Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 13:49 654 8

Крум Зарков ще пази журналисти от съдебно преследване

  • крум зарков-
  • дела срещу журналисти-
  • съд

Натискът над медиите е проблем

Крум Зарков ще пази журналисти от съдебно преследване - 1
Снимка: МП

Министърът на правосъдието (МП) Крум Зарков се срещна с представители на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) и Програма Достъп до информация (ПДИ), съобщиха от пресцентъра на МП.

Повод за срещата бе призив на двете организации министърът на правосъдието да подкрепи инициативата на Европейската комисия срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове срещу журналисти и защитници на правата на човека, т. нар. “стратегически дела срещу публичното участие” (от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – “дела шамари”).

Зарков запозна председателя на АЕЖ Ирина Недева, колегата ѝ Иван Радев и изпълнителния директора на ПДИ адв. Александър Кашъмов с напредъка на работната група по предложението на ЕК за изработване на директивата относно защитата на лицата, ангажирани в участието на обществеността, от стратегически съдебни производства. Той ги уведоми, че вчера в Брюксел се е провело 9-тото заседание с участието и на български експерти от Министерството на правосъдието. Позицията на българската страна е, че е необходимо изработване на мерки за подобряване на защитата от неправомерни стратегически съдебни производства срещу журналисти, защитници на правата на човека и други лица и организации, ангажирани в своята дейност с участието на обществеността.

И още: този вид съдебни производства са особена форма на тормоз и сплашване, която се използва с цел предотвратяване или санкциониране на изказванията по въпроси от обществен интерес.

„В този смисъл подкрепяме целите, посочени от ЕК, а именно - защита лицата и организациите, които са обект на SLAPP, предотвратяване и разрастване на явлението в ЕС, разработване на общо разбиране за това какво представляват SLAPP“, заяви Зарков. Той допълни, че този въпрос е залегнал и в програмата на Съвета за върховенство на правото, като в работната група, която ще го обсъжда, са поканени и АЕЖ и ПДИ.

„За Министерството на правосъдието ще е много полезно да съобрази позицията си с широк кръг експерти. Необходима е вашата журналистическата и юридическа експертиза, за да се идентифицират тези дела, така че да се изгради ясна и точна дефиниция“, уточни министърът на правосъдието.

Адв. Александър Кашъмов заяви, че АЕЖ и АКФ, с помощта на ПДИ, работят по анализ на делата в България и ще подготвят доклад, който да представят през април, така че по този и други начини да се подпомогне дебатът за подобряване на вътрешното законодателство, след приемането на Директивата.

Ирина Недева от АЕЖ потвърди, че ключовият въпрос е определянето на ясни и точни критерии, по които да се различават тези случаи. В тази връзка Асоциацията работи в сътрудничество с международни партньори като Европейския център за свобода на печата и медиите в Германия, който от години подкрепя журналисти, обект на такива производства в различни европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    10 0 Отговор
    Няма страшно мисирките никой не ги съди просто ги уволняват.
  • 2 Сандо

    10 0 Отговор
    Реално погледнато много журналисти не са за съд,с за бой.Моята начална учителка казваше, че боят не оправя,но помага Така че нека да помогнем на журналистите да станат нормални граждани.
  • 3 Поправка

    8 0 Отговор
    Крум Зарков ще пази соросовите журналисти от съдебно преследване
  • 4 бай Ставри

    6 0 Отговор
    Зарков ще оглави Международната организация за закрила на животните.
  • 5 ТаУмВзе

    4 0 Отговор
    Пудела на корни, пак отбелязва несъществуваща дейност! Кви джурналя мисиркаж ще пази, че не ми е ясно. Всички уж телевизийки се държат от ЦРУ.
  • 6 Павел пенев

    6 0 Отговор
    Няма какво да пази журналистите а да активизира процедурите за тяхното наказване и лишаване от права,тъй като са по гадни и лъжливи от политиците. Добре платени жалки нищожества, които манипулират и объркват обикновените хора.
  • 7 Жеков

    2 0 Отговор
    Крумчо Бялата Линия, неграмотника-наркоман и наркумонян, ако не пребие до смърт някое невинно коте, ще да е чутовен успех.
  • 8 дядото

    1 0 Отговор
    а кой ще пази хората от произвола на журналистите-дезинформация,платени и неверни писания,уронване престижа,прикриване истини и пр.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове