Last news in Fakti

31 Януари, 2023 13:40 1 497 18

Експерт: Бюджетът на съдебната система мина 1 милиард лева, съпоставим е само с този на МВР

  • главен прокурор-
  • бюджет-
  • съдии

Главният прокурор е като царицата в шаха, може да се движи навсякъде и да елиминира всяка друга фигура, казва Биляна Гяурова-Вегертседер

И 48-ото Народно събрание ще приключи, без да приеме съдебната реформа. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria Биляна Гяурова-Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи.

Знаците, които страната ни дава са разнопосочни. Проблемът е, че няма обединение около един работещ подход за реализиране на отговорност от главния прокурор. Приемането на този текст е предвиден за следващия парламент, но процедурата трябва да се завърти отново.

Идеята директорът на НслС да бъде разследващ главния прокурор не е лоша, но трябва да отворим една скоба, че последната промяна в Конституцията, приета през 2006 г. във връзка с приемането ни в ЕС, беше насочена към това следствието да отиде под шапката на прокуратурата. В момента директорът на следствието е заместник на главния прокурор. Представете си как ще го разследва. По-скоро няма да го разследва.

Предложението на МС за създаване на адхок прокурор, който да излезе от системата на съдиите би било по-работещото, защото по този начин се гарантира независимост на това лице. Ако си представим като една партия шах как функционира прокуратурата, то главният прокурор е царицата, защото може да се движи навсякъде и да елиминира всяка една от фигурите на шахматаната дъска. Желанието от делото „Колеви“ от 2009 г. е това нещо да бъде променено, защото той е единствената институция в сферата на съдебната система, за която няма такъв механизъм.

Неприемането на промените ни показва като държава и партньор, на който не може да се има доверие – правим крачка напред, после правим две назад.

На 100 000 жители имаме 31 съдии, което ни поставя на едно от челните места в Европа. Средното число в Европа е между 17 и 20. При прокурорите и адвокатурата е по същия начин. Бюджетът също е много висок – миналата година мина 1 млрд. лв. и може да бъде съпоставим само с бюджета на МВР. Качеството обаче е под въпрос. Тук контрата е във ВСС.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кадията

    16 0 Отговор
    Право седи,криво съди.
  • 2 СИС

    30 0 Отговор
    Един милиярд лева за правосъдието и още едн на МВР. Ако в МВР са около 40 000 служители то в съдебната система не са повече от 12 - 15 000 души и пак един милиярд.Ужас без край.И нито едното си върши работата нито другото, народа плаща.
  • 3 Светльо

    25 0 Отговор
    Нима получаваме правосъдие срещу тези пари, МВР и Мин. На Правосъдието са най-големите пирамиди в държавата…
  • 4 Бай Иван

    18 1 Отговор
    Спокойно мога да кажа, че най-големият проблем в страната ни е самата прокУратура. Не, че нямаме правителство, не минималната заплата, нито пътища и т.н....
  • 5 Красимир Петров

    25 0 Отговор
    Най-корумпираната съдебна система харчи 1 милиард наши пари

    Коментиран от #10

  • 6 УРА,,УРА

    14 4 Отговор
    За състоянието на държавата виновни са Гешев и ГЕРБ. Пак сме последни по индекса на корупция за 2022г. в ЕС. Или тук пак някой ще твърди, че виновни са Кирил и Асен. Гешев е отговорен за корупцията и не е направил нищо по този казус Абсолютно нищо.
  • 7 хм мм

    9 0 Отговор
    само 50 милиона им стигат за 10 съда в страната, другите разходи да постъпват от осъдените плащащи разходите Само градски съд и граска прокуратура. И електронно правителство не стига, Колумбия е на трето място по електронно правителство но има корупция огромна.
  • 8 Предлагам

    24 0 Отговор
    всички загубени дела в Страсбург срещу България да се изплащат от фонд ДМС или ако не стигат от фонд "работна заплата" на съдебната система. Плащат се милиони от държавния бюджет, а виновните за това прокурори и съдии получават 13,14 и 15 заплати за Коледа.
  • 9 Ееее

    4 6 Отговор
    айде още един "експерт".
  • 10 ъхъ

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Красимир Петров":

    И още толкова " под масата"
  • 11 хм мм

    8 0 Отговор
    50 милиона бюджет, и осъдените дела в Страсбург се плащат от заплатите на участвалите делото и съдът, 50%, и 50% от заплатите на всички прокурори и съдии.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тома

    14 0 Отговор
    Това значи че пари в България има че има щом тези вземат 1 милиард без да са произвели нещо за благото на народа
  • 14 Цуца

    4 1 Отговор
    При тоя бюЖет реформа ще има на куково лято
  • 15 Колчо

    8 1 Отговор
    Един милиард заплати- 1 ст. свършена работа.
  • 16 За протокола

    7 0 Отговор
    Най-корумпираните и най-калпавите области са и с най-висок бюджет.
    Вместо да ги резпердушинят, те ги даряват с допълнителни пари.
    Явно тези, които им дават парите си купуват спокойствието. Подкуп с народни пари чрез държавата. Страхотно!
  • 17 А1А1А1

    5 1 Отговор
    Един милиард бюджет, а не вършат работа за две стотинки, даже и не чинат пет пари,както казваше Баба! Срам, голЕм срам! ПФУ!
  • 18 Скрий те Тази картинка с ГЕШЕВ. Хората

    1 0 Отговор
    Не желаят нито да го виждат, нито да го чуват!! КОЛКО И ДА ГО Натрапват, толкова, повече го Ненавижда Народа!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове