Last news in Fakti

24 Декември, 2022 11:04 16 899 136

Икономист: Ако увеличим минималната заплата до 850 лв. ни чака гръцки сценарий

  • заем-
  • българия-
  • заплата-
  • гръцка криза

Никога проблемът не е бил в това колко дълг ще вземем, а за какво ще се изразходва този дълг

Икономист: Ако увеличим минималната заплата до 850 лв. ни чака гръцки сценарий - 1
Снимка: БГНЕС

Има много рискове с удължаването на бюджета, защото той се гради върху прогноза, а прогнозите са изключително несигурни в съвременните реалности, свързани с война, инфлация, енергийната криза.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Евгений Кънев.

Всеки бюджет почива на някакви представи как ще се развива икономиката през следващата година, какви приходи може да събере тя през следващата година и как тези пари ще бъдат разходвани. Чухме доста различни визии на политическите партии и по тази причина има конфликт.

Здравомислието е отстъпило място на пропагандата и политическите лозунги, свързани с предстоящите избори.

Няма здрав смисъл в това служебно правителство, което има свои идеи как ще се развива икономиката да предлага бюджет, който да бъде приеман от някакъв фрагментиран парламент. Докато няма ясна политическа воля, коалиция от партии с мнозинство в парламента, до тогава няма смисъл да се приема нов бюджет, а просто съществуващият да се актуализира за новите реалности.

Винаги можем да вземем нов дълг. Ние сме страната с втора най-ниска задлъжнялост спрямо БВП в Европа. Никога проблемът не е бил в това колко дълг ще вземем, а за какво ще се изразходва този дълг. Има едно разходване, което задължава бъдещите поколения, има и друго изразходване, което представлява инвестиции, които да бъдат почвата за бъдещ растеж с по-голяма доходност, отколкото доходността на дълга.

Според мен не е правилно да се увеличи минималната работна заплата на 850 лв. Обикновено когато се предлагат такива числа на кръгло, те не почиват на някаква здрава икономическа логика, а на някакво пожелателно мислене. Когато се направи анализ как върви минималната спрямо средната заплата в Европа, ще видим, че страните от нашата черга са достигали максимум 35%. Тоест няма как ние да създадем прецедент и да влезем в гръцки обувки, където се надуват заплати, най-вече на държавни чиновници и накрая един дълг, който някой трябва да плаща. Това не означава, че съм против нарастването на минималната работна заплата, но не трябва да бъде обвързано с някаква механична формула, защото има много различни показатели, от които тя зависи и трябва да расте заедно с реалния ръст на икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бесен- _Язовец

    165 11 Отговор
    А когато плащат за рисунки на самолети милиарди гръцкия сценарий не е възможен, а, Кънчо?

    Коментиран от #32

  • 3 Някоя си

    143 10 Отговор
    Значи за рисунки милиарди има......а за заплати 🖕
  • 4 ОМБРЕ

    12 21 Отговор
    ТОВА Е ИДЕЯТА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Адам Хилтън

    138 13 Отговор
    Гръцки сценарий ни чака ако приемем еврото, без да увеличим минималната заплата на поне 1000 евро.
  • 7 Комуниста

    129 10 Отговор
    За заплати и пенсии винаги е проблем, а когато да гушат краварите няма никога проблем. Няма пари за заплати защо са общали средствата на фалиралите от САЩ.
  • 8 този боклук на снимката е

    125 8 Отговор
    отвратетелен българомразец
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Азим

    121 7 Отговор
    Тоз икономист разбира също и от война, и от оръжия, фен е на Украйна. Интересно, той с какъв месечен доход разполага?

    Коментиран от #67

  • 11 Тоя е злостен соросоид

    135 9 Отговор
    А, ако я намалим да 350лв и теглим заем още 10-15млрд. за украйна, ни чака нечуван просперитет!
  • 12 Никси

    70 5 Отговор
    тъпия., из джепа ли ги вадиш та ти се свиди , знаеш ли колко е гадно на теб някой да ти дава е тека заплата та из джепа да видиш колко ще ти е гот ама е тека минималната та да го усетиш и ти малко от народната любов , да ви у нещастниците Дека сте се пръкли , от къде ницате бе със самолет ли ви пускат от някоя извънземна планета , майка ви стара да ....!!!.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Госあ

    101 4 Отговор
    Тия мисирки ни плашат нас с гръцки сценарий ? Това е наглост.
  • 15 Дада

    128 3 Отговор
    Минималната заплата в ЕС е 3000 лв средно а цените на всичко са им като нашите !! Кое е нормалното . Да ти е-а и ска-паната държава дето не дава дори и 430 евро на месец . Къв ЕС къв Шенген КВа еврозона? Закривай
  • 16 Госあ

    77 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дада":

    Съвсем нормално е, да. Защото в Швейцария произвеждат лекарства, а в Англия - чедър и колбаси. Такива полуграмотни счетоводители, обаче, ни направиха бананова република.
  • 17 Бесен- _Язовец

    97 6 Отговор
    Да обобщим 2022 и евроатлантически интреси на българите
    1 прекъсване на отношенията на Булгаргаз с Газпром минаване на втечнен газ в пъти по скъп от руския.
    2 - признава се история българска на някакви дето са решили, че български царе и войводи са македонци
    3 - купуват се още фърчила на рисунка за някакви си нови 3 милиарда лв
    4 - подарява се оръжия от резерва на БНА
    5 - купуват западно ядрено гориво за руска ядрени реактори което гориво не се знае изобщо дали ще сработи и на ксква цена се купува.

    Коментиран от #37

  • 18 позеленял

    78 3 Отговор
    1000 бе , не 850 , а сценариите ги разправяйте на урсула талибанова
  • 19 Мнение

    100 3 Отговор
    А ние сме единствената държава в целия свят,в която депутати обсъждаха предколедно намаление на МРЗ.Чудят се как да отчаят хората...сатанисти!
  • 20 Валерко

    102 1 Отговор
    Ако се съкратят безумния брой безмислени държавни позиции, никакъв гръцки сценарии не ни очаква, а точно обратното. Но докато е пълно с хрантутници на държавна заплата, които не правят абсолютно нищо, ще сме зле!

    Коментиран от #35

  • 21 Колчо

    92 1 Отговор
    Нещо не се връзва. Увеличавате непрекъснато заплатите си съобразно инфлацията всеки месец и това не застрашава финансите на държавата. Но щом трябва да се увеличат минимални заплати и пенсии / по времето на Борисов нямаше увеличение както сега/ веднага казвате, че държавата фалира и не може. Давате Гърция за пример, но там са в пъти по-добр от нас. Та щом е за вас може, а другите да го .....
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Данъчния

    41 2 Отговор
    Трябва да купуват старо оръжие от НАТО и да връщат земите на ПП-ДБ и ГЕРБ и пари за заплати не останаха.
  • 24 Тошо

    86 4 Отговор
    ВМЕСТО ПОМОЩИ ЗА УКРАЙНА НАД ПОЛОВИН МИЛИАРД,ТЕЗИ ПАРИ СПОКОЙНО ЩЯХА ДА СТИГНАТ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ.ПОМАГАШ НА ЧУЖДИ ПРЕНЕБРЕГВАЙКИ СВОЯ НАРОД.ГАНЬОВСКА ГЛУПОСТ.
  • 25 Одит

    65 2 Отговор
    Май ГОЛЕМИЯТ ИКОНОМИСТ Евгений Кънев не е наясно с темата! По високата минимална заплата (която се плаща от работодателя а не от Бюджета) носи по високи приходи на държавата. В Хърватия с едно решение оправиха нещата, и в това влизаше и вдигане на минималната работна заплата!

    Коментиран от #30, #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шака Zулу

    59 1 Отговор
    Ей такива смешковци които дори семйния си бюджет не могат да управляват ръсят мозък за държавен бюджет.
  • 28 Боруна Лом

    38 2 Отговор
    ДА ТЕ ОБИЧАМ У УКРАЙНЕЦА!ОДИ ЖИВЕЙ ТИ С ТЯХ
  • 29 Агата Кристи

    59 1 Отговор
    За да няма "гръцки сценарий",
    ПРЕ, ПРЕ РАЗДУТАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ СЪКРАТИ С 55, 60 %, иначе БЪЛГАРИЯ ФА ЛИ РА !!!
    За жалост никой не смее да я пипне....
  • 30 Интелектуалец

    54 1 Отговор

    До коментар #25 от "Одит":

    Абе той сигурно го знае това но явно някои работодатели са го помолили да говори тези неща. Разбирам ако бяхме народна република и държавата да беше работодател увеличаването на минималната работна заплата щеше да доведе до по големи разходи за бюджета. Но ние сме капиталистическа държава и заплатите ги плащат частници. Онези на държавна служба без това не са на минимална и получават повече. По голяма заплата означава по високи удръжки и повече приходи за хазната. Дори в Турция която е много зле икономически минималната заплата я вдигат на 830 лева и там минималната не се облага с данъци и е "чиста" а не бруто 710 и нето 560 като при нас. Заради такива "икономисти" сме на това дередже.
  • 31 Пич

    55 0 Отговор
    Този кретеноидиот да каже , защо не намаляват тринадесетте милиарда помощи за бизнеса , за да си натамънят фискалните сметки ???!!! А да не обясняват , че половиният милиард за заплати на народа , щял да бутне държавата !!!
  • 32 един

    8 39 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен- _Язовец":

    Самолетите щом сме ги платили ще ги получим сто на сто,но от тия пари дето ти плащат без да има полза обществото,нищо няма да получим,анадънму?Не сме нито първите нито ще сме последните които се въоръжаваме със самолети,но по тролове вероятно в ЕС сме първи!

    Коментиран от #39, #41, #42

  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 7 Отговор
    Ние в бг винаги сме стояли много по зле от Гърция,така,че.....да ни сравните с Гърция означава,че бг е станала добре.Ако послушат тези дет не могат да смятат на магарето сламата ,кнсб и другата пишман икономистка от другия държавен синдикат то ви чака,това,което ви се е случвало неведнъж....Фалит....Не е толкова страшно вие толкова сте го играли този вариант ,че един път повече....Да ви имам икономистите с титли.Ако съм на вас...Ще взема и ще моля на колене някоя като съпругата ми да движи финансите ви за да бъдете вси иди...ти бг,добре.ПС.Тази Жена ,която е финанс министър е много точна в сметките!!!Не знам,защо де...ли ,като вас не я харесват!!!
  • 34 Гръцки сценарий

    54 2 Отговор
    876 Евро минимална заплата в Гърция - 1700 лева минимална. За какъв "гръцки сценарий" бълнува този пaвиaн на снимката?

    Коментиран от #78

  • 35 Нищоправеца

    26 2 Отговор

    До коментар #20 от "Валерко":

    Подкрепям! А пък ако започнат да си плащат и осигуровките ще има в излишък
  • 36 __!__

    37 1 Отговор
    Сития на гладния не вярва.Апетита идва с яденето,а робовладелците колкото повече ядът,толкова повече искат,всички страдат от психични заболявания и трябва да се лекуват.Всички смятат,че с приказките им и организационната работа,тяхната струва милиони,а работата на тези които наистина произвеждат с ръцете си струва стотинки.и понеже е празник и няма да ви псувам днес,ще попитам само едно,защо пишете тъпотиите колко лева трябват на тричленно семейство,като много малко покриват минимума за живот.. и после казвате, ама тя минималната много голяма,да ама трябват четири минимални за да се стигне минимума за живот 2500 лева за тричленно семейство нето пари ,не бруто.Май не излиза сметката нали?Оправете си законите,оправете си събираемостта.Не може една фирма да отчита милион печалба,а да има 5 човека персонал на минимална заплата с основно образование.
  • 37 Мунчо

    31 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен- _Язовец":

    Не, заплатите не са ниски по причините които си посочил. Има много държави които правят същите неща и заплатите им са много по-високи от нашите. КРАДЕ СЕ! Нагло и в невиждани размери. Това е причината и ти много добре го знаеш. Така че не се опитвай да баламосваш хората. И борбата сега е да се запази краденото без никой да понесе отговорност и ако може да се продължи да се краде. Това е накратко.

    Коментиран от #58

  • 38 Айде сега

    4 9 Отговор

    До коментар #25 от "Одит":

    Айде да попрочетем това-онова преди да плещим щуротии а? Да си чувал за социални плащания обвързани с минималната заплата? Ами поинтересувай се и ще ти се поизясни
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 човек от народа

    24 2 Отговор
    икономист - политикан ! добре се е ориентирал, ама е " гола вода " !
  • 41 Колкото и да

    8 5 Отговор

    До коментар #32 от "един":

    му се плаща, едва ли са 5+ милиарда, да не говорим за допълнителните разходи. На всичко отгоре, няма да пристигнат навреме и ще трябва да се купуват други. Държа да отбележа, че се намираме в България. Официалния език е Българския – като искате да ползвате Турски думички, можете да извършвате това при комшиите ни и им обяснявате политическите Ви желания и т.н.
  • 42 Боруна Лом

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "един":

    МУУУУУ, МСМАТА
  • 43 Никси

    22 1 Отговор
    тоя навиляк дека си го турил на тая празна плевня , вземи го по острижи малко да заприличаш на човек ,урасъл си като селски ергенин и като си турил връзка и костюм не си много умен да знаеш това , не мислете наз народа за глупаци !!!.
  • 44 Ха ха ха

    24 4 Отговор
    Само че за разлика от Гърция на нас няма да ни налеят няколкостотин милиарда безвъзмездна помощ.
  • 45 Евг Кънев този е Доказано Тъп!!!

    36 1 Отговор
    Гърците живеят мннго по добре от нас!! Преди Години Борисов, ни плашеше, с, Гръцския Сценарии сега тоя Идиот го Повтаря!!
  • 46 един

    8 7 Отговор

    До коментар #39 от "Бесен- _Язовец":

    Какво произвеждаш за хората/обществото/,с какво допринасяш за да се развива това общество,хранителни продукти ли произвеждаш,лекар ли си,или стр.инженер,а може би шофьор,или миньор,или стр.работник,какъв си по-професия?

    Коментиран от #50

  • 47 __!__

    24 1 Отговор
    Ето една шизофрения.Колко хиляди пенсионери има които взимат пенсия и са на заплата в държавната администрация,значи за тях може,има и в частните фирми пенсионери.Забранете със закон това нещо.оправете на хората пенсиите и да не се мотаят и заемат постове за младите хора.След това направете закон за всяка професия някакъв минимум,не може инженер да се води на минималната заплата ,само и само да се избегнат осигуровки от тука само изтичат милиони.Друго време е вече да се приключи с ретро схемата,да има назначени в общинските администрации без да ходят на работа и да делят заплата с кмета или шефа на отдела,един кмет с десет консултанти.От тук още милиони изтичат.Знам че всеки иска да краде,поне нека да е по малко и да има за хората които стават сутрин в 6 и се прибират вечер пак в 6.всички знаем къде са проблемите и никой не прави нищо ,защото всички са електорат и гласа им струва скъпо .Никой не пипа там.
  • 48 Интелектуалец

    26 6 Отговор
    16 милиарда дълг изтеглен от "генерал" Борисов. 3 милиарда за руската газова тръба и 2 милиарда за снимки на Ф16. Това е гръцки сценарий. Милиарди за саниране, милиони за телената мрежа на турската граница. Това е "гръцки сценарий".
  • 49 И какъв е гръцкият

    28 3 Отговор
    сценарий бе каун, на бедност и нищета ли е ? Такива "специалисти" по плашене трябва да бъдат в затвора ! Гърците живеят щастливо и сценарият им е прекрасен, ние трябва да го копираме, а не да плашим с него, за ПЛАШЕНЕ е нашият сценарий, затова и никой никъде не ни иска, защото най-големите глупаци са българските икономисти и финансисти, фактът, че сме най-бедни доказва високото им ниво на простотия !

    Коментиран от #52

  • 50 Никси

    9 4 Отговор

    До коментар #46 от "един":

    трудовия стаж зад гърбът ми аз какво съм произвел , ти нямаш толко косми над между ушието ти , питай ни какво не сме произвели , овчи терикат , заради това летенье да ви угодиме на ВАЗ сега нема здраве , нещастници !!!.

    Коментиран от #53

  • 51 Агата Кристи

    21 2 Отговор
    Ако администрацията отиде в частния сектор, по тротоарите няма да може да се върви от изхвърлени бюра !

    Коментиран от #88

  • 52 сирене

    4 14 Отговор

    До коментар #49 от "И какъв е гръцкият":

    Искаш да фалираме тоест. Браво бе , майстор си.

    Коментиран от #54, #66

  • 53 Това ВАЗ с големи

    2 7 Отговор

    До коментар #50 от "Никси":

    букви руски автомобил ли е или местоимение ? Кажи за да преценя колко ти е акълът ?

    Коментиран от #55, #64

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Никси

    9 2 Отговор

    До коментар #53 от "Това ВАЗ с големи":

    не , понеже пиша от телефон и така ми излезна , и какво общо има руския автомобил тук , а промития мозък?!!!
  • 56 Шемет

    28 0 Отговор
    Тъпак, намалите и депутатски заплати гадове мръсни сасипаха народа.
  • 57 __!__

    20 0 Отговор
    Забравих да кажа още една шизофрения,в държавните и общински администрации,има хора които се водят на две длъжности и същевременно взимат доста пари.Но пак да кажа това е електорат и никой не пипа там.После излиза един такъв плешив чичко и казва вие сте прости ,че искате пари ,ще фалирате държавата.Предлагам всички хора които са на минималната заплата дори и само осигурени на нея да спрем работа и да ги оставим да си работят .
  • 58 Вие живели ли сте

    6 3 Отговор

    До коментар #37 от "Мунчо":

    в тези държави където имало ? Учили ли сте там ? За да има кражба си има и причина. Никой няма да ги осъди тия, такава ние е системата, образованието и културата. В интерес на истината и аз съм „крал“, имах държавни договори, които според някои бяха на изключително високи цени. Само дето колегите ми по чужбина вземат поне 5-6 пъти по високи възнаграждения за същата работа. Дали това е кражба ? От друга страна има разни маймунеци в България, големи специалисти, щели да направят проект ако е примерно е за 3 милиона, за 100 хил. лева.

    Коментиран от #65

  • 59 Шлюююююп

    20 0 Отговор
    Начи, опитите да се научи магарето да не яде продължават. Магарето е просто животно и ще си трае докато умре.После и селянинът ще се гътне и цялото ни село ще замре
  • 60 Някой

    21 0 Отговор
    Ама държавата като налива десетки милиарди субсидии на бизнеса за цената на електроенергията над 0.20 стотинки за киловат няма проблем нали?Или на това се вика баш"пазарна икономика"
  • 61 МАНАФСКИ

    23 0 Отговор
    TOO ОЧИЛАТ БУХАЛ КЪНЧО Е МНОГО СМЕШЕН...... ТОЙ ОТ ГОДИНИ БИЛ ПИСАЛ СТАТИИ, АМА НИКОЙ НЕ ГО ЕБАВАЛ ЗА СЛИВА....

    Коментиран от #71

  • 62 Хахо

    24 2 Отговор
    Увеличаването на МРЗ на 850 лева ще струва на бюджета и бизнеса около 900 милиона лева годишно,на база десетките милиарди исипани като дотация от държавата към бизнеса за скъпата газ и скъпият ток това е нищожна сума!Или нерде Ямбол нерде Стамбул е цялата работа,въпроса е раята да бъде мачкана докато червената олигархия трупа все повече пари!
  • 63 Опа

    25 0 Отговор
    Господинът ходил ли е скоро до Гърция? Да види ще, как живеят те и как живеят в България. Гърците пак не са доволни и храната им е храна и почивката при тях е по-евтина от колкото в бг. Крадци! Докато депутатите не си намалят заплатите и да си вършат работа за по- малко пари. Нищо няма да се промени в бг.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Мунчо

    22 0 Отговор

    До коментар #58 от "Вие живели ли сте":

    Да, живял съм в чужбина около две години. Другото не можах да го разбера добре. Надявам се че не искате да кажете, че не се е крало след 1989г. Всъщност се крадеше непрекъснато и през последните 12г. при управлението на ГЕРБ кражбите стигнаха най-големите си размери. През тези години доходите се увеличиха минимално. През това време държави като Румъния и Хърватска ни задминаха във всяко отношение. В крайна сметка не разбрах, опитвате се оправдаете кражбите или да ги отречете. Проблемите на България са кражбите и некадърното управление. Нищо друго!

    Коментиран от #68

  • 66 много вероятно

    11 0 Отговор

    До коментар #52 от "сирене":

    е да не се случи , ясно е че цените няма да намалеят а сегашните изискват 1000 лв на месец за 1 човек , което ще рече че получените пари ще бъдат изхарчени на 100% и то без да създавате вътрешна инфлация от ;човеколюбие ;
  • 67 сноу

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Азим":

    Женката е хеврохатлантически икономист...прави сметките на ония отвъд океана, ама най зажното гледа неговите да излизат...За тука не му остава време, пък и трохи как се броят...
  • 68 ......

    8 2 Отговор

    До коментар #65 от "Мунчо":

    Ако може да попитам в коя държава сте живели ? Някои от кражбите са оправдателни, други според мен си мислят, че по някакъв начин, с кражбата си компенсират това което комунистите са им откраднали ... Като цяло винаги се е крадяло, даже лафа на Бай Ганьо: Ех, да ти пипна аз тебе солунската митница и не ми трябва много: само две години, две годинки само да ме оставят управител или оценител на митницата, …
  • 69 Калбо

    17 2 Отговор
    Като виждам всичките ревете ревете ревете а какво правихте на изборите за кого гласувахте ако не си спомняте да ви кажа герб продължаваме промяната дпс ДБ това са партиите които ръководят държавата последните 15 години това са партиите които са продажниците на българската история и език които позволиха на македония да преговаря за европейския съюз
    Това са партиите които окрадаха българия а вие от тях искате да ви повишат заплатите ами няма да стане не гласувайте за тях
    Тези същите партии се борят бият се за власт не за благото на народа а за собствена облага
    А ПП тази партия разката фамилията на българите само за 7 месеца
    Някои ако може да ми обясни каква е ползата на българия като член на европейския съюз според мен никаква
    От европейския съюз само терор никаква демокрация те взимат решения за съдбата на българия а ние сами трябва да си взимаме решенията от кого искаме да купуваме и на кого ще продаваме това трябва да е само наш национален интерес а не някой да ни нарежда от европейския съюз
    Те така ли иначе парите които отпускат за българия те после си ги взимат обратната и се получава обратния ефект българия си плаща за членството но в крайна сметка нищо не получава
  • 70 МАЛКА пенсИЯ

    9 3 Отговор
    СОРИ,НО КРАЖБИТЕ,НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА,на ЗЕМЯТА,от Андрешковците,не се ДОБЛИЖАВА,И НА ЙОТА,от грабежа,на ГЕРБ.ТЕ СА СИ ТЕ ДЕ.КОТИЛОТО,на ПАРТИЯТА-МАЙКА.
  • 71 сноу

    16 2 Отговор

    До коментар #61 от "МАНАФСКИ":

    Ами набързо човека усетил че през очилата по-лесно се виждат парите ,боднал от хатлантическата паница ,близнал от нашата ,помирисал от путиновата и веднага решил твърдо ..Най едри мръвки има в атлантическата стига да се подложиш с душа ,съвест ,морал и са патос да повтаряш и то на едро демокрация,евроценности и украйна е неговата първа родина..
  • 72 Алибаба

    13 0 Отговор
    Направо се превивам от смях,когато почнат да ни плащат с гръцки сценарии,едва ли не ще счупим хубавата държава,всеки който е напускал за малко България сам може да си направи равносметка за състоянието тук и там....тук е стабилно и устойчиво....устойчиво намаляваме с 50000 души годишно,все едно цял Пловдив изчезва за 8години....
    Евала....пази боже да не ни споходи гръцкия сценарий

    Коментиран от #81

  • 73 Пенчо

    22 0 Отговор
    Народа е на това дередже
    Точно заради като тоя.
    Сигурен съм че,тоя получава поне 5 пати отгоре на минималната заплата.

    Сития на гладния не вярва.
  • 74 реплика

    13 0 Отговор
    И какво иска да каже- че в Гърция пенсии и заплати са по-ниски, живеят по-лошо от нас или не са в прехвалената еврозона и Шенген. Като сме се заборили с бюджетния дефицит, та свят ни се завива, ами да се равняваме по САЩ. А пък и за МРЗ-Тез които ги броят на МРЗ, по-скоро скоро са на минимална осигуровка-и счетоводителя обяснява, че и да внася повече, все ще получава произволно измислена минимална пенсия и по-добре до получава 100 лв. отгоре без осигуровка.
  • 75 Андрей

    8 3 Отговор
    Ти си, който изказваше страхове от наше име - какво ще стане, ако тук влезе Путин?! Тогава ще видиш кой сценарий ще се разиграе? Нали си чел за Вартоломеевата нощ?!
  • 76 Стоян

    6 3 Отговор
    Когато влезне тук лошият медвед, ще видиш кой сценарий ще се разиграе тук.....за теб!
  • 77 в кратце

    14 1 Отговор
    Заплати и пенсии не се градят върху прогноза,а влизат в банковите карти. Хората не ядат и не пият прогнози,не обличат прогнози. Прогнози не продават в аптеките. Трябват ни реални пари,банкноти и монети. Прогнозите не замесват хляб.
  • 78 Даааа

    11 4 Отговор

    До коментар #34 от "Гръцки сценарий":

    Ама я виж БВП на Гърция за година колко е и сравни нашия!
  • 79 Ива

    26 3 Отговор
    След като няма пари за заплати,от къде намериха 450 млн лева,да ги дадат на Украйна.И отново гласуваха милиони за украинските цежанци,които 10 месеца не работят .Същите бежанци в Полша от 01.01.2023 г. Преминават на самоиздръжка Тормозим собствения си напод за да се доказваме пред хора,които ни мразят и унижават.
  • 80 ЕДГАР КЕЙСИ

    12 3 Отговор
    ........ ЧАКА НИ ГРЪЦКИ СЦЕНАРИЙ ......... НАЛИ "ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП" ТОЧНО ТОВА ИСКА ....... ТОВА Е НЕГОВАТА ЦЕЛ ........ ДА РАЗРУШИ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ...... ФАКТ !
  • 81 40-те разбойника

    10 1 Отговор

    До коментар #72 от "Алибаба":

    Шефе недей така, сега си крадеме, ако фалира държавата ще ни спрат кранчетата отвсякъде и какво ще крадеме ? Тия Германци са опасна банда, заедно с Американците опоскаха Гърция. Сега се насочиха към Източна Европа. Тука нашата банда работи.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Пенсионер

    18 0 Отговор
    За какъв гръцки сценарий говориш лъжльо. Изглежда мислиш, че българите са глупави, а всъщност глупавия си ти. Я направи справка, пенсионерите в Гърция, какви пенсии получават. Три пъти по високи от на бълг. пенсионер. Какви заплати получават, три,четири пъти по високи и т.н. Направи справка, каква минимална заплата имат и какви Коледни бонуси сега държавата им даде. А, цените на всичко са им по ниски от нашите. Да им имаме кризата на гърците. Ей много лъжеш. Ужас.

    Коментиран от #85

  • 85 При цялото ми уважение

    4 1 Отговор

    До коментар #84 от "Пенсионер":

    към пенсионерите и хората градили страната, мисля, че прекалявате. Държавата бе тотално разграбена. Някого да са осъдили ? Къде отидоха парите за пенсии, да не би да са ги взели обикновените хора ? Сега искате да се взимат заеми, които да ги плащат следващите поколения. Какво са Ви длъжни те ? Интересен е примерно случая с Канада. Там политиците агитират, дайте да внасяме мигранти, те да плащат социални осигуровки и да се предоставят по-високи пенсии. Ако смятате, че това е правилно ?

    Коментиран от #91

  • 86 Туйн Пийкс

    9 0 Отговор
    Да така е,във държавният сектор са надути разходите,само да споменем цифрата от 50000 чиновници във държавният сектор,които са на двойна хранилка(заплата+пенсия),80% от тях са със високи заплати и високи пенсий,двоен разход за бюджета,а същевременно голям проблем е увеличението на МРЗ и то със жълти стотинки спрямо гореспоменатите,пълен абсурд.Трябва да споменем че,държавата покрива и 80% от снергийният разход на частният сектор,а за МРЗ пари отново няма...
  • 87 друго

    11 0 Отговор
    Вече ми се повръща от псевдоикономисти, които вещаят апокалипсис, ако се увеличи минималната заплата. Вещаят края на държавата, ако се увеличат пенсиите и какъв ли не край, потоп, ад, ако се увеличат доходите на хората. Тия оракули са лобисти, обслужващи властта и олигарсите.
    Замразяването на доходите не е начинът за излизане от криза. ГЕРБ замразиха за 3 год. заплати и пенсии, резултатът беше плачевен- на дъното на ЕС по доходи, позорно ниска пенсия, никакви актуализации на заплати и пенсии, никаква управленска воля за компенсиране на изостаналите доходи, обедняване, фалити на фирми, демографски срив, масова емиграция... НЕ Е ТОВА НАЧИНЪТ ЗА СПРАВЯНЕ С КРИЗАТА.
  • 88 друго

    12 0 Отговор

    До коментар #51 от "Агата Кристи":

    Държавните търтеи, ако излязат на свободния пазар, няма 3 дена да издържат. В частния сектор не се работи от 9 до 3 часа следобед, а се работи по 12 часа на ден, вкл. и в събота.
  • 89 Шенгенчо

    11 0 Отговор
    Ако вие горе си намалите заплатите на 850 лева,ще настане такъв живот,че си викам дано
  • 90 Гост

    14 1 Отговор
    На тоя некадърник, защо отново му давате думата? Вижте как лъже за Гърция. Те са на космическо разстояние от нас и по заплати и по пенсии, социални и цени на стоки и услуги. Живота на гърците е 100 пъти по добър от на българите. Аман от лъжци.
  • 91 Пенсионер

    5 0 Отговор

    До коментар #85 от "При цялото ми уважение":

    При цялото ми уважение към вас, аз съм дал своето в активните млади години и сега си искам това което ми се полага. Достойна пенсия, такава каквато НОИ е посочил в пенсионното решение ,а не да ми слага таван на пенсията. Повтарям не искам чуждото, искам си моет,о за което на времето държавата е удържала социални вноски от заплатата ми.

    Коментиран от #93

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Като искате

    7 2 Отговор

    До коментар #91 от "Пенсионер":

    Подайте жалби до съответните инстанции и представете вашите искания. На мен държава в това число и прокуратурата обикновено ми отговарят, че нямало жалби, законите били такива ... Също пишете на политиците, не да дават 1 милиард техническо-военна помощ за Украйна, да настаняват бежанците в луксозни хотели, а в същото време хората да живеят на минимални пенсии. Имате право да заведете и дело срещу държавата за нещата които не Ви устройват ...

    Коментиран от #94, #98

  • 94 Пенсионер

    5 1 Отговор

    До коментар #93 от "Като искате":

    Нищо не искам. Каквото трябва на времето сме дали! Към финала на живота съм. Ако даде още някоя друга годинка да поживея "Началника" отгоре, това ще е..... Просто и логично. Живота е пред вас, вие му мислете.

    Коментиран от #100

  • 95 Стилиян Костов

    12 0 Отговор
    Само да отбележа,че и сега има голям недостиг на работници , при тия мизерни пари как мислите дали ще остане някой да работи, след, като работодателите богатеят и се чудят за какви простотии да си пръскат парите, а децата им няма да коментирам,та това всичко е за сметка на работниците , които се чудят как да оцеляват с тия мизерни пари?!
  • 96 Хмммм

    13 0 Отговор
    Ако намалим 240 човека, в парламента на 80 дали няма да има пари е въпроса?
  • 97 Амии

    15 0 Отговор
    Има още един сценарий, работодателите без работници!
  • 98 Вие по добре

    1 5 Отговор

    До коментар #93 от "Като искате":

    се молете да не я докараме до украинският сценарии, че има доста идиоти русофили , които не знаят що е родина !

    Коментиран от #99

  • 99 И какво ако

    7 1 Отговор

    До коментар #98 от "Вие по добре":

    я докараме до Украинския сценарий ? Вие понятие имате ли като се изясни колко заеми което са поели държавите към ЕС какво ще стане ? В момента това е някаква фиктивна икономика, която само ни набутва с повече заеми. Поне аз Руснаците по ги харесвам и според мен можем да работим по-добре с тях. Ако се разшири и проекта Евразия, ще бъдем много по добре отколкото да сме слуги на Европейците.
  • 100 Преди време

    3 3 Отговор

    До коментар #94 от "Пенсионер":

    Търси Ердоган за едни въпроси, директно му писах, че в Германия съм агитирал да го махат. Отговорът бе, че докато е жив ще се бори ... В повечето държави в които съм бил и учил, отношението е същото. Хората се борят до последно. Няма такова нещо като в България ... Ако човек си е намерил определена кауза, според мен би следвало да се бори за нея.
  • 101 някой си

    14 0 Отговор
    Кънев,МРЗ се изработва.Дължат се осигуровки,ДОД и пр. Като работодателчетата не могат да плащат 850 лв.или 430 евро, за каква Еврозона ми говорят? Драпат иначе за еврото,ама 400 евро месечно ,много им се вижда на цървулетата.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Курци

    10 0 Отговор
    Тоест гърците ще идват в България да работят и да ни слугуват

    Коментиран от #110

  • 106 Боко Тиквата от Банкя

    8 1 Отговор
    Кой е пък тоя недолялан полуграмотен индивид. Той защитава мафията, минималната щаплата и да стане 1500 лв нищо лошо няма да се случи с държавата освен да почнат да циркулират повече пари между хората
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Реалист

    7 1 Отговор
    Смотльо,по-добре МРЗ от 1000лв
    ,отколкото 5,5млрд.за турски пАток и изтребители дадени от банкянския бек за нищо насреща.
  • 109 Психолог

    3 0 Отговор
    Моля форумците, ами погледнете снимката и изражението на лицето. То говори много. Без коментар.
  • 110 Домашна прислужница

    9 0 Отговор

    До коментар #105 от "Курци":

    работеща в Гърция. И, кога ще стане това да си сменим ролите? Около 300 000 българи и българки, работят в Гърция.Те не са отишли от хубаво там.
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Поли

    6 0 Отговор
    А народа кво го чака ако не я увеличите
  • 113 Някой

    6 0 Отговор
    Пари да пращате оръжия в Украйна имате,но за заплати нямате. Имате пари да купите скъпите американски самолети(можеше някои европейски и по евтини) ,които още ги няма,но за заплати нямате.
    Синдикатите трябва да организирате масови протести защото българина само пише по коментарите,а на протести го няма.
  • 114 Тежко

    6 0 Отговор
    Ако не вдигат минималната ни чака глад, и бягащи в чужбина. А може по лошо - кражби и убийства за едни десет лв.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ФИРМАДЖИИТЕ КАПИТАЛИСТИ

    3 0 Отговор
    ПЛАЩАТ СКЪПО ГОРИВО ПЛАЩАТ КОСМИЧЕСКИ ТОК А НА РАБОТНИКА НЕ ИЗКАТ ДА ПЛАЩАТ. ПИТАТЕ СЕ ЗАЩО Е ТАКА ЗАЩОТО ПЪРВИТЕ ДВА СЛУЧАЯ СА БЕЗ АЛТЕРНАТИВА ПРИСНАТИ ОТ СИСТЕМАТА ДОКАТО РАБОТНИЦИТЕ НЕ СЕ ОРГАНИЗИРАТ И НЕ ПРИТИСНАТ ТАК ТАКА ЩЕ Е. ВРЕМЕ Е ЗАПЛАТИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ОТ НАРОДА КАКТО ТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА ОПРЕДЕЛЯТ НАШИТЕ ЗАПЛАТИ.
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Дянков

    5 0 Отговор
    Мазна слуз , противна и гадна визия , лице излъчващо отвращение.
  • 119 Капитан Петко войвода

    4 0 Отговор
    Абе икономиста колко взе за дами кажеш мнението си защо не пробваш да живееш с минимална заплата 1 година а наще тъй наречените работодатели несе ли наядохте че все ревете че били дигнали заплати те ми да ви работим за по 200 лева не искатели
  • 120 ????

    6 0 Отговор
    А, ако НАМАЛИМ "депутатската" ЗАПЛАТА, какво ще стане "Другарю-икономист"?!
  • 121 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 1 Отговор
    Стига сте лъгали, ако се увеличи минималната месечна заплата за сметка на намаляване на високите месечни заплате от 50 000-100 000 лева, като се увеличат данъците за най-богатите(ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ и се въведе данък лукс). Няма да има гръцки сценарий, гръцки сценарий ще има, като се взимат заеми за да се увеличат високите заплати(20-50-100 хил. лева месечно) и високите пенсии(които са 2000-3400 лева месечно). Защото минималните пенсии се увеличиха с 100-200 лева месечно, минималната заплата се увеличи с 50 лева месечно, докато максималните пенсии се увеличиха с 1000-1500 лева месечно.

    Коментиран от #124

  • 122 Социолог

    2 1 Отговор
    Лъжа!!! Гърците са набутаха заради оръжията които купиха от страх от турците.

    Коментиран от #123

  • 123 Възмутен

    4 0 Отговор

    До коментар #122 от "Социолог":

    Не са се набутали с нищо. Недей да лъжеш. Гледа се стандарта на живот! А, стандарта на живот при гърците е далеч по висок от този на българите. Виж им пенсиите, минималната, заплатите и т.н. 3-4 пъти по високи от на българите. Виж им цените на стоки и услуги. Съразмерни, и по ниски от нашите. В заключение Виж размера на Коледния бонус къде сега получиха. Той говори много! Аман от манипулатори.
  • 124 Наблюдател

    4 0 Отговор

    До коментар #121 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    "Гръцки сценарий" има единствено в заблудените ви глави. Сравни цени, доходи и пенсии и тогава говори.
  • 125 Пена

    2 0 Отговор
    А цените на храните как са в другите страни, с които ни сравнявате заплатите.

    Коментиран от #128

  • 126 Антикомунист

    2 0 Отговор
    Ами кой да слуша, далеч съм от мисълта ,че не знаят какви ги вършат но такъв пещерен популизъм към тъпаците в обществото никога не е имало.
  • 127 Готов

    2 0 Отговор
    Обща национална стачка няма какво да губим и Тухла в стената Пинк Флойд ГОТОВИ ЛИ СТЕ....
  • 128 Пенчо

    1 1 Отговор

    До коментар #125 от "Пена":

    Прескочи в Одрин и виж какви са цените.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Айше

    2 0 Отговор
    За по малко от 2000 работа не бара
  • 131 Фанка

    1 2 Отговор
    Аз зима пенция взима социал взима ТЕЛК и Шорош дава и сам добре
  • 132 аз съм

    1 0 Отговор
    Дайте го тоя гръцки сценарий бе
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Някой

    1 0 Отговор
    Дайте отново пари на бизнеса - те са социално слаби. Само плашите зайците с вашите тъпи анализи. И сами не си вярвате, и няма кой друг. То до едно време хората ви обръщатха внимание. Вече няма кой да ви чете тъпизмите
  • 135 112233

    1 0 Отговор
    Тоя тупан е "икономист" ? Прави сравнения ЕС и най-бедната държава в ЕС, да си изяде дипломата. Ингересно на какви икономически принципи в БГ цените са по-високи в ЕС.
  • 136 Мале, Мале.

    1 0 Отговор
    С такива икономисти като вас няма да има бъдещи поколения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове