30 Декември, 2022 07:10 1 670 41

КЕВР ще разгледа поисканото от "Булгаргаз" поскъпване на синьото гориво с близо 40%

  • природен газ-
  • кевр

Цената на природния газ за декември бе утвърдена на ниво от 146,09 лв./MWh

Открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление от "Булгаргаз" за утвърждаване на цена на природния газ за януари 2023 г. ще се проведе днес от 10:00 часа в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това става ясно от програмата на регулатора.

Общественият доставчик предложи за утвърждаване за следващия месец цена, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, в размер на 204,53 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за декември от 146,09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че ако бъде одобрено от КЕВР, поскъпването на синьото гориво от 1 януари ще бъде с 39,73 процента.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак

    34 0 Отговор
    някакви мушенгии !
  • 2 333

    35 4 Отговор
    Не трябва да има поскъпване! Цената в момента на газа в Европа е по-ниска отпреди войната!

    Коментиран от #10, #21

  • 3 Софиянеца

    36 1 Отговор
    Ксзаха 30%, че искат днес вече говорят за 40% явно имат вноска януари по сметката за фърчилата на рисунка.
  • 4 Газпром

    43 6 Отговор
    ,, евтиния" азерски на простокирчовците поскъпва вс месец с 40%
  • 5 Енергетик

    7 14 Отговор
    Гълабарника на пРезидента нещо е спрял да работи и да влияе на борсовите цени. ;)
    Цената на газът от отказаните танкери би била максимум 120 лв. по същите слотове, по които и сега се разтоварва руzката газ, само че без комисионна за пРезидента, ДПС и ГЕРБ

    Коментиран от #8, #20

  • 6 ТОВА Е

    28 4 Отговор
    Диверсификацията на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, Бг Възход и Румен Радев.
  • 7 Газовик

    47 1 Отговор
    Къде изчезна евтиния, азерския ?
  • 8 Професора

    26 2 Отговор

    До коментар #5 от "Енергетик":

    Цената от американския втечнен от танкерите на която никой не и знае цената ли? Никой не каза колко щеше да, струва, а ти обапе знаеш!
  • 9 А бе,

    15 2 Отговор
    няма ли някой танкер да разтовариме, бе ?
  • 10 Шерлок

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "333":

    Кълвеш мн на пропагандата на соросите.
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    СТИГА мошеници ТАКИВА и защо трябва да СТРАДАТ ХОРАТА загдето някакви ДЕРИБЕИ искат да си пълнят ГУШИТЕ СРАМ

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 7 Отговор
    вдигате цената, българите са богати , само реват не им вярвайте имат пари
  • 14 Иван Иванов шеф на ОПГ от 10г!!

    16 0 Отговор
    Тоя е за доживотна и конфискация на Всичко в Овшорките!! Движимо и недвижимо имущество!!
  • 15 не знам за газа,

    10 1 Отговор
    но ноеврийско-декемврийската ми сметка за ток скочи от 90 на 170 кинта, сигурно много се отоплявам? 🙁
  • 16 Компенсации от сащ и Европа

    7 1 Отговор
    Те ни тикат в конфронтация да ги платят
  • 17 ЧОЧО

    7 4 Отговор
    Киро и Кокорчо да платят увеличението,те напълниха Чирен със скъпия газ.Стига народа е плащал за грешките на крадливите и алчни управляващи политици.
  • 18 Станко

    11 2 Отговор
    Тоя хилнатия пенсионер, докога ще е на държавна хранилка. Стана на 100г., егати незаменимия кадър.
  • 19 Ток вместо газ

    11 0 Отговор
    То вече газа излиза по-скъп от електричеството. Ако прибавим към тези 204лв, таксите за достъпът, пренос и ДДС, крайната цена за мегават отива на почти 300лв или 30 стотинки на киловат. А цената на електроенергията е към 25 стотинки. Защо да ползваме газ, когато можем просто да включим електрическия котел, който има далеч по-добро КПД от газовия. Луда работа.

    Коментиран от #24

  • 20 ертъу

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Енергетик":

    Козяшка подлого некъпана, записвай си:

    НЕ СЪЩЕСТВУВА вариант при който газа от корабите да струва под $1300 за 1000м3. Което прави около $140 за мвт което е скромна цифра от 250+лв. за мегават... Защо минимума на корабен газ е $1300 за 1000м3 си твърде кух за да схванеш...
    После идва и забавната част наречена "фрахтоване (тоест наем) на кораб"- до неотдавна цената беше средно $100 000/ден, към днешна дата не може да се фрахтова газовоз за по-малко от $450 000/ден... Минималният срок за който корабчето ще дойде до вашата помийна яма е 2 месеца или над $25млн. само за наем, а на вас ви трябват 2 кораба на месец и стават $50млн. само "транспортни разходи"
    И накрая идва генералният ви проблем- вие сте мизерен клиент и никой не се интересува от вашите нужди. Тоест вие НЕ МОЖЕТЕ да си осигурите стабилен договор за доставки с кораби и ВИНАГИ ще плащате по "тарифата за глупаци със свалени гащи"- борсови цени + 30% отгоре. И то ако случайно към момента има свободни кораби да ви обслужат... И свободни слотове на терминалите ако има де, че и от там вече ви го набутват с все кайсиите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Да, да,

    6 3 Отговор
    Вече разбираме от атлантически дезинформационни клишета. Втечнения газ от далече е също по-евтин от руския, нали лицемерино?
  • 23 Луда работа

    6 1 Отговор
    Само побъркани хора биха инвестирали в газовия сектор в ЕС при тези високи борсови цени , както и чувствителната им волатилност. До няколко месеца никой няма да използва газ за битово отопление, а бизнесите които не могат да прехвърлят върху клиента увеличението на газа, просто ще се преместят на други пазари извън ЕС или ще затворят. И това вече се случва.

    Коментиран от #27

  • 24 Сарс

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ток вместо газ":

    При 30 стотинки за киловат никой няма да каже нищо. Даже няма да го пишат като новина, но явно ти не ползваш газ а топлофикация и няма от къде да го знаеш. 204.53лв за мегават са приблизително 2.15лв за кубик без таксите което е доста над 30 стотинки. И това е цената на булгаргаз. Нали се сещаш че всички по веригата до крайния потребител си слагат печалба.

    Коментиран от #25

  • 25 Грешка

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сарс":

    Около 30 стотинки на киловат час ще бъде крайната цена за потребителите на газ, срещу около 25 стотинки за електричество, което прави газът неконкурентен. Не е ясно защо си превръщал цената на газа в кубични метри.... Тока не го плащаш в кубични метри, а в киловатчасове . Сравняваш ябълки с круши....

    Коментиран от #29

  • 26 един

    6 2 Отговор
    А ве,де го Росен Христов да се похвали как благодарение на служебното правителство цената на газа била "паднала"!

    Коментиран от #33

  • 27 ртгъхуйик

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Луда работа":

    И като спрат да ползват газ за отопление какво ще правят- на ток ли ще се топлят? Че то и към момента енергийната мрежа на ивропътъ е на границата да се срине- пълен абсурд е да издържи ако натоварването зимата се вдигне с едни 30%... Но нека сме оптимисти и мрежата ще се справи- не е ясно как, но нека има достатъчно ток...

    - дали "случайно" тока няма да поскъпне яко поради голямото търсене?
    - с какви уреди конкретно ще се топлят хората и дали и те "случайно" няма да поскъпнат яко?
    - наясно ли си, че из 2/3 от ивропътъ е ЗАБРАНЕНО СЪС ЗАКОН да бучиш климатици по фасадата и т.н.?
    - наясно ли си, че заради изобилието на евтин газ от 50+ години насам жилищата из ивропътъ масово са с по-лошо ниво на топлоизолация от стандартна гола панелка у бг ?

    А бизнесът вече сериозно работи по изнасянето си от ивропътъ- лично аз (фирмата ми де) в момента консултирам няколко големи концерна относно пренасянето им в Русия... За 2 от клиентите вече избираме терен за строеж на заводите им. И не им пука за санкции и глупости- когато положението е "фалираме и губим стотици милиарди или се местим, губим 10-20млрд. краткосрочно които ще си възстановим за 3-4 години" изборът е прост и много лесен...
  • 28 стратегия

    1 0 Отговор
    Не цената на газа, а га-а-з на цената.
  • 29 Сарс

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Грешка":

    Защото газомерите отчитат кубични метри и всеки потребител си знае цената за кубик.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 Не знаеш

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сарс":

    От близо две години газа за битовите потребители се фактурира на киловат час. Бях битов потребител в продължение на повече от 10 години. От този сезон съм на електрически котел, защото има предвидимост и цената идва по добре от тази на газа. А КПД то на ел. котлите е по-добро от тези на газ. Възможностите за модулация на Ел. котела са много по добри
  • 31 Добро утро

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Сарс":

    Понеже се ползват и двете мерни единицу, заради еврог ейския съюз. Газомера е на кубици, фактурата е на мегавати. Специално за София - януари миналата година, фактура на стойност 130 лева за парно и топла вода - котела ми е комбиниран. Това при цена 30 лева на мегават. Тази година януари газ 400 лева, с отстъпка по пмс - 330. В момента съм на климатици, зашото при тази цена отоплението ще ми е към 800 лева.
  • 32 Ебалрог

    7 1 Отговор
    окончателно ли забравяме козяшката мантра за евтиния втечнен? Що така бързо? Някой трал да изока нещо как сме си супер без руския газ?
  • 33 Антонио Бандера

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "един":

    цената на газа е такава и няма да спре да расте заради Кико и Коко, не им отнемай заслугите. Демократичният газ е скъпо удоволствие, не е за скъсаняци. Двата пръста горе!

    Коментиран от #34

  • 34 един

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Антонио Бандера":

    Двата пръста с образа на V е знак на победата,така че уточнявай ги тия подробности/или за тебе е без значение кои два пръста вдигаш/!И така,двата пръста горе!

    Коментиран от #35

  • 35 Коцето Фекалки

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    деде, двата пръста горе са символ на седесарската демокрация, забрави ли, сениле
  • 36 Парапетка

    6 2 Отговор
    Протрих си органа да ви уредя два американски танкера с безплатна газ!
  • 37 някой

    2 1 Отговор
    Положението е такова . В края на тази година , тоест утре , ни изтича договора с Газпром , и ние нямаме друг официален доставчик . Нашата колониална администрация не пожела да плаща по курса на рублата. Единственият ни вариант на този етап е руска газ от Турция , с турска надценка. Да се надяваме комшиите да са милостиви . Все пак не ни затриха изцяло 500 години , да не ни затрият и сега. Скоро пращахме там Веждичката да подмаже положението.

    Коментиран от #38

  • 38 Също

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "някой":

    Искам да видя от нова година , как български митничар ще спре турски тир . Или познатият сюжет , стреляли си някакви там през границата по български държавни служители - Е няма да си разваляме сега отношенията за дреболии.
  • 39 дядото

    2 2 Отговор
    и за всичко са виновни онези специално обучени в харвард ко.п.ел.ет.а.изпълнявайки инструкциите направиха много голям новогодишен подарък за народа на българия.и не ги е срам да се появяват пред екраните и в парламента
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Температурите за Декември тази година са с около 10градуса над температурата за декември миналата година...При такива метео условия,не им остава нищо друго освен да вдигат цената на газта,иначе ще трябва да надписват както винаги сметки.Но при тази жега ще е очебийна кражбата и така ще се въртим в лъжлив филм за скъпа газ!
  • 41 водна мафия

    2 0 Отговор
    Защо КЕВР разреши драстичното поскъпване на водата? За да може партийните велможи, назначени за директори да взимат по 12 минимални заплати месечно?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове