Last news in Fakti

19 Януари, 2023 14:49 840 8

Цветелина Пенкова: България трябва да подходи реалистично към предоговарянето на ПВУ

  • цветелина-
  • пенкова-
  • план-
  • преговори

Когато се водят преговори, е важно да се отиде с реалистични искания, казва евродепутатът

Цветелина Пенкова: България трябва да подходи реалистично към предоговарянето на ПВУ - 1
Снимка: Личен архив

Решението на Народното събрание да задължи правителството да започне разговори с Европейската комисия за предоговаряне на условията в Плана за възстановяване и устойчивост е добър пример за политически консенсус по стратегически въпроси, но е закъсняло. Това коментира Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, пред БНР.

Тя допълни, че процедурата по предоговаряне ще изисква нова оценка на Европейската комисия, което ще отнеме около два месеца, а след това да се поиска и съгласие на всички останали страни членки.

„Когато се водят преговори, е важно да се отиде с реалистични искания, да се седне на масата на преговорите, защото може да се поиска отсрочка, може да се поиска намаляване на тези емисии да не е с 40%, а да е с 20%“, посочи евродепутатът.

Тя изрази скептицизъм за възможността изцяло да отпаднат тези цели, защото българската страна даде ясна заявка, че вървим по пътя на декарбонизацията, зелената енергетика и зелената икономика.

Цветелина Пенкова предупреди, че има риск страната да загуби средства по Плана, ако не се приемат важни реформи, включително свързани с отчетността на главния прокурор и създаването на Антикорупционната комисия и отчете ролята на Народното събрание в този процес.

„Позицията на нашата партия е ясна за пътя за еврозоната“, коментира Пенкова темата за приемането ни в еврозоната.

Според нея трябва да се отчетат всички макроикономически показатели и да се направи необходимата подготовка. „За мен в момента най-важното, което трябва да се случи в България, е една много ясна и отчетлива информационна кампания, свързана с възможностите и, разбира се, рисковете, които крие еврозоната, защото има насаждане на скептицизъм и страхове у българското общество, които не е редно да бъдат оставяни да се подклаждат по този начин. Без да има експертен отговор и представена експертна гледна точка“, изтъкна тя.

Цветелина Пенкова даде пример с Хърватия, където очакванията на всички са били цените да се повишат. Голяма част от търговските вериги са си позволили в рамките на 48 часа да завишат цените на основни хранителни продукти и изтъкна активната намеса на правителството на Хърватия. Тя акцентира, че има контролни органи, които ще следят за такъв тип спекула и нарушения и в България.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Право там

    11 0 Отговор
    Не само че нищо не трябва да ви отпускат какави сте измамници
    ами и заграбеното назад през годините трябва всичко да ви конфискуват
    заедно със скритото по офшорки и острови
  • 2 Я проверете

    8 2 Отговор
    И тая нашта звезда прилича на Ева Кайли
  • 3 Мнение

    11 2 Отговор
    И тази се беше въртяла на кола на Слави, ама много проста и дори чалгаря не я взе. После се намеси тати дъртия комунист и я набута за евродепутат при Корни. Сега взима 30 хиляди лева месечна заплата и се подписва на всичко, включително с радост предава националните интереси. 30 сребърника им е цената, братко....
  • 4 Бау бау

    7 1 Отговор
    Най-добре е да станем независими и неутрални...
  • 5 Българка

    1 3 Отговор
    Хубаво е да не бъдем максималисти, за да постигнем поне с малко намаляване обещаните 40% на вредните емисии
  • 6 На тати

    6 0 Отговор
    Умница плешо пенков е във възторг от дъщеричката докато пощипва по млади от нея празноглавки известен е със слабия си ангел ма да се чудиш на тиа дет му се връзват
  • 7 България трябва

    5 0 Отговор
    Да изчисти политическа измет която само замърсява новините, културата и живота на гражданите и други. За съжаление обаче кадърни и свестни хора не се виждат на политическата сцена.
  • 8 на кака Корни

    2 1 Отговор
    милата умница -тя!Ако не беше Нинова тази набедена за социалистка щеше да гледа ЕП през крив макарон.И с какъв плам само говори за зелена енергия,декарбонизация и т.н.алабала.И какъв е този прогресивен Алианс,като всички измислени санкции срещу РФ на Урзула и сие ги гласуват послушно.Същата тарикатка е и Йончевата със сълзливия честен поглед.Да прославят далновидността на Нинова по Европата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове