6 Януари, 2023 22:30 1 094 4

Важните новини във ФАКТИ на 06.01.2023 г.

  • продължаваме промяната-
  • пожар-
  • иван дерменджиев-
  • бебе-
  • доходи-
  • слави трифонов-
  • „авиоотряд 28”-
  • иван гешев-
  • данъци-
  • стойчо стойчев

От партията са се свързали с администрацията на президента, за да проверят възможностите според графика на президента и пътувания предвид честванията на Богоявление, но отговорът е бил, че трябва да се изчака до първия ден на следващата седмица.

Важните новини във ФАКТИ на 06.01.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

"Промяната" връщат мандата в понеделник, искали още днес, но не можело

След отхвърлянето на приоритетите на "Продължаваме промяната" само за няколко минути партията поиска още днес (6 януари) да върне неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство, научи "Дневник" от източници в партията на Кирил Петков и Асен Василев. Малко по-късно се разбра, че ще може да го направи обаче в понеделник (9 януари).

Два камиона горят в прохода Шипка

Два камиона горят в прохода Шипка, съобщи "Нова телевизия". Инцидентът е станал на южния склон.

Иван Иванов: Вътрешният министър да подаде оставката

Практиката в европейските държави е да се поеме отговорност след смъртта на служители на МВР. Вътрешният министър обаче не подаде оставка и се стигна до още по-фрапиращия случай – служител на МВР да превозва нелегални мигранти. Това говори за много сериозен проблем. Това заяви депутатът от БСП Иван Иванов в предаването „Още от деня“ по БНТ. Така той обясни искането на оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Съседка на родилката: Размененото бебе от Шейново изчезна

"Размененото бебе изчезна! Не сме виждали майка му да се разхожда с него или да излизат дори от къщата си да отидат до магазина, както правеха преди."

Доходите: 2.6 млн. българи взимат до 2000 лв. на месец, 23 119 души - над 10 бона

86.9% от българите с облагаеми доходи получават до 2000 лв. на месец. Това става ясно от отговор на парламентарен въпрос на финансовия министър Росица Велкова, отправен от депутата от "Български възход" Гален Монев. Информацията на Велкова е въз основа на данни на Националната агенция за приходите за декларирания от работодател или от самото лице данък върху доходите от 2021 г., съобщи "Медиапул".

Лесно е да мразиш Слави Трифонов

Финландия е на пето място в света по свобода на словото. Миналото лято във финландските медии изтече запис от бурен купон, организиран от министър-председателката на страната Сана Марин. На въпросния запис се вижда как 36-годишната Сана Марин пее, танцува и въобще как купонясва с приятели. Наглед - нищо ненормално. Всеки има право да се забавлява, па бил той и министър-председател. Това коментира във "Фейсбук" Слави Трифонов.

„Авиоотряд 28” ще поеме оказването на спешна помощ по въздуха

Правителственият „Авиоотряд 28” ще поеме оказването на спешна медицинска помощ по въздуха. Това съобщи служебният министър на транспорта Христо Алексиев. Той обаче уточни, че само спешната медицинска помощ ще бъде поета от държавата, пише БНР.

Гешев: Престъпността се завръща в размерите на мутренските години

Българската прокуратура от две години предупреждава, че този резултат ще дойде, неизбежно е когато институциите не си взаимодействат и воюват една с друга. Това коментира главният прокурор Иван Гешев пред журналисти в Перник за ръста на престъпността в страната, съобщи novini.bg.

Време е за данъци: НАП стартира кампания 2023 на 10 януари

Данъчната кампания 2023 г. започва на 10 януари, като от тази дата стартира подаването на декларациите за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция.

Стойчо Стойчев: Самото отлагане на връчването на третия мандат е индикатор, че той е обречен

Президентът има достатъчно канали, по които да бъде информиран, че партиите в парламента имат някакво решение за третия мандат. Самото отлагане на връчването му за след Нова година за мен беше ясен индикатор, че третият мандат е обречен. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" политологът доц. Стойчо Стойчев по темата за това какво се случва с българския политически живот.

"Шансовете не са нищожни, но ако имаше заявки, ако имаше намерение да се реализира третият мандат, ако имаше мнозинство зад него и разбира се, партия, която иска добросъвестно да поеме отговорност за неговата реализация, аз не виждам защо трябваше да се чака връчването на втория мандат за след Нова година. Можеше тази работа да бъде свършена вече", каза Стойчев.

Той също така отбеляза, че е възможно президентът и политическите партии да имат тайно съгласие, на базата на което да изчакват третия мандат, за да сформират правителство.

"Разбира се, бих могъл да бъда опроверган. Това мое съждение почива на мои съждения. Като цяло българската политика е доста непредсказуема понякога, тъй като има доста пластове, които не са публично известни. Но като гледам динамиката и поведението на националните играчи в последните две-три години, за мен по-скоро се върви, и това е някакъв консенсус, в който участва както президента, така и основните политически сили, към предсрочни избори през март", каза още той.

Политологът обясни, че президентът може би бави процедурата по връчването на мандатите, за да може, ако се провеждат избори, то те да бъдат през март месец, а не през януари или февруари.

"Изборите през март са удобни за статуквото, защото избори през януари и февруари наказват партиите на статуквото, тъй като януарските сметки за отопление са високи, обикновено хората са ядосани, тъй като са задлъжнели по празниците, има известна умора от политическия дневен ред – всички тези неща рефлектират върху изборния резултат. Управляващите партии гледат да избягват избори през януари и февруари. Президентът вече може да го разбира като управляващо статукво. Очевидно целта му е да измести изборите максимално напред във времето".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много хубава снимка!

    1 1 Отговор
    Мунчо, и протежето му Простокирчо айдуци д.лни ще се разцелуват, а ония .еюве около тях стоят мирно.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    КАК НЕГРАМОТЕН ПРЕЗИДЕНТ - ЩЕ НАПРАВИ НЕЩО ПОЛЕЗНО ....................................
  • 4 Я Я Я Я ДА

    0 0 Отговор
    ВИЖДАМ САМО ШАРЛАТАНИ НА СНИМКИТЕ ..........................................................ЧЕРВЕНИ МУТРИ .......................................................................................................................................................................................
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол