Last news in Fakti

25 Декември, 2022 16:51 3 154 32

Боян Саръев: Родопите са християнски още от древността

  • боян саръев-
  • християнство-
  • ислям-
  • родопи

Кръстителят на планината е Никита Ремесиански

 Боян Саръев: Родопите са християнски още от древността - 1
Снимка: Архив

“От историята знаем, че Родопите са били християнски още преди приемането на християнството от св. цар Борис I. За основен и първи кръстител на Родопите се смята Никита Ремесиански, чиято резиденция е била на Перперикон. Даже е открита църквата, в която той е служил и извършвал кръщение". Това каза за Агенция “Фокус" отец Боян Саръев, съвременният кръстител на Родопите, в коментар по темата може ли хора с различни богове да бъдат единни и да живеят в мир.

“Родопите са границата между две култури и цивилизации, това се вижда с невъоръжено око даже, защото като тръгнеш из Родопите, виждаш множество минарета и множество също църкви, макар че недостатъчно, но достатъчно присъстващи, за да покажат, че става въпрос тук за две култури и цивилизации", допълни още отецът.

В Родопите съжителстват отдавна, от векове, християнството и мюсюлманството и хората така са се сработили, че знаят как да живеят, знаят как общуват. Още повече, че те по наследство знаят, че всички християни и мюсюлмани са роднини, близки – едните са откъснати от другите, потурчени, става ясно от думите на отец Саръев.

Има спекулации доколко насила и доколко доброволно е ставало помохамеданчването, но такъв акт не може да бъде доброволен, когато във всяко село е имало и се пазят в паметта имената на много църкви около селата, коментира още Саръев.

“Няма село в Родопите където и да отидете в мохамеданско, където да няма около селото имената св. Марина, св. Илия, Господнято и т.н., което показва, че това са бивши християнски населени места и този помохамеданчен народ е бил някога християнски", обясни той.

Саръев допълни, че в което и родопско село да се отиде, една копка да се направи - излиза църковна утвар или основи на църква, основи на манастир, или кръстове, потири, църковна утвар.

“Всичко това говори за предишния християнски характер на Родопите", категоричен е отец Саръев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    28 32 Отговор
    Глупости….
  • 2 смарангясана фуражка

    23 23 Отговор
    Когато милиционерите станаха попове.
  • 3 нафърфочук

    15 23 Отговор
    Бояне с такива изказвания само по бързо ще се приближим до Украйна и като се има предвид колко сме дееспособни за 2 седмици ще оредеем наполовина .

    Коментиран от #11

  • 4 Реалист

    16 19 Отговор
    Боянчо казах пий една ракия не няколко:)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Факт е

    17 20 Отговор
    Саръев е ДС-ченге!Поп с патлак под расото!
  • 7 табсо

    7 17 Отговор
    Тва не е никакъв поп..ако не бее братята от русе с акумолаторите-тоо немаше да оди навам-натам и да се прай на велик откривател на християнството..
  • 8 Помъчените от турците

    21 8 Отговор
    яростно ритат срещу истината ни срещу своята християнска рода.

    Време разделно е било.

    Време разделно е и сега.

    Коментиран от #24

  • 9 Помак

    9 20 Отговор
    ...sобакат на държавна сигурност в родопите !...иснасилвач и типичен мерзлиф поr
  • 10 Търновец

    6 3 Отговор
    Преди години в Financial Times имаше статия от току що пенсионирал се професор от Охфорд - по история и политика който беше намерил нова работа в университет в Истанбул и статията беше озаглавена " In Turkey with Turkey" и англичанина пояснява - Турската фирма на Исляма е най-ранната форма на Юдейството, и авторът на картата на Турция поставя знамената на Израел и на Британската Империя и казва че - по памет - Евреи създадоха Отоманската Империя и Британската империя, аз даже му писах по ел.поща и той отговори. А примерно на Кавказ Исляма се разпространява със своята философия, не с принуда - имах приятели
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Знайко

    18 2 Отговор
    Още при втората си мисионерска мисия апостол Павел кръщава християни и създава църкви по течението на река Марица това е около 50-60 година от Новата ера. Оттогава има християни на Балканския полуостров. Това, което прави Борис I вероятно се отнася до превръщането на християнството в държавна религия, т.е сливане на държавата и зърквата.
  • 13 Рошко

    7 15 Отговор
    Много почнахте да ни го рекламирате този саръйчо, кой какъв е сам да се само определи
  • 14 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    6 2 Отговор
    ОТЧЕ --КАЖИ ГО В ПРАВ ТЕКСТ ----СЕГА СЕ ВОДИ ВОЙНА МЕЖДУ ГРУПИРОВКИ ---

    В ПРЕДИШНИТЕ ГОДИНИ СЕ СТРЕЛЯХА -НО ЗА НАШЕ ВСЕНАРОДНО СЪЖАЛЕНИЕ- ЗАХИТРЯХА --И ВЕЧЕ ИЗПОЛЗВАТ НАС ТЕХНИЯТ ТАКА НАРЕЧЕН ОТ ТЯХ ЕЛЕКТОРАТ ---ДА ИМ УЗАКОНЯВАМЕ ---ТЕРИТОРИИТЕ ---
    И НАЛИ СМЕ СИ ОВЦЕ --ИСКАХ ДА ЧЕДА БОЖИИ---НИЕ ТОЧНО ТОВА ПРАВИМЕ ---
  • 15 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    4 4 Отговор
    ОТЧЕ --ТИ СЪС СИГУРНОСТ ИМАШ ИНФОРМАЦИЯ --КОЛКО --ОТЧЕТА СА ИЗБИЛИ КОМУНИСТИТЕ --КОИТО СЕГА ХОДЯТ НА ЦЪРКВА ДА ИСКАТ ОПРОЩЕНИЯ ---
  • 16 АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДА

    3 3 Отговор
    ОТЧЕ --ТИ СЪС СИГУРНОСТ ИМАШ ИНФОРМАЦИЯ --КОЛКО --ОТЧЕТА СА ИЗБИЛИ КОМУНИСТИТЕ --КОИТО СЕГА ХОДЯТ НА ЦЪРКВА ДА ИСКАТ ОПРОЩЕНИЯ ---
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 баба Вуйна

    4 10 Отговор
    Агенте и ти стана голям Историк , гледай си ракиятя
  • 19 Бог безвъзмездно създаде Адам

    11 1 Отговор
    по Свой образ и подобие, а не срещу заплащане.

    Защото Бог е над дявола и е създател на всичко видимо и невидимо, и на самия дявол - за изпитание на Човека.

    Не Бог не създаде парите.

    Парите не са от Бог, а от неговия враг - дявола.

    Бог Син живя в комуна.

    Защо Бог Иисус Христос живя в комуна?

    Защо Бог Иисус Христос хвърли обратно на подкупващите го юдаисти жълтицата с образа на римския император и защо рече "Кесаровото - на кесаря."?

    Защо комунистите са за общонародната собственост върху средствата за производство, банките, финансите?

    Защо комунистите са срещу парите, също като Бог Иисус Христос????

    Защо мюсюлманите признават Иисус Христос, макар и само като великия пророк Иса, а юдаистите не признават Иисус Христос, който ги определи като "деца на дявола" и плюят срещу Бог, и сеят раздори между християните и мюсюлманите????
  • 20 това от мен да го знаеш

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "това от мен да го знаеш":

    Да допълня: Началото на християнството на Балканите е още през първи век и лично Апостол Павел, през 51 г. покръства първите балканци в християнска вяра в македонското градче Филипи, в близост до днешния гръцки град Кавала (според Асен Чилингиров Филипопол - днешния Пловдив) Макар това да е било първоначалното така наречено юдейство, която вяря по късно претърпява различни промени (католицизъм, протестанство, православие и др.) и следващите проповедници да я наричат езичество, това си е същото християнство, но в най ранния си етап на развитие.
  • 21 Този

    5 12 Отговор
    Жълтурев(саръев на турски) да си вземе първо българска фамилия и тогава да почне да коментира за неща които фантазира
  • 22 Помака

    2 0 Отговор
    Аз като съм помак да не съм аxмак да ям краставиците зелени.

    Коментиран от #23

  • 23 това от мен да го знаеш

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Помака":

    Понед разбра ли, че помак съвсем не е обидна дума, а си е обикновен овчар? Ако не си прочети коментар 17, че много от родопчаните не знаят и няма къде от друго място да го научат. Цитата по горе е от статия в цариградки вестник доста преди Руско-турската война (1877 – 1878) ( ЦВ, 14, 21 март 1853г.), който по същество е разговор през медиите с неговия съвременник Сава Радулов, който през 1884 г. става почетен член на Българското книжовно дружество (сега БАН).
  • 24 Помъчени са, да

    3 10 Отговор

    До коментар #8 от "Помъчените от турците":

    Ама не от турците, а от копоите на княз Борис който ги е мъчил да ги похристиянчва. Затова са и избягали от пределите на царството и са достигнали чак до Босна, Албания, Македония. След пристигането на турците с радост приемат исляма и го изповядват и досега въпреки репресиите и гоненията.

    Коментиран от #27, #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да,да

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Помъчени са, да":

    Казваш, избягали в Албания, Босна и Македония, които по времето на Свети княз Борис-Михаил Покръстител не са съществували, а след това са се върнали в Родопите, при своите християнски роднини, за да станат мюсюлмани!

    Много убедително! Тази легенда кой ходжа ти я разказа?
  • 28 Да, ама не...

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Помъчени са, да":

    Всъщност, може и да не ти е известно, но и в Босна гробовете преди турското нашествие също са християнски.
  • 29 681

    2 6 Отговор
    Отврат, предател, гадинка, мръсник, лъжец, простак, идиот, търбух, вероотстъпник...Ти си всичко що е уродливо и мръснишко, което е описано във всички свещенни книги.... Няма дума/ми с които да те улицотворя на този свят.
  • 30 Констатация

    2 2 Отговор
    Родопите вече са загубени , без да пукне пушка. Заради продажна политика , от последните три десетилетия.
  • 31 Психиатър

    0 3 Отговор
    И този се е изказал напушен!
  • 32 Въй Въй

    0 0 Отговор
    Брех тези турци,за половин хилядолетие не успели една шепа българи да ги направят мюсюлмани.....явно са се криели под полите на жените си........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове