Last news in Fakti

29 Януари, 2023 09:45 1 003 37

Румен Гечев: Конгресът ще мине спокойно, няма никакви условия за някакви „контрареволюции"

  • бсп-
  • конгрес-
  • избори

Изборите са в България и правителството трябва да бъде българско, а не евроатлантическо, смята депутатът

„Българската социалистическа партия направи всичко възможно да не отидем на избори, а да намерим решения, които да са полезни за българската икономика, за българските семейства. Предупреждавахме и така се получи – на практика ние сме без бюджет за 2023 г., а при близо 15% инфлация от миналата година, няма как общините и държавните институции да издържат на този бюджет“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „Офанзива“ по NovaNews.

„Второто потвърждение, че от БСП бяхме прави – тези дни чувам, че служебният кабинет има намерение в последните дни да внесе даже и бюджет за 2023 г., т.е. да признае, че са направили груба грешка и не са послушали БСП. Но не мисля, че това физически може да стане“, допълни народният представител от левицата.

Той посочи, че БСП е поканила на разговори всички парламентарно представени партии и е успяла да постигне четири стълба, около които да се формират цели, които да се реализират поне в средносрочен период, но потенциалните коалиционни партньори на левицата не са пожелали.

„Изборите са в България и правителството трябва да бъде българско, а не евроатлантическо. Кое не е евроатлантическо – България е член на ЕС, с прекия принос и начало от Българската социалистическа партия?“, попита проф. Гечев и допълни, че България е европейска страна, а правителството, което ще бъде избрано, трябва да прави оценки за определени действия на международната арена от гледна точка на българския интерес, спазвайки отговорности на България в НАТО и в Европейския съюз.

По думите на Гечев, БСП ще бъде ключов фактор в следващото правителство, както и всяка парламентарна група, сформирана в резултат на гласуването на българския избирател.

„Когато има противоречия между парламентарните групи и те не могат да се обединят около определени национални цели, нищо не се получава, независимо от размера на групите“, каза той и добави, че първите две най-големи групи не са успели да съставят правителство, а БСП е била най- близко до евентуален успех с третия кръг на преговори.

Той коментира и думите на Станишев за „събуждане на съпротивителните сили в социалистическата партия“: „Съпротивителните сили“ в партията ги използваме, за да правим тези конкретни дела. Знам, че някои хора очакват така на завоя да видят какво ли ще стане на Конгреса. Конгресът ще мине спокойно. Няма никакви условия за някакви особени „контрареволюции“, както се изразяват някои“, заяви категорично той и добави, че новото ляво обединение, което същност не предлага нищо ново, не представлява никаква опасност за БСП.

Социалистът коментира и инициираната подписка за референдум за промяна на формата на управление на страната, като беше категоричен, че парламентарната република е най-добрият демократичен инструментариум и България няма нужда да се правят социални и политически експерименти.

„Очевидно имаме проблеми, които и аз не съм виждал преди години в Конституцията ни. Служебните кабинети управляват повече от някои редовни кабинети. Оказва се, че президентската институция става в един момент дълго
време изпълнителна власт, което е смесване на властите и не е добре. Това е решение, което трябва да се вземе за в бъдеще при промени в Конституцията“, допълни проф. Гечев.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много ясно

    12 2 Отговор
    Кака Корни следва идола си другаря Путин, пожизнен диктатор......
  • 2 Гуцана

    6 10 Отговор
    Възраждане изглежда по-автентична от БСП
  • 3 ТаУмВзе

    7 5 Отговор
    Отнеси са тия 3 процента! Просто козяк Пак ви реди за уж Опозицойка. Каката така се е гепила с герберастията и Доган ефенди, че не й верва. ИЗБОРЧЕТАТА НА ТЕРИТОРИЯТА СА ПАРОДИЯ!
  • 4 Ненужници

    10 2 Отговор
    Червени бабички
  • 5 УРА,, УРА

    13 4 Отговор
    С хартиената бюлетина лъсна тайната ви коалиция с шайката и турците. Безсмислено е да се напомня, че който е с ГЕРБ рано или късно отива в канала.
  • 6 никъф

    13 4 Отговор
    Конгресъв ви ще мине като Конгрес на БКП- всички гласуват единодушно в подкрепа на правата партийна линия. Докато не се елиминират всички комунисти, Бг няма да дръпна напред. Тоя от снимката и приближените му затриват Бг. БСП върна ГЕРБ на власт.

    Коментиран от #11

  • 7 Феликс Дж

    7 0 Отговор
    Петимата от РМС ще дойдат за тебе и тия като тебе. Неизбежно е.
  • 8 Конгреса е предварително нагласен

    9 0 Отговор
    Режисиран като миналия конгрес.

    Коментиран от #23

  • 9 Само питам

    6 0 Отговор
    Не преекспонирате ли агента на ДС Економов? Навремето под неговото вещо ръководство долара достигна 3000 лева, пенсиите станаха 8 а заплатите $10.

    Коментиран от #27

  • 10 Макс

    7 1 Отговор
    Нищо не направихте, време е вашите избиратели да ви накажат за цялото лицемерие и некадърност .Единственото, на което се надявам , е да не се подлъжат по глупостите на Възраждане.
  • 11 РЕАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "никъф":

    Абе до вчера ГЕРБ ви беше опора на демокрацията и евроантлантическите ценности, сега обърнахте палачинката. Корнелия никога не е била член на БКП, за разлика от Бойко . Корнелия беше министър в правителството на Иван Костов, ама виж , червена била. И вие не знаете, какво искате.

    Коментиран от #14

  • 12 23787х

    11 1 Отговор
    На младите да припомня: Този беше министър в онова правителство на БСП и Жан Виденов 1995-1996 година, стянало известно с ЖанВиденовата зима долар 3000лв заплати 5-6 долара, пенсии 3...
    Такива ако не са в затвора, трябва гузно да мълчатт...

    Коментиран от #15, #25

  • 13 Българка

    10 3 Отговор
    Изобщо не ме интересуват вътрешнопартийните боричкания на стари муцуни в БСП. Истина е, че БСП се доказа като партия на статуквото и задкулисието. Вече съм отписала старицата като партия ,която защитава интересите на средностатистическия българин. Те вече се прегърнаха с мафиятая ГЕРБ-ДПС
  • 14 никъф

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    ГЕРБ никога не са били опора на демокрацията и евроатлантическите ценности. Те бяха само по евроатлатинческите "усвоявания" и тоталитаризъм. Демокрация и тоталитаризъм са антипод.

    Коментиран от #17

  • 15 никъф

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "23787х":

    Да допълня- тоя беше в правителство, което стопи всички спестявания на хората. Целия 20-30 годишен труд и заделяне от залъка на хората бяха унищожени.
  • 16 Нинова е с Тулупа

    8 1 Отговор
    Не е със социалистите.
  • 17 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "никъф":

    Фактически си прав, но всички сини демократи ги припознаваха, като свои и гласуваха за тях. Нямаше значение, какви били, крадци, мошеници, глупави. Важното за тях беше, че са враг на БСП . Както е речено" Врагът на моя враг е мой приятел" Виждаха , че СДС и ДСБ са слаби и избираха Бойко.
  • 18 Бамбука

    10 0 Отговор
    Стига сте се оплаквали. Вие "хартиеното " трио сте "бетон", на лицемерието.
  • 19 патриот

    7 0 Отговор
    БСП не трябва да бъде допусната до управлението на страната, защото исторически е доказано, че освен до страдания, бедност и непоправими вреди за страната ни, може още да ни докара и до национална катастрофа, като тая от края на 1989год.!
  • 20 4 процента тишина

    9 0 Отговор
    С една дума БСП умира бавно и тихо в леглото, като вече е в кома.
  • 21 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Продажното букапе е на сметището, едва ли ще прескочи 4%, няма ги рублите вече!
  • 22 РЕАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Продажното кури може и да я натират на тоя конгрес, матушка пр00сия спря парите и има бая вой пли комунягите!
  • 23 Феликс Дж

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Конгреса е предварително нагласен":

    Какво значение има за нормалните хора конгресът на "общоделците"??? През 1908 година Кръстю Раковски ги нарича "политически чапкъни" - Вие виждате ли промяна? Аз не.
  • 24 БеСПишко

    5 0 Отговор
    Гечев, БСП е вредна за България.
  • 25 А моята

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "23787х":

    заплата като научен сътрудник беше 2 долара.
  • 26 аахахахааа..

    4 0 Отговор
    Румба, той конгреса е ясно че ще мине спокойно, ама я кажи долара ще мине ли 3000лв. а?Банки ще има ли фалирали а?Че като ти видя физиономийката и тръпки ме побиват като се сетя за 1997г.
  • 27 алооо

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Да те поправя само, 8 долара бяха генералските пенсии, на обикновенния човек пенсията беше 2-3 долара. Айде да не изопачаваме фактите!
  • 28 Минева

    2 0 Отговор
    Няма нужда от "контрареволюции". Възрастни другарки и другари, ръководещи БСП, защо не давате път на млади хора да лидират партията? Вашето е все едно да умреш на инат.
  • 29 Тома

    2 0 Отговор
    Най много на кжнгреса ще се скандира БКП КПСС
  • 30 дядото

    2 0 Отговор
    ами вие да не мислите,че някой се надява нещо да се промени с вашия конгрес.българия бавно,но сигурно върви към пропаст и заличаване от политическата карта на света.
  • 31 седесар

    0 2 Отговор
    БСП Е ЕДИНСТВЕНАТА СВЕСТНА ПАРТИЯ В ПАРЛАМЕНТА ДРУГОТО Е ПАРЛАМА И ПУНТА МАРА
  • 32 Шопа

    0 0 Отговор
    Тя не чете ли какво пише над него?
  • 33 9689

    1 0 Отговор
    А е задължително оставка на Корнела и кохортата около нея.
  • 34 вятъра на промяната

    1 0 Отговор
    Точно заради това, че няма да има ,,контрареволюция" съвсем скоро няма да имате избиратели за да влезете в парламента. БСП сами създават празнина в лявото пространство и нова партия може да фокусира неудовлетворените социалисти.
  • 35 Хайде пак

    1 0 Отговор
    Илюзии колкото искаш.Нали управлява с Жан Виденов и разсипахте България.Стоп на мечтите пак да сте във властта.Президента Ви каза,че 3 пъти не сте успели да съставите правителство.И четв.път не успяхте,защото се върнахте към харт.бюлетина.Ами харт.коалиция Герб и ДПС да Ви бяха подкрепили!!Защо чакате подкрепа от Промяната и ДБ? Вие избрахте за предс.на Парламента Рашидов от ГЕРБ с турски корени.Редно беше ДПС и Герб да Ви подкрепят.Факт.
  • 36 Хайде пак

    0 0 Отговор
    Илюзии колкото искаш.Нали управлява с Жан Виденов и разсипахте България.Стоп на мечтите пак да сте във властта.Президента Ви каза,че 3 пъти не сте успели да съставите правителство.И четв.път не успяхте,защото се върнахте към харт.бюлетина.Ами харт.коалиция Герб и ДПС да Ви бяха подкрепили!!Защо чакате подкрепа от Промяната и ДБ? Вие избрахте за предс.на Парламента Рашидов от ГЕРБ с турски корени.Редно беше ДПС и Герб да Ви подкрепят.Факт.
  • 37 Хайде пак

    0 0 Отговор
    Илюзии колкото искаш.Нали управлява с Жан Виденов и разсипахте България.Стоп на мечтите пак да сте във властта.Президента Ви каза,че 3 пъти не сте успели да съставите правителство.И четв.път не успяхте,защото се върнахте към харт.бюлетина.Ами харт.коалиция Герб и ДПС да Ви бяха подкрепили!!Защо чакате подкрепа от Промяната и ДБ? Вие избрахте за предс.на Парламента Рашидов от ГЕРБ с турски корени.Редно беше ДПС и Герб да Ви подкрепят.Факт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове