Last news in Fakti

26 Януари, 2023 06:51 1 111 13

Обсъждат в комисия президентът да няма думата за шефовете на редица служби

  • комисия-
  • служби-
  • парламент-
  • президент-
  • нсо

Предложенията са на ПП и ДБ

Обсъждат в комисия президентът да няма думата за шефовете на редица служби - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по отбрана ще обсъжда предложенията на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), предаде БНР. Те на практика елиминират възможността президентът да се произнася за назначенията на редица спецслужби.

Според предложенията президентът няма да има думата за това кой да ръководи Националната служба за охрана (НСО). Тя ще премине към Министерството на отбраната.

Главният секретар на МВР, председателите на ДАНС, на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), на Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) пък няма да се назначават с указ на президента, а само по предложение на правителството и премиера.

Още при внасянето на предложения ПП и ДБ отрекоха това да е персонална атака срещу Румен Радев. Но все пак смятат, че "не е редно президентът да държи контрола върху службите".

НСО не са съгласни с промените. Президентът не е пряк ръководител на службата, пише в мотивите си НСО.

От МО също не подкрепят предложенията заради серия противоречия с други закони и неясноти по кадрови въпроси на служителите.

От МВР пък директно казват, че преместването на НСО в МО "ще създаде предпоставки оперативната дейност и ефективност на службата да бъде засегната от политически противопоставяния".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Град Симитли

    14 2 Отговор
    Главният секретар на МВР, председателите на ДАНС, на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), на Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) пък няма да се назначават с указ на президента, а само по предложение на правителството и премиера....... И на Ристо Чушката!
  • 3 Д. Димитров

    19 3 Отговор
    Тия се самозабравиха... ПП се доказаха като най слугинажката партия по отношение на ФАЩ, а за ДБ всички знаем че са костовиско отроче, тоест слугинажко - крадлива измет. За няколко месеца управление ПП и ДБ сътвори ха толкова много антибългарски неща, че чак не е за вярване. Загърбваха националния интерес и националната сигурност по заповед на чужди държави.... Тези хора са ПРЕДАТЕЛИ! До кога?
  • 4 5577

    14 1 Отговор
    Мутри тъпи. Без никакво политическо мислене. Гледаме само правилата на шаха и местим пешките. Тоя ако не е от нашата кръчма значи е враг. Ми нали до вчера давахте правомощия на президента че Борисов ви пречеше. Сега обратното. Хайде излез с лицето си да те видим и кажи какво искаш. Стига ни праща артисти, музиканти и политически трупове, които нищо не казват.
  • 5 Довиждане България ДБ

    13 3 Отговор
    Тези партийки вече няма да са в парламента, след изборите с партийката 800 дни ще са в забвение!
  • 6 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    3 15 Отговор
    България е република, няма нужда от подобие на "абсолютен монарх", който да я представлява.

    Закривай президента и президентството, то е отживелица като монархията.
    Още по излишен е вицепрезидента, спокойно може да минем и без такъв търтеи. В случай на нужда, временен президент може да стане шефа на кабинета на президенството или председателя на Народното събрание.

    Представителите функции могат да се прехвърлят на външния министър или на шефа на Народното събрание.
  • 7 Българка

    8 2 Отговор
    Айдее, крадците от ДБ и ПП , разбраха че фатмака им е вдигнал мерника и гледат да се подсигурят. Ако сред другите партии има подобни безпокойства (страхове), току виж предложението на Кокорчо крадливия и Ристо крадливия взеве та мине.
  • 8 За протокола

    7 0 Отговор
    Не само резидента, но и Парламента и МС не би трябвало да имат думата при назначението в в редица служби и държавната администрация. Там трябва да има конкурсно начало и да се назначават само най-добрите и най-опитните. Отделно, МО, МВР и МП трябва да са извън обсега на политическите ръчички.
  • 9 резервист

    7 1 Отговор
    Браво на ПП и ДБ!!!! Ето така разсъждават българските политици - като в кварталната кръчма. Всичко е на лична основа и няма нищо общо с интересите на българския народ, пардон електорат. Тези си живеят в собствена капсула където важи само ти на мене аз на тебе! Тъпанари такива! Вън от чадъра!
  • 10 Гай Турий

    2 1 Отговор
    ПП и ДБ, както и ГЕРБ и ДПС са си свалили маските и атакуват всячески президента. Ако на тоя пост беше прецедент и нищожедство като предишния, тия политиечски умиращи продажници нямаше изобщо да си помислят за такива акции. Защото от козяк нямаше да ги активират. На козяк им трябват управляеми агенти и нищожества, както предишните - всички подред, като се започне с Жельо. Първанов сам се провали с архарската си болест и синчагата. В оммента на умрираща институция, порстите кирчовци хапят най-безочливо. Както като в умрялото му правителство изгони 70 невинни служители от руското посолство, слугувайки без свян и очи на козяк. Сега отмират вече наикстина и като файтони от партизани. Пързалят се по утъпканите пътища нот НДСВ и ИТН.
  • 11 Няма значение КОЙ назначава

    2 0 Отговор
    Важно е щата на държавната администрация да се раздува още, за да има нови хрантутници за хранене
  • 12 Перо

    1 0 Отговор
    А кой ще е отговорен за назначаването и работата на шефа на гранична полиция? До сегашното назначение на кадрово необезпечен човек предизвика нелегалното преминаване на приблизително 1100 престъпници дневно и лишаване на страната от членство в Шенген! За последните 30 г. имаме най-некадърното ръководство на МВР, назначено от Радев! Другите служби са на автопилот и със затихващи функции!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове