Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 12:24 1 807 59

Над 770 хил. българи имат нагласата да напуснат България

  • българи-
  • напускане-
  • емигриране

Разбивката по етноси показва, че турската и ромската етническа група показват малко по-голямо желание от българската да сменят населеното си място

Над 770 хил. българи имат нагласата да напуснат България - 1

Приблизително всеки десети българин – 11,9%, не само има намерение да емигрира в чужбина, но дори е взел вече такова решение и е много вероятно да го направи съвсем скоро. Това показват резултатите от допълнителната анкета за нагласите за емигриране при последното преброяване на населението през септември 2021 г., съобщи НСИ.

12 906 българи на възраст между 15 и 74 г. са изразили мнението си чрез тези анкети. Ако обаче резултатите се отнесат към цялото население, сметката показва, че около 773 500 българи имат нагласата да напуснат България. Това е най-голямата абсолютна бройка и процент от населението, които споделят такава нагласа, откакто се попълват подобни анкети. За първи път те бяха въведени при преброяването през 2001 г. и тогава желание и готовност да отидат да живеят в чужбина са изразили 9% от хората. 7,9 млн. души беше през 2001 г. населението на България и ако процентът се отнесе към всички, живеещи тогава в страната, над 711 хиляди българи са били потенциални емигранти.

Десет години по-късно – през 2011 г., този стремеж е намалял, и то чувствително. При тогавашното население от 7,3 млн. само 6,9% българи са имали намерение да напуснат родината, което прави към 503 700 човека. При сегашното преброяване обаче броят на потенциалните емигранти скача драстично. Икономическият фактор е водещ по отношение на причините за заминаване в чужбина на потенциалните преселници. Повече от половината от тях (57,5%) отговарят, че основната причина е желанието да живеят и работят в условията на по-висок жизнен стандарт

"Да получавам по-високи доходи" или "Да спестя пари" е мотивът при 21,9% от лицата, а за 4,7% - "Да се реализирам професионално". Категорични в решението си, че не желаят да живеят повече в България, са едва 3,2% от потенциалните преселници на възраст 15-74 години. Колкото е по-високо образованието на анкетирания, толкова по-слабо изразява желание да емигрира от страната, показват резултатите.

От НСИ акцентираха върху факта, че тези анкети се попълват в точно определен момент – когато се прави самото преброяване. Освен това те са доброволни и няма доказателства, че анкетираните непременно ще емигрират.

Разликата между 2001 и 2011 г. вероятно се дължи на факта, че при преброяването през 2011 г. България и Румъния все още имаха ограничения за по-дългосрочното допускане на техни граждани до общия европейски пазар на труда. Освен това през 2011 г. имаше чувствителна смяна на политическото представителство – след правителствата на НДСВ и на тройната коалиция на власт дойде нова тогава партия – ГЕРБ. Причина обаче може да бъде и това, че по онова време има световна финансова криза.

Изследвания на "Галъп" от онзи период също потвърждават, че нагласите за емигриране у нас чувствително са спаднали през това десетилетие, особено сред младите и активни българи. Например през 2006 г. поръчано от социалното министерство изследване е показало, че към онзи момент само 40 хиляди младежи са искали да да живеят и работят в Европа. Институтът за икономически изследвания на БАН между 2007 и 2011 г. правеше изследвания на терен в страни от Западна Европа сред българската диаспора. Тогава изводът беше, че нагласите за емиграция на българите са по-скоро за краткосрочен престой с цел работа в чужбина, а не за постоянно преселване. И при трите изследвания на НСИ за нагласите за емиграция се установява едно и също нещо – с увеличаването на възрастта се разраства групата на онези, които може и да имат някакви намерения да отидат в чужбина, но оценяват вероятността това да се случи като много малка. През 2021 г. за възрастовата група между 70 и 74 години например 81% от хората отговарят точно по този начин. Докато при българите между 20 и 29 години този дял е наполовина по-малък - 43%.

Това се отнася и за миграцията вътре в страната. Хората, вече решили да се преместят в друго населено място у нас, са средно 2,4% от анкетираните, но за тези между 15 и 19 г. процентът е 7,1. При най-възрастните е под един.

Разбивката по етноси показва, че турската и ромската етническа група показват малко по-голямо желание от българската да сменят населеното си място. При въпросите за намеренията за преместване другаде в България хората с висше образование, които имат намерение да сменят населеното място, са с десетина процентни пункта повече от онези, които отговарят по същия начин, но са с начално или по-ниско образование. но когато въпросът е за емигриране в чужбина висшистите се оказват по-малко от хората с ниска квалификация и образование.

Хората с по-високо образование пък са по-склонни да сменят града.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зелена Жена

    23 5 Отговор
    И аз съм една от тях

    Коментиран от #37

  • 2 България на Българите

    16 45 Отговор
    Пълни глупости, Българите вече се завръшат !

    Коментиран от #6

  • 3 Последния Софиянец

    27 19 Отговор
    На Запад ги чакат с баница.

    Коментиран от #26, #36

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ха-ха

    10 6 Отговор
    Факти отиват в Евразия
  • 6 честен ционист

    28 5 Отговор

    До коментар #2 от "България на Българите":

    Да бре, завръщат се, да ги мобилизират и да се учат как да копат окопи и правят просеки..
  • 7 нормално

    26 9 Отговор
    На никой не му се живее в комунистическия капитализъм и демокрация създаден от комунистите след като свалиха Живков . Всеки бяга в истинския капитализъм и демокрация за по хубав живот и висока заплата

    Коментиран от #10

  • 8 да питам

    18 14 Отговор
    Имате ли някакви данни , колко от тях имат нагласата да поемат в посока русия ?

    Коментиран от #11

  • 9 Лекар

    32 1 Отговор
    България е инкубатор за работна ръка на западна Европа

    Коментиран от #16

  • 10 честен ционист

    18 13 Отговор

    До коментар #7 от "нормално":

    Бягат на Запад, защото там лесно и бързо се изкарват пари да измажат керпичената си селска къща, или да лепнат нови тапети в панелката. Интелигенцията бяга на Изток.

    Коментиран от #25

  • 11 само един

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "да питам":

    Последния Софиянец щял да поеме в Русия......за целта щял да си маха сливиците
  • 12 Кочана

    25 0 Отговор
    До 5г България ще падне под 5 млн.

    Коментиран от #29

  • 13 Голям зор

    22 0 Отговор
    Ако ни управляват се такива кауни.
  • 14 От тях поне 700 000 ще се отправят

    9 6 Отговор
    към руския край, където е пълен рай...
  • 15 Преминаващ оттук

    42 1 Отговор
    Не бе завръщащите са повече от заминаващите според статистиката. Днес прочетох и една друга новина, че от триста години българина не е живял по-добре от сега. Европейци сме с по четири стотин, петстонин евро заплата. Хората вдигат вече минималната над хиляда евро, но пък ние се бием в гърдите че сме европейска държава.
    Помийна яма е тази територия в която живеем.

    Коментиран от #30

  • 16 честен ционист

    2 12 Отговор

    До коментар #9 от "Лекар":

    Бе умрели са за вашата работна ръка. Хем сте мързеливи, хем насякъде си носите славата, че чопвате от оборот. Инкубаторът е Украйна, вас ви взимат от немайкъде, понеже бургерът се гнуси като черен му сервира сутрин кафето.
  • 17 Калмук

    5 27 Отговор
    Колкото и да мрънкаме и да плюем, всеки средно интелигентен и образован човек днес може да си осигури в България стандарт и доходи, съизмерими със западните. Да не говорим, че това ниво беше немислимо преди 30-40 години.

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Колю

    31 1 Отговор
    Щом и ромите не искат да живеят в България положението е трагично
  • 19 Сирене

    11 0 Отговор
    Тоест, който е изразил желание е и заминал.
  • 20 Тошко

    10 1 Отговор

    До коментар #17 от "Калмук":

    Трябваше да добавиш в София
  • 21 честен ционист

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Калмук":

    Да, като стане член на МГЕРБ.
  • 22 Каун асковски

    20 0 Отговор
    Кой нормален ще се трепе от работа цял живот за пенсия от 4-500лв
  • 23 Гошо

    16 1 Отговор
    В България стандарта ще се оправи когато останат само пенсионерите и тогава няма кой да им работи за стотинки
  • 24 Филип

    11 4 Отговор
    Кой ли младеж би искал да живее в кошарата на ЕС

    Коментиран от #31

  • 25 Баща ти

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "честен ционист":

    А ти бягаш само при мама да смени памперса у Скопие!
  • 26 Вярно

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    че ги чакат. Някой трябва да върши работата, която "гостоприемните" не искат да работят. Малък процент от приетите успяват да се реализират професионално и то в дефицитни професии
  • 27 А преди

    13 2 Отговор
    имаше една новина как " Стандартът ни на живот днес е най-висок за последните 300 години"

    лъжат без да им мигне окото
  • 28 Гост

    11 0 Отговор
    Ало, брокерите, четете ли?
  • 29 Може

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Кочана":

    и да падне, но поради заминаващите, а поради нехайството на поредица правителства за справяне с демографската криза. Условия за семейство и поне 3 деца
  • 30 да питам

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Преминаващ оттук":

    Ти май доста често преминаваш "оттук" ...🤭
  • 31 Иван

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "Филип":

    Така е. Всички младежи щели да поемат към Северна Корея,искали да живеят както преди са живели дядо и баба и да плачат от щастие по задължение
  • 32 Боко

    3 7 Отговор
    Супер,да се махат селяните...
  • 33 Иван Вазов

    16 0 Отговор
    И това няма да стресне уродите, които си играят със съдбата ни. Даже ще се зарадват.
  • 34 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор
    ФАКТ е
    имаме РОДИНА
    нямаме
    ДЪРЖАВА
    ДЪРЖАВАТА е СТАНАЛА
    МАЩЕХА за много
  • 35 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    НАСЛЕНИЕТО на РУМЪНИЯ е НАМАЛЯЛО с 1 млн ДУШИ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ДО БОРУНА ЛОМ

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зелена Жена":

    СТОИ си в ГРАД ЛОМ

    Коментиран от #46

  • 38 кюмюря от Драгалевци

    8 1 Отговор
    Ако това стане то тогава България навън юе е по голяма от тая на територията . Въобще номадско племе което го няма в цялата ни история още от Аспарух . Какво направиха с нас ?!
  • 39 село

    4 5 Отговор
    "е бягат на запад не на изток.Защо ли?А в русия мед капало от небето
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Подлога пръпълнена

    4 2 Отговор
    Колко ли от тях ще отидат в робсия, може ли да познае някой от присъстващите тук русоподлоги, а!?

    Коментиран от #51

  • 42 Литящите българи

    10 0 Отговор
    Бягайте българи че сега като ви сложат еврото кво ли ще си купите гладни ще умирате с миживите заплати вдичко ще се увеличи космически ! Аа поне оставете малко място поне след години ако се върните да имате частица от разграбената БЪЛГАРИЯ. ВСИЧКИ БОГАТИ КРАДЦИ И ТЕ БЯГАТ С ПАРИТЕ/ВИ
  • 43 Шабан

    4 0 Отговор
    На никой, не му се работи за чуждо щастие и малко пари! А за без пари съвсем......
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Опа

    5 0 Отговор
    Да са ни честити великите (умове) в парламента както и парламенталната република. Партийки, партий и партийни субсидии до дупка. Щом има будали да плащат масрафа. Знаете ли в какво са единни партиите дори и тези извън парламента като и тази на Светльо? Всички са против президентска Република. А защо ли?
  • 46 Зелена Жена

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "ДО БОРУНА ЛОМ":

    НЕ ПОЗНА,СЛЕД НОМЕР ШЕСТ ИДВА НОМЕР СЕДЕМ ,И ЗА СЕДМИ ПЪТ МОГА ДА ПОСЕТЯ ГЪРЦИЯ АТИНА ПАНКРИАТИ ВИРОНА И ТЕСНИТЕ ЗАБИТИ УЛИЧКИ КРАЙ МОРЕТО НА КРАЙНИТЕ АТИНСКИ КВАРТАЛИ
  • 47 Историк

    8 1 Отговор
    "Над 770 хил. българи имат нагласата да напуснат България"

    И защо ли е така щом според соросоидите живеем в най-доброто място на света като горди членове на ЕС и НАТО че и даже според едни стъкмистици сме много по-добре от социализма, в България е "демокрация" вече, но пък всички искат да се махнат и който може го прави. Защо ли всички искат да избягат от новото "хубаво" в България

    Май тези 770 000 българи не се връзват на пропагандата - лошото е че с това темпо българите ще изчезнем като нация до няколко десетки години - устояли сме на 200 години византийско иго, 500 години турско иго но за 50 години американско иго ще ни затрият като нация.

    Коментиран от #49

  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор
    90% от тези 770 000 искат да отидат в братска Русия, където има истински традиционни ценности и морал а не лицемерен морал и 32 пола!

    Коментиран от #52

  • 49 Само питам

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    Това по-хубавото е сигурно Русия?

    Коментиран от #55

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Антитрол

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Подлога пръпълнена":

    Теб какво те топли на къде бягат българите - нали под вещото ръководство на господарите ти се отървахме от Русия и сега сме евроатлантици и членове на ЕС. Защо ли България не просперира ами затъва още повече и единствения изход на младите е да избягат.

    Та питам какво печели България от това че сме вече 33 години под американска власт.

    Е сега ще кажете пак че Путин и Русия са виновни или пък комунистите - то и преди имаше едни "активни борци против фашизма" които се бореха с него 45 години след като беше унищожен но пък същите сега станаха "активни борци против комунизма" и продължават 33 години борбата (добре платена).
  • 52 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 5 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Но всъщност едва ли някой ще отиде където султанчето с дворците и токчетата избива и тероризира собственото си население и има огромна вероятност да те пратят на война със съседите ти, няма на планетана по пропаднала, престъпна и бедна " държава" от Русия‼️
  • 53 Хахахаха

    2 4 Отговор
    Дано русофилите да бягат за Русия, ама не вярвам!

    Коментиран от #54

  • 54 Последния Софиянец

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "Хахахаха":

    Те обичат само копейките, на никой не му се живее в мизерна робсия, дори и на тях!

    Коментиран от #56

  • 55 Историк

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Само питам":

    Ние не сме с Русия вече 33 години ако си пропуснал, а сме членове на НАТО и ЕС - та това е новото "по-хубаво" според вас защото когато бяхме с Русия е било "много лошо" пак според вас.

    Но защо ли ужким е станало по-хубаво а българите пак искат да бягат - нещо не разбирам опорките та чакам да ми обясниш. Кой бяга от хубавото.
  • 56 Антитрол

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Последния Софиянец":

    "никой не му се живее в мизерна робсия"

    Ама явно и на никой не му се живее и в мизерна България - въпроса е защо България е мизерна след като сме вече натовци и евроатлантици. Русия не ме интересува а ме интересува съдбата на България ама явно само за плюене на Русия плащат а такива като вас не ги интересува България.

    Коментиран от #58

  • 57 Ужас

    0 0 Отговор
    Та значи през 2011г. мераклиите да напуснат България били само 503 700 човека. Но наскоро в една статия според преброяването всъщност са заминали около 800 000. Сега мераклиите били около 773 500. Да очакваме ли, че през следващите 10 години ще се изнижат около 1 100 000 българи? "Невероятна" анкета. Но пък показателна. Изберете си пак Шкафа и трудно говорящите български и на следващото преброяване ще останат за преброяване само Бойко, Местан и Корнелия.
  • 58 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Антитрол":

    Аз ще те питам нещо, а ти сам ще си отговориш! В ЕС има много държави и само България е зле! Значи проблема е ЕС или България?
  • 59 далеч

    1 0 Отговор
    Не отиваме далеч, вече отиваме в Румъния, много хора от северната част на страната работят в Румъния, а унгарците от границата им работят в Тимишоара, Арад, Орадя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове