Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 03:34 1 643 17

Проф. Николай Радулов: Въздушното оръжие не е толкова безобидно, колкото се струва на повечето хора

  • николай радулов-
  • въздушно оръжие

Продажбата му е абсолютно безконтролно, заяви експертът по национална сигурност и бивш секретар на МВР.

Проф. Николай Радулов: Въздушното оръжие не е толкова безобидно, колкото се струва на повечето хора - 1
Снимка: БГНЕС

Режимът за притежание на въздушно оръжие е свободен. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност и бивш секретар на МВР.

"Преди няколко години се направи промяна – след като закупиш такова оръжие, трябва да го регистрираш в съответното районно, но никой не си дава такъв зор. Въздушното оръжие е абсолютон безконтролно. Някои от магазините издават документ просто, за да си личи, че не е откраднато, но това не е разрешително, това е документ за притежание.“

Имаше случаи, в които ученици се добират до оръжие, законно притежавано от родителите им и се е случвало много пъти да се самонараняват, разказа Радулов. "Въздушното оръжие не е толкова безобидно, колкото се струва на повечето хора. С него могат да бъдат наранени хора и животни, дори при злощастни стечения на обстоятелствата, може да бъде отнет човешки живот. Затова трябва да се замислим да бъде малко по-строг режимът, при който се продават тези оръжия“.

Тук вина имат и родителите, и учителите, няма училище, в което да няма видеосистема и охранители, те също би трябвало да допринесат да създадат един малко по-спокоен климат за учение, за работа в час, заяви Радулов. "За съжаление нещата са доста отпуснати. Имаше и заплахи с ножове, носени от ученици, а също и боксове. Често се случаи ученици да се бият едни други, като последната мода е да се заснема всичко това и да се пуска в мрежата“.

Който се занимава с оръжията, трябва да се занимава и с оръжията, които биха могли да придобият или ползват учениците, категоричен е Радулов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 19 Отговор
    ТОЧНЕН коментар господин РАДУЛОВ

    Коментиран от #7

  • 2 Адам Хилтън

    28 2 Отговор
    Те и брадвата и резачката не са безобидни - да се конфискуват брадвите и резачките на всички частни фирми които секат ни секат горите тогава!
  • 3 Не ги е грижа

    25 0 Отговор
    Не ги е грижа изобщо за въздушното оръжие. Друга е целта - контрол на населението. Ками, ножове, въздушни прашки, фунийка с карфица, скобарка и ред други приспособления да не изброявам някои къде по опасни и тях ли да регистрираме?
    Те оправиха проблемите с незаконното огнестрелно оръжие до въздушните пушки опряха.
    Да знам, че има изключителни пневматични пушки с оптика но това са предимно за спортни цели.
    Сега ако някои ученик утре реши да ръгне "другарчето" си с кухненския нож какво правим? Със верига и катинар за кухненската маса ли да го прикрепим? Или само с хартиени, че пластмасата вече не е екологична?
  • 4 Абе мъдрец

    21 0 Отговор
    Като стреля пушката/пистолета/ дали се интересува дали е регистрирана или не? С регистрирано оръжие не може ли да се убие някои?
    Не е ли по правилно да има превенция на подобни прояви? Да не се стига до там после да се вайкаме.
    Нещо за агресивните компютърни игри които влияет на детската психика и на подрастващи няма ли да направите?
    Ама не, забрани и регистрации най-важното. Професионално закърнели мозъци!
  • 5 Има един лаф, господин професоре!:

    24 1 Отговор
    "Оръжията не убиват хора. Хората убиват хора"
    Ако не му дадеш пушка, пистолет, въздушно оръжие, арбалет, ще го спреш ли да убие, ако си го науми. Можеш ли да му отнемеш вилицата или ножа, самоделната прашка, камъка, брадвата, винкела или тубата с бензин?

    Коментиран от #8

  • 6 Министерство на отмъщенито

    11 1 Отговор
    Да се взаимстват законите за притежание на оръжие от братският американски народ и да се приложат в нашата кочина за да сме по-спокойно и демократични
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Деций

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Има един лаф, господин професоре!:":

    Така е,тук още чуват залповете на Аврора,и комунизмът не си е отишъл.Те искат да контролират,да зависиш от техните решения.Дори и един молив и химикал може да се превърне в оръжие с което да убиеш , ако го забиеш в ухото на някой. Дори и за огнестрелното режима трябва да бъде уведомителен,а не разрешителен.Убива човека а не оръжието.
  • 9 Деций

    5 0 Отговор
    Трябва да има часове в училище за да бъдат запознати децата с оръжията,да придобият някакви начални умения и култура за безопасно боравене.Понеже разбирам от химия,на Радулов мога да му кажа,че има химически съединения и продукти които са много по опасни от един пистолет.40/50 грама на прага на едно жилище и никой няма да излезе жив от вътре.Да те са под контрол,но не са недостъпни,и има начини да бъдат придобити.
  • 10 ИМА ДОСТАТЪЧНО КОНТРОЛ

    6 0 Отговор
    "Преди няколко години се направи промяна – след като закупиш такова оръжие, трябва да го регистрираш в съответното районно, но никой не си дава такъв зор. Въздушното оръжие е абсолютно безконтролно. Някои от магазините издават документ просто, за да си личи, че не е откраднато, но това не е разрешително, това е документ за притежание.“
    Това изказване показва непознаване на материята и е бъркотия от истини и неистини.
    Въздушно оръжие с дулна енергия над 24 Дж трябва да се регистрира от закупилият го в служба КОС по местоживеене
    Въздушно оръжие с дулна енергия под 24 Дж не подлежи на такава регистрация
    Въздушно оръжие се продава само на пълнолетни лица.
    В магазините, които продават въздушно оръжие се водят описи на всички продажби с лични данни на купувачите.
  • 11 Професоре, няма въздушно оръжие,

    6 1 Отговор
    нарича се ПВЕВМАТИЧНО! На село как да чуеш за пневматика. Виж това, че е опасно си прав, може око да извади!?

    Коментиран от #12

  • 12 Корекция

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Професоре, няма въздушно оръжие,":

    ПНЕВМАТИЧНО...
  • 13 Механик

    7 0 Отговор
    Всичката я оправихме, до въздухарките стигнахме. И забележете, с това се е заел не кой да е, а ЦЯЛ ЕКСПЕРТ ПО НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ.
  • 14 С.Славов

    4 0 Отговор
    Господин Радулов явно все още си живее в социалистическа България, където всичко беше безконтролно. Явно няма ясна представа как работи служба КОС с оръжените магазини, щом твърди че въздушното оръжие е без надзор. Аз лично съм бил свидетел, как служителите на КОС, всеки месец сверяват продажбите на въздушно оръжие с регистрираното при тях (което се извършва в срок от 2 седмици след датата на закупуването). Познавам наистина много собственици на въздушно оръжие, и измежду тях няма нито един нарушил закона за регистрация. (уведомление).
  • 15 Има нещо вярно

    4 0 Отговор
    Контрол има на пневматично оръжие, няма нужда да се засилва . Но определено има нужда да се засили контрола върху хората, които го използват . Тези ,които не са служили и нямат обучение, трябва да минат такова . На криминално проявени да не се продава оръжие. Няма как да влезеш в магазина и да си купиш пушка 50 калибър, защото до вчера си играл на компютъра и ти се струва яко да пуцаш . Особено младите, които обикновено се отнасят, не толкова отговорно към почти всичко . Виждаме какво е положението с автомобилите , макар и минали обучение и положили изпит, много от тях губят живота си.
  • 16 Кирчо

    5 0 Отговор
    Като войник от БА са ме обучавали да убивам с голи ръце, с хладно оръжие, с огнестрелно оръжие, с взривни вещества, с бойни отровни вещества, с днешна дата има и биологично оръжие.
    Като забраните огнестрелните оръжия(въздушното не се брои) ми остават още пет вида оръжие.
    Войната е лошо нещо, от това губят и двете страни, по-добре да се разберем по мирен начин.
  • 17 Зико

    9 0 Отговор
    Радулов, вземете регистрирайте и ножовете и вилиците с които ядем. С тях също може да се нарани човек. Във вашата публикация мирише на страх, страх от това че народа е гладен и беден. Страх от това че може да скочи и да ви премахне от позициите на корупция, лобизъм за собствено благоденствие. Започнахте да регистрирате газовото оръжие, после въздушното оръжие ,което няма аналог никъде по света. Погледнете статистиката - 99% от проблемите с оръжие ги създават служители или бивши служители на МВР и МНО , със ЗАКОННО притежавано оръжие. Защо не им го изземете ,защото когато са вън от системите, оръжието им е ненужно. Истината е че битовата престъпност процъфтява и старите и бедни хора не могат да се защитят. Точно на тях им трябва оръжие , защото МВР е абдикирало от всички задължения за охрана на населението от посегателства. Продължавайте да регистрирате всичко каквото ви дойде наум и накрая ще ядем с пластмасови прибори и посуда. Ще се спре производството на сапове за мотики и лопати, гаечните ключове ще направите дървени, а чуковете - от стиропор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове