Last news in Fakti

4 Януари, 2023 17:41 1 280 58

Лазаров: Няма механизъм за изплащане на помощи за енергийно бедните

  • помощи-
  • енергийно бедни

Размерът на МРЗ отговаря на икономическите показатели на страната, обясни социалният министър

Лазаров: Няма механизъм за изплащане на помощи за енергийно бедните - 1

„Енергийната бедност не е в категорията за социално подпомагане. Няма предвиден механизъм, който да изплаща енергийни помощи за отопление”.

Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на изслушването си в Комисията по труда, социалната и демографската политика. Думите му са в отговор на бившия социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Деница Сачева. Тя искаше да знае какви разговори се водят по отношение на дефинирането на "енергийна бедност", предаде БГНЕС.

В работна група продължава обсъждането на дефиницията и методиките за енергийна бедност. Предвижда се чрез методиката да бъдат определени хората, които отговарят на определени показатели и след това те да получат подкрепа, стана ясно от думите му.

На въпрос от депутата Севим Али от ДПС как точно е определено увеличението на минималната работна заплата до 780 лв. министър Лазаров обясни, че разчетите на неговото ведомство се основават върху текущи икономически показатели. Един от показателите е свързан с индексите на потребителските цени. Лазаров отбеляза, че размерът на минималната работна заплата от 780 лв. може да бъде покрит от бюджета. "Това са разчети в годишен план", обясни той. По думите му няма пречки след приемането на по-висока минимална работна заплата (тъй като тя се взима за основа на социални плащания, съдебни и др. такси – б.р.).

На въпрос на Георги Гъоков от БСП защо размер от 780 лв. на МРЗ не е представен на Тристанката, а е изложен само проект от 770лв., Лазаров каза, че приетият размер отговаря на икономическите показатели на страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А за

    26 1 Отговор
    Бежанци има механизъм, гиди търтей с търтей
  • 3 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Нали казаха, че Има за Цветните! Са трябва да се Краде повече.
  • 4 ха ха

    12 0 Отговор
    е та дайте ги на бизнеса , нали имате модел за тях , те ще кажат че са помогнали
  • 5 да1а1а1

    23 0 Отговор
    Бизнеса как го определихте като енергийно беден, че му наляхте близо 10 милиарда лв.? Може ли 1 бизнесмен с имоти, коли, вили, яхти, недвижимости, басейни, джакузита, сметки в банки и пр. да му давате енергийни помощи, а на хората не давате нищо, щото имали 1 жилище, телевизор и хладилник?
  • 6 Анонимен

    7 2 Отговор
    Социала по ок някои живеят от другите, мъж и жена да пушат по 2 кутии цигари за 30 дни по 10 лева, или 11 лева, правят 300 лева + кафета 4 х 1,4 х 30 дена, 120,или обшо 420 лева, плюс таксита 10 х 30,300 лева, или общо 720 лева + телефони, 2 х 40,80,или 800 лева, за гореспоменатите, а асабсьор, чистачка, 10 лева, ток, вода, квартира, 10 + 150 + 15,175 200 плюс 800,1000 лева плюс храна, за 4 членно, само той работи, кой е беден, можем и за български граждани здрави с телкови решения а, как е. Що да работят, като държавата им дава и ги финансира социално слабите, а честните може всяка да живеят и болни да не могат да отидат на специалист в големият град.
  • 7 МИЛЕН ОТ ПП

    3 2 Отговор
    САМО ПП
  • 8 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    15 2 Отговор
    Престанете с това "енергийно бедни", хората или са БЕДНИ или не са.

    Ако се продължи така, утре ще има хранително бедни, облекло бедни, почивка бедни, здравно бедни, фармацевтично бедни, образователно бедни ...

    Коментиран от #12

  • 9 да1а1а1

    14 0 Отговор
    За богатите алчници има енергийни помощи, за бедния народ- няма нищо. ГЕРБ ще си купят индулгенции от САЩ, ЗАТОВА ВЪРТЯТ, СУЧАТ, ПРОТАКАТ. Само гледайте пътя на парите, ще се разчуе! Скоро ще се платят или ХАРТИЕНИ самолети, или реактори за Козлодуй или нещо друго, но 100% ще има паричен поток към САЩ.
  • 10 Димов

    16 0 Отговор
    Но, винаги има механизъм за актуализиране заплатите на депутатите.
  • 11 Димов

    15 0 Отговор
    Докога ще наричаме наглите костюмирани крадци, държавници?
  • 12 да1а1а1

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Наричат ги енергийно бедни, защото помощ ще им се даде(ако се даде) само тази година заради енергийната криза. Догодина вероятно няма да им дадат нищо. Парите са от ЕС, имало такава клауза в Плана, но сега протакат подпомагането, за да отклонят парите другаде. Зимата след месец- два свършва. Още малко ще разтягат локуми по медиите до края на февруари. След изборите ГЕРБ ще "усвоят" парите.
  • 13 Истини

    6 0 Отговор
    Всичко започна от Костов и до днес. Назначаваха си техни хора политиците на държавна служба, частника родата си и няма да забравя отивайки да търсиш работа макар и за нещо по така, шивачка, чистач, а жената на портала ви посреща с думите, къде си тртгнал а и, да търсиш работа, не виждаш ли, че тук работят 16 годишни, а вие сте над 45 г старица, а вие сте много по стара на портала, той ми е братовчед. И именно те ми говорят за права и свободи
  • 14 Гражданин

    3 3 Отговор
    Дали ще са едните или другите, разбираемо е, всеки гледа да се докопа до кокала в НС. Тия дпс може да крадат, но и много сториха за тяхните си хора, идват от чужбина гастербайтерите и купуват ли купуват жилища по няколко. Кадърни са, няма място за сърдене
  • 15 Фен"

    5 2 Отговор
    Защо да няма бе ЛАЗАРОВ? Механизма е ясен ама такива тарикати тюмбели не искат да го има. Той е много прост, като се вземе общия доход на семейството и това дали са им платени данъци , глоби и други задължения. И ето ти механизма еничарю.
  • 16 Антонио Бандера

    7 1 Отговор
    има, и то много лесен - пишат се украинци
  • 17 Димов

    10 1 Отговор
    В предходният парламент, за 7 месеца работа, 240 депутати са взели 16 198 000 лв. Пада се средно по 9641 лв на депутат. Това е колкото минималните пенсии на 20 пенсионера.

    Коментиран от #18

  • 18 Здрасти

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "Димов":

    Викаш готов си за Демокрацията, а? Какъв ти е проблемът точно?!

    Коментиран от #24, #44

  • 19 позеленял

    8 0 Отговор
    абе какво ги чакаме тия бе , всички на протест и обявяване за нищожни решенията на тоя парламент ли е бандитско сборище ли е и аз не знам
  • 20 Анонимен

    0 5 Отговор
    Димов. По тая логика, на запад един работник получава над 5000 евро, как е и кара след пенсия кола за 60000 лева, как е те се сравняват над тях, а не под тях и разни пенсионери. Кой крив, кой прав, но така мисли простия човек.

    Коментиран от #22, #23, #28

  • 21 Анонимен

    3 0 Отговор
    И като си отидат, а те няма да си отидат, защо ли, защото няма материал. На думи ви е лесно, но занаят се учи с години, а не от учебника и хоп в НС. Трудно е на всички ни в Бг и по света, мили българи. Но кураж се иска, с нерви не става, а и със стачки. Който имаше къснет си на купи земя, жилища, дава ги в София под наеми
  • 22 Димов

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Остави ти, как мислел простият човек. Там, промяна не чакай. Въпросът е, защо държавният човек не мисли за простия, а уж прибира пари за това?
  • 23 Здрасти

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Никой няма интерес от прости хора на този свят, само хабят ресурс...

    Коментиран от #26

  • 24 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Здрасти":

    Цитирах едни сметки от предаване по бтв, от 19 Окт т. г. Ако не ти харесват.....

    Коментиран от #25

  • 25 Отново

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Димов":

    Простия да си цитира каквото иска, но хаби ресурс...

    Коментиран от #30

  • 26 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Здрасти":

    А от крадливи и алчни ли има сметка, че само такива се развъждат и стимулират тука?

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    недей , нашенските вождове си докарват по над 100 000 на месец , от участия в бордове, бизнес на роднини и субсидии по партйна линия

    Коментиран от #31

  • 29 Здрасти

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Димов":

    Зависи колко ти е брутото, нетото и колко къде плащаш.. Тоест да. Съжелявам, не съм го измислил аз.

    Коментиран от #33

  • 30 Димов

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Отново":

    Простият, който изкарва повече БВП, отколкото получава заплата, е бил полезен през целият си трудов стаж. А претендиращият за "умен", е горд с единственото си постижение, че се е вредил на някоя хранилка, но не е произвел нищо. За такова съществуване си има дум - паразитизъм.

    Коментиран от #32

  • 31 Димов

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "ха ха":

    Член на някаква комисийка + 15%. Председателче + 25%. Познай колко комисийки си имаме?

    Коментиран от #35

  • 32 Ааа не

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Димов":

    Морал е морал, пари са пари.. Никой не му дреме с къв морал си изкарал пари. Нима не си искал и ти ДЕМОКРАЦИЯ??

    Коментиран от #36

  • 33 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Здрасти":

    И за каква демокрация говориш, тогава? Това е по-близо до бандитизъм, но не и до демокрация?

    Коментиран от #38

  • 34 Ъмм да

    6 0 Отговор
    Значи за бизнес само за миналата год са раздадени над 10 милиарда помощи, но за хората дето страдат от ковид мерките и войната няма как да им се отделят 200,300 мил. Време е народа да се събуде и да играе сопата. Всеки от нас може утре да е в същото полужение.
  • 35 Здрасти

    1 4 Отговор

    До коментар #31 от "Димов":

    Не става въпрос че не си прав. Прав си, но няма значение. Ако искаш пенсия прави си осигуровка, ако ти се работи работи каквото искаш, никой не е длъжен да ти плаща каквото си мислиш че ти се полага.. Държавата с вижда последните 12 години направиха едни ясни правила по темата. Не разбирам проблемът ти.

    Коментиран от #37

  • 36 Димов

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ааа не":

    Онези, които изкарват пари без морал, ги засягат някои членове от наказателният кодекс. Да, искахме демокрация, но за нас тя беше олицетворение на ред, законност и справедливост. Къде са тези неща сега? Само по лозунгите преди избори. После се забравят и я караме пак чорбаджийската. Ето затова искам меритокрация, а не демокрация.
  • 37 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Здрасти":

    Това, за което говориш, е тотална липса на държавност, социална политика, равноправие, защита на онеправданите и пр. общочовешки лозунги, които се издигат предизборно в едно уж демократично общество. Без тези неща си е просто анархия - всяка коза за свой крак. Къде е цивилизованото общество тук, щом всеки ще се спасява както може, а другите - кучета ги яли?

    Коментиран от #39

  • 38 Здрасти

    0 2 Отговор

    До коментар #33 от "Димов":

    Ние му викаме демокрация.. Не си ли в час :)

    Коментиран от #40

  • 39 Здрасти

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Димов":

    Над 65% в България не гласуват, точно щото това е демокрацията...

    Коментиран от #41

  • 40 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Здрасти":

    Викайте си му и идилия, ако искате. Но както и да му викате, хората се отвратиха от него.
  • 41 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Здрасти":

    Ние пък му викаме срив в доверието към системата.

    Коментиран от #42

  • 42 Здрасти

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Димов":

    Всеки е бил млад...
  • 43 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Във Великобритания всяко домакинство получава енергийна помощ всеки месец в размер от £67.
    И в БГ може да стане ама след 100 години ,че и повече.
  • 44 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Здрасти":

    Ти да не си един от тези 240, че подскачаш?:)) Или си им рода:))
  • 45 Вие сте НЕКАДЪРНИ

    3 0 Отговор
    Б Е З Д А Р Н И Ц И ! ЗАСРАНЦИ и трябва да ПЛАТИТЕ !
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Вие трябва да

    1 0 Отговор
    ПЛАТИТЕ !
  • 48 Часът за РАЗПЛАТА

    2 0 Отговор
    Наближава !
  • 49 Димов

    4 1 Отговор
    Сега чета, че ДПС днес са внесли законопроект да се признава времето, лежано в затвора за стаж, за пенсия. Приели са го с подкрепа на членове от ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП. Честито! Ще плащаме пенсии на бандитите за това, че са крали, насилвали и убивали, а за трудещите се нямало механизъм за подпомагане. Това не е демокрация. Това е обир.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Анонимен

    0 0 Отговор
    Гледаш го ходи като клошар, а е бъкан с пари и обратното, добре облечен бедняк. И просяка в Турция проси, но вечер е баровец по заведенията. Как разбрахте тия 40%,че са бедните. Или по банков път, ама някои ги кътат в дюшеците и печките желвичкихихи
  • 55 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Механизма е ясен! Вие всичките айдуци заедно с ония от резидентството в затвора!! И пари ще има гласувахте си по 20000 заплати, за плюскане, на кюфтета по 0.10 стотинки тройката.
  • 56 Я Я Я Я ДА

    1 0 Отговор
    ГАДНИ ПП ЕТА И КОМУНИСТИ - ГАДНЯРИ - ДЪРЖАВАТА ПРОПАДА ЩЕ ВИ СМАЧКАМЕ ОЩЕ МАЛКО .................................................................ЩЕ ВИ РАЗМАЖЕМ .....................................................................
  • 57 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    ГАДНА МУТРА - ШАРЛАТАНИН ДОЛЕН .....................................................................................................
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове