Last news in Fakti

19 Януари, 2023 09:09 1 609 28

Икономист: Предоговаряме Плана за възстановяване и устойчивост, губим до 80% от парите в него

  • енергийна стратегия-
  • план за възстановяване и устойчивост на република българия-
  • инфлация

Новата енергийна стратегия, представена преди дни от президента и енергийния министър, влиза в противоречие със стратегията на Европейския съюз, смята Юлиан Войнов

Енергийната стратегия, представена от Президента, влиза в противоречие със стратегията на ЕС, а предоговарянето на Плана за възстановяване и развитие ще доведе до загуба на средства за България от порядъка на 70-80%. Това каза Юлиан Войнов, икономист, пред Bloomberg TV Bulgaria.

Новата енергийна стратегия на България, представена преди дни от Президента и енергийния министър, влиза в противоречие със стратегията на Европейския съюз. Това може да не е проблем от гледна точка на това, че ние сме независима страна и трябва да развиваме собствени мощности, но въпросът е, че когато целият свят върви в една посока, а ние се опитваме да правим нещо различно с очакването, че това ще бъде подкрепено - това е неадекватно, заяви той.

За предоговарянето на Плана за възстановяване и развитие, при положение че сме поели един ангажимент, от който ще се отметнем, още повече, че има заделени пари за плавен преход от Европа и други средства, които могат да бъдат инвестирани в бъдещето на хората, които излязоха да протестират пред Марица Изток, икономистът каза: "Ако наистина се тръгне в тази посока България ще загуби сериозни средства от порядъка на 70-80%".

"Какво се цели с това предоговаряне - да се промени датата на затваряне на въглищните централи. Не изобщо да се премахне тяхното затваряне, а да се отложи с няколко години. Това не решава никакъв сериозен проблем на България, а същевременно в момент, в който страната ни се нуждае от тези средства и когато в целия свят се правят такива трансформации, ние се отказваме". "При всички положения това не е добро решение за България".

"Решенията, изложени в стратегията тепърва ще бъдат обсъждани на високо европейско ниво, ще се говори за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. Темата за строителство на нова АЕЦ е толкова остаряла, толкова много аргументи са се казали срещу изграждането на такава централа, че не знам защо пак трябва да се коментира. Конюнктурата, такава, каквато беше през последните няколко месеца, се променя. Виждаме го в момента - цената на газа и на електроенергията нямат нищо общо с това, което беше преди няколко месеца и държавната компания "Марица Изток 2" започва да работи вече на загуба и отново да трупа загуби", каза Войнов.

По думите му цените се "връщат от необичайните си нива" и този вид електроенергия, която се базира на тежки мощности, отново буди много въпроси. "Друго, което бе направено, е, че се прие закон за изграждане на фотоволтаични мощности върху покривите на хората (до 10 киловата). Ако наистина масово хората започнат да изграждат такива фотоволтаици, какво се случва с останалите мощности, които тепърва ще се изграждат?"

Не е особено разумно да се формулира стратегия, която е базирана единствено на факта, че съседните страни имали много голям дял в тяхната енергийна структура на ВЕИ и поради тази причина България трябва да построи базови мощности, които в случай на недостиг трябва да доставят енергия на съседни страни за износ, добави събеседникът.

За коментарите от Давос, че Европа може и да избегне техническа рецесия Войнов обясни, че тази прогноза се подкрепя от новините от началото на тази година, които са обнадеждаващи. "Забелязва се сериозен тренд за спад на инфлацията, който започна в края на миналата година и в някои държави продължава вече два-три месеца".

За България изнесените от НСИ данни за декември показват, че "процесите, които на годишна база се отразяват от този индекс, вече са достигнали своя пик и са го отминали". "Ние вече трети пореден месец имаме забавяне на инфлацията, въпреки че за ноември и декември тя е една и съща".

"Минали сме билото и в момента сме в някакво плато. Тепърва ще наблюдаваме спускане надолу. Инфлацията през януари, февруари, март миналата година вече бе набрала скорост и в момента виждаме промените на месечна база, които вече са под един процент. Това автоматично говори, че не само имаме забавяне на инфлацията, но и годишно намаление".

Една от причините инфлацията за декември месец да се задържи на едно ниво с ноемврийската е, че се повишиха малко цените на газа, поради глобалната конюнктура и начина, по който се образуват цените на "Булгаргаз". Но сега на борсите сме на нива, които виждахме през 2021 година, допълни събеседникът.

Имайки предвид това, че една от основните причини за инфлацията в Европа е цената на енергоносителите и най-вече на газа (те формираха около 50-60% от целия инфлационен натиск през миналата година), намалението на тази компонента на инфлационния индекс неминуемо ще доведе до намаляване на инфлацията, каза още гостът. "Това от своя страна ще забави реакцията на централните банки за увеличаване на лихвените проценти. В следствие на това влиянието на потребителското търсене ще бъде по-малко от очакваното, а точно това е факторът за избягване на рецесията".

"Към това трябва да добавим и ситуацията в Китай, където бе премахната политиката за нулев Covid и потреблението се завръща, въпреки че се появиха други проблеми с големия брой заразени. При всички случаи това са все фактори, които повишават очакванията за по-добро икономическо развитие и може би избягване на рецесията, за която непрекъснато се говори".

Разбира се има и други фактори, които влияят на инфлацията, предупреди гостът. "Другият фактор са международните помощи. Здравната криза и помощите, които бяха изляти, бяха огромни. За САЩ например те са около 15% от БВП на страната. В ЕС те са по-малко".

"За разлика от предишните кризи (напр. през 2008-2009 година), когато огромен ресурс от такъв порядък се изля в банковата система с цел насърчаване тегленето на кредити и инвестиции, сега тези средства се изляха в сметките на потребителите и те имаха възможност веднага да излязат на пазара и да похарчат тези пари. Поради тази причина се получиха две следствия - огромно търсене на стоки, изстреляха се цените и на фондовите пазари, както и при криптовалутите. От друга страна, въпреки увеличението на лихвите на централните банки, рецесията не настъпва".

За влиянието на войната в Украйна върху икономическата конюнктура в момента Юлиян Войнов заяви, че то е "намаляло съществено" в сравнение с първите месеци след инвазията. "Една огромна част от икономическите последствия са преодолени".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Осемдесет години стигат

    7 14 Отговор
    На троянските коне на Кремъл, никакви пари, никакъв Шенген и Евро-зона!
  • 2 Българка

    9 9 Отговор
    За нищо не ставате! Дайте всичко в ръцете на бога олимпииски Христо Иванов и полу-бога Крил, и херувима Асен! Тези титани на енеретиката, тези върховни икономисти. На колене, на корем пред тях!
  • 3 Гай Турий

    29 4 Отговор
    Продажното шарлатанско лоби, пръкнало се наскоро в Б-я през Простата Партия на простокиро и асанчо и техните фирмено приближени, търси по всевъзможен начин да спечели комисионни от сделка, която не е правена по света по технологии, които хвърчат като идеи, но никъде по света не са прилагани. Компетентните хора в енергетиката ви обясниа, че Б-я е преизпълнила плана по закриването на вредни емисии още през 2017 г. и няма защо да бързаме да затваряме най-големите си ТЕЦове, при положение, че нямаме заместващи мощности, или пък че просто ще загубим милиарди от тяхното закриване. Въглеродни емисии може да се намалят и чрез филтриране и пречистване на комините на ТЕЦовете, така че да са по-ЕКО! Престанете да лъжете и вибрирате само в тази посока на бързи печалби от рушвети и комисионни. Ако имахме държава и бай Тошо на върха, всички вие шарлатани, мошеници, заради престъпленията си щяхте да сте в Белене да копаете десетки години не на АЕЦа, а на прасетата.

    Коментиран от #4

  • 4 Българка

    10 7 Отговор

    До коментар #3 от "Гай Турий":

    Много точен коментар!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 завод

    13 2 Отговор
    Ще изгубим до 80% от младите хора в България,ако продължаваме да я караме така безотговорно!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 резервист

    13 1 Отговор
    Този разбиращия от къде го намерихте? Кога публикуваха стратегическия план за развитие на енергетиката, кога го изучи та го критикуваш? В тази страна е пълно със специалисти, които много държат мнението им да бъде чуто. И взето под внимание. То обаче по правило е критика а не предложение. Я си трай!
  • 9 Българка

    5 13 Отговор
    Първо служебен кабинет няма конституционно прави за дългосрочни политики, камо ли стратегии. Второ Радев и кабинетът му представиха не стратегия, а пасквил за енергетиката ни., написан набързо на коляно без оценки, без обсъждане с никого. В този "шедьовър" на наглостта нищо няма за газ, Лукойл- нефт. А относно АЕЦ не е искана експертиза на никого нито от Козлодуй, нито от шепата специалисти в България. Радев не е само предател, а долен лъжец, който се подиграва с нас
  • 10 Някой

    18 3 Отговор
    Абе, ясно е ча Кирчо и Кокор.чо са ни продали за някой и друг грам дрога.
    Друго обяснение няма. Всъщност, има. Че те са национални предатели, изпълняващи поръчки на чужди сили. За което се полага само едно - куршум или въже.
    Иначе, виждаме как Германия си изпълнява целите за преминаване към зелена енергия - отвори вече затворени въглищни централи и си пафка яко. Не ѝ пука за планове за възстановяване и други такива дивотии.
    Нека си използваме и ние централите, докато това ни е изгодно и имаме нужда. Пък ЕС да го ду...х.а! (Последното е цитат от многоуважаван американски политик - Америка Нюланд. Моля, нека не се счита за нецензурна проява от моя страна. Просто цитирам авторитети).
  • 11 майстор

    14 0 Отговор
    Предоговарянето на "Плана за възстановяване и развитие" ще доведе до загуба на средства за някои дебели джобове,а не толкова за България. Интереси клатещи феси се търсят сега.
  • 12 Бамбука

    10 3 Отговор
    Докато не вкараме в затвора Киро и Асен за геноцит към българския народ, няма да отлепим дъното. Евала на Гешев, че подпука другия голям престъпник Рашков. Имаме шанс, само ако отстояваме изконните ни ценности, а те са нулева толерантност към гриндери, джендъри и друга плява. Съд и затвор за предатели-соросоиди кланящи се на Козяк.
  • 13 Стратегия на ЕС

    14 1 Отговор
    спрямо България.: Изнудване за ликвидиране на Козлодуй, Белене,.Бургас -Александруполис,Южен поток, ТЕЦ-пве. България в нужна на Европа без енергетика, промишленост... .и населвние
  • 14 Трак🇮🇷🇮🇹🇺🇦🇦🇹🇩🇪🇯🇵🇧🇬

    18 0 Отговор
    Толкова глупости лъжи манипулации е изрекъл този тъ-пак в това интервю че на средата просто спрях да чета. Нз колко желязни нерви трябва да имаш че да му четеш глупостите на тоя и-брик? От къде нон стоп ги вадите тея продажници бе ? Как един път не сложихте едно интервю с един нормален умен професор учен и преди всичко със сърце и мисъл в главата? Ок разбира се че трябва въглищата и горивата от дърва да бъдат спряни и премахнати разбира се че трябва да се мисли за еко системата. Ама според този ние не трябва да имаме собствена енергийна система ! Ние не трябва и атомна централа да имаме ние трябва нон стоп да се зависими от други и от това кво са казали шепа психопати алчни олигарси в Брюксел ? Докога бе докога бе продажници? Преди бяхме зависими и командвани от СССР и Москва - а сега още по зле и по големи слуги зависими от Брюксел . Работете за България за народа преди всичко или спрете да давате клетва при стъпване в НС че ще работите за интересите на народа защото никога не работите за интересите на България а за собствените си лични интереси и продавате интересите на България на чужди интереси. Унищожихте еко системата животинския свят отровихте почвите за пари бо-клуци! И последно — що не каже тоя У-РОД че в този план на унищожение ме е вписано да се увеличат ДЕСЕТ ПЪТИ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК ЗА БИТОВИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ ДЕМЕК ЗА НАРОДА КАТО ВИДИШ ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ЛИБЕРИЗИРАЛ ПАЗАРА И ДА СМЕ БИЛИ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР БЕЗ РЕГУЛАТОР ДЕМЕК БЕЗ АРБИТАР!!!! Колко удобно
  • 15 БАЦЕ ЕООД

    15 1 Отговор
    ДБ и ПП разрушиха енергийния сектор на България
  • 16 военен

    13 0 Отговор
    Да ти имам експертното мнение, господине...
    Целият свят разбра, че без развитие на атомната енергетика големите (а и не само) икономики няма как да свържат двата края, само ти, професионалния експерт се изрепчи да даваш акъл как България нямала нужда от нови мощности в АЕЦ. Или идеята, че не може да са руски щото разбираш ли, но може да са всякакви други, щото нали.
    И понеже такива като тебе всъщност изобщо не им пука какво ще се случи на територията на нашата държава, затова ти е широко около врата и можеш да се цепиш с такива смешни анализи.
    Ами не, имаме, и то голяма нужда от още АЕЦ мощности - и на мен изобщо не ми пука от каква държава ще дойдат те, руска, американска или китайска! - просто защото това е супер рентабилна и печеливша икономическа стока!
  • 17 адаша

    11 0 Отговор
    Какъв икономист е тоя бе ?! И за обикновен иконом не става!
  • 18 Искахте

    9 1 Отговор
    да сте европейци. Какво ви даде ЕС? Даде ви правото да ходите да работите там за тяхната икономика? Това не ви ли прилача на съвременно еничерство? Даде ви правото да купувате всичко от тях и т.н.

    Коментиран от #19

  • 19 Баща ти

    1 10 Отговор

    До коментар #18 от "Искахте":

    Ходи в Масква бе,копейко!!!
  • 20 Краси Марков

    7 0 Отговор
    Ми тогава Плана отпада и дори няма смисъл да бъде предоговарян. Много е просто, г-н Войнов.
  • 21 Иван Дочев

    8 0 Отговор
    За мен не е ясно какво работи Юлиан Войнов, освен че е хоноруван преподавател в Свищов, където получава официално около 1000 лева на месец.
    Ако някой знае да каже.
  • 22 Даа!,

    10 0 Отговор
    Гъонсурат,който със сигурност е в някоя зелена схема.Аец бил остаряла тема( тоест- ненужно) Държавната Марица била губеща? А за щатските марици-1 и 2 мълчи като пукъл.Те не са губещи вероятно,и изобщо не замърсяват- работят само с розова вода.

    Коментиран от #27

  • 23 Леле

    12 1 Отговор
    Това са смешни пари, заради които ЕС ни притиска с политики. Тези пари се крадат от определени хора тук и по- добре да не ги получаваме. Най- важното е заради пари да не лазим пред евробюрократите, а да защитаваме националните си интереси. Както прави Орбан!!! Но ние нямаме държавници, а продажници.
  • 24 Аз съм от ссср

    5 1 Отговор
    По добре да изгубим 80% от парите отколкото 100 000 безработни които ще избягат във чужбина.
  • 25 Геша

    2 0 Отговор
    Ще се възстановяваме от пораженията нанесени ни от членството в новия СССР (ЕС).
    Но май е късно.
  • 26 Сандо

    1 0 Отговор
    А тия полуидиоти от властта наистина ли вярват,че Европата ще ни даде пари?Та тези пари имат друг адрес,а поводи за да ни отрежат винаги ще намерят -в краденето те са. факири
  • 27 чичо стамат шумков

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Даа!,":

    22 Даа!,
    90ОТГОВОР
    Гъонсурат,който със сигурност е в някоя зелена схема.Аец бил остаряла тема( тоест- ненужно) Държавната Марица била губеща? А за щатските марици-1 и 2 мълчи като пукъл.Те не са губещи вероятно,и изобщо не замърсяват- работят само с розова вода.
    10:05 19.01.2023...................................................................................................................................................................... ................................................................................................................................................................................................. За щатските МАРИЦИ ПИТАЙ ВАНКО КОСТОВ,но сигурно няма да може да си спомни какви ги надроби тогава. Преди време отговори на една журналистка ,че не си спомня за щатските МАРИЦИ.АМАН ВЕЧЕ ОТ ПРОДАЖНИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ.
  • 28 пенко

    0 0 Отговор
    НО ПЕЧЕЛИМ 150 + Х % !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове