Last news in Fakti

26 Януари, 2023 19:11 898 13

Гьоков: Прокуратурата да провери как се харчат европарите по Плана за възстановяване. Има съмнения за корупция

  • георги гьоков-
  • прокуратура-
  • проверка-
  • средства-
  • план за възстановяване

„Получаваме сигнали за сключването на съмнителни сделки по проекта за развитие на социалната икономика. Давам пример с един имот в Габрово, който е закупен по този проект. Първият въпрос е, защо не се търсят държавни или общински имоти, които излизат безплатно на държавата и не се плащат от парите по този план. Така те могат наистина да отидат за подпомагане на социалните предприятия“, каза още бившият социален министър

Гьоков: Прокуратурата да провери как се харчат европарите по Плана за възстановяване. Има съмнения за корупция  - 1
Снимка: bTV

Прокуратурата трябва да провери как се харчат европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото се появяват съмнения за корупция. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков.

„Планът за възстановяване и устойчивост е приет окончателно от правителството на 7 април и одобрен от Европейската комисия на 4 май“, каза той в отговор на обвиненията на служебния социален министър Лазар Лазаров, че последното редовно правителство е забавило проекта за развитие на социалната икономика по този план.

Георги Гьоков обясни, че проектът е прекрасен и това се дължало не само на неговите усилия и тези на кабинета „Петков“, а и на няколко правителства преди това.

„Получаваме сигнали за сключването на съмнителни сделки по проекта за развитие на социалната икономика. Давам пример с един имот в Габрово, който е закупен по този проект. Първият въпрос е, защо не се търсят държавни или общински имоти, които излизат безплатно на държавата и не се плащат от парите по този план. Така те могат наистина да отидат за подпомагане на социалните предприятия“, каза още той.
Георги Гьоков припомни, че като социален министър е пращал писма с такива запитвания до различни кметове и е получил както положителни резултати, така и откази за предоставянето на сгради. Успял е да намери в Габрово едно готово помещение за офис и второ, което е трябвало да се освободи скоро.

„Сега се пуска обява без обществена поръчка. Мисля, че когато се харчат едни милиони в България, трябва най-малкото да се направи една обществена поръчка. А не да се правят едни такива преки договаряния, при които не са ясни параметрите на обявата, както и кой класира офертите. Не е ясно също така как се уведомяват хората, които искат да си продадат имотите“, каза още бившият социален министър.
Георги Гьоков даде пример с обява за продажба на магазин за 168 000 евро, която е публикувана на 31 октомври 2022 г. Същата обява на 16 декември, когато излиза решението на Министерски съвет, вече е с цена от 252 000 евро.

„Цената за закупуването на въпросния имот скача с 50%. Разбирам, че цените на имотите се вдигат, но такъв скок в рамките на един-два месеца е трудно да бъде обяснен. Явно има някаква нередност в тази сделка. БСП не е обвинител, не е разследващ орган, затова сигнализираме прокуратурата“, обясни още той
Депутатът от БСП поясни също така, че се съмняват, че има корупционен момент в тази сделка. Още повече, че има имоти в Бургас и Пловдив, които са продадени по същия съмнителен начин. Общата стойност е около 2,3 млн. лв., допълни той и настоя прокуратурата да направи проверка и да каже на българското общество как се харчат европейските средства по ПВУ.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС фен

    19 2 Отговор
    Корумпираната прокуратура ще проверява за корупция. Смех.
  • 2 СКАЛАТА

    7 0 Отговор
    КОРУПЦИЯ
  • 3 Над

    6 1 Отговор
    Черно море лети безпилотен самолет
  • 4 Коя прокуратура бе байно

    16 1 Отговор
    А кой ще разследва прокурорите
  • 5 Гарабед

    11 0 Отговор
    Предизборната агитация започва
  • 6 нннн

    12 0 Отговор
    ,,Има съмнения за корупция". Шегаджия! Никой не се съмнява че има чудовищна корупция. Корупцията на всички нива е в основата на управлението в България.
  • 7 Тома

    9 0 Отговор
    Тук живее едно много крадливо и еб.....во племе.Казал го е странник минал през българските земи
  • 8 Тиква

    6 1 Отговор
    Нешо Гьоче за Бойко и неговата хунта да кажеш? Или ?
  • 9 ГОРСКИ

    7 1 Отговор
    Крадците нямат вяра на другите!!!!!!!
  • 10 Д-р Гълъбова

    7 0 Отговор
    Министъра е назначен от оня ден назначи любовницата си на две длъжности в ВВС. За Гълъб Радев става въпрос.
  • 11 Факман

    8 0 Отговор
    Само като видиш за какво се дават парите за уж някакъв план за устойчивост и развитие ти става ясно какви гнусотии и олигофрении правят нашите предатели.Ваща ама не наядена.
  • 12 Баба Вуна

    4 2 Отговор
    На Томислав Дончев жена му е кмет на Габрово. Ако не знаете.
  • 13 Баба Вуна

    4 1 Отговор
    Габрово, Бургас и Пловдив са на ГЕРБойко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол