Last news in Fakti

25 Януари, 2023 10:38 1 952 16

Оборудват патрулките с ПОС терминали

  • патрулка-
  • пос терминал

От август миналата година успяхме да пречупим негативната тенденция

Оборудват патрулките с ПОС терминали - 1
Снимка: БГНЕС

Имаме 7,5% по-добра разкриваемост отколкото миналата година. Това заяви пред БНР главен комисар Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР.

"Това вече е стил на работа в МВР - това не са изолирани акции, това е ежедневие при нас", каза той относно акциите срещу битовата престъпност в цялата страна. По думите му акциите се провеждат съобразно графици, анализ на оперативната обстановка и при възникване на необходимост. Той посочи, че акциите от началото на годината са продължение на тези от миналата година.

"Имаме общо регистрирани малко над 5000 престъпления през миналата година. Тази година намаляха с около 1000. Към момента са 4070. Имаме намаление на регистрираната конвенционална престъпност с 19,1%. От началото на годината сме разкрили повече престъпления от миналата година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от миналата година - това са резултатите от началото на януари до момента", отчете Станимир Станев в интервю за предаването "Преди всички".

Той посочи, че кражбите са с най-голям процент от извършените престъпления. От началото на тази година те са 1070, като се отчита намаление при тях, но все пак продължават да държат висок процент, каза Станев. По думите му на следващо място са грабежите и незаконното отнемане на МПС.

От миналата година е въведена автоматизирана информационна система "Териториална полиция", припомни заместник главния секретар на МВР. По думите му идеята е тя да стане национална и в нея да се включи и домашното насилие: "Със системата ще се поддържа информация за домашните насилници на национално ниво. Надявам се през тази година тази ситема да бъде въведена не само в ОД на МВР-Габрово, където работи повече от месец, а на територията на цялата страна. Искаме да приобщим и местната власт в малките общини - да бъдат изградени технически системи, които да имат възможност с инелигентен софтуер да правят превенция и да пресичат престъпления, особено за рискови групи граждани".

Полагаме изключителни усилия, включително и с гъвкаво работно време, подчерта още той.

"МВР си върши работата, работим много добре с прокуратурата - действията ни са съгласувани с тях. Очаквам българските граждани да усетят това положително явление в следващите месеци".

Има увеличение през миналата година на телефонните измами, обяви Станимир Станев. Измамниците използват съвременните технически средства и са изключително мобилни, но това не ни ограничава и нас, коментира той и изтъкна добрата съвместна работа в тази посока със съседните държави. Имаме увеличение на общия брой и на разкритите престъпления, посочи заместник главния секретар. По думите му голяма част от телефонните измамници са извън България, а самите измами се извършват на наша територия чрез посредници.

Надявам се да бъдат приети промените в Закона за движение по пътищата, защото те са изключително важни, каза още Станев. МВР има намерение да изгради собствени лаборатории във всички областни дирекции на полицията. По думите му от началото на годината се наблюдава намаляване на случаите на управление на МПС след употреба на алкохол и увеличение на случаите на управление на МПС след употреба на наркотични вещества.

От август миналата година успяхме да пречупим негативната тенденция за пострадалите при тежки ПТП-та. Към края на 2022 г. се отчитат с 31 по-малко загинали на пътя, като тенденцията продължава и тази година.

До месец ще започне оборудването на патрулните автомобили на Пътна полиция с ПОС терминали за плащане с карти, съобщи заместник главният секретар на МВР. Така, когато гражданите бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят глобата си още на пътя с банкова карта.

За ареста на Иван Белишки от вчера, заместник главния секретар на МВР припомни, че случаят нашумя от миналата година. Има няколко негови прояви, регистрирани при нас, посочи той и добави, че има образувани и досъдебни производства срещу него. По думите на Станимир Станев има подозрения за действия срещу депутат. Имаме първоначални данни за заплаха с оръжие, но всичко е в процес на уточняване и изясняване, уточни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЯДУ РОГЛЮ

    8 2 Отговор
    ТЕ НЯМАТ ПАРИ ЗА ГОРИВО А СЛАГАТ ПОСТ ТЕРМИНАЛИ НА ТЕЗИ БАРУТНИЦИ ПАК ПРАНЕ НА ПАРИ
  • 2 БЖИ

    11 0 Отговор
    Будната кома на МВР продължава.Пенсионери с пенсия и заплата по неколко години. Това е в Азия и в Африка го нема. Хвалби, а народа по селата вече не знае униформата на полицая, камо ли полицай да се мерне особено нощем.
  • 3 Мое мнение

    15 0 Отговор
    "Оборудват патрулките с ПОС терминали"....Това доказва, че само мислят как да вземат парите на хората. А срещу тях не получаваме нищо. Пътищата са осеяни с кратери. Знаците са неадекватни на много места. Когато имаш нужда от тях все ги няма защото са заети да се крият зад храстите. Маркировката не личи, а като я направят изчезва за 1 месец и т.н... ит .н...
  • 4 Селянин

    13 1 Отговор
    Те когато си платиш онлайн не могат с години да те отбележат в системата, че си платил и ти се води умрялата глоба дължима, сега пос теминали щели да слагат.
    Пак някаква схема с на някой наш човек фирмата за пос терминали на тройна цена ще е най-вероятно.

    Коментиран от #8

  • 5 рекет държавен рекет

    9 0 Отговор
    всичко се прави с цел скубане и щавене !!! нищо не се върши за народа всичко е по сметка !!!
  • 6 Яяяяя

    11 0 Отговор
    Нашата полиция ни пази с ПОС терминали! Може да те убият, прегазят и изнасилят, но това не еважно! Важното е да се събират парите, че в слънчев ден си забравил да си пуснеш фаровете! Давай Веско, изпей песнята!
  • 7 Зевс

    10 0 Отговор
    Мога ли да си платя сметката за тока в някоя патрулка?
  • 8 гостенчето

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    В белите държави като платиш веднага през ПОС терминала,има отстъпка от сумата за глоба.Според важността на нарушението ,но има.От 10% до 40% за по маловажни нарушения,неводещи до пряка заплаха ПТП,примерно.Различно е в повечето държави, но този метод го предпочитат повечето водачи. А, и те питат дали искаш ,а не задължително да платиш с картата.Ако платиш,имаш отстъпка,ако не желаеш,глобата отива в общината и там ползваш отстъпка до 14 дни,после 100% .Ако се направиш на улав и не платиш, живота ти става много сложен впоследствие.В крайна сметка плащаш като поп.

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Азз

    7 0 Отговор
    Хубаво ще е да се добавят и грилчета,машини за хот-дог и за казанлъшки понички...За студени напитки също е хубаво да се помисли....
    Като ще е обслужване - пълно да е ...и в този ред на мисли...на задната седалка има място и за труженички...защо да мръзнат по пътищата...
  • 10 и аз

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "гостенчето":

    Не става въпрос за желанието или не да платиш...наистина системата на КАТ е под всякаква критика - фиш за фарове ми вися близо 2 години,добре че си носех бележката от изи пей...
    и те го използват като оправдание и те дерат за " квот дадеш"...
  • 11 ха ха

    3 0 Отговор
    най добре оборудвайте гражданите с оръжие , така ще се решат доста от идиотиите в териториятя

    Коментиран от #14

  • 12 Селянин

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гостенчето":

    Че това и тук при нас го има. Защо да плащам на ПОС на полицая при положение, че мога да платя пак пред него, само, че през телефона си, чрез онлайн банкирането, или два часа след това на лаптопа през декстоп банкирането. Ако нямам такова мога в клон на банка, в КАТ, Изи Гей и още много начини на плащане.
    ПОС терминал е оправдан само за глоби след които не можеш да продължиш движението, каквито има в някой държави. У нас такъв вид глоби няма, или поне аз не знам за такива.
    Затова за мен няма друга причина да оборудваш полицайте с ПОС освен някаква схема с някоя наша фирма да се опънат някакви пари, както със касовите апарати, санирането, оградата, Белене, Каскадата, ТЕЦа на Варна, ковид тестовете на учиниците, ваксините и още милиони схеми.
    Само че журналюгата са масово на хранилка и сега точат зъби за рекламите по изборите и никой няма да си мръдне пръсти да разрови помията.
  • 13 ЛЮК

    4 0 Отговор
    Как при соца МВР то си събираше глобите без ПОС терминали, без интернет и пр.и немаше не прибрани глоби? Беше просто - идва наказателното постановление в РПУ -то, дадат го на КАТ или кварталният да го връчи и човека си плащаше глобата в банката.Когато плати му връщаха контралният талон или книжката или - проста и ефтина. Сега се купуват пост терминали, камери, пкомпютри и резултат пак няма.
  • 14 Гневен

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ха ха":

    Много си прав, оръжие трябва защото крими контингента го има така и така.
  • 15 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    И банкомат да сложат в бажажника
  • 16 Ватмана

    0 0 Отговор
    И интернет като имат стават за градски транспорт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове