Last news in Fakti

11 Януари, 2023 06:14 3 457 54

Костадинов: Нелеп и нескопосан опит за саботаж

  • костадин костадинов-
  • възраждане-
  • референдум-
  • евро-
  • лев

Никога не сме искали да задаваме въпроса дали България да приеме еврото, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: Нелеп и нескопосан опит за саботаж - 1
Снимка: БГНЕС

"Нелеп опит за саботаж е вторият инициативен комитет за организирането на референдум дали България да приеме еврото като национална валута. Истината е, че ние никога не сме имали намерение да задаваме този въпрос", това каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" в коментара си на факта, че в един и същи ден се появиха два инициативна комитета, искащи референдум за приемането на еврото в България, които обявяват една и съща цел, като въпросите са почти идентични.

"Ние имахме информация, че определени среди в нашата страна, които искат да се провали инициативата за запазване на българския лев, ще се опитат да саботират референдума и ще се опитат да го саботират, като ден-два преди нас ще регистрират техен инициативен комитет, които ще внесе въпроса, който ние искаме да задаваме на българските граждани и когато ние отидем да регистрираме нашия инициативен комитет всъщност ще се окаже безпредметно, защото няма как да има два референдума с един и същи въпрос. Точно поради тази причина, знаейки с кого си имаме работа, предварително обявихме един въпрос и съответно този въпрос беше откраднат", каза Костадинов.

Според обявения от партията на Костадинов план за организирането на референдум, въпросът е: "Съгласни ли сте България да запази българския лев като единствена официална валута до 2043 година".

В поредица интервюта самият Костадинов нееднократно е заявявал, че въпросът, който ще формулират за реферндума, е "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от средноевропейските доходи."

Другият инициативен комитет обявава сходен въпрос: " Съгласни ли сте приемането на еврото в република България да стане не преди доходите в страната да се изравнят със средните за Европейския съюз".

"Истината е, че ние никога не сме имали намерение да задаваме този въпрос, защото този въпрос нарушава критериите на Договора от Маастрихт, който казва ясно и категорично какви са условията България да влезе в еврозоната. А това което другият инициативен комитет предлага и което всъщност нарочно започнахме да обявяваме, е допълнителен критерий, а ние нямаме право да налагаме допълнителни критерии. Единственото право, което за съжаление имаме, е да изберем датата, нищо друго. Затова ние предлагаме кратко и ясно след 20 години - датата 2043 година. А това, което предлага от т т.нар "друг инициативен комитет" е всъщност абсолютно противоречащо на закона и следователно и на Конституцията", допълни той.

Това е нелеп и нескопосан опит за саботаж. На разкаляния терен на българската политика се е очаквало да има опит за кражба и за саботиране, но този опит пропадна още в самото начало. Инициативният комитет на "Възраждане" днес е регистриран и от 11 януари започва събирането на подписите и в рамките на законоустановените 12 седмици, ще бъдат събрани поне 500 000 подписа, много повече от изискуемия минимум от 400 000 подписа, стана ясно от думите на лидера на партия "Възраждане".

Никой от т.нар "втори" инициативен комитет няма да тръгне да събира подписи. Целта им е да се открадне идеята и нищо повече, защото всъщност въпросът на "Възраждане" е друг, а не първоначално обявеният. Това си остава нескопосан опит на хората, които не искат българите да имат право на избор и България да продължи да бъде зависима държава, стана ясно от думите на Костадинов.

"Кампанията ще започне с изкарването на стотици пунктове в цялата страна", каза лидерът на партията и допълни, че на хората ще бъдат раздавани разяснителни брошури, в които ще се обяснява нагледно защо приемането на еврото е вредно за България.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А бре,

    68 10 Отговор
    за какво ви е това €вро и Шенгена у тая каша, бре ?
  • 4 Сесесере

    20 61 Отговор
    По-добре референдум за приемане на рублата, забрана за каране на мерцедеси, влоговете в банки да са само в рубли и левове, и не на последно място авто парка на парламента да е само москвичи!

    Коментиран от #7, #53

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Така е

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Смеееееех":

    Дръж келепира !
  • 7 Не бе,

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    по добре референдум за долара !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Аз луд

    46 6 Отговор
    Да запазим лева
  • 10 Бивш от възраждане

    13 41 Отговор
    Лъжите на шмекера продължават.
    През 2018 година, искахме да има национален референдум против въвеждането на еврото . Три месеца събирахме 221000 с 21 хиляди повече от изискването за всеки случай, докато Копейката се криеше и мързелуваше, а ние обикновените хора и членове три месеца не спяхме да ги съберем и накрая тоя след като се снимахме с папките пред парламента, ни изпрати по живо по здраво и скри и унищожи папките, а така и възможността българите още 2018 да се произнесат веднъж завинаги по въпроса❗

    Коментиран от #11, #23

  • 11 Не си "бивш"

    28 10 Отговор

    До коментар #10 от "Бивш от възраждане":

    Никакъв не си..
  • 12 Простя Копейкин

    15 38 Отговор
    На копейката му взели дъвката и сега недоволства. :)
    Борбата е жестока за любоФта на митрофановна.
  • 13 Мина времето на

    17 29 Отговор
    маските и сертификатите, сега този палячо събира малоумници с ЕВРОТО ! Какво ли ще се появи като агитация след това евро за ВЪЗРАЖДАЩИТЕ простотията и малоумието ?
  • 14 Бивш от възраждане

    15 32 Отговор
    При учредяването на партия Възраждане през 2014г. присъстват само 68 човека, от ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ по Закона за политическите партии мин.500 пълнолетни граждани❗
    ✅ За да ме оборят сектантите да покажат снимки или видео от учредяването, нали всичко снимат и документират❗
    2️⃣ През 2015 г. Костадинов се кандидатира за кмет на Варна и общински съветник от партия "Варна утре" на Красен Кралев (виден министър на ГЕРБ и любимец на Борисов) въпреки, че вече има своя регистрирана формация - Възраждане през 2014г.❗Защо го прави мислите❓Питайте го❗
    3️⃣ Костадинов е назначен за директор на музея в Добрич лично от Вежди Рашидов, по препоръка на менторите си Красен Кралев и д-р Врабевски❗
    ✅ Въпрос към сектантите "По времето на ГЕРБ какви хора се назначаваха за директори❓Само верни, лоялни или...❓" и Нека копейкин да си покаже трудовата книжка, как е попълнил декларация, че отговаря на изискванията на Закона и конкурса, за притежание на 5 години стаж към момента!
    Ако НЕ, значи трябва да бъде съден за измама, подправяне на документи и съставяне на документи с невярно съдържание по чл.313а ...
    Само след 1,5 години на поста Директор на РИМ Добрич, копейкин е уволнен скандално, след като се разбира от сигнали на правоохранителните органи, че липсва част от колекцията на музея, подменена с фалшификати в направление чичо му, който се оказва по оперативни данни, най-известният иманяр в североизтока...

    Коментиран от #31

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Голем смех

    13 19 Отговор
    Костя вижда в бъдещето ясно. Стратег от класа. Всичко му е пределно ясно в следващите 20 години. Тоя индивид е национален капитал. Един от бъдещите световни лидери..... Ха-ха-ха...

    Коментиран от #29

  • 18 Просто човек

    10 24 Отговор
    Копейкин, отивай си в пРосия!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бивш от възраждане

    10 21 Отговор
    "Не ми беше обяснено и защо почти всеки път трябваше да гласуваме заедно с ГЕРБ, най-вече за техни предложения, а Десислава Атанасова беше чест гост в стаята на парламентарната ни група"
    Безотчетните пари, които се полагат на депутатите, ни бяха взето за партийната каса, като аз поне не знам по какъв начин се изразходват. Това, което ме притесняваше в този случай е, че никой от нас не можеше да си позволи да отвори приемна в изборния си район и да наеме сътрудник или да плати на експерти за становища. Подчертавам, че за цялото време на престоя си в Народното събрание, съм била на хотел, който съм заплащала сама. За съжаление за наемане на автобуси за протести имаше пари, но да наемем експерти, за да подготвим професионално неща за пленарна зала нямаше. Въпреки настояванията ми, не ми беше организирана и открита среща с гражданите на Пловдив, а при липса и на приемна, срещите ми с тях ставаха по улиците.
  • 21 Прост човек

    12 7 Отговор

    До коментар #18 от "Просто човек":

    А ти в Украйна

    Коментиран от #25, #28

  • 22 Бивш от възраждане

    10 23 Отговор
    Подборът на Костадинов кой е родолюбец и кой е фашист, е много прост – Харесваш Костадин – ти си патриот и добър човек, не го харесваш – ти си национален предател, фашист и ще бъдеш вкаран в списъците. Аз това не го приемам, защото много ми напомня за едни истории от тридесетте години на миналия век, като забелязвам много сходства в риториката, и дори стойката и жестовете. Аз не искам да ме управлява човек, който ме нарича фашистка измет и предател, когато му задам въпроси къде са изхарчени над 200 000 лева, които са за работата на депутатите и определено не
    са употребени за целта си.
  • 23 А сега

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Бивш от възраждане":

    Настоящ тлантик продажен
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "Прост човек":

    Ей доживях някой да си признае чрез никът си, че е прост ?
  • 26 Кирчококорчовец

    13 10 Отговор
    Браво Коце велик си
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ква

    9 18 Отговор

    До коментар #21 от "Прост човек":

    Украйна бе , значи като не харесваш Рушиа ,си украинец ли умник .
    Не сме нито за Рушия,нито за Украйна .
    Не сме руски продажници , слагащи Рушия пред България .
    Като този Костя Копейкин
  • 29 Така е

    7 17 Отговор

    До коментар #17 от "Голем смех":

    Вижда бъдещето .
    Една къща ,втора ,трета к после забвение като Волен .
    Но той ще се налапа , а които са се заблудили пак ще викат .
    Ей и новия Волен ни излъга
    Хахаха
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Въпрос

    24 9 Отговор

    До коментар #14 от "Бивш от възраждане":

    От къде си го измисли това "сектанти".Чудите се какви лъжи да измисляте за човека...Как не ви е поне малко срам?!
    Той иска лева да остане,а вие си измисляте как искал рубли да въвежда.Лекувайте се нещо!
    Никога не е обявявал подкрепа за Русия и все за България говори,но вие продължавате да му слагате думи в устата,които никога не е казвал....

    Коментиран от #42

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Копейкин запас

    7 12 Отговор
    Абе Военния министър Що не го вземеш в запас за няколко месеца да бяга по баирите с противогаз и пълно бойно снаряжение и да копай с кашишката лопатка окопи да се прикрива от Украинската армия
  • 34 Стотинков

    6 4 Отговор
    Пича,политика на политиците.Само констатации,аре няма нужда.Я сподели,въобще,ако имаш под каската?Защо и какво довежда да са толкова объркани нещата,у байгания?Нещо за беззаконие,спекула,картели,политико-мафиотизирано управление,последните,33год;няма ли да споделиш?Или за тебе,вс.от изброеното,не съшествува.Ще се дръглим с циганите,електорат да трупаме.Решения,на проблемите са нужни,но не,като на онзи,който сам си е скрил лекарствата.
  • 35 Геша

    4 6 Отговор
    Коце, държавата ни е пълна с мръсници.Знаеш го.Така откраднаха и пълната победа на НДСВ някога.
  • 36 И тези "патриоти" взеха да си подливат

    11 6 Отговор
    вода, слушах Шопски да упреква Костадинов, тук пък този плюе по първите, българска работа!? Има ли значение кой е инициатора, ако е за доброто за народа да се обединят и да има полза от това. Пък и въпросът на Възраждане е много маскиран - "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от средноевропейските доходи." Значи са съгласни един ден лева да го няма, защо сега правят панаири? Истинските патриоти трябва България да спасяват, защото ЕС ще ни претопят, а те за лева се дърлят. Като я няма България, за какъв чеп ти е лева? Трябва да се проведе референдум за излизане от ЕС и НАТО, само така България ще я има и лева ще го има. И за двата съюза не е питан народа, а всичко което се прави за народа, без народа е ПРОТИВОЗАКОННО?

    Коментиран от #49

  • 37 ТРУДА Е ПЕСЕН

    6 11 Отговор
    ЕДНА ГОЛЯМА ЛОПАТА ЕДИН И СЕДЕМДЕСЕТ И ТРУДОВАШКА КОЛИЧКА С ЕДНО КОЛЕЛО ТОВА МУ ТРЯБВА НА КОПЕЙКИН НОРМАТА ЕДИН КАМАЗ САМОСВАЛ ПРЪСТ
  • 38 Костадинов ти си

    7 6 Отговор
    един долен лъжец.
  • 39 важна е субсидийката

    6 7 Отговор
    е гагауз дръж келепира да има за още къщи с нашите пари.
  • 40 генчо

    6 2 Отговор
    къф референдум ве ? референдум трябвало д асе направи преди българия да се стгласи на условията на ЕС преди да подпише договора за пресъединявана , както направи Кралство Дания през 1992.
  • 41 копейкиииииин лъже и маже

    4 5 Отговор
    Такъв референдум няма юридически смисъл, тъй като още с присъединяването си към ЕС, България се е съгласила в даден момент да приеме единната валута. Примерът с Дания в случая не е удачен, тъй като скандинавската държава е провела допитване до гражданите си преди да сключи договора си за членство в съвременния ЕС. Още през 1992 г., Копенхаген договаря редица изключения, включително това да запази кроната като национална валута. Тези нагласи в Дания са потвърдени и с втори референдум през 2000 г.
  • 42 генчо

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Въпрос":

    а като развява руските знамена на връх шипка и в софия и скандираше-РУСИЯ РУСИЯ кво е правил тогава
  • 43 Охо-бохо

    6 1 Отговор
    Сложете пунктове пред Кауфланд и готово!
  • 44 мдда

    3 5 Отговор
    Единствените опити за саботаж ги правят русофилите КоССтадинов и Румен Гуменов Радев.
  • 45 ТОЯ РУСОФИЛ

    3 4 Отговор
    КОИ ГЛУПАЦИ ОЩЕ ГО ВЗИМАТ НА СЕРИОЗНО.
  • 46 На Костадинов не му дреме

    3 5 Отговор
    нито за лева нито за държавата, всичко което говори е фалш, става въпрос за пари, колкото повече държавна пара да прибере за лична облага.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Грую

    0 6 Отговор
    Дали да се приеме еврото не може да се реши с референдум. Най малкото, защото на 98 %от българското население този акт му е тъмна мъгла. Представям си например баба Пена от Горно Нанадолнище, как се изказва компетентно по случая.Или бай Асан от ромската махала.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Анонимен

    5 1 Отговор
    Българският народ трябва да бъде питан, а не воден като безгласно и безволево стадо! И все пак не е лесно да се съберат толкова подписи. Успех!
  • 52 Казуар

    0 2 Отговор
    Коцето саботира всичко, и е време да бъде обвинен като саботьор.

    Коментиран от #54

  • 53 хумор?

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    разяснявай си шегите, че иначе ми отскачат от скосения череп (по модела на Т34 (съветски танк(с червена звезда))), а ми се иска да се смеем заедно (не по отделно (ама не заедно по модерния начин))
  • 54 От кой?

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "Казуар":

    от тези, дето никой не ги обвинява в нищо ли? хмм... интересна мисъл, другарю.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове