Last news in Fakti

19 Януари, 2023 16:11 1 191 7

МОН обмисля четвърто класиране в приема след 7 клас

  • ученик-
  • мон-
  • класиране-
  • 7 клас

Остава възможността с решение на началника на регионалното управление на образованието

МОН обмисля четвърто класиране в приема след 7 клас - 1

Учениците да подреждат желанията си в първи, трети и четвърти етап на класиранията за прием след VII клас, предлага Министерството на образованието и науката. Това е една от промените в Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, публикувани за обществено обсъждане на сайта на МОН. Въвеждането на четвърти етап на класиране максимално ще намали броя на неприетите и незаписани след трети етап на класиране ученици и ще създаде условия за по-малко закрити паралелки. По този начин ще се облекчи и административната тежест в училищата, регионалните управления на образованието и МОН, съобщиха от Министерството.

Остава възможността с решение на началника на регионалното управление на образованието и след анализ на приема, когато след четвъртия етап на класиране записаните в някоя паралелка са под норматива за минимален брой ученици, тя да не се закрива. По изключение държавният прием може да продължи до 11 септември, ако има ученици, които не са приети. Този етап се организира от приемащите училища. В тези случаи, за да се избегне безпринципно приемане и преместване на ученици от едно училище в друго, се конкретизира да бъдат класирани според бала на кандидатстващите по низходящ ред. По този начин се запазва принципът на състезателност, въз основа на който се извършва класирането във всички етапи от приема.

В досегашните етапи на класиране ученик, записан в училище в една област след първи или втори етап на класиране, не се визуализира в информационната система като „записан“ в друга област. По този начин един ученик можеше да блокира няколко свободни места в няколко области и в същото време да е записан в училище в различна област. С промените този проблем се преодолява, като до трето и в четвърто класиране се допускат само ученици, които не са записани в нито едно училище в страната, както и ученици, които не са кандидатствали до момента. Информационната система вече няма да позволява подаването на заявления за кандидатстване, ако ученикът е със статус „записан“ в училище в страната на място от държавния план-прием.

Учениците, които не могат да се явят на националното външно оценяване, защото са в болница или поради карантина, ще могат да използват резултатите си от областен или национален кръг на олимпиадите по български език и литература и/или математика от календара на МОН, проведени в годината на кандидатстване. За балообразуването ще се използва по-високият резултат от областния или националния кръг на олимпиадата по съответния учебен предмет, изразен в точки като процент от максималния брой точки. В тези случаи родителите ще подават заявление до началника на РУО с приложени документи, които удостоверяват престоя в болница или карантината.

Срокът за подаване на заявлението е преди началната дата, определена в графика на дейностите за подаване на документи за участие в приема. Допълнението ще даде възможност на ученици, постигнали високи резултати в обучението по български език или математика, да кандидатстват за места по държавен план-прием, съответстващи на нивото на знанията и уменията им.

Областната комисия за приемане на ученици в VIII клас ще може да определя съответните учебни предмети от специализираната подготовка, които да участват в балообразуването за учениците, обучавани в VII клас в специализирани училища, които в свидетелството за основно образование нямат оценка по някои от балообразуващите учебни предмети.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    9 1 Отговор
    Ай стига с това класиране ,за какво? я пуснете всички ,те и без това толкова учат и езици и професии.
  • 2 Урко

    5 4 Отговор
    Училища и даскали много, ученици - малко. И за да не затварят вече ненужните училища, правят 4-то класиране. Следва 5-то, 6-то....99-то.ако трябва.. Накрая ще вземат да записват насила децата, само и само учителите да не ги съкратят

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Светло бъдеще

    6 1 Отговор
    В София има няколко напълно закрити техникума - помещенията им пустеят - Техникум по кожарство, Техникум по биотехнологии и много други. Една върхушка краде безумно, за хората нищо не остава и всички бягат оттук. Колкото и класирания да направите, полза няма. Средната интелигентност на населението, останало да населява земята ни, вече е доста под средното равнище. Дано тук да дойдат да живеят по-образовани хора отвън. Засега идват да работят в ай ти сектора. Дано да продължат да идват свестни хора, че иначе сме изгубени. Жалко за хубавата земя.
  • 5 Ха ха

    4 0 Отговор
    Докато не приемат и последния неграмотен циганин. Пък после ще се бием в гърдите как сме ги ивтегрирали
  • 6 Яяяяяя

    2 1 Отговор
    Колко много умен народ се е извъдил. Ами умници, заповядайте да сте учители! На втория ден ще избягате! Да ви псуват родители и ученици също като вас. Навремето всички шапка сваляха на даскала. Сега го оллюват всички. Тия класирания и изпити са от "умни хора" и не ги мисли даскала, а такива като вас с много акъл по високите етажи.
  • 7 родител

    0 1 Отговор
    Матурите са най-вече оценка за платежоспосбността на родителите за частни уроци и школи. Съдържанието на учебните планове, учебниците и най-вече обучението е неадекватно на изискванията към децата и сложността на матурите. С цялата си глупост МОН унищожава психиката на децата. Какво състезателност при 15 учебни предмета и изяло недакватни учители, ми да учат само български и математика в 7 клас като от матурите зависи каъде ще учи детето. Аман от елитни, училища и издевателства над децата!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове