Last news in Fakti

30 Януари, 2023 16:25 12 637 26

БНБ вади от обращение стари банкноти с номинал 20 лева

  • банкнота-
  • 20 лева-
  • бнб

Последната емисия на банкноти с номинална стойност 20 лева е от 2020 година. Увеличени са мерките срещу фалшифициране. Добавен е допълнителен знак за незрящи - три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата

БНБ вади от обращение стари банкноти с номинал 20 лева - 1

Банкнотите от 20 лева от 2005 година ще бъдат изведени от обращение от 1 февруари и вече няма да са законно средство за плащане. След тази дата банкнотите с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., ще се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна.

В обращение обаче ще останат банкнотите с номинал 20 лева от останалите емисии. Според статистиката на БНБ в момента има в обращение 124 033 555 двайсетолевки на обща стойност над 2,4 млрд. лева.

За последната година откритите фалшиви банкноти по 20 лева са 448 броя.

Последната емисия на банкноти с номинална стойност 20 лева е от 2020 година. Увеличени са мерките срещу фалшифициране. Добавен е допълнителен знак за незрящи - три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмната лента е с оптични ефекти, които се редуват при промяна на ъгъла на наблюдение - изображение на орел и лъв. Има и цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов, стилизирано изображение на орден "За храброст", изображения на изправен коронован лъв с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото "20".

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст „БНБ 20“ и с динамичен ефект „ветрило“, променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст „БНБ 20“ се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Воден знак с висока резолюция – наблюдава се при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина. Състои се от полутоново изображение с висока резолюция на портрета на Стефан Стамболов. Изображението се наблюдава и от обратната страна на банкнотата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 24 Отговор
    Понеже виждат че ще спечелим референдума за еврото бързат да вкарат еврото още от Юни и вадят лева от обръщение.

    Коментиран от #5, #22

  • 2 Каримански

    28 10 Отговор
    За една двайсетачка ще ви даваме 2 евро.

    Коментиран от #7

  • 3 фикаф

    49 5 Отговор
    Къде остаха 5 левките? Защо са все по- малко? Омръзна ми от тия монети! Вместо да ми върнат 5 лв. хартиени, масово ми връщат само монети. Вече ще ходим с кесии, портмонето не върши работа, не побира монетите, които са на килограм.

    Коментиран от #6, #11, #24

  • 4 Гост

    23 4 Отговор
    В един хранителен супермаркет ми издадоха касов бон в който цената освен, в български левове, беше калкулирана и в евро!

    Коментиран от #8, #18, #20

  • 5 честен ционист

    6 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Вадят от употреба старите 20-толевки, за да не се лакумите да правите от тях еврофалшификати.
  • 6 брокер

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "фикаф":

    Toва е в следствие на отпадането на двулевовата банкнота и не е отскоро.
  • 7 Луков

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Каримански":

    Тази сделка можеш да я правиш само в семейството си.
  • 8 Грък

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Нашите са само в евро и нямаме никакви драми с това.

    Коментиран от #13

  • 9 мани мани

    5 9 Отговор
    а от догодина ще извади всичкият продънен лв. и ще го замени с еврааааа ураааааа а гастербайтерите реват та се късат хахахахха свършва превалутирането хахахахахахахх
  • 10 Нещо не схващам

    39 3 Отговор
    От 1 Февруари ще се изтегля от обръщение,или вече е" незаконно средство за плащане? Както го подразбирам,трябва да проверяваме рестото си,и да гледаме всяка банкнота.Коя година е издадена.Какви са тези поредни дивотии,от днес- за утре.Какво ни натрисат- ако имаш такива купюри,да тичаш в БНБ да ги сменяш? Защо не във всяка банка, филиал? Какъв е този срок в 12 без пет? А какво ще правят възрастните по села, малки селища,който по принцип са държатели на двайсетачка.Заради " високите пенсии" получават основно в 10 и 20 левови банкноти.Да ходи чак до банка,а ако в магазина им откажат плащане,защото и той- магазинера ще е прав: Банкнотата е незаконна!Ей,ама наистина го побъркват този биволски търпелив народ.Ново ,поредно харчене.Ще налеят поредни милиони на французите.Защото монетен двор е тяхна собственост.И ние им плащаме по 17 евроцента на всяка нова банкнота.

    Коментиран от #26

  • 11 мани мани

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "фикаф":

    по-евтинко е с монетките за направата им ... само тях можем да си печатаме - стинки и 1лв. 2лв. инфлацията е много голяма и не смогваме с бликането на монетите ... оттам пък още по-вискока инфлация ... спекулата на макс ... кви 5лв. :) за да компенсираме инфлацията, ни е позволено да бълваме 1 и 2лв. кат за световно :) тва и праят наще тъпири ... и ако не вляни юрото, ни чака гибел! аржентинският вариант иде! кво произвеждаме, къв брутен национален продукт? никъв! ако го има, то кой ни го иска? м, никой!
  • 12 Поумнял

    23 2 Отговор
    Днес сме 30 януари и пичовете ми съобщават че от 1 февруари 20 те лева не важат! Трябвало да ходя да ги обменям! Че нямало да има и ограничения! Не в евро! На монголски тугрици да минем! По- добре ще сме!
  • 13 Шолце

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Грък":

    Знам че нямате! Ама, следващият път като фалирате, дали Германия ще ви опрости дълга?!
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    А,какво става с Копюрите от 20 лева печатани 1999г????
  • 15 Споко ве

    13 1 Отговор
    Снимката в статията е грешна, това е банкнота от емисия 2007-ма. Пуснете търсене в гъгъл "20 лева 2005" за да видите за кои става дума. Или отидете на сайта на бнб -> банкноти и монети -> банкноти в обръщение, итам можете да видите тези от емисия 2005.
  • 16 Шаран БГ

    15 2 Отговор
    За смяна са мърлявите петолевки !! Да го е гнус човек да ги гледа..........
    20-левките, СТАРИТЕ, явно има нужда от изваждане от обращение, щом са лесни за фалшификация. За това бе съобщено много отдавна. Написано е ясно, малко засукано, но при второ-трето четене и аз "вдянах" Неприятното е, че всички държавни органи , каквото и да кроят, каквото и да майсторят, ВИНАГИ се изхождат от позициите на градският" човек. Вярно е , че по селата хора не останаха –само дъртаци някакви- живи мощи- се мотаят Тях кой ги има за хора ?? НО и те кътат 20-левови хартийки. И как ще се доберат до банка, че и да ги сменят, . Не трябва такса, комисионни и прочие фокуси , за да се излъже бабичката. На нея , горката, и стига загубеният ден, пътуването , дето ще си влачи кокалите по автобуси до Общинския /областния/ Сентър. - те банките са там!! .........Разбрахме що е това ...демокрация.........
  • 17 Пръц

    8 2 Отговор
    БНБ ще пуска 200 левова хартийка на мястото на старата 20левка.
    То и без това с 20 кинта нищо не можеш да си купиш вече.
  • 18 Даа!,

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Това което написахте е вярно.Не само в магазини,но банките посочват остатъка ( наличност) в евро.Ясно е,накъде ни тласкат насила.Търсете бе хора, търсете пунктовете за подпис.Едва 105;х души са се подписали .А срока е фиксиран:- Три месеца! Не се ли съберат над половин милион действителни,с точни данни подписи,ще ни изиграят.Ще обявят недействителни,със хиляди, докато дойде тяхното.Да влезе в НС.А там всички - герб,депесе,промени,дебета, царисти( и тях ще монтират вътре) ще гласуват като един.И ще отхвърлят Референдума.Само огромно число гласове,би ги блокирало,да ни извъртят номер.Това опира до нас- обикновените граждани.Утре,и да се вайкаме,псуваме,сърдим ще е късно и необратимо.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тирето

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Супер. Еврото е близо...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Патурко

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти верно си изключително тъпунгерско парче!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Скоро ще изчезнат

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "фикаф":

    Напоследък ако някой се обърка да ми върне книжни 5 лв., то са все стари и изпомачкани. В последната 1 година нови не са ми попадали. Скоро ще ги заменят с монета с покупателна стойност 5 ст. Но пък столевки скоро отпечатани бол и спокойно можеш да си купиш 2 пакета тоалетна хартия.
  • 25 Копейкин

    7 0 Отговор
    Точат се на тия 130 млрд лева да не ги откраднат като през 96 та както нарочно фалираха и ограбиха народа....
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Нещо не схващам":

    Решението е правилно, защото много от касиерките не разпознават тази банкнота за редовна, поради необичайния дизайн. На гледай подвеждащата снимка, тя няма нищо общо с въпросната банкнота, емисия 2005 г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове