Last news in Fakti

26 Януари, 2023 07:05 4 088 47

Идея за нов паметник в София сблъска БСП с ГЕРБ и ДБ

  • детски паметник-
  • проект-
  • софия

Проектът е в Борисовата градина да се изгради мемориал на децата, загинали между 1923 и 1944 г.

Идея за нов паметник в София сблъска БСП с ГЕРБ и ДБ - 1

В Столичния общински съвет се заражда конфликт заради предложение за поставянето на нов паметник в София. Той ще е „на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923-1944 г.“, гласи формулировката на внесения доклад. Ако идеята бъде одобрена, монументът ще бъде изграден до езерото зад Братската могила в Борисовата градина. Искането се внася от групата на БСП, която застава зад предложението на инициативен комитет, създаден именно с цел изграждането за такъв паметник, пише "Сега".

„В периода 1923-1944 година по насилствен начин губят живота си повече от 200 български деца, както и над 3000 еврейчета, починали при депортирането им от Егейска Тракия и Македония. Трябва да има място, където без разлика от личните си политически пристрастия да сведем глава и да поставим цвете с горест за онова, което възрастните са причинили на най-малките българи. Идеята е върху паметника, добре съчетаващ се със средата и с минимална намеса в нея, да има надпис: „Никога повече!““, пишат от БСП в мотивите си.

В инициативния комитет, създаден преди няколко години, влизат Анжел Вагенщайн, акад. Светлин Русев (вече покойник), проф. Валентин Старчев, Иво Хаджимишев, ген. Ангел Марин, космонавтът Георги Иванов, Велислава Дърева и др. Любопитното е, че на думи самите автори на идеята за мемориала не желаят към тях да се присъединяват политици и политически сили. Въпреки това групата на БСП в СОС вече се оформя като основна движеща сила за реализацията на проекта. В доклада се отбелязва, че в банковата сметка на комитета има събрани почти 40 000 лв. Проектът за паметника е дарен безвъзмездно от проф. Иван Славов, а мястото в Борисовата градина е избрано от Светлин Русев. БСП отбелязва и че предложението е получило одобрение от арх. Атанас Ковачев, който е шеф на екипа, работещ върху Подробния устройствен план на Борисовата градина, както и от главния архитект на София Здравко Здравков.

Друго любопитно е, че първоначално предложението на инициативния комитет има по-различен вид. Между 2019 и 2020 г. то няколко пъти е разглеждано от експертен художествен съвет към Столична община. При внасянето си искането е за изграждане на „Паметник на децата, жертви на фашизма“, а определеното за него място е срещу Паметника на жертвите на комунизма при НДК. „Във връзка с това Художественият съвет счита, че трудно може да се приеме твърдението на авторите на идеята, че инициативата не е политическа и носи национален характер“, се казва в последното становище. След това инициативният комитет е преработил предложението си и то е внесено от общинските съветници от БСП.

С гласовете на групите на ГЕРБ и „Демократична България“, които в други случаи рядко са на едно мнение, приемането на проекта за нов паметник бе отложено от комисиите по екология и по градоустройство в СОС. Мотивите бяха, че в преписката липсва становище на Националния институт за недвижимото културно наследство към Министерство на културата, тъй като в т.нар. историческа част Борисовата градина е под негова защита. От ГЕРБ посочиха и че не е приложена съгласувателната преписка с арх. Ковачев и че липсва виза от главния архитект на София и становище от споменатия експертен художествен съвет. От БСП възразиха, че според тях становище от НИНК не е задължително и че художественият съвет се е произнасял по темата три пъти, като само в едно от тях е бил против идеята за поставянето на паметника. Социалистите обаче смятат, че окончателното решение трябва да се вземе от СОС. Относно архитектурната виза Диана Тонова от БСП заяви, че тя следва да се представи след вземането на това решение.

В крайна сметка обаче ГЕРБ и ДБ не приеха доводите и гласуваха за отлагането. Иво Божков от "Демократична България" заяви, че ще подкрепи доклада, ако върху монумента се изпишат имената на всички деца, чиято памет ще носи. Той поясни, че по този начин са оформени подобни мемориали в други страни. От БСП отговориха, че инициативният комитет все още издирва жертви, поради което списъкът може да стане още по-голям. От левицата заявиха, че не се отказват от предложението си за паметника и че ще внесат доклада отново.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тикви продажни

    47 8 Отговор
    Боже пази България от олигофрени с власт!
  • 3 Мнение

    38 18 Отговор
    По-добре не го правете,защото онези надрусаните тревомани ще решат,че сте болшевики и защитавате комунизма.Те нещо не са си добре с главния мозък и нещо си има.Може и да е следствие от ковид,защото им се привиждат комунисти,СССР,Сталин и Хитлер.Те не могат да вденат,че ние сме си и против комунизма,и нацизма,но просто си уважаваме историята.
    По-натам го правете.
  • 4 Паметник на задколисието

    10 15 Отговор
    ГЕРБ, ДПС и БСП

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тити

    22 16 Отговор
    Какви може даочакваш от мафиотите от Герб нали ни направихаоътищаьсегаи паметници почнаха да вдигат
  • 7 Сър Пичук

    31 38 Отговор
    Предлагам да се издигна на мястото на паметника на Съветската армия, на който още сега може да се сложи надписа "Никога повече". Освен това годините да се разширят до 1989г, тъй като има много загинали деца и по времето на тоталитаризма.
    Дерзайте друзья.

    Коментиран от #44

  • 8 А за жертвите на комунизма и социализма

    30 29 Отговор
    кога ще се направят паметници в цялата страна?
  • 9 Стига

    24 4 Отговор
    с тези щуротии вече !

    Коментиран от #12

  • 10 ,,задкОлисието"...?!?!

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "Паметник на задколисието":

    Ама чакай сега...!
    Някой ще...,,кОлим" ли...?!
    Боже,прибери си неграмотните вересии...
  • 11 Кака

    14 11 Отговор
    да си го сложи в градината при доматите!
  • 12 А ако е убито...

    17 13 Отговор

    До коментар #9 от "Стига":

    ...твоето дете,пак - ,,щуротии" ли ще бъдат за тебе...?!
  • 13 Дай им паметници

    29 18 Отговор
    На дъртите комунета. След като осеяха България с какви ли не причудливи грамади от бетон, камък и бронз, сега пак са ги засърбяли ръцете. Не ви щем бе, другари комунисти. Нито вас, нито грозните ви произведения!

    Коментиран от #15

  • 14 Голем смех

    22 7 Отговор
    Чуя ли Старчев и веднага знам, че ще е нещо изключително грозно и неподходящо ..

    Коментиран от #20

  • 15 ЩО БЕ...?!

    20 16 Отговор

    До коментар #13 от "Дай им паметници":

    А оня паметник на американските летци,дето бомбандираха и убиха дядо ти и баба ти,да не би да е много красив ...?!?!

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 очевидец

    9 8 Отговор
    Един паметник на тиквата е най удачен......

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 И аз така мисля,но...!

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "очевидец":

    Ако е ,,бюст-паметник",бая здрав фундамент ще требе да се излее,за да издържи тая голЕма тиква...
  • 20 Зевзеков

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Голем смех":

    Нещо четириъгълно с пет...?
  • 21 Бива бе

    15 1 Отговор
    В тая държава освен паметници да се строят и произвеждат маймуни,едва ли друго е възможно.
  • 22 С.П.

    17 9 Отговор
    Пред ул. Козяк маже да се построи мемориал в памет на близо 4200-те убити, починали от рани и безследно изчезнали българи от американските и английски бомби по време на бомбардировките над България през Втората световна война.

    Коментиран от #30

  • 23 Псевдоним

    14 0 Отговор
    Имам странното усещане, че родните партии са на някакъв конкурс по тъпизми.
  • 24 Ама съмнение

    8 13 Отговор
    Че наследниците на бившите фашисти ще правят всичко възможно да пречат по всевъзможни начини такъв паметник да бъде изграден
    Убеден съм в това
  • 25 Наблюдател

    15 5 Отговор
    Интересно, ще бъдат ли включени и децата загинали в атентата извършен от комунистите в църквата "Света Неделя" през 1925 година, загиналите при партизански акции и убитите от руските окупатори?
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    10 3 Отговор
    ПРОЦЕСА КОЙТО НАТО ПУСНА Е НЕОБРАТИМ ... В РУСКИТЕ УЧИЛИЩА ВРЪЩАТ "КАК СЕ КАЛЯВАШЕ СТОМАНАТА", " МЛАДА ГВАРДИЯ" , ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ ПИСАТЕЛИ :))
  • 27 Българин

    14 17 Отговор

    До коментар #15 от "ЩО БЕ...?!":

    Приятелю, омръзна ми с фалшивите ви антибългарски и проруски опорни точки. Първо, паметника на американските летци не е огромен 54 метров паметник като МОЧА а паметна плоча висока около 2 метра. Второ, не се намира в центъра на София а пред американското посолство на американска територия. Трето, издигнат е не от "признателните" българи както МОЧА а от американци в памет на загиналите американски пилоти. И четвърто България е обявила война на Великобритания и САЩ а не обратното както е направила Русия. По време на бомбардировките загиват около 250 англичани и американци, над 350 са пленени а около 190 самолета са свалени. Руснаците дават за "освобождението" на България 42 жертви. Всички те са не в резултат на бойни действия а от препиване с метилов алкохол в Бургас

    Коментиран от #31, #41

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Баба ви

    18 3 Отговор
    Паметник и за унищожените българи по време на геноцида 1989-2023 !
  • 30 Истината

    13 6 Отговор

    До коментар #22 от "С.П.":

    През руското посолство ще издигне ли паметник на убитите от руските окупатори?

    „… към септември 1946 г. от съветски войници и офицери (…) са били убити 123 деца, жени и мъже, българи и българки. Списъкът не е пълен и се отнася само за 1946 г. … Убитите жени са на възраст от 18 до 23 години …” (Архив МВнР, СКК, оп. 1, а. е. 423, л. 8, 37; а. е. 424, л. 5 – 17; а. е. 312, л. 4; а. е. 325, л. 4; а. е. 315, л. 2; а. е. 424, л. 7 – 11). История на комунизма в България”, том I, стр. 245:
  • 31 Българин

    7 6 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    Смърдиш на ДБ трол!

    Коментиран от #32

  • 32 Българин

    12 8 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Доброволните руски роби не сте българи а само роби. Ненавиждани от българите и презирани от руснаците, защото знаят, че продалият собствената си родина ще продаде и господарят си.
  • 33 Как беше сега,чай чай

    8 3 Отговор
    По управлението на Борис,нали България била много развита.Икономика,нито един български войник не бил загинал през ВСВ.....и други.Кви са тия работи ся?Той освободител...... пък за периода от 1923-до 1944 гд нещо ставало?
    Ами сега?
  • 34 Идън

    8 2 Отговор
    А детската болница ще я построи със събиране на капачки когато нашите деца вече ще имат правнуци...
  • 35 Иво.

    11 5 Отговор
    Абе стига с тия паметници направихте ,София на гробище! БСП някъде публично да си посипят главите с пепел и да не се показват близките 20 години. Тръгнали да правят паметник на дечица, пак политически пи Ари ,да ни забележат, че сме живи. Срамота! Има много други начини да се почете паметта на тези душички, да се правим на интересни не е начина! Например в музея на София и НИМ може да се направи експозиция със снимки и история на тези деца, която да се рекламира а да бъде посетена от гражданите, стига с тия паметници! Направете паметник и на Ким Ир Сен, нали Ви е идол!
  • 36 Историк

    12 4 Отговор
    От създаването си пред 1919 година БКП /БСП е избила повече българи, отколкото са загинали през войните. За тях ще има ли паметник?
  • 37 Красимир Петров

    5 3 Отговор
    Наглите комуняги от БСП са против
  • 38 1944

    8 3 Отговор
    бе що направо не дигнете паметник на сталин на дондуков? и без тва стана рООсийска кочина там.
  • 39 БСП на Бунището

    7 2 Отговор
    Ние пък имаме Идеен проект за Паметник на трите милиона Българи,избягали от мизерията на комунистическите Олигарси и Приватизатори от България....И ако Комунизма е обявен за Престъпен със Закон,то защо комунистите не са обявени за такива в него и не е извършена Лустрацията им???
  • 40 ХайлХимарс

    4 1 Отговор
    Предлагам да преименуваме МОЧА на паметника, на ген. Власов и руската освободителна армия.
  • 41 ПРИПОМНЯНЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Българин":

    ДОРИ САМОТО НАИМЕНОВАНИЕ “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Щом Анжел Вагенщайн и авторът на "Потна Мара" (шестокрилия петохуйник) са начело, ясна е работата.....
  • 43 седемте йастрепинчерчета

    2 1 Отговор
    ще станат седумдесет и седим 😆
  • 44 Циник

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сър Пичук":

    Колега, не по време на комунизма държавата ни намаля с 3 милиона българи. Не по време на комунизма децата нямат детски градини, училища и болници. Не се излагай, моля те.

    Коментиран от #45

  • 45 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Циник":

    Колега,
    Ако по времето на тоталитаризма (комунизъм никога не е имало) границите бяха отворени, населението щеше да е намаляло още повече. Отделен е въпросът, че преди 1944г населението у нас също е растяло, но тогава не е имало червени олигарси и подчинена на червеното задкулисие и бившите комунистически тайни служби държава. И накрая, тук говорим за деца, загинали в резултат на репресии и насилие на властта, които при т.нар. от теб комунизъм изобилстваха у нас. Само да припомня, че покрай всеки т.нар "враг на народа" биваше репресирано цялото му семейство до девето коляно, включително децата, като това включваше физически и психически терор, както и ограничения на движението, възможностите за учене, работа и развитие и всичко останало, което перверзните комунистически мозъци можеха да измислят. Ненапразно този режим беше обявен със закон за престъпен и наречен "Престъплението на 20 век".
    Хайде малко по-сериозно. Ще дискутираме или ще се замерваме с опорки?!?!?!

    Коментиран от #46

  • 46 Циник

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Сър Пичук":

    Може и да е така, но поради границите то не е намаляло и сме имали доста просперираща държава. Като при демокрацията е толкова хубаво защо избягаха тези хора? Защото държавата се разпадна, или по-скоро беше разпадната нарочно. Индустрия, спорт, медицина, селско стопанство - всичко затрито. И най-злият и съгрешил комунист не е вършил това, което се случва тик за последните 30 години. Липсата на детски градини е точно индиректен геноцит - принуждават се хората да не раждат деца. Толкова ли не ги виждаш тия неща.

    Обявилите комунистическия режим за престъпен са същите тези пишман демократи и реваншисти, които съсипаха държавата ни. Ти сериозно ли имаш тези хора за някакъв еталон? Те къде са сега, управляват ли още? Фактът, че българинът предпочита пред тях крадците от ГЕРБ, чалгаджиите на Слави и атланто-предателите на ДБ/ПП е достатъчен да ти покаже какво е народното мнение за тези, гласували този смешен закон.

    Да вдигат паметници на децата, нямам нищо против. Ама хайде да се погрижим за живите, преди да се оправяме с умрелите. Малко време ни остава.

    Коментиран от #47

  • 47 Циник

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Циник":

    Геноцид, а не геноцит. Факти кога ще вкарат възможност за редактиране...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове