Last news in Fakti

30 Декември, 2022 19:08 2 762 65

Каримански: На вратата ни чука рецесията. Ще е нужно да затегнем коланите

  • любомир каримански-
  • рецесия-
  • затягане на коланите

"Само за последната една година най-големите жонгльори с минималната работна заплата в Народното събрание бяха политическите лидери и те спекулираха с тази тема. Такова увеличение бе заложено така или иначе. За радост се намериха буфери и стана възможно тя да се увеличи на 780. Така минималната работна заплата покрива темпа на инфлацията в страната“, заяви съветникът на служебния финансов министър

Каримански: На вратата ни чука рецесията. Ще е нужно да затегнем коланите - 1
Снимка: БНТ

2022 г. беше изпълнена с различни мега заплахи, геополитически кризи и вътрешни кризи. Въпреки това данните, които отчитаме не са толкова песимистични по отношение на икономиката, защото бяха предвидени много мерки за бизнеса. През 2022 г. ползвахме еднократни разходи от държавните енергийни дружества, които не са гласувани в държавния бюджет, защото нямаме редовно правителство, а то ни е нужно. Това заяви съветникът на служебния финансов министър и бивш депутат от “Има такъв народ” Любомир Каримански в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той даде пример:“ „Ако една компания има нужда от инвестиционна програма, тя няма да може да я извърши, защото държавата ѝ е отнела дивидентите, може да се наложи тя да тегли дълг“.

По думите му дефицитът е нисък заради програмите за подпомагане на бизнеса. „Ние имаме нужда от капиталовите разходи, които не се състояха, за да върви България напред. Реформите, които планирахме са много важни и трябва да се случат. Ако бяхме инвестирали парите в капиталовата устойчивост на бизнеса, предприятията вероятно щяха да направят усилие да наемат повече хора, така че да може всеки един гражданин да почувства, че се е задвижила икономиката, а не да разчитаме само на държавата за вдигането на минималната работна заплата с цената на нов дълг. Ръстът на минималната работна заплата вероятно ще е в тежест за бизнеса“, заяви Каримански, цитиран от novini.bg.

Той посочи, че повишаването на минималната работна заплата е било нужно, защото в публичния сектор има много голяма част от хората, които са на минимална работна заплата.

„Само за последната една година най-големите жонгльори с минималната работна заплата в Народното събрание бяха политическите лидери и те спекулираха с тази тема. Такова увеличение бе заложено така или иначе. За радост се намериха буфери и стана възможно тя да се увеличи на 780. Така минималната работна заплата покрива темпа на инфлацията в страната“, заяви съветникът на служебния финансов министър.

„Направена е първата стъпка за увеличаване на минималната работна заплата, но тя трябва да е свързана и с темпа на производство. На вратата ни чука рецесията. Трябва да предприемем мерки, за да преминем по-леко през нея, т.е. ще е нужно да затегнем коланите“, предупреди Любомир Каримански.

По думите му разходите тази година ще се отразят негативно в следващата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    21 1 Отговор
    е неминуемо !
  • 2 Ще трябва да затегаме коланите

    60 3 Отговор
    и да хрантутим 700 000 държавни чиновници!

    Коментиран от #20

  • 3 Хаха

    40 3 Отговор
    КарамАнски ти да не си помисли че сме забравили 6ой си?

    Коментиран от #7, #13

  • 4 Петьо Петров

    43 4 Отговор
    Не трябва затягане на коланите, а измитане и залавяне за работа. Лесните пари свършиха. Идва ред на необходимите за живот. Който иска целофан и панделки, там пред витрините на Запада. Може и да търсят миячи.
  • 5 За тея който са

    29 1 Отговор
    На външна издръжка. И на тези който откраднаха пари с чували. Морето им е до колене. И инфлацията е Мираж..
  • 6 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    47 6 Отговор
    Оръжието за Украйна сега трябва да го плаща някой, богаташите които получават помощи за какво ли не, сега и те трябва да ги плаща некой, разноските за туристите от Украйна пак ще ги плаща бедния и ограбен българин, а тоя и такива като него няма да стегат колани!
  • 7 Е кой е

    24 13 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Пак ли ще ръсим простотията и лъжите спонсорирани от кирил петков лъжеца?
  • 8 Емил

    24 5 Отговор
    Интересно какво ще говори догодина по същото време?! Писна ми от платени клакьори, които забравят какво са говорили преди седмица! Каква рецесия, когато има двуцифрена инфлация?! Съвременните "научни" икономисти събраха понятието "дървен камък" - стагфлация. Докато икономика и социология са две отделни науки, винаги ще се пишат шамански пророчества!!!
  • 9 ХАХАХА

    28 0 Отговор
    ХАХАХА, защо кога е за затягане на коланите се пришиват към нас простолюдието ,което е некомпетентно да вземе решение дали иска или не еврото.?
  • 10 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    3 2 Отговор
    📌Рисковете свързани с Войната в Украйна са в пъти повече в икономическо, военно и геостратегическо значение от Кризата в “Карибският Басейн”
    📌Реално погледнато от военна гледна точка, остров Куба “could have been blasted out of the blue water” и никой нямаше да разбере и почувства,
    “във физическият смисъл и ход на нещата”.
    📌Карибската Криза бива разрешена като Щатите извеждат свои ядрени въоръжения от Турция, и Руснаците спират проекта да разполагат ядрени оръжия на остров Куба.
    ❗️В Украйна всеки опит да се използва ядрено оръжие, дори да бъде от (тактически “тип”, тоест м/у 5 килотона и 20 килотона) ще повлече неминуеми последствия.
    ⚡️U can’t blast Ukraine out of the water.
    Другото е че, Зеленски губи територии които по всяка вероятност Украйна няма да може да си възвърне в следващите петдесет години.
    ❗️И така Карибската Криза бива разрешена в един Бар на Вашингтон ДС по неофициален път, тъй като всички официални канали са били прекъснати, от личности които не са били високо йерархията на враждуващите страни но са имали пряки канали високо.
    Как Украинската Криза ще бъде разрешена аз нямам отговор, може би някъде в някой Бар “cool heads will prevail”.
  • 11 позеленял

    24 1 Отговор
    ще натягам ремъка на пушката , вече ве да ми писва от идиократи

    Коментиран от #14

  • 12 жжжж

    50 1 Отговор
    затова ли дадохме 8 милиарда за самолети? и стотици милиони за украйна?

    Коментиран от #15

  • 13 А бе кух

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    ...........................
  • 14 Ааа не

    2 10 Отговор

    До коментар #11 от "позеленял":

    Няма лошо ,ако я използваш само за себе си.

    Коментиран от #16, #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Я Я Я Я ДА

    5 11 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ В ЗАТВОРИ И ВСИЧКО ЩЕ Е НА РЕД .........................ТИЯ НИ УНИЩОЖИХА ................................................................................................................................................................................................
  • 18 гб55г

    36 0 Отговор
    Замразете заплатите на депутатите, министрите, президента и президентството!
    Спрете милиардите за енергийни помощи за алчния бизнес, който изобщо не е беден!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гошо

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ще трябва да затегаме коланите":

    А украинците тях какво от глад ли да мрат ще ги оставим ? Ама тоя да го питам защо тая рецесия почна да чука на врата ни и то баш на нашата
  • 21 Да, бе

    28 0 Отговор
    Ще доживеем ли един политик да даде пример с това затягане на коланите, щото ми писна цял живот да затягам, а тия да охлабват. Крайно време е да отидем и на тях да им затегнем коланите... около мазните вратове.
  • 22 Антонио Бандера

    10 4 Отговор
    аааа не не, не чука, Кико и Коко я доведоха за ръчичка, а козяците ни обясняваха как ще сме си супер без руски газ, петрол, ядрено гориво. Сега забравете тези лакърдии и затягайге коланите аааааахахахахахахаха
  • 23 Комуниста

    26 1 Отговор
    България е от 32 години в рецесия заради ей такива майцепродавци петоколонниците продажни като това кубе
  • 24 Пор

    14 0 Отговор
    не е казал на чии вратове ще затягаме коланите?
  • 25 Българин🇧🇬

    12 0 Отговор
    Простокирчовци, простобойковците, простокостовци е това е България до един престъпници
  • 26 Дядо ви Курти от село Пиперково

    12 4 Отговор
    В България коланите са затегнати още от времето на бай Тошо....Появиха се едни хора който ги разхлабиха,но мафията и статуквото бързо успя да ги неутрализира...В нашата мила родина,само дУпетатите и техните слуги си угаждат за всичко...Обикновения човек бачка на 2-ве места ,че да издържа семейството си....
  • 27 Орион

    20 1 Отговор
    Плачете за въже американски подлоги
  • 28 Пламен

    16 2 Отговор
    Ако зависи от тоя 🤡 клоун на учиндолския наркоман в България заплати и пенсии не трябва да се плащат...Хората трябва да се спасяват по единично.

    Коментиран от #53

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Някоя си

    18 0 Отговор
    "Ръстът на минималната работна заплата вероятно ще е в тежест за бизнеса“....
    Да разбираме ли че правителство и управляващи се грижат само и единственно за бизнеса и себе си....а кой според вас е основната движеща сила в тоя бизнес ....когато ни няма нас служителите вие "бизнесмените" какво ще правите....
  • 31 Да ти кажа

    9 0 Отговор
    никакви колани няма да затягаме повече! Просто ще се разкарам от тъпия ЕС. Отивам да живея в ОАЕ, а вие тук си ем плебеи заспали! Работната виза ми излезе и се махам с огромен кеф дебили!
  • 32 Механик

    26 0 Отговор
    Та ние никога не сме ги и разхлабвали коланите. От както имаше един, дето викаше "за бога братя, не купувайте" ние все затягаме коланите. Вече 33 години го правим.
    И все така:
    / Доларът поскъпва-всичко поскъпва. (по телевизията се появява "експерт", който по научному ни обяснява, че това е нормално)
    / Доларът повевтинява- всичко поскъпва. (нов шаман ни обяснява, че е нормално всичко да поскъпне, щом доларът е евтин)
    Тия алабализми ги караме 33 години. Нищо ново.
  • 33 Сарс

    16 3 Отговор
    Е поне сме независими от Русия. Това е важното. Каква файда от това че преди беше сравнително поносимо положението? Хората се разглезиха и затлъстяха. То лесно беше отоплението на газ и бензин и дизел под 2 лева, но бяхме зависими от лошата Русия. Сега може и парите да не стигат, фирмите да изнемогват и да оставят хиляди работници на борсата но пък за сметка на това сме независими от Русия. А да, и Софиянци са спокойни за отоплението и градския транспорт защото държавата ги субсидира от данъците на цяла България а провинцията кучета я яли. Вече има села до които автобус ходи веднъж в седмицата а в София реват че градския транспорт не бил удобен, минавали автобуси на 15 мин. и билета бил 1.5лв.
  • 34 Каримански?? ПОЧВА да ти се НАЛИВА с

    12 0 Отговор
    лой Главата , не си Затегнал изобщо Колана!! Ставаш Стандартен Толуп!!
  • 35 позеленял

    13 0 Отговор
    поредната крадлива мутра , привела се на мафията в името на грабежа
  • 36 Робииии

    15 1 Отговор
    плащайте войната на зеленския, а той си прибра 2млрд долара в джоба. плащайте и мълчете. за друго не ставате. кой от вас тук става за нещо
  • 37 В Полша Укрите в 3 звездни, хотели,

    13 1 Отговор
    Хотелиерите не ги искат вече, писнало им е от Капризите!! Познан!!
  • 38 Опала а . а . . . а , нали бяхме с

    10 0 Отговор
    НОРМАЛНИТЕ, БЕЛИТЕ, ИДЕАЛНИТЕ, СПРАВЕДЛИВИТЕ, ПРОГРЕСИВНИТЕ , БЛЕСТЯЩИТЕ хора със СТАНДАРТИТЕ ! И сега Х О П - ЗАСРАНЦИ ! А при Соца бяхме 26-ти в Света а днес БЕРЕМ ДУША ! Кой си изяде ма i ната и срина НАРОДНАТА ВЛАСТ ?

    Коментиран от #42

  • 39 Да стягаме коланите значи

    15 0 Отговор
    Данък общ доход, ддс, цени нагоре. Некои май скоро ще висат по клоните. За Украйна ше има ли?

    Коментиран от #47

  • 40 Къде са парите шарлатани пропаднали

    17 1 Отговор
    Как Румен хартиеното хвърчило намери пари да дарува краварите отново, за нацистите от Украйна има? Вие сте патологични лъжци и крадци!
  • 41 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    6 0 Отговор
    У нас СВО се оказва Крайно НЕОБХОДИМА !
  • 42 Драгалевскио кюмур знае

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "Опала а . а . . . а , нали бяхме с":

    Питай него. Него и Меди дето разпродадоха България.
  • 43 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    15 1 Отговор
    Май напразно ПЛЮЕХМЕ СОЦА ?

    Коментиран от #45

  • 44 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    16 1 Отговор
    Оказвасе че НАРОДНАТА ВЛАСТ трябва да се ВЪРНЕ и нейният Народен Съд !
  • 45 Естествено

    10 0 Отговор

    До коментар #43 от "СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !":

    Единствената причина за плюене е, че соца отгледа боклуци като драгалевската печка и шайката му от СДС заедно с безчет други продажници, които сега захлебват в партиите.

    Коментиран от #55

  • 46 Обръгнал

    10 0 Отговор
    Аман от тоя Карамански беее
  • 47 ЩЕРИОН

    0 4 Отговор

    До коментар #39 от "Да стягаме коланите значи":

    ША СТЯГАШ КЪДЕ ЩЕ ХОДИШ ,НАЛИ СИ ШЕБЕЧЕ ОТ КЛОНА
  • 48 През 1970те години БРУТНИЯ ни национален

    8 1 Отговор
    ПРОДУКТ превишаваше Годишните Продукциите на ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ взети ЗАЕДНО ! Ти братко можешли да си ПРЕДСТАВИШ що за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ е сривът на Соца и влизането ни в ЕС .

    Коментиран от #61

  • 49 Донки Хот и Сан Чопанса

    9 0 Отговор
    Ей такива хрантутници най обичат да говорят за затягане на коланите...
    По скоро е време за едно друго затягане.
  • 50 !!!!!

    7 0 Отговор
    По-малко държавни паразити. Повече работа трябва. Държавата не трябва да цеди държавния работник за да дава на хрантутници на държавна работа.
  • 51 През 1970те години бай Тошо

    9 0 Отговор
    От трибуната на Конгреса на БКП ОБЯВИ : " Днес нашата Икономика произвежда , колкото да ЗАДОВОЛИ Две Българии !" и нямахме никакъв ДЪЛГ а имахме РЕЗЕРВИ ! А днес - ЗАСРАНЦИ !
  • 52 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    8 1 Отговор
    Положението ни е не само КРИТИЧНО но КРИТИЧНО и РИСКОВАНО , да устоим като държава и народ ! Ако не УЗРЕЕМ своевремменно , няма на кого да се сърдим.
  • 53 Ако

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пламен":

    зависим от продажният отпадък, тиражиращ лъжите, трябва да се закриваме. Продажници.
  • 54 Бачо Киро

    6 0 Отговор
    То е ясно, че вие няма да затягате коланите, отнася се само до нормалния българин.
  • 55 СЪГЛАСЕН съм с теб

    4 0 Отговор

    До коментар #45 от "Естествено":

    НАРОДНАТА ВЛАСТ изисква постоянен КОНТРОЛ и РЕАКЦИЯ на всяко предателство !
  • 56 ХАРОН

    3 0 Отговор
    Това ще се случи съвсем естествено. Не е сигурно как върхушката в България ще се справи с диетата. Че идват избори, а на българина не му се гладува заради една клика с висок стандарт опериращи с държавна пара, евро- мангизи и кинти на кредит. Както се вижда диетата на служебните кабинети отрезвява мераците на кликата, шайката и студентската задруга. Уж популистки се сещат и за електората, раята и крепостните- няма как, болката е всеобща като скачени съдове.
  • 57 свободен да избира

    0 5 Отговор
    Мнение на икономист. Трябва да се слуша. И колко далеч от оня дебеличкия.
  • 58 така така

    2 2 Отговор
    Ако си направим правителство няма да ни сполети!! Жалко че народът е тъп...
  • 59 дядото

    5 0 Отговор
    нещо не разбрах кой.вие,самозабравилите се или ние,бедните и мизерстващите
  • 60 Нашийник

    7 0 Отговор
    Ще ги затягаме, съгласен съм. Около вратовете на всичките продажни политици, към които се числиш и ти, бръсната главо. Престъпници!
  • 61 мдда

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "През 1970те години БРУТНИЯ ни национален":

    Това са глупости, въобще не отговарящи на истината!! БВП на България по соц-а е бил сред най-ниските в Европа!!

    Коментиран от #63

  • 62 Гост

    4 0 Отговор
    Докога бе Каримански. Родих се в условия на рецесия, израстнах при условията на рецесията и навярно така ще продължава, докато остарее човек.

    Коментиран от #64

  • 63 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "мдда":

    Не са глупости, факт е коментар 48. Но ти си реститутка и такива като теб мразят соц-а.
  • 64 Докато

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    гласувате за лъжци и проекти на мафията като ПП, ДБ, ГЕРБ, БСП, ДПС, възраждане и други знайни и незнайни проекти.
  • 65 До сега

    1 0 Отговор
    работа за пет пари няма свършена , само щети !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол