Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 06:18 2 177 54

1 февруари: Почитаме жертвите на комунизма

  • народен съд-
  • комунизъм-
  • жертви-
  • почит

На този ден през 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници и общественици

1 февруари: Почитаме жертвите на комунизма - 1
Снимка: БГНЕС

Денят е обявен през 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), припомня БНР.

На 1 февруари 1945 г. срещат смъртта трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници, общественици – жертви на Народния съд.

В Ловеч в навечерието на Деня на почит към жертвите на комунизма беше представен нов филм за концлагера "Слънчев бряг", намирал се край града (лагерът за политически затворници край Ловеч е наречен "Трудовата група", но става известен като лагера "Слънчев бряг").

"Това е най-зловещата история в живота ми – сподели режисьорът на филма "Слънчев бряг – експрес към ада" Степан Поляков. – Всички по някакъв начин са жертви на една жестока машина – от една страна са жертвите, от другата са техните мъчители. Съдбите им така се преплитат, че накрая се разбира, че няма справедливост на този свят. Дори тези, които се измъкват живи от лагера, после имат трагична съдба".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    58 20 Отговор
    А кога се почитат жертвите на капитализма?

    Коментиран от #7

  • 2 Ганьо

    48 19 Отговор
    А кога от Демокрацията???

    Коментиран от #6

  • 3 Българин

    30 49 Отговор
    Добре, че повечето червени изроди от БКП и симпатизантите им вече измряха. Това е най-тъмната част от историята на съвременна България.

    Коментиран от #4, #11

  • 4 да де

    58 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Има една малка подробност, че повечето червени изроди и техните отрочета станаха първи атлантици и демократи.

    Коментиран от #27

  • 5 НАЙ ОСАКАТЯВАЩИЯ ПЕРИОД

    27 26 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ИЗГУБИ ЕЗИКА ,ПИСМЕНОСТТА,ЧОВЕЧТИНАТА… С ПЪРВИЯ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ В СВЕТА НЕДЕЛЯ СЕ СЛОЖИ НАЧАЛОТО НА ПАДЕНИЕТО ЗА ЕДИН СЛАВЕН НАРОД !!!

    Коментиран от #30

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Капитализъм и комунизъм

    24 12 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    НЕ СА НИ НУЖНИ ! Нито Америка нито Русия НИЕ СМЕ БЪЛГАРИ !!!
  • 8 Зелен Демократ

    34 16 Отговор
    Жертви на комунизма няма, нито е идвал, нито се е състоял, идеологията му само помогна едни ДС активисти с помощта на честни млади хора щат не щат да позволят да се случат и много хубави неща. Сега при "демократични" условия и практическа липса на идеология същите елементи се видя какво направихме- разпад, разруха, загуба на най-ценното, или милиони ги няма на територията
  • 9 Вечен

    22 27 Отговор
    покой и светлина на душите им , жертви на варварството на шумкари , мандраджии , терористи и убийци - отнели им всичко , а накрая и живота им .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А КОГА

    32 18 Отговор
    Ще почетем жертвите на АНАРХИЧНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ФАШИСТКОТО АНГОЛОСАКСОНСКО УПРАВЛЕНИЕ. ПОДЛОГИ.

    Коментиран от #28

  • 13 666

    12 22 Отговор
    "Другарката" Нинова ще поднесе цветя и ще произнесе възхваляващо слово за комунизма.
  • 14 ХАХАХА

    34 12 Отговор
    Интересно кога ще честваме деня на жертвите на царизма, сред които има поети и журналисти,които не са вкарали България в национална катастрофа и са били убити от горния режим.? А гледайки днешния политически елит незнам дали ще стигнат кестените по бул."Руски "?
  • 15 Хайде

    31 15 Отговор
    без манипулации. Когато са заловени партизани от Отряд Антон Иванов и са отрязали главите им..... и и поставени на площада - от шестгодишните нагоре цялото население е изкарано да гледа за назидание... Това са жертви на капитализма и българския фашизъм... Желев и Стоянов защо го премълчаха, или така са им казали американските господари - всичко да се изопачи ... От Бг фашистите са убити над 30 000 партизани, затова са съдени от Народния съд най-големите виновници и изпълнители....

    А за бг трудовите лагери след девети - пращани са криминалета да работят, имало е извращения от надзиратели... Но това не е била държавна политика ...!

    Видно е желанието на зависими от ЦРУ бг политици и партии да пренапишат историята и култивират извратена представа за събитията в младите. Най често се приравнят комунизъм = фашизъм..... Тотална лъжа!
    Нито един от хранениците на ЦРУ не е разяснявал същността на комунистическата идеология, нито пък успехите на България до 89-та... Целта е да се култивират немислещи хора, приемащи лъжите и манипулациите наготово.

    Коментиран от #17, #19, #24, #49

  • 16 КОМУНИСТИТЕ ИЗБИХА ЦВЕТА НА НАРОДА

    17 17 Отговор
    За да са на власт
  • 17 ГЕРМАНИЯ НАПАДА СССР

    12 12 Отговор

    До коментар #15 от "Хайде":

    Войната е на хиляди километри от БГ...БКП комунисти взема решение за въоръжена борба в България...българи трепат българи.....гражданската война е факт...
  • 18 РАВЕНСТВО, БРАТСТВО, СОЦИАЛИЗЪМ

    12 2 Отговор
    И избиване на политическите опоненти с ...непокизъм
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Някой

    22 9 Отговор
    Хубаво, жертвите на комунизма ги попитаме днес.
    А кога ще попитаме жертвите на 33-годишният преход към капитализъм?
  • 21 Студопор

    16 5 Отговор
    Жертвите на демокрацията почитат жертвите на комунизма. Има логика...
  • 22 БКП КОМУНИСТИ

    11 6 Отговор
    Докараха България до там, че БЪЛГАРИ ДА ИЗБИВАТ БЪЛГАРИ....заради войната на Германия със СССР....и комунистите станаха шумкари....
  • 23 Госあ

    14 6 Отговор
    Честват смъртните присъди на “царските” хитлеристи ? Ми не е зле, ма не знам дали се чества Нюрнбергския процес или процеса във Франция.
  • 24 путин е гей

    10 16 Отговор

    До коментар #15 от "Хайде":

    Това е следствието, а защо премълчаваш, какво са вършили тези убийци и терористи малтретирали изнасилвали и убивали мирни хора. Напълно са си заслужили случилото им се.

    Коментиран от #40

  • 25 пенсионер

    16 8 Отговор
    а, жертвите на демокрацията, кога !? ако тогавашните депутати са били като сегашните, заслужили са си го !
  • 26 Истина

    18 8 Отговор
    След тия събития България започва да върви напред и да има подем, и сега трябва същото
  • 27 Тази

    18 9 Отговор

    До коментар #4 от "да де":

    опорка вече не минава, минаха 33 г след 89-та. Тогава приключва "Ръководната роля на партията" и са разграбени и активи от 200 човека и започва дивия капитализъм - парите не миришат и нямат партийна принадлежност! Разграбването продължава вече 33 г от удобни и зависими от ЦРУ бг политици и техните фамилии, но е най-удобно всички злини да се хвърлят на БКП, КОЯТО, изведе България на челни позиции в света:

    -развита промишленост и селско стопанство, в топ 20
    -безплатно и достъпно! здравеопазване дори в селата... Виж сега!
    -безплатно и на световно ниво образование култура, спорт (в топ 6 на летни олимпиади)
    - и мн. др.

    Същата американска пропаганда, която сега изопачава събитията в Украйна и натрапва неофашизъм, се ползва за пренаписване на историята и и изопачаване истината за социализма...!

    Коментиран от #33, #42

  • 28 Музикант

    6 13 Отговор

    До коментар #12 от "А КОГА":

    Никога, понеже няма такива. Подобни неща витаят единствено из празните глави на русофилите.
  • 29 Не на първи

    5 1 Отговор
    а на втори февруари са разстреляни принц Кирил и останалите,поправете датата!
  • 30 Офф..

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "НАЙ ОСАКАТЯВАЩИЯ ПЕРИОД":

    И кво толкова ни е СЛАВНОТО?
  • 31 Венко с барабаните

    1 0 Отговор
    Бой по ударните инструменти!
  • 32 ⁰00000⁰00

    13 2 Отговор
    Почитаме жертвите на комунизма, докато младите такива искат пак да ни управляват като се представят за демократи но категорично не искат Спешно Лустрация
  • 33 Демократ

    7 10 Отговор

    До коментар #27 от "Тази":

    Значи според теб ЦРУ е комунистическа организация, виновна за комунизма в България.Вие всички до така степен сте главозамяни и с промити мозъци, че остава да съобщите,че Ленин и Сталин са американци и болшевишката революция е била във Вашингтон. България е била с развита за времето си икономика до 9.09.1944, след което всичко постигнато вкл.и успелите българи са били ликвидирани от комунистите. Вие сте хора с обърнато наопаки огледало.

    Коментиран от #34, #43

  • 34 Петьо Петров

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Демократ":

    Да ти кажа не си много далеч от истината. ЦРУ са демократи, а болшевиките създали комунизма социал-демократи. Разликата я открий сам. Октомврийската революция се плати от едрия капитал в лицето на Америка, Англия и Германия. Или мислиш, че бедните ватенки ей така са срутили империята? В момента Русия е всичко друго но не и комунизъм, социализъм или каквато джендър идеология да си избереш. Там е консервативен капитализъм, а в новият ЕССР е неокомунизъм, неомарсизъм или неолеберализъм, пак по твоя воля. Ама трябва да се чете, не само да се пише, да се разбират разликите м/у ляво и дясно, да се знае коя идеология какво изповядва. Ама пиши си де, не пречиш да се оправдават след години...ама имаше иден, той ме опростачи!

    Коментиран от #35, #38

  • 35 Петьо Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Петьо Петров":

    иден=един
  • 36 Заяц

    6 1 Отговор
    Кога ще почитаме жертвите на Прехода и на Демокрация??
  • 37 Перо

    4 1 Отговор
    Имайки предвид “заслугите” на много “демократи” с криминално мислене и действие, бивши и настоящи държавни деятели, май списъка трябва да бъде продължен!
  • 38 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Петьо Петров":

    В БГ има ли ляво и дясно? Май има само лява ръка, в десен джоб! Това ни е една от трагедиите!

    Коментиран от #39

  • 39 Перо

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Перо":

    П.С. Кой от двамата е ляв или десен: Гергов или “супортъра” Домусчиев? И двамата са държавни милиардери! Или коалиционните партньори БСП, ПП и ДБ
  • 40 Ъ?!!!

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "путин е гей":

    Нещо се опитваш да ни съобщиш, но не ти се удава. Я си въведи в ред главичката и се върни да ни информираш. Какви изнасилени деца, бе?! Да не си падаш по такива изпълнения?! Да знаеш, че е грешно и подсъдно.
  • 41 Всички тия от черния монумент

    3 7 Отговор
    са осъдени престъпници,фашисти и помагачи на фашистите извършвали зверства и престъпления срещу Народа на България!А за тези които им направиха"паметник",ще се погрижи Народен съд 2!
  • 42 Само да ти отбележа

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Тази":

    Днешните, така наречени и набедени за политици са внуците и децата на така наречените "другари". Това лесно може да се провери. Днес те са най - отявлените евроХатлантици и демУкрати, за разлика от родителите си. Как стават тези работи?
  • 43 Истината е една

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Демократ":

    Те - фащ финансирват октомврийската революция чрез своите агенти Лейба Бронщайн - Троцки, Владимир Улянов, по майка Бланк - Ленин и цяла кохорта техни сподвижници(хазари), узурпирали властта. Добре, че дъртият грузинец им осуети плановете.
  • 44 Сандо

    2 3 Отговор
    А неизброимите жертви на Капитализма - кога?А всъщност най-голямата жертва е България!!
  • 45 !!!?

    6 0 Отговор
    01.02.2022 г.: Селфи на Радев за първи път пред мемориала на жертвите на комунизма. А защо едва миналата година !? Ами защото защото трябваше да покаже на македонците, че той почита жертвите на комунизма, докато те още не са порицали Титовия режим !!!?

  • 46 Кво разбираш от комунизъм

    2 2 Отговор
    бе Шумов?
  • 47 Сирене

    2 1 Отговор
    Празника на Дебела България
  • 48 дядото

    0 1 Отговор
    по-честно и правилно е тази почит да се отдава утре.
  • 49 ПРИПОМНЯНЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хайде":

    Искаш ли да ти кажа истината, КОЙ е рязал главите на изтощените до припадък партизани, със зачислената му брадвичка-топорче, а???
  • 50 ПРИПОМНЯНЕ

    3 0 Отговор
    Имаше живи свидетели до скоро, че партизанските глави са рязани, на тези партизани, които при измъкване от блокада са припадали от изтощение и за да не попаднат живи в ръцете на полицията, специален човек в отряда с топорче ги е обезглавявал, за да не се чуе изстрелът и за пестене на патрони.
  • 51 Роза

    2 1 Отговор
    И комунизмът,и фашизмът са тоталитарни форми на управление и историята ги отрече!
  • 52 Ястребинче

    0 2 Отговор
    Така им се пада.
  • 53 Шайка

    1 1 Отговор
    Според анализатори от 1944 до 1989 гд да избити над 200 000 българи...цвета на нацията..жалко нямаше лустрация и отърване от комунизъма...
  • 54 Надежда

    1 1 Отговор
    Добре,че е дошъл комунизма да ни отърве от престъпленията на тогавашната капиталистическо фашистка власт. Народът е тънел в мизерия, жестоко експлоатиран. Жалко,че сега няма кой да ни отърве от сегашната евроатлантическа капиталистическа власт!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове