Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 12:08 781 12

Първан Симеонов: Партиите знаеха, че няма шанс за кабинет

  • първан симеонов-
  • партии-
  • парламент

Единият риск са свръхочакванията. Другият е, че "Продължаваме промяната" вярва в харченето като философия

Първан Симеонов: Партиите знаеха, че няма шанс за кабинет - 1
Снимка: БГНЕС

Последни работни дни на 48-ото Народно събрание. Партиите отново не успяха да се разберат за редовно правителство.

"От самото начало бяха наясно, че отиват на избори и използваха парламента, за да си правят кампания. Добре че не гледаха бюджет, защото щеше да настане много див популизъм. Едно от най-запомнящите се неща в този парламент е, че върнаха хартиеното гласуване. Очевидно е тесен партиен интерес на ДПС, БСП и донякъде на ГЕРБ. Имаме два месеца, в които партиите ще се надпреварват да обясняват кой е по-малко виновен за това да отидем на избори", коментира социологът и изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Правят всичко кампанийно, парламентът беше зает с имиджови действия. Всяка партия говори главно на собствения си електорат и диалогът се губи, смята той.

В студиото на "България сутрин" Симеонов посочи, че и проф. Габровски, и акад. Денков са били имиджови действия, а партиите са били наясно, че трудно ще стане формирането на кабинет.

Той не очаква големи промени в състава на служебния кабинет - "когато побеждаваш, промени не се правят". Според социолога нещата със служебния кабинет са се получили.

"Президентът влезе в конфликт с голяма част от електоратите, които го бяха подкрепили преди това, рискува част от рейтинга си. Най-накрая като че ли има симптоми на успокояване сред хората по отношение на финансите. Зимата не беше толкова страховита, може би се отложи. Благодарение на служебния кабинет се случват тези неща, той излиза по-скоро на плюс. Да не забравяме, че един служебен кабинет трябва главно да организира изборите и да запълни луфта, който стана много голям. В последните месеци президентът плува повече в свои води, но страната се нуждае час по-скоро от редовно управление", каза още Симеонов.

Социологът от "Галъп" не е оптимист за това и очаква тежката конфронтация между двата очертали се блока у нас да продължи поне до местните избори. По думите му нито един от двата блока не е легитимен да управлява сам страната.

"Появата на хартиената коалиция на власт може да предизвика протести на жълтите павета. Ако либералите понечат да управляват, това ще предизвика ярост в едни общества. На ГЕРБ му е важно да прегърне либералите. С тези "червени линии" я докарахме дотам, че вариантите за диалог стават малко. Това се оказа много сериозна политическа недалновидност", подчерта Симеонов.

По думите му бракът между "Продължаваме промяната" и ДБ вече е малко консумиран и няма кой знае какво ново да се случи.

"Единият риск са свръхочакванията. Другият е, че "Продължаваме промяната" вярва в харченето като философия. Не е лесно за бивш червен гласоподавател, който е харесал Асен Василев, сега да гласува за "сините". Може да се скарат и за листите. Целта очевидно е местният вот в София, имат всички шансове да победят. ГЕРБ не бива да бъдат отписвани в играта за София, опитват да пласира нови лица като председателя на СОС Георги Георгиев", коментира Първан Симеонов.

Запитан за евентуалния резултат на "Има такъв народ" след изборите, гостът в студиото каза: Те са в друг коловоз. Трудно се гласува за формация, която няма шанса да се сработи с никого. Къде отива гласът ти? Трябва да решат дали не трябва да завият малко към по-меки позиции.

"Новото ляво обединение не е ново ляво, а старо. Имат право да чакат своя ред, може би чакайки краха на БСП. Големият потенциален легитиматор на това ляво пространство е президентът Радев и вицепрезидентът Йотова. От БСП също са сървайвъри. Смаляват се до личния кръг на г-жа Нинова, но все намират някоя тема, която да ги държи над водата", посочи още Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болшевик

    3 4 Отговор
    Ако комунизма беше заклеймен ИСТИНСКИ през 90-та България щеше да нивото на нормална Европейска държава !

    Коментиран от #5

  • 2 12340

    1 0 Отговор
    "... Може да се скарат и за листите. Целта очевидно е местният вот в София, имат всички шансове да победят. ГЕРБ не бива да бъдат описвани..."
    Със сигурност ще се ръфат
  • 3 Осемдесет години комунизъм

    2 3 Отговор
    със любезното съдействие на лошия материал....Честито,другари !
  • 4 Миши

    4 1 Отговор
    Обръсни се червей.
  • 5 Азиим

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Болшевик":

    Комунизъм у нас никога не е имало, бяхме стигнали до степен „развит социализъм”
  • 6 ЛЕОПАРД

    3 0 Отговор
    ПАРТИИ на ЗАДКУЛИСИЕТОв БЪЛГАРИЯ
  • 7 нннн

    6 0 Отговор
    Беше ясно на всички ни! Въпрос към президента - защо трябваше да чакаме 4 месеца яловата овца да роди теле? Кой плати масрафа на това НС?
  • 8 Кинти

    2 0 Отговор
    Така е,но 10000 месечно,80%няма повече да видят.
  • 9 "Ха ха ха"

    3 1 Отговор
    Само му вижте физиономията ... Жив из . род .
  • 10 Партиите знаеха,че нямат шанс за кабинет

    2 0 Отговор
    Но това не им попречи да изиграят поредният ц и р к пред българския народ и да демонстрират "независимостта му"-че от народа нищо не зависи в "управлението" на собствената му държава!Глупостите от рода "идете да гласувате(че да ни узаконите цирка) си остават за шарените и наивните
  • 11 Това

    1 0 Отговор
    е по-голям цирк и от байТошовите "избори" едно време.
  • 12 пешо

    2 0 Отговор
    помияр , ами те партиите си го знаеха още след изборите , но ти всяка сутрин говореше друго
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове