Last news in Fakti

27 Януари, 2023 07:42 2 561 46

Виктор Стоянов: Омразата към България и българите в Северна Македония се увеличава лавинообразно

  • северна македония-
  • гоце делчев-
  • българия

Скопие трябва да вземе мерки и да промени поведението на институциите си към хората с българско самосъзнание, каза председателят на фондация „Македония“

Имаме данни, че ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“ планират да окупират гроба на Гоце Делчев и църквата „Свети Спас“ и да не позволят на българите да поставят цвете на гроба му. Това ще още един пример как определени кръгове в обществото и партии в Северна Македония създават омраза и разделят двата народа, вместо да ни сближават.

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTim председателят на фондация „Македония“ и граждански активист Виктор Стоянов. "Тези хора открито заявяват, че не трябвало българи да стигнат до гроба на Гоце Делчев да сложат едно цвете. Как си представяте, че с тези хора ние ще градим приятелски отношения".

Християн Пендиков се чувства по-добре по негови думи и вече е извън интензивно отделение, посочи Стоянов.

„Полицията не е предприела мерки срещу тези, които го заплашваха дори и в болницата, след като беше пребит. Вероятно това е една от причините за изявленията на МвнР, че засега нашият посланик остава в София и прекратяваме текущите междудържавни проекти“, подчерта председателят на фондация „Македония“.

Според него реакцията на Външно министерство е правилна.

Когато имаш физически нападения над българи, граждани на РСМ и неработещи институции за тях, няма как да се обсъждат други по-дългосрочни проекти и стратегически съвместни дейности, имайки ужким прекрасни отношения, докато пребиват наши сънародници там.

„Похвално е, че Буяр Османи дойде да посети Християн. Не е похвално, че хвърли вината за това нападение косвено върху самата България и българите“, коментира Стоянов.

По думите му няма нужда от ново вето, защото РСМ така или иначе не преговаря в момента с ЕС.

Стоянов отбеляза, че омразата към България и българите се увеличава лавинообразно.

„Северна Македония трябва да вземе спешни мерки и да промени поведението на самите си институции към хората с българско самосъзнание, иначе няма да имам напредък в отношенията ни“, подчерта председателят на фондация „Македония“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И в Украина

    18 12 Отговор
    към руснаците също..Нещо много сходства се получават..

    Коментиран от #6

  • 2 ХАХАХА

    31 3 Отговор
    Ами продължавайки да ги братосваме така ще бъде. Явно нашите не разбират ,че насила хубост не става. Какво ви бърка ,че ни мразят ,а и се съмнявам че и ние пък сме херувими. Да бяха мислили кога им даваха паспорти на килограм .
  • 3 Агата Кристи

    19 15 Отговор
    Вината е в "братята" руснаци, който действат чрез Сърбия.
    И двете държави не могат да допуснат, че СМ ще влезе в ЕС.

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Красимир Петров

    22 2 Отговор
    Връщане на ветото
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Двете измислени държави...!

    39 4 Отговор

    До коментар #1 от "И в Украина":

    Македония и Украйна имат много сходни черти...!И едните и другите притежават паталогично- болен национализъм...!И двете тормозят,с години,главно с физически бабаитлък,своите съграждани от другоезични малцинства...!

    Коментиран от #27

  • 7 "Всякога проклета Русия" - Раковски

    8 27 Отговор
    Разделението на българите е осъществено и подхранвано от русия и лъжепатриотите с петолъчки в сърцата и копейки в торбата от двете страни на границата.
  • 8 Исторически парк

    27 7 Отговор
    Щото киро и бойко българоубиеца свалиха ветото!

    Коментиран от #16

  • 9 Защо онзи клуб

    20 6 Отговор
    Се казва Цар Борис Трети.Друго не можаха,ли да измислят

    Коментиран от #24

  • 10 😐😐😐😐

    7 13 Отговор
    Всичко е много просто над Скопие е,Белград , над тях е маЦЦ ква. Дето някой си мисли че руснаците ни били братя друг път.Били ни освободили със ИМПЕРСКИТЕ си амбиции да ни завладеят.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 вятъра на промяната

    30 1 Отговор
    Македонците май забравиха, че в жест на добра воля България дари тленните останки на Скопие. Всичко което получават го приемат като природна даденост. Трябва да има пълна изолация докато не им уврат македонските кратуни. Даването на българско гражданство да се извършва при строг контрол и доказан произход. В обществото витае усещането, че български паспорти имат и хора които нямат нищо общо с България, включително и шиптъри. Налага се ревизия при презаверяването на издадените паспорти.
  • 14 Макетата

    18 2 Отговор
    До, като учат алтернативна история, така ще е. Много пъти съм го казвал, трябва международен съд да определи с доказателства (има книги, преписи, летописи от Великобритания до Арабия ) , чий са българските царе, писатели, песни, войводи, кирилицата е писана по поръчка на българския княз Борис, по негова повеля, на територията на българската държава, в български книжовни школи. Ако нямат право да ги изписват, като български, македонизма ще падне.

    Коментиран от #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 мдда

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "Исторически парк":

    За да сме точни ветото беше свалено точно от Генчовска (ИТН) преди да разпаднат коалицията! Нека да сме точни за да не стават сакатлъци!
  • 17 6546777

    15 4 Отговор
    Няма друг такъв народ като нашия който да печели врагове със скоростта на светлината.Това е шопска черта ,и манталитет.
  • 18 когато отсреща виждат меки китки

    12 2 Отговор
    ще стават още по агресивни
  • 19 1020

    11 0 Отговор
    Добре, каква в момента е причината да расте антибългаризма точно сега? Понеже не сме направили нищо, което чак пък толкова да ескалира нещата, значи някой има интерес да ръчка. Не е ли по правилно да се опитама да елиминираме източника, вместо да се ръфаме безкрай за негова радост? Ама може ми трябва повече ум за тая работа.

    Коментиран от #32

  • 20 Краси Марков

    10 0 Отговор
    "Специалистите" по македония в София не работят по темата от вчера. Т. нар. посланик на България в Скопие "работи" по темата от 20 години, останалите "специалисти" също. Сега виждаме резултата от техните усилия.

    Няма ли някой да носи отговорност за поредния провал по македония?!
  • 21 Закс

    5 2 Отговор
    Конфликт = кравари !!!
  • 22 Сибирският бръснар

    10 3 Отговор
    Няма защо да се учудваме, за наше нещастие. Само че омразата сррещу народа ни е предизвикана от некадърните и продажни простокирчовци, гробари и брадати ристьовци и т.н. коит осе настаниха във властта и си мислята, че с тяхното васално подчинение на интересите на САЩ, те помагат на Б-я. Да, ама не! Със сляпото и безумно подчинение на файкяните сатани, които си нямат понятие от балканските нрави и южноевропейските исторически процеси, тези вчерашни негодници, хакнати от сатаните в промеждутъците, когато са наобикаляли Харвард и Маями, ни носят огромни национални щети. Включвайки в полза на файкянистоанските интереси във войната им срещу Русия, като продаваме евтино или подаряваме боеприпаси на окаяния жидофашистки режим в Киев, ние се превръщаме във врагове на Русия. Те подкокоросват своите подчинени в Белград, а тия УДБАджии само това чакат и превключват на екстрена скорост да задействат цялата си агентура скопяни. Заданието им е да рушат всякакви политическо-исторически устои на българщината във Вардарския край. Това е което се случва. Виновни са подкупените тъпанджии в НС и политическите файтони от продажници.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Отдавна си го

    13 6 Отговор

    До коментар #9 от "Защо онзи клуб":

    мисля това - за македонците Борис Три пропълзя след Вермахта и вкара Втори Окупационен Корпус в Македония,исторически факт! Няма как да изгарят от любов към него..

    Коментиран от #26

  • 25 лекарство

    3 0 Отговор
    ЕС ще видят през крив макарон.
  • 26 Именно

    9 4 Отговор

    До коментар #24 от "Отдавна си го":

    Можеше(клубът) да се казва примерно Алеко Константинов,или Петко войвода...А това си е наричана правокация
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мнение

    1 1 Отговор
    По принцип там разпалват вражда по интернет някакви,които може въобще да не са македонци,а примерно канадци...нали тук македонски клуб от Канада отвориха без съгласието на Македония.Целта е тука да се убиваме,за да се намали свръхнаселението и съответно глобалното затопляне,защото там до тях се топи един ледник.Правят си им пропаганда.Обаче македонците може и съзнателно да се връзват,за да не влезнат в ЕС.Жалко,че от това страдат невинни българи там.
  • 29 Гоги

    6 0 Отговор
    Ама въобще не ме интересуват тия нещастници от Македония, защото след няколко години пак трябва да сменят името си на източна албания
    Хващам се на бас със всеки
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    ВЕТО е РЕШЕНИЕТО
  • 31 SDEЧЕВ

    5 1 Отговор
    162 000 ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ИМАТ И ПАСПОРТИ ОТ НОВОСЪЗДАДЕНАТА ДЪРЖАВА РСМ .. ПРАНИТЕЛСТВОТО НА РСМ ДА ПРИЗНАЕ ТОЧНАТА БРОЙКА ПО СПРАВКА ОТ БГ ПАСПОРТНИТЕ РЕГИСТРИ.
  • 32 Една от важните причини

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "1020":

    Са изключително провокационните имена на нашите клубове избрани не знам от кого. Цар Борис вкарва там окупационни войски които извършват доста золуми. В родното ми село и досега се помни историята за войник върнал се оттам на гърба с тенекия гасена вар която помислил за сирене. За Иван Михайлов изобщо няма какво да се говори. Лидер на организация участвала в преврата 1923 г., физически ликвидирала министър председателя, в следващите години избила хиляди несъгласни с режима.
  • 33 Сибирският бръснар

    5 3 Отговор
    Б-я днес прилича на празен надут балон, чиято помпа се командва от фашистгтон. С нашата куха надувка, както споменах благодарение на безродниците ни във властта, ние оказваме "физически" написк на съседите от изток - Русия и запад РСМ и Сърбия, а север и юг в тази ситуация няма да ги броим. Като отговор от изток и запад започват да ни бодат балончето и то е толкова тънко и податливо, че веднага гърмим. От пукотевицата страда цял народ, с изключение на продажната върхушка, която нито има мозък как да работи в подобна ситуация, нито пък иска - мачкана от козяците. Изискват се дипломатически умения и лавиране като цар Борис, и агнето да остане цяло и вълъкт да миряса. Само че вчерашните недорасляци, каквито жидокозяците перманентно и по списък от ЦРУ инсталират във властите ни с непременно такива качества, са неспособни на такива изкусни танга. В Б-я в момента политическите върхове ни плачат от способни и умели лавиращи патриоти, които да внедрят в структурите на ЕС и НАТО нашата национална политика и нашите интереси твърдо и последователно. Кои са те обаче?! Има поне един, който народът ни признава - президента Радев, и дано не се излъжем. Общо взето той работи умно, но е сам воин.
  • 34 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Макетата":

    Така е. Учебниците им да започват от 1944 година. Георги Гоце Делчев се е определял сам, като българин с баща и майка българи. Цялата им държава се основава на лъжи против българите. Интернет и комуникациите се развиват, само отлагат неизбежното, македонските полицити. Нека си имат държава, но без лъжи. Ние намаляване, като население и не ни и трябват територии, България е рядко населена.
  • 35 Илюзии

    4 1 Отговор
    Не можем да ги изолираме. Те вече не се натискат особено за ЕС защото знаят че в следващите години субсидиите вместо за страните членки ще отиват за Украйна. А колкото до транспортни и всякакви връзки с Европа те имат магистралата Солун- Скопие- Белград и могат без нас. Подходът може би беше постепенна българизация "со кротце, со благо и со културни клубове". Но този който даде имената на клубовете си е свършил "добре" работата.
  • 36 НЯКОЙ

    2 2 Отговор
    Усилията на правителството на РСМ силно се затрудняват от една известна и на нас "братска" подкрепа ! Победата на Украйна ще създаде условия да имаме стабилно правителство и да се нормализират отношенията с РСМ ! Руснаците трудно ще се откажат от хегемонията си над Балканите, но ще им се наложи !!! Мислете дали искаме просперираща държава или сателит на упадъчна "империя" !?!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Димар

    1 0 Отговор
    ВЗАИМНО СИ ПО ВДИГАТ ТОПКАТА РУСКИ МЕКЕРЕТА И В ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ.НАСЕЛЕНИЕТО Е ЕДНАКВО ЕЛЕМЕНТАРНО И ЗЛО.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Евлоги

    1 0 Отговор
    Какъв е тоя огромен напъни от нашите прода.жни политици да ни навират македонците постоянно в носа?.?Абе кой се интересува от тези задръсте.няци бе?Допреди 10 години никой незнаеше и не се интересуваше къде е скопие .Каква е тая политика да ни изкарват че сме един народ с тези див.аци.?Просто приберете бг.паспортите и затворите темата
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове