6 Януари, 2023 09:29 1 079 14

Димитър Манолов: В момента няма техническа възможност за замяна на въглищните централи

  • димитър манолов-
  • замяна-
  • въглищни централи

За съжаление въглищните централи са опората на енергетиката. Казвам за съжаление, защото имаше други времена, в които в АЕЦ "Козлодуй" работеха 6 реактора и въглищните централи балансираха производството на енергия, коментира президентът на "Подкрепа"

Димитър Манолов: В момента няма техническа възможност за замяна на въглищните централи - 1
Снимка: БНТ

За съжаление въглищните централи са опората на енергетиката. Казвам за съжаление, защото имаше други времена, в които в АЕЦ "Козлодуй" работеха 6 реактора и въглищните централи балансираха производството на енергия. Това коментира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в "Денят започва".

По думите му в момента няма техническа възможност за замяна на въглищните централи и има аналогии между затварянето на реактори на АЕЦ "Козлодуй" и намаляването на въглищните мощности.

Манолов заяви, че не е възможно предоговаряне на Плана за възстановяване, защото Европейската комисия няма да се съгласи.

"Трябва да уведомим ЕК, че България не е в състояние да изпълни този ангажимент, който е поет. Точка. Какво ще стане с парите -тогава ще му мислим какво ще правим. Ние трябва да начертаем линията, от която връщане назад няма. Казваме не сме в състояние и това нещо може да бъде аргументирано по 100 начина, защото нищо в света на енергетиката не е същото", коментира той.

Има откъде сами да си получим средствата, посочи Димитър Манолов. Според него няма никаква логика в настояването на ЕК за затварянето на въглищните мощности у нас, защото България ще остане без ток и ще губи пари.

По думите му не е вярно, че България постоянно е в наказателни процедури заради замърсяването на въздуха и коментира, за това са думи на "безотговорни типове", които "ще се измъкнат безнаказани".

"Когато свършат въглищата в Маришкия басейн, след 40-50 години, тази потребност (от въглищни централи - бел. ред.) ще отпадне от само себе си. Но дотогава ние ще имаме време да види с какво да заместим тези мощности. Сегашните решения са неработещи - на нас ни се предлага да ги заменим с ВЕИ-та, да кажем най общо, а внос няма откъде", каза Димитър Манолов.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    12 1 Отговор
    Най накрая някой да го каже както трябва, а не разни краварски капацитети да ни подмазват с Баденерката, че нямало опасност. Но това им се спуска пък и от това цоцат пари, ама са си прости защото както ние така и те ще почнат да плащат скъпата енергия. Ама сега им е важно да лапкат.
  • 2 Има Митко

    6 7 Отговор
    Румънците вече строят , модулна атомна централа или мини атомна както го казват журналистите. Въглищните централи могат да се заменят с такива, стига КОМИСИОННИТЕ от въглищните централи да не са много големи.

    Коментиран от #5, #6, #8

  • 3 Пръмова отпадъка

    8 1 Отговор
    Мен не ме интересува. Аз нали стопирах АЕЦ реакторите в Козлодуй и ся имам пари да се топля на всичко.....Сега като сложим и на Уестингхаус горивото у нашто АЕЦ няма да можем и да имаме техн. Възможност и него (нашто аец) да заменим щот Уестинг (навсякъде са забранени) ще ни думнат централката с некачественото си и нествместимо горива. Ама наште , дет подписаха, видяха светло бъдеще в договора а тя светлината идва от бум-а на централлата. Честито!!!
  • 4 Жайме

    3 2 Отговор
    "най-силното оръжие на ПП е Лена Бориславова." МАЛЕЙ,ЛЕЛЕ-МАЛЕ!!! Тогава ПростоКиро и Кокорчо за какво са й на ПП? Какво оръжие ще да е Лена,като не си прави снимки в "Онли фенс"?
  • 5 случаен

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Има Митко":

    германия що не строи модулни централи или батерии а си връща въглищните централи,а ние пари нямаме и няма откъде да додат,затуй да си караме с каквото имаме
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хаха

    4 2 Отговор
    Има когато имаш финанси, когато хазната ти е пробита се задоволява с това което имаш и почваш да мислиш как да оптемизираш за да минеш към по доброто. Другото е че сме си тъпаци и изпуснахме това с Белене, при положение, че всичко сме платили оставаше само да се построи ама продажни политици бол при нас. Който не мислят за държавата си.
  • 8 да бе да

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Има Митко":

    Модулни малки атомни реактори все още НЯМА в експлоатация никъде по света. Това е един експеримент в Румъния, който се финансира от USA, далече от тях и ако има евентуални проблеми, ще са за сметка на румънците и на нас, защото площадката е на 140км от границата. Така, че малко по леко с ентусиазма.
  • 9 не ги заменяйте

    6 0 Отговор
    Намаляване на емисиите може да се постигне и без да се затварят централите.
  • 10 Аз не съм против затварянето на въглищни

    7 0 Отговор
    Аз не съм против затварянето на въглищни централи, но не сега и не по този начин.
    Това което ни се предлага в замяна в момента е национално предателство да не употребявам други изрази.
    Не може да затваряш нещо толкова важно в сферата на енергетиката без да си подсигурил работеща алтернатива. А такава няма.
    Много моля да не се тиражират лъжи, че въглищни централи могат да се заменят с икономически изгодни перки и соларки. Нищо против нямам тези алтернативни източници но това не са технологии които могат да заместят въглищни централи. Поне не във вида в които се рекламират. Искам някой специалист да ми обясни как произведената през лятото енергия ще се акумулира и съхрани за зимния период. И то да покрие напълно мощностите от въглищни централи. Искам цифри, искам енергийна и икономическа обосновка, искам разчети.
    Какво се случва със 100 000 работни места ангажирани е този сектор на енергетиката.
    Докато това не се случи - НЕ на затварянето на въглищни централи в БГ.

    Коментиран от #14

  • 11 ССС

    1 1 Отговор
    Вие от подкрепа сте страхотни енергетици. Тия от кнсб и те са, като вас. До един сте, като началника ви - бб.

    Я вземи скъсай няколко ризи за Ковачки (нали бб, така е заръчал), да не забравиш да скъсаш още няколко и за руския газ. Без Ковачки и без руски газ, българската икономика ще умре. Но по-добре да беше предоставил тази част на по-младата колежка. Тя го прави с повече страст.
  • 12 копейкаджиите

    0 0 Отговор
    газ пекаят,кръв сееят😄
  • 13 Васил

    3 1 Отговор
    До сега можеха още две атомни централи да построят ама нали беше важно тези шушумиги да са близки до мафиотите на Герб.
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Аз не съм против затварянето на въглищни":

    .........това с приемането на 40% снижение е автогол...Трябваше да са меродавни ПДК (пределно допустимите концентрации) на вредните газове и праховите частици....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол