27 Декември, 2022 18:05 2 875 42

Съдът върна на прокуратурата делото за т. нар. Възродителен процес

  • съд-
  • възродителен процес-
  • дело

САС е приел, че СГС не е изпълнил задължението си да изясни дали всички пострадали, които имат право на жалба, са уведомени надлежно

Съдът върна на прокуратурата делото за т. нар. Възродителен процес - 1
Снимка: БГНЕС

Състав на Софийския апелативен съд е отменил постановлението на Военно-окръжната прокуратура - София, с което тя прекрати следствието за „възродителния процес“. Това пише сайтът desebg.com.

С определението си от 22 декември САС връща делото на прокуратурата за продължаване на процесуално-следствените действия. Определението на съда не подлежи на обжалване. Сайтът припомня, че в края на май тази година Военно-окръжната прокуратура – София прекрати делото, след като два месеца по-рано почина последният обвиняем по него – бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов.

Делото е заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 г. за установяване на виновните за насилствената смяна на имената на турското малцинство в НРБ.

В своето определение САС е подчертал, че с постановлението на Военно-окръжната прокуратура – София „са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на пострадалите“.

Съдебният състав на Софийския апелативен съд е отменил определението на Софийския градски съд, с което първоначално е потвърдено постановлението на Софийската военно-окръжна прокуратура за прекратяване на разследването по „възродителния процес“.

САС е приел, че СГС не е изпълнил задължението си да изясни дали всички пострадали, които имат право на жалба, са уведомени надлежно за прекратеното от прокуратурата дело.

САС посочва:

„Смъртта на обвиняемия позволява наказателното производство да бъде прекратено спрямо починалото лице, но не дава възможност за прекратяване на цялото наказателно производство, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има извършено престъпление, какво е това престъпление и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за престъплението, ако такова има.

Едва след отговор на тези въпроси и то, след като разследването по досъдебното производство е приключило по съответния ред, прокурорът би могъл да прекрати изцяло наказателното производство, ако приеме, че престъплението е само това, за което са били обвинени лицата Тодор Христов Живков, Георги Иванов Атанасов и Димитър Иванов Стоянов.“, се казва в мотивите на съда, цитирани от сайта desebg.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    47 12 Отговор
    Вадим скелетите от гардероба ненужно. Дали не се готви Косовски сценарий?

    Коментиран от #3

  • 2 Ясноо..

    46 8 Отговор
    ДПС ще иска още Пари и Власт..

    Коментиран от #11

  • 3 Позна

    46 10 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    Точно Това ни се готви в тенджерата..

    Коментиран от #4

  • 4 Петьо Петров

    34 10 Отговор

    До коментар #3 от "Позна":

    Знам какво ни очаква, но още се чудя откъде ще дойде удара.

    Коментиран от #10

  • 5 Баба Вуна

    16 41 Отговор
    Обвиняемите трябва да бъдат осъдени нищо че са вече покойници. А БСП забранена със закон!

    Коментиран от #14

  • 6 Голямата грешка

    47 17 Отговор
    След Съединението, е трябвало всички тези да бъдат изнесени от Родината и да си търсят късмета в родината им! Не могат да разберат че хем бяха виновни, хем искат и справедливост за това че държавата искаше да се опази от тях!
  • 7 Това

    34 9 Отговор
    Е специалитет на краварите.

    Коментиран от #8, #18

  • 8 БМХ

    13 12 Отговор

    До коментар #7 от "Това":

    Спокойно, скоро няма да ги има!
  • 9 Боко

    30 1 Отговор
    награден като герой за участието си , особени заслуги в Дулово .
  • 10 От Козяк

    25 10 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    разбира се,/той извади скелетите/ а ДПС ще асистира..
  • 11 Путинофил

    10 27 Отговор

    До коментар #2 от "Ясноо..":

    Това е част от плана на Путин!

    Коментиран от #16, #28

  • 12 Петьо Петров

    17 10 Отговор
    Тъжно е, новини като тази трябва да са водещи, но нека я пуснем да изтече в канала...
  • 13 Прокурор

    33 13 Отговор
    Същността на т.н. "Възродителен процес" може да бъде разбрана само ако се разгледа през призмата на световното противоборство наречено "СТУДЕНА ВОЙНА" и действията на ЦРУ срещу България започнали с атентата срещу папата. И папата и Али Агжджа преди няколко дни заявиха, че българите нямат нищо общо с атентата. Но нашите "медии" въобще не коментираха изказването на Агджа. Световната история не познава други "политици" очернящи собствената си страна като нашите.
    Но историята за Възродителния процес е много дълга и в момента не е политкоректно да се разкрива.

    Коментиран от #32

  • 14 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    9 13 Отговор

    До коментар #5 от "Баба Вуна":

    Я ТИ БАБО ВУНЕ ГЛЕДАЙ КИЛОТИТЕ ДА НЕ СИ СИ НАМОКРИЛА А НЕ ДАВАЙ ТОН ЗА ПЕСЕН , ДА НЕ ТИ ПЛАНЕ ШИЯТА !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️!!!!.
  • 15 Сатана Z

    29 7 Отговор
    И Толупа,и ген.Наско са дейни участници в този възродителен процес.Тях ,Кога?
  • 16 По-сложно е

    28 11 Отговор

    До коментар #11 от "Путинофил":

    Че сме арена между Русия и Щатите го знае всеки.И двете Сили си прокарват Плановете тук.С Русия са 80% от нас,Щатите са натрапници,не дават а само взимат от Колонията,следователно ги ненавиждаме,но това не значи кой знае какво.Паживьом,увидим..
  • 17 999

    21 7 Отговор
    Неам представа та питам :
    Аз съм завършил ВТОРИ клас. Нали мога да стана прокурор?

    Коментиран от #19

  • 18 Доцентът

    20 8 Отговор

    До коментар #7 от "Това":

    Нормално за т.н. демокрация - навсякъде да има бурета с барут и а си казал нещо недемократично, а САЩ са драснали фитила.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тома

    27 3 Отговор
    Виновните са ченгетата от д.с.начело с доган и всички негови хора от дпс има и документи за това
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Помнете историята!

    16 9 Отговор
    Да се започнат разследвания за турския тероризъм от онова време!

    Коментиран от #37

  • 26 ежко

    11 2 Отговор
    Да ви имам и правораздаването и нищоправенето!То сигурно вече няма живи пострадали и съдиите не да били родени когато са били събитията ама влачим нещо някъде и т.н.
  • 27 Бат Гечо

    14 7 Отговор
    Да не би да са решили от прокуратурата да накажат истинските ръководители ,които взривиха влака на гара Буново и убиха майки и деца?!

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 боя се, че те ще се направят, че

    11 3 Отговор

    До коментар #27 от "Бат Гечо":

    не знаят за това. ТОЛКОВА години АМНЕЗИЯ ги гони в нашата правосъдна система. На гарата в Пловдив има малък кът, напомнящ за друг атентат.
  • 30 Знайко

    12 6 Отговор
    Съдът върна на прокуратурата делото за т. нар. Възродителен процес : чета и не вярвам на очите си, какъв възродителен процес, какви пет лева.....???!!! Ей прокуратурата я се сезирай заради 500 -те години Геноцид и стремеж за Заличаване на Българския Народ!!! А също така се сезирай и за това, че ДПС е Противоконституционна партия и това го знае целият Български народ( не турския), и същите тези противоконституционни псевдо българи реват постоянно за нещо което е най- малкото което е трябвало да им се случи!
  • 31 Жокера

    15 6 Отговор
    Всяка година вой до небесата на тази Тюркян чешма! При блъсканицата е починало едно бебе,Бог да го прости! А за децата и жените взривени на Буново,33 години нищо не се говори! След Освобождението българите не тръгнаха да отмъщават на тукашните турци, въпреки 80 000 българи,които загинаха 1876-1878.През Балканската война косъм не падна от главите им, но после през 1913 паднаха главите на 60 000 българи от Одринско. Факт е, че българите са били най-толерантният народ на Балканите. Българинът не е жесток и подъл и затова исторически си пати.Има ли държавата Турция 400 000 българи в Източна Тракия? Не,нямат! Няма българи, няма български партии, няма претенции, няма пета колона, няма проблем!

    Коментиран от #34

  • 32 12345

    13 6 Отговор

    До коментар #13 от "Прокурор":

    Много е просто! Така нареченият "възродителен процес" води началото си от 1954г. и е опит на българите да асимилират малцинствата, като се започне от циганите, мине се през помаците и се стигне до турците, арменците, евреите и др. малцинства. Тук нямат нищо общо нито ЦРУ, нито КГБ или други световни сили. Мотивът на българите е един и в основата на този мотив стой, страха от другите и алчността българска ........ Типично първосигнално мислене на народ който не поемат отговорност за действията си, а все другите са им виновни, нещо от типа" кой ми цапа гащите"!!! Типично фашиско мислене!

    Коментиран от #33

  • 33 Козела

    7 6 Отговор

    До коментар #32 от "12345":

    Грешката на българите е че не интегрираха малцинствата си както турците интегрираха българите 1876 и арменците 1915. Или както гърците интегрираха българите в днешна Северна Гърция. Или сърбите, които не оставиха кьорав българин във Вардарска Македония и Поморавието.
  • 34 Под феса има Ум

    10 8 Отговор

    До коментар #31 от "Жокера":

    Преди да пишеш тези глупости и лъжи, потърси в тубата има документален филм с интервюта на българи живеещи в днешна Турция и ако разбираш турски ще видиш как спокойно и без страх говорят за родословието си и историите на родовете. А не като тук в България, турците и другите малцинства са толкова наплашени от българският терор над тях че, не смеят да гъгнат и премълчават много неща който изживяват и виждат в тази държава! Филма се казва "Истанбулските българи" и там хората си го казват, че никой нито е издевателствал над тях или гонил а си живеят и работят от столетия пълноценно и достойно като другите етноси в Турция. Напротив дори имат уважението на другите етноси. Те самите казват че, от техните близки който се е върнал в България не е прокопсал, а тези който са останали в Турция сега са и богати и почитани граждани на Истанбул. Тук в България да виждаш един почитан и уважаван турчин. Няма и няма да видиш!! Задай си въпроса защо??? Нима тук турците са толкова глупави и мързеливи, а!?!?
  • 35 дядото

    6 4 Отговор
    ами повдигнете обвинение и срещу цар фердинант.при него също е имало преименуване на турците в българия.абе същото като доброволното обръщане на християните в мохамедани,но не с толкова кръв и насилие.
  • 36 Шабан

    9 2 Отговор
    Хора не се хващайте на тази манипулация на комунистите! Комуниста като няма кого да изкара виновен, се захваща или с малцинствата или джендърите! Все някой друг му е крив за правият косъм.......
  • 37 Роня

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Помнете историята!":

    Не бъркайте талибаните с турците! Прабългари и турци както НИ наричат татари на п-в Крим, КРИМСКО ХАНСТВО !!!
  • 38 Безкрайно

    12 3 Отговор
    Не е т.н.възродителен процес, а истински възродителен процес,по време на който престъпниците комунисти изтормозиха около 1 млн.българи заради родните им имена ,има скрити смъртни случаи.Туловището Борисов също е участвал в насилието, има доказателства, агента на КГБ доган също и още много комунистически дейци.В комунистическа България досега не е наказан нито един политически убиец и терорист.Няма правосъдие.

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Справедливо ли е?

    9 2 Отговор
    Турците и циганите имаха предимство при влизане във ВУЗ при социализма. А българите трябваше да учат, за да бъдат приети.
  • 42 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Коя бе ПРИЧИНАТА , за да се стигне до"ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС" ?
    Защо лидерите на ДПС не Я споменават дори ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове