Last news in Fakti

27 Януари, 2023 09:24 1 596 26

Сабрутев: В НС се получи показно как се прави корупцията - през законодателство, скрито зад грижата за хората

  • венко сабрутев-
  • нс-
  • корупция-
  • законодателство-
  • грижа за хората

"Спомняте си едни хора, говореха за единия лев, който се крадял. Внесоха законопроект за цената горивото, която трябва да падне с един лев. И между 1-во и 2-ро четене се появи магията на корупцията в НС и златната формула - една формула, в която се появи коефициент 50% - със закон да гарантира 50% от свръхпечалбите на “Лукойл” да си останат за тях”,коментира депутатът от ПП

Сабрутев: В НС се получи показно как се прави корупцията - през законодателство, скрито зад грижата за хората - 1
Снимка: Нова телевизия

Венко Сабрутев: В НС се получи абсолютно показно как се прави корупцията - през законодателство, скрито зад грижата за хората

В НС се получи абсолютно показно как се прави корупцията - през законодателство, скрито зад грижата за хората. Това заяви депутатът от "Продължаваме Промяната" Венко Сабрутев в ефира на "Здравей, България", запитан за цените на горивата.

Той обвини Делян Добрев от ГЕРБ в лобизъм.

“Спомняте си едни хора, говореха за единия лев, който се крадял. Внесоха законопроект за цената горивото, която трябва да падне с един лев. И между 1-во и 2-ро четене се появи магията на корупцията в НС и златната формула - една формула, в която се появи коефициент 50% - със закон да гарантира 50% от свръхпечалбите на “Лукойл” да си останат за тях”, каза Сабрутев.

Той обясни, че има разлика в цените на сорта Брент и суровия руски петрол, който се използва от “Лукойл”. Именно с него се прави свръхпечалба, твърди той. “Законопроектът, който вкара г-н Добрев, беше уж да намали цената с 1 лв., а всъщност между 1-во и 2-ро четене в 10 часа вечерта на предишния ден в доклада на законопроекта се появи една формула, която казва, че 50% от разликата между двата сорта суров петрол ще влезе в държавата като компенсация, а останалите - ние ги гарантираме на “Лукойл”. Това се нарича лобизъм”, заяви депутатът.

Относно компенсацията от 25 ст. на литър гориво, която беше въведена като антикризисна мярка миналата година, Сабрутев бе категоричен - ЕК няма да глоби страната ни. “ЕК казва, че България е успяла да компенсира българските потребители в този ценови шок. Сега комисията иска да провери дали тази мярка не е ощетила небългарските потребители. Истината е, че не са ощетени. Подобна проверка беше насочена и към други държави”, каза Сабрутев. По думите му обаче все още няма крайно решение на ЕК.
Той коментира още липсата на кворум в четвъртък заради, която депутатите не успяха да гласуват въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Това, което се случи снощи, беше техническа хватка от страна на председателя на парламента. Той поиска проверка на кворума след един безумно дълг дебат и четене на доклад, който не представлява особен интерес в този момент за народните представители. И когато поискаш проверка на кворума, и за това нещо има точно 1 минута - се случи това”, обясни Сабрутев.
“Защо приключиха наистина разследванията? Да не би да нямаме снимки от чекмеджето на г-н Борисов? Колко милиона се виждат вътре в злато и еврови банкноти? Защо не се приключи КТБ? защо главният прокурор започва да говори по тези теми, когато настане напрежение в пленарна зала по приемане на реформа, свързана със съдебната система? “, попита той.

“Трябва да има работеща прокуратура, за да може този, който краде - да отиде зад решетките”, категоричен е депутатът. Той заяви още - народното събрание не работи в интерес на българския народ, а законопроектът може и да не мине на второ чете в зала.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5577

    18 16 Отговор
    Ауууу. По добре не говори. Така ще имаш по голям шанс да влезеш в следващия парламент. Така правиш дереджето си по зле. Мълчи и ние ще си фантазираме че си по умната алтернатива на Борисов и ще се излъжем да ти ударим хикса на машините.

    Коментиран от #16

  • 2 япа тоя

    26 16 Отговор
    Тия са като некои латерни .... само ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ Вие нищо смислено не направихте само да обвинявате другите

    Коментиран от #11

  • 3 Коментар

    19 5 Отговор
    Между другото сме единствената държава в света,в която политици,заемали висши ръководни длъжности се хвалят как са заобиколили законите,решението на НС и мнението на собствения си народ като са изнасяли оръжия и гориво.
    Също така сме единствените,които гласуваха предколедно намаление на МРЗ,за да страдат бедните.И сме единствените,които ЕК ще разследва за онези 25 стотинки помощ за горивата.Явно от ЕК смятат,че не трябва да се помага на бедните.За каква дискриминация говорят?Спрямо богатите ли?Ужас!
  • 4 само му виж мутрата на този

    17 8 Отговор
    друго не ти трябва

    Коментиран от #18

  • 5 УРА,, УРА

    7 7 Отговор
    В следващия парламент, ако видим 35-40 депутати от предходните 10 години да са пак там, това означава, че нищо положително няма да стане. Ще забравим за Шенген. Нидерландия не ни е виновна. Докато имитираме реформи и лъжем ЕС така ще бъде. Хората в Европа не са будали като нас.
  • 6 Тоя

    9 9 Отговор
    не беше ли заместен от Киро П.?
  • 7 тишо

    12 7 Отговор
    По скапани от тия са само гласуващите за тях .... аре УАА
  • 8 Демократ

    13 7 Отговор
    Точно затова България е на този хал,първа по корупция и последна по развитие.Корупцията изяжда парите за развитие. Евросредствата, отпуснати за развитие,ако бяха използвани по предназначение в земеделието, инфраструктурата,здравеопазването,екологията, науката и т.н.щяхме да бъдем много преди Румъния. Но ГЕРБ за 12 години откраднаха много милиарди безнаказано и забогатяха за сметка на хората и държавата и затова сме на дъното във всичко.ДПС са неизменните им поддръжници. В Парламента се вижда как се озаконяват грабежите и затова крадците се правят на честни, а правосъдието напълно ги обслужва и прикрива.Българският народ трябва да се научи на гледа кой в Парламента какво подкрепя.Герб и Дпс никога няма да подкрепят реформа в съдебната власт,която да им търси отговорност. Българи,мислете като гласувате - искате лъжци и крадци ли да управляват България, Герб вечно ли да са Първи? Разбира се,че са първи,но в купуването на гласове,в манипулациите на резултатите,в купуването на секционни комисии.Втори винаги са ДПС. Това определя съдбата ни

    Коментиран от #10

  • 9 сирене

    5 3 Отговор
    и какво сега? хвърлят ни бензин в очите и пак няма съдебна реформа ... и то въпреки че са в зала! за бой са...
  • 10 Kакво

    7 9 Отговор

    До коментар #8 от "Демократ":

    общо имат ГЕРБ и ДПС с това, че ПП и ДБ се доказаха за нула време като абсолютни неадекватници, некадърници и крадци. От самото начало на т.нар. им "управление" се замесиха в поредица от скандали, нарушения на Конституцята и злоупотреби и сами се закопаха. И сега освен ГЕРБ и ДПС и целият останал свят им е крив.

    Коментиран от #13

  • 11 Браво

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "япа тоя":

    Докато има такива като теб,които забравят,че ГЕРБ 12 години краде от българите и държавата и искат това да продължава,така ще е. Докато не се търси отговорност от крадците,така ще е. Докато не се научат хората да мислят,а повтарят като латерни каквото им кажат,така ще е. Докато не си отговорят защо България е на дъното толкова много години и не искат друго, така ще е.

    Коментиран от #12

  • 12 Канадка

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "Браво":

    Кирчо, не лъжи....не са 12 години!!!!!!! Нали се разбрахме да не лъжеш повече!!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Демократ

    7 7 Отговор

    До коментар #10 от "Kакво":

    Ти сигурно си добре платен от статуквото след като си забравил,че ГЕРБ 12 години управлява.Няма как за 7 месеца да станеш крадец,пък и да си създадеш своя правосъдие система. Истината е,че всички от статуквото скочиха срещу ПП и ДБ, защото бръкнаха в правосъдната система. Вие,прокситата може да дрънкате само на себеподобните си.Другите хора мислят ,виждат и чуват.

    Коментиран от #15, #20

  • 14 Браво!

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Канадка":

    Латерната пак се включи ,ти може и да не знаеш какво е,да ти обясня- музикална кутия на панаир,която повтаря едно и също, докато папагала вади късметчета.

    Коментиран от #24

  • 15 без имена

    3 5 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    те преди тези 7 месеца са крадци....отдавна знаят нещата. я виж за седем месеца колко милиардни далавери направиха. професионалисти.

    Коментиран от #17

  • 16 Умник

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "5577":

    Тези,за които Борисов е най-умния човек в държавата,значи са неграмотни,защото той е прочел 1 книга,необразован,учил се е в милиционерската школа в Симеоново, простак,който обижда,лъже и краде .Тези,които го харесват са по-зле от него.
  • 17 Демократ

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "без имена":

    Колко сте жалки, ами докажете глупостите,които говорите. Кражбите на Герб и Дпс са доказани, но нали затова си имат прикриватура цели 12 години.
  • 18 УРА,, УРА

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "само му виж мутрата на този":

    Силно се съмнявам, че ти приличаш Дж. Клуни. Не е важно как изглеждаш, а какво имаш под шапката. Справка: Стивън Хокинг, ако изобщо знаеш кой е той?
  • 19 Тома

    5 8 Отговор
    Платените писачи на герб пак стартираха.И всичко го правят за тази пуста заплата защото знаят че най големите крадци са шайката
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ...

    7 0 Отговор
    Крадеше се и по живково, но тогава нямаше Gsm, демек гласност. И няма да забравя с тия Бонови книжки, по времето, мисля, че, беше по Иван Костов. Как ще забогатеем. Как трябва да внесем парите, и всеки попълваше, плащаше и днес имат една хартийка у домовете си, останало за спомен. Никой не мисли за народа, а по точно мисли, как да му вземе и последната стотинка, поне да бяха изчакали хората да се разплатят с задълженията, данъци, а те насилствено им вземат пари за саниране на блоковете, а дали ще бъдат одобрени и ако не, ще пият една студена вода. Какво ги топли, кой ще е на власт. Който и да е, от зле по зле ще става И това го казват хора които имат бизнеси бизнесмени
  • 22 За 7 месеца ПП и ДБ поставиха рекорд

    11 3 Отговор
    по кражби, измами и съсипване на България.

    Даже Кирчо и Кокорчо се хвалят с измамите си.

    Такива боклуци като ПП и ДБ никога не е имало в българската история.
  • 23 Само предлагам

    8 0 Отговор
    Я кажи колко милиарда изтеглихте за 2 г и колко ГЕРБ за 1 2 г
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 божигол

    11 0 Отговор
    сабрута е като кaпутa ама е спукан
  • 26 Само да кажа

    7 0 Отговор
    какво се промени Вече не се крадат пачки и кюлчета а се краде чрез посредници офшорки биткойни . На това му се казва модернизация Модерна ХАРВАРДСКА борба с корупцията
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол