по-висок КОРПОРАТИВЕН САНЪК.

    НЯМА ДА ГЛАСУВАМ

    Бях против машинното гласуване, когато го ВЪВЕДОХА Мая Манолова и БСП, против съм и сега, когато се опитват да го върнат ПП и ДБ.

    Нито една БГ партия не прави нещата, които искам да се направят. Затова няма да гласувам за никоя партия. Да ги избират "чужденците" гласуващи в чужбина.
  • 58 Пенсионер

    6 0 Отговор

    До коментар #56 от "Зевзек":

    Отговорих ти в другата статия относно минималната заплата, коментирано от Христина Христова. Иди я прочети. Пишеш глупости. Спри се.
  • 59 Само ГЕРБ

    3 0 Отговор
    Герб са нашите башибозуци и ние смирено ги приемаме
  • 60 Пешеходец

    7 0 Отговор
    Край с клас "прослужено" време. Най после депутатите му взеха думата. Иначе цирка пред "електората" на политически фигури от една, или друга политическа Партия си е чисто фиаско. Всичко е много добре нагласено и в крайна сметка отработено.
  • 61 Оня с юмручето

    1 0 Отговор
    Не ме занимавайте с глупости Аз съм над нещата
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Къде казватше че има работа в България

    1 0 Отговор
    Към 21/12/2022 в бюрата по труда има активни 159256 профили на търсещи работа лица.
    Към 21/12/2022 в бюрата по труда има заявени 11364 свободни работни места.

    Много Безработни а малко свободни работни места в Бюрата по труда.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол