Last news in Fakti

27 Януари, 2023 18:13 1 039 49

Иван Гешев: По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи

  • иван гешев-
  • позиция-
  • евреи

Нищо не е забравено и няма да бъде забравено

Иван Гешев: По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи - 1
Снимка: БГНЕС

По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Това написа главният прокурор Иван Гешев в изявление по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, разпространено от Прокуратурата.

"Нашата нация трябва да е горда с примера, който преди 80 години е дала за хуманизъм, толерантност, достойнство и смелост“, се казва още в изявлението.

Агенция "Фокус“ публикува пълния текст:

Днес отбелязваме Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста и 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау.

Утрото на 27-ми януари носи свободата на близо 7000 души, но преди тях над милион са загубили живота си в лагера на смъртта. В този ден си спомняме за всички над 6 милиона жертви на Холокоста, жертви на омразата и предразсъдъците. Загубените милиони животи не могат и не трябва да бъдат забравени. Историята трябва да се помни, за да не се повтарят грешките от нея. Ние можем да го направим, защото имаме огромна сила и тя е в нас самите.

Нашата нация трябва да е горда с примера, който преди 80 години е дала за хуманизъм, толерантност, достойнство и смелост.

По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях да бъде депортиран в лагерите на смъртта.

Юбилейната 80-а годишнина от спасяването на всички български евреи Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България отбелязват с инициатива за изграждане на паметник и провеждане на международна конференция със СУ "Св. Климент Охридски“, посветени на ролята на българските праведници и юристи в това благородно дело.

И в годината на този юбилей Прокуратурата на Република България ще продължава да работи против антидемократичните и антисемитските прояви, уронващи престижа ни като народ, какъвто е Луковмарш.

Нека всички да работим заедно в името на националния интерес!

Нищо не е забравено и няма да бъде забравено!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 светльо

    21 11 Отговор
    Не българския народ, а цар Борис не предаде евреите!!

    Коментиран от #35

  • 2 Бай Сандо

    19 3 Отговор
    Ти си по млад от бате бойко но пък той е по добър футболист
  • 3 Заяц

    35 3 Отговор
    Плешиво лицемерие се вижда.
  • 4 Тоя какво общо има?

    30 2 Отговор
    С този политически коментатор.
  • 5 Заяц

    19 4 Отговор
    Откога пък евреите са станали по-важнинот българи?!

    Коментиран от #19

  • 6 Обаче руска подводница

    6 9 Отговор
    Потопи пасажерският кораб струма, със 700 бегълци евреи на борда, от които 134 деца. Стреля в ясно време от от дистанция по малко от миля. Екипажът и получава ордени за масовото убийство. Да ви напомня за сега........ ?

    Коментиран от #8

  • 7 мда

    12 1 Отговор
    Какъв кяр от тоя зян
  • 8 А че два пъти

    8 11 Отговор

    До коментар #6 от "Обаче руска подводница":

    руски разрушители обстрелват Варна и северното черноморие? Че бомбардират Русе, Добрич, Казанлък и Ст.Загора? Русофилите мълчат, нали? Без провокация! Обявили сме, че с Русия няма да воюваме. А какво получаваме?

    Коментиран от #20

  • 9 Леля Гошо

    25 2 Отговор
    Нашата страна не се гордее с каскетурата, така че позицията на баш Каскета е ирелевантна.
  • 10 Раданч Татлъту

    9 2 Отговор
    Но през третата световна война ще ги продадем за криптовалута!😁🔯🕎🔯😁🥳🤡👍
  • 11 Алибаба

    8 6 Отговор
    Не е спасила всички,11000 еврей от Вардарска Македония и Беломорието са натоварени на вагони за концентрационните лагери
  • 12 Даниел

    15 2 Отговор
    Я кажи,кой те пита??
  • 13 Ами сега?

    13 0 Отговор
    Вярно е, но след ВСВ уптавляващите и до днес продължават да предават българския народ.
  • 14 Е да де

    6 5 Отговор
    Но македонските ги предадоха нашите фашаги...
  • 15 Джон

    14 8 Отговор
    Кажи нещо за Девети септември, бе, Каскет! Всички знаем, че си от болшевишкото племе, нищо, че се правиш на луд по-добре и от шефа ти. Кажи за НРБ, за Тодор Живков, за Гошо Тарабата, за селяните нахлули в София!
  • 16 Заслуга

    8 6 Отговор
    само и единствено на Българския Цар Борис lll и любовта му към България и всички НЕЙНИ граждани ! А не на потомствени комунисти , които се кичът с неговите заслуги за БЪЛГАРИЯ и спасение на евреите , живеещи в нея ! Светла Му памет !
  • 17 Може

    8 2 Отговор
    и там да ни е грешката. Не сега разни Пасита да ни набутват с тези евроатлантици и да даваме милиарди за неща които може да ги купуваме поне 3-4 пъти по-евтино.
  • 18 Ротшилд

    10 0 Отговор
    Браво, лакей мой!
  • 19 Ротшилд

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Заяц":

    От винаги
  • 20 Ама пък

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "А че два пъти":

    София и не само братята янки я разбомбиха яко и избиха хиляди българи ... нали щото сте били ортаци със запад/Хитлер/

    Коментиран от #23

  • 21 Ако такива като тебе

    3 1 Отговор
    тогава бяха на власт щяха да ги предадат.
  • 22 Сталин

    9 1 Отговор
    Абе стига стига с тази измама -холокоста .
    Китай кремират 1200 тела на ден с модерни инсталации за кремиране.Това общо прави 438 000 на година .Това означава че ще им трябват 15 години да кремират 6 милиона души.Интересно как за 2 години през втората световна война са изгорени "6 милиона" евреи в един концлагер с допотопна технология
    Кака така след войната броя на евреите в Европа става повече ,отколкото преди войната ,къде са масовите гробове на тези мошеници и защо еврейските ционистки банкери като Ротшилд финансираха Хитлер,поради същата причина финансират сега Украйна- за да украдат Русия
  • 23 Обаче на тях НИЕ ОБЯВЯВАМЕ ВОЙНА!

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ама пък":

    Анадънму разликата?
  • 24 Перо

    8 1 Отговор
    Еврейте го признават само при двустранни срещи, в тесен кръг, иначе е тема табу и ни приписват депортираните от окупираните от Вермахта държави, въпреки че е абсолютно неоснователно и НС отговори изчерпателно по въпроса. В никой музей за Холокоста по света няма да видите, че в БГ са спасени българските евреи. Даже в Яш Вешим в Йерусалим са ни изтипосали като държава с 11,000 избити евреи. Сега смятат за унизително че са спасени от българи!
  • 25 Анонимен

    3 0 Отговор
    Големи бяха българските евреикомунисти. И след 1989 ми бе казал, лошо беше при соца, но сега Х ще стане, още по зле, ще има в Бг голяма безработица. И евреина окръжен съдия ЖЛ позна. Комунисти са в червата евреите, и Сорос е комунист, според мен.
  • 26 да и цар Борис, но

    2 0 Отговор
    Инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е Българската православна църква. Нейните архиереи – екзарх СТЕФАН, Пловдивският митрополит КИРИЛ (сетнешен патриарх Български) и целият Св. Синод на БПЦ са водещата сила за спасяването на еврейската общност.
    Например митрополит Кирил в пълно архиерейско одеяние и жезъл ляга на релсите пред влака на Пловдивската гара, пълен с български евреи, и казва, че влакът ще тръгне само когато първо премине през неговото тяло!

    Коментиран от #28, #36

  • 27 Чочо

    6 1 Отговор
    Тоя чичка, сега вече и историк го раздава😄
    Но така или иначе не си гледа истинската работа и задължение
  • 28 Раданч Татлъту

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "да и цар Борис, но":

    А тоя митрополит Кирил ,не се ли е търкалял и по жълтите павета?🙉🔯✝🔯🙉
  • 29 Пере

    3 0 Отговор
    Евреите ги е спасил Патриарх Стефан.Влиза при цар. Ирис и му казва: Ако подпишеш заповедта нашите евреи да бъдат изгорени, всички църкви и манастири всеки ден ще анатемосват теб и твоето семейство.
    Заявени от Ген.Яков Кедми,екс шеф на най секретната служба на Израел..НАТИВ
  • 30 Гост

    6 0 Отговор
    Но пък българските управници предадоха българите.
  • 31 каскетаров

    4 1 Отговор
    По време на цар тикварий част от налога на българският народ бе предаден в съкровищницата му
  • 32 Менева

    4 1 Отговор
    Това време не е твоето време
  • 33 мдааа

    5 1 Отговор
    Кои свои евреи Бе Гешев? Дядо ми е роден 1901 година и ми разправяше, че всички магазини в София, Пловдив, Бъргас, Варна се държали от тия и са били много надменни , и се държели лошо с българите! А аз питам, те били ли са 500 години по рано в България, или са дошли наготово след освобождението ни да ни превземат Те?? МамицатаВисатанисти! Междо другото вече не съм вярвщ в измисления им бог
  • 34 543

    5 1 Отговор
    Боклук
  • 35 БГ Шебек

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "светльо":

    Кои,тия 45 000 от беломорието и от македонско ли евреи не предаде.
  • 36 Да да, ама...

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "да и цар Борис, но":

    Най съществен принос за спасяването на българските евреи има родения в Кюстендил Димитър Йосифов Пешев, почетен гражданин на Израел и на Кюстендил, където внцентъра на града е къщата музей. През 2002 г. Община Кюстендил и посланикът на Израел, г-н Емануел Зисман, реализират проект за възстановяване на къщата и превръщането ѝ в музей. Тя е точно копие на родната къща на политика, адаптирана в центъра на града. Постоянно действащата изложба с оригинални вещи, снимки и факсимилета разказва за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и неговите кюстендилски съграждани, допринесли за спасяването на евреите в България.
  • 37 Тома

    11 2 Отговор
    Каскет ти кажи за чекмеджето и къщата в Барселона.Стига се прави на луд
  • 38 Да бе да

    4 2 Отговор
    "Нека всички да работим заедно в името на националния интерес!"
    😂😂
    Боко ли е националния интерес ?
    България предава 11 000 евреи от македония и южна тракия на хитлер ! Единствената държава която не предава никакви евреи е Дания !
    Но , България е запазила нашите евреи и това е достойно !
    гешеф е престъпник и най малко трябва да се изявява като политик , защото му плащаме заплата за да е аполитичен 🤮
  • 39 Луд

    2 1 Отговор
    Ами не предадохме нашите съюзници .
  • 40 абв

    7 1 Отговор
    МНОО Е ГЛУПАВ ТОЯ ГЛАДЕН ПРОКРОР ....
  • 41 Гост

    2 1 Отговор
    Ауууу, какъв "мъдър човек"!
  • 42 ГЕРБ ДПС Възраждане

    4 2 Отговор
    Иван Гешев: Моят шеф е Борисов Бъл.гароу.бие.ца
  • 43 ДжафДжаф

    2 2 Отговор
    Не сме ги "спасили" а сме отложили тяхното депортиране с чисто икономически мотиви. В същото време евреите са били депортирани там дето костенурките се тр@кат, били са принудени да носят съответната символика и да водят полугладно съществуване. Да не говорим за 9-10хил македонски евреи, които директно си заминаха в газовите камери. Ако Чевената армия се беше забавила с година- две, вероятно нямаше да остане кьорав евреин. Ганьо винаги е бил сервилен по отношение на поредният господар така, че не е много ясно с кво аджеба се гордеем. На времето СССР правеше революции по света, ние возехме оръжие. Сега новите ни господари организират преврати и войни по света и пак носиме бомби и фишеци- Грузия, Сирия, Украйна.

    Коментиран от #44

  • 44 Да бе да

    0 3 Отговор

    До коментар #43 от "ДжафДжаф":

    "Ако Чевената армия се беше забавила с година- две, вероятно нямаше да остане кьорав евреин. Ганьо винаги е бил сервилен "

    Ти имаш ли представа колко евреи уби сталин ?
    Това комунделите винаги гледате на другите в чиниите😁
    Гладна проста пасмина , която съсипа живота на 100тици милиони!
    ссср беше 320 000 000 ! Защо всички избягаха и сега сте 140 ? Защо никой от източна Европа не иска и да чуе за вас ?

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тонев

    3 0 Отговор
    И Гешев какво точно общо има с това?
  • 47 това е

    3 0 Отговор
    една от многото големи исторически грешки на масовия прост българин
  • 48 Муаха-ха-ха-ха...

    1 0 Отговор
    Никой и нищо не е забравено и надпис под статуята на Майка Русия ! Каскета е много прост.
  • 49 Цар Борис

    0 0 Отговор
    Предаде българския народ!
    Щафетата я пое Симеончо и ще ни довърши!
    И за Украйна не сме изпращали оръжие, а то е там.
    Гешев, Гешев.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове