Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 14:08 1 069 16

Алексей Пампоров: Страхливците нямат място в българската политика

  • алексей пампоров-
  • насилие над деца-
  • насилие-
  • политика-
  • партии

Прокуратурата във Варна трябва да се сезира за изказванията на Костадин Костадинов

Алексей Пампоров: Страхливците нямат място в българската политика - 1

"Всички партии се спасиха. Това е много страшен фемонен. Това означава, че хората се страхуват да заемат позиция, че изборите са му целта - да се докопаме до кокала е по-важно от решаването на изключително важни проблеми. Страхливците нямат място в българската политика".

Това заяви пред БНР социологът Алексей Пампоров относно неприетите поправки в Закона за домашното насилие.

ГЕРБ се разцепи по този въпрос, там имаше различни позиции, посочи той, но добави, че големият проблем е, че "над 80 депутати се изплашиха и не влязоха в зала".

Най-важният закон е Наказателният кодекс, категоричен бе Алексей Пампоров в интервю за предаването "Хоризонт до обед" и обясни:

"Целият проблем с домашното насилие в България е, че това се третира като нещо, свързано с частното право и ако ви набият, вие сами трябва да се оплачете, и ако не се оплачете - нищо не може да се случи. Имаме случаи, при които смазвани от бой жени или възрастни хора отказват да подават жалби, стига се до смъртни случаи. В деня, в който стана този инцидент, син уби баща си и партньор намушка жена си. В един и същи ден имаме два случая с убийство, свързано с домашно насилие, и казваме "В България няма проблем" - напротив - имаме сериозен проблем".

Според него този отпор от страна на политическите партии по въпроса е заради некомпетентност, непознаване на проблема и предразсъдъци:

"Това е некомпетентност и опит да се показват мускули. Законопроектът на БСП не беше никак лош, но другите, опонентите им, гласуваха срещу него, защото е на БСП".

По думите му обаче законопроектът на БСП не е бил доизкусурен. Той посочи, че има нужда от кризисни центрове във всеки областен град, но:

"Това беше страхотно, което БСП предлага, но то изобщо не беше съобразено със Закона за социалните услуги. Начинът, по който беше предложено и формулирано, демонизирането на НПО-тата - отдавна е доказано, че е много по-ефикасно за държавата и общините да се извършват делегирани услуги. Вместо да поддържате огромен щат от държавни и общински служители, да делегирате това на НПО-та и частни фирми да изпълняват с по-добра, засилена супервизия. Сега Законът за социалните услуги въвежда такава супервизия и намалява възможността за злоупотреби".

Според социолога другият законопроект по темата - този на "Демократична България", е бил идеално направен и е съответствал на всички разпоредби и норми, които се изискват.

"За да може да се предприемат адекватни действия, трябва да се покаже системност. Не може да се покаже системност, ако няма регистър. Регистърът беше ключово важно", коментира Пампоров.

Друго важно нещо в закона беше да се разшири обхватът на жертвите, подчерта още той и обясни:

"Ако твой сегашен интимен партньор започне да те тормози, да те малтретира, да те обижда, да се отнася зле с теб, не може срещу него да бъдат предприети никакви действия по Закона за домашно насилие, ако не живеете заедно в едно домакинство - това е безумие. Ако не споделяте веднъж дневно хранене и общ бюджет - край, вие нямате домашно насилие. Това е правен абсурд".

Относно случая с лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и сина му, Пампоров изказа мнение:

"Той инкриминира сина си. Прокуратурата на база на това, което той обяви в медиите, може да се самосезира. Това са недопустими изказвания срещу правата на гражданите. По-странното е, че към момента прокуратурата във Варна очевидно не действа по въпрса. Нямаме задържане на някой, който призовава към насилие".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    6 10 Отговор
    КОСТЯ КОПЕЙКИН Е СТРАХЛИВЕЦ (айде бе тролове къде са ви минусите 2 часа стана)

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ирена

    10 2 Отговор
    Папоров и Попров какъвто и да си. То от много смелчаци затова всички депутати или други такива са агенти на американци и всякакви други. А ти си тэпо парче.

    Коментиран от #12

  • 4 Последния Софиянец

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Слугите на Козяк са смели и ще ни хвърлят в украинската месомелачка.Мене ме е страх признавам!

    Коментиран от #8

  • 5 Сталин

    9 1 Отговор
    Че то има ли някой който да не е страхливец българина по природа е мушморок ,колко протеста имаше срещу,локдауните ,маските ,ваксините и еврейския вирус в България, за разлика от Европа
  • 6 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Иам коварен план за соросоидчетата, който включва стадион и живо излъчване!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 съселяни

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Затова се връщай на село, че се криеш у мазето до кацата със зеле ! Чакаме те !
  • 9 Антонио Бандера

    9 1 Отговор
    още един истанбулнски жендар лае за центове
  • 10 Наивник на средна възраст

    2 3 Отговор
    Мдаа Но! Трябва всички кодекси да се преработят,да се напишат съвременни закони,да влезе журито.Трябва. А що се отнася до страхливостта на депутатите,ми мисля че авторът бърка.Много са смели даже - което обещаят не изпълняват,кат верую са възприели римските принципи - "Хляб и зрелища","Разделяй и владей". Никакъв страх не изпитват,оплели са си кошничката.Завладели са системата и са безнаказани.Да ги е страх от нас - българският народ.....неее.Имат се за по-умни,за елити,нобили......Нас ни имат за овце и ние сме си виновни за това.Нямали място,ми те местата са ги заели,медийките раболепно редят дитирамби в чест на тоя - ония.А бабите викат що да ода да гласувам,то нищо няма да се промени....Мъка.Подарена свобода няма. Всичко има цена и тези пред които се кланяме са я платили за нас с цената на живота си.А на нас не ни пука какво оставяме на децата си,които апропо на кой ли да подражават.Срам...срам...Чудя се днес как ли бих отговорил на Паисий Хилендарски.Ако трябва да съм откровен точно сега ме е срам да се нарека българин,а сърцето ми плаче от това...
  • 11 Никой

    5 0 Отговор
    За пръв път чувам ,че в България има прокуратура,камо ли във Варна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ксерокс

    4 1 Отговор
    Социолозите в Бг с лопата да ги ринеш. И все соросоидни безродници. Какъв е тоя? От къде ги изравят?
  • 14 Българин

    2 0 Отговор
    НПО тата са вредни за България и българския народ Само папкат пари от вън и изпълняват чужди заповеди на чужди държави и политики.Някои не разбраха , че стамбулската конвенция няма да мине и да престанат да ревът .
  • 15 Демократ

    1 2 Отговор
    Костадинов призоваваше към насилие от трибуната на Парламента от първия ден ,в който го напъхаха там, призоваваше към атака на сградата на парламента, негови депутати дърпаха служители на НСО вътре в Парламента, призоваваше към преврат, това със сина му е продължение на онова. , което доказва, че Прокуратурата вече 2 години не се самосезира за антиконституционното му поведение, защото това е активно мероприятие на ДС-КГБ.
  • 16 Анонимен

    0 0 Отговор
    Обречени сме без истабулската конвенция, Коце. Нищо против вашите платени тролове, те са ни племенници, завършили в Елитни езикови гимназии и продъкжили образованието си на запад, не ги коря, в случая са без работа и вие коце сте им я осигурили, но... Насилието дебне навсякъде, който има зъб, от тях и сътворени лъжи и иди доказвай, а следва очни ставки, това до хора разследващи, но гербдпс са в игрире и трудно младите от ПП биха се справили. Те са милиардери и където играят големите пари не чакай коце и пп справедливост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове