Last news in Fakti

30 Януари, 2023 15:40 1 118 24

Иван Таков: Дългът на "Топлофикация - София" отива към 1,5 млрд. лв., а управляващите в СО бездействат

  • иван таков-
  • дълг-
  • топлофикация софия-
  • столична община-
  • бездействие

От ГЕРБ-СДС вероятно очакват след изборите наесен вече да не са в управлението и да прехвърлят този "горещ картоф" на друг, коментира председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС

Иван Таков: Дългът на "Топлофикация - София" отива към 1,5 млрд. лв., а управляващите в СО бездействат - 1
Снимка: NovaNews

Дългът на "Топлофикация - София" наближава 1,5 млрд. лв., а управляващите в Столична община продължават да мълчат и да бездействат. Това каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. Според него, от ГЕРБ-СДС правят всичко възможно, за да заметат този проблем под килима, вероятно защото очакват след изборите наесен да не са в управлението на СО и по този начин да прехвърлят "горещия картоф" на някой друг.

"Това обаче по никакъв начин не е решение на проблема и не е в полза на гражданите на София, каза Иван Таков. - Темата за "Топлофикация" е изключително важна. Задълженията на дружеството може да надхвърлят 2 млрд. лв. в края на отоплителния сезон. И търсенето на инвеститор напълно се обезсмисля. Кой би инвестирал в такова дружество?! Затова трябва много внимателно да обмислим единствената останала възможност за спасение на "Топлофикация". Обновлението да мине през Плана за възстановяване и устойчивост. Това е разумното решение за дружеството, което има изключителна социална функция за около милион от гражданите на София, използващи услугите му".

Иван Таков добави, че много се надява на местните избори през есента пробивът след дългогодишното управление на ГЕРБ-СДС в София да дойде отляво, а не отдясно. "Още от лятото на миналата година работим по подготовката за местните избори, коментира той. - За нас това са най-важните избори. Изготвяме платформа с леви послания и нова концепция за управление на града. Защото София заслужава много повече от това, което получава през последните 30 години. То беше дясно с философия, изповядваща тотална разпродажба на общинските активи, концесиониране на комуналните услуги, липса на жилищна политика... Само едно доказателство за това ще посоча - през 1990-та година София разполага с около 120 000 общински жилища. В момента те са само 7000. Каква социална политика може да развива Столична община в тази сфера!? Много се надявам следващото управление на София да бъде с участието на БСП, за да може да променим този порочен модел на управление в града".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лют пипер

    8 0 Отговор
    управляващите в СО бездействат и с жълтите павета. Ще стоим май на студено.
  • 2 да де

    16 2 Отговор
    Дреме им на гербавите вече са наясно, че в София и големите градове са бита карта затова след тях и потоп.
  • 3 Специалист

    23 0 Отговор
    Как държавно предприятие Топлофикация има дълг ,който се движи в размер от 500 млн. до 1.5 млд.лева, към друго държавно предприятие Булгаргаз, а ние всички трябва да го плащаме чрез държавния бюджет? Крадците на държавна служба не са уточнили още колко да откраднат от бюджета, т.е. от нас или директно от джобовете ни,като увеличат цената. Няма такова безобразие никъде по света, както и няма по света хора, които искат да ги управляват крадци и лъжци.

    Коментиран от #13, #21

  • 4 ъхъ

    16 3 Отговор
    И кво, ще го платим дружно от бюджета, да им е топло на софетата с големите заплати.
  • 5 Топлопикация

    11 1 Отговор
    се насрация!
  • 6 Красимир Петров

    15 0 Отговор
    Топлофикация София се води до умишлен фалит.Ще я купи собственика на Софийска вода.
  • 7 Жери Деп

    10 4 Отговор
    Ами дайте цяла Бг да дадем на София крадлива а?????

    Коментиран от #10

  • 8 смок

    1 1 Отговор
    Вятър в гъ/За/рба.
  • 9 Да си съкратят

    8 0 Отговор
    Персонала и заплатите.
  • 10 Софиянци

    15 1 Отговор

    До коментар #7 от "Жери Деп":

    Ще платиме, с изравнителните сметки . Защото зимата се оказа мека и търсят причина, да ни щавят!
  • 11 Пенсионер

    12 1 Отговор
    Топлофикация София е терористична организация.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 замислен

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Специалист":

    Проблема в случая е, че газта се купува на пазарни цени НО пък топлоенергията "трябва да бъде социално поносима" и цената я определя КЕВР и понякога цената на която се продава топлинната енергия е под себестойност. Няма как да излезеш на печалба и да не натрупаш загуби ако се действа по този начин. Само си помисли тази зима какво стана с цената на газта, топлото трябваше да се вдигне оне 4 пъти НО пък от КЕВР не позволи - ето ти купуваш за 4 продаваш за 2 и трупаш загуби.

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 източване за да плащат данъкоплатците

    8 1 Отговор
    но трябва да ги плащат преизбиращите миряни на партията допринесла за тези 1,5 млрд. лв
  • 16 Гигават

    11 0 Отговор
    Добре де, ТЕЦ София безплатно ли дава топлина и топла вода на абонатите си ??? Софиянци не си ли плащат употребената топла вода и топлина ??? Ако не си плащат , София да не е станала комуна или ашрам ?!?
  • 17 така де

    3 0 Отговор
    София нали плащат най-голям процент от БВП. Да си покриват парното поне.
  • 18 провинция

    4 1 Отговор
    Извинете, а мен какво ме касае това, освен, че отново ще платим топлото на софиянци? Когато въглищата скочиха 3 пъти, от 300 лв на над хиляда, кой се загрижи за нас? Дървата от 60 лв станаха 200лв, някой компенсира ли ни ? Когато пелетите удариха 1000 лв някой дотира ли ги ? А защо столичани продължават да плащат по-малко, отколкото потребяват?
  • 19 Специалист

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "замислен":

    Точно заради хора,които вярват на лъжите на управляващите ни крадци и лъжци и повтарят като вас техните неверни опорки и са опит да прикрият кражбите си. Това, което съм написал е въпрос,на който лъжците трябва да отговорят. Цената на енергията в България е най-грандиозния грабеж за 33 години. Ако всички тези откраднати средства бяха вложени в икономиката и реалния живот на хората, съдбата ни щеше да е коренно различна.
  • 20 Гост

    4 0 Отговор
    „И търсенето на инвеститор напълно се обезсмисля.” Търсенеето на инвестиции за техническото и търговско управление на топлофикация трябваше да започне още в началото на задалите се „пазарни условия”. Вместо това започна процес на евтин тарикатлък за търсене на свръхпечалба чрез компрометирането на такава система за топлоснабдяване. Това започна още при правителството на политикономиста, който не разбираше от икономика, а от кражби от държавата. Като резултат тази система беше окончателно срутена с въвеждането на абсолютно излишното топл.счетоводство с криминализираното уж дялово разпределение, чрез което успяха и да узаконят огромната измама. Потребителите бяха оставени без каквито и да е права, закрепостени към крадлив монополист. Един писател нарече топлофикация „вече бандитска структура” за което не са виновни масата работещи в системата, а управляващите я приели крадливата схема - основно Министерство на енергетиката.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Специалист":

    До 1993г. "Топлофикация София"/ТС/, или както беше СЕК "София", БЕШЕ ДЪРЖАВНА И СЕ СУБСИДИРАШЕ НА 60%.Беше забатачена невъобразимо, заради престъпни "управленски" решения, чрез които се наливаха пари на държавни предприятия и "наши момчета". Ставайки общинска,ТС се измъкна от мъртвата хватка, а не последва съдбата на БГА „Балкан“, ЗТМ ”Радомир”, „Балканкар” и много други емблематични предприятия и организации. Държавна „Топлофикация София”, е равносилно на смърт за нея и всички произтичащи от това последствия.
  • 22 лечение

    0 2 Отговор
    Внукът на Пеко Таков и той взе да ръси мозък.
  • 23 666666

    1 0 Отговор
    Тия крадат и после искат от държавата пари ,които са от нашите данъци.Демек крадат ни 2 пъти.От месечните такси на парното и после от държавните дотации с нашите данъци.
  • 24 Въпрос

    0 0 Отговор
    Колко е цената на газа и имат ли избор как да го купуват, колко са задълженията към тях?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове