Last news in Fakti

1 Февруари, 2023 15:26 6 865 42

Ваня Григорова за размера на МРЗ: Депутатите казаха буквално - нас не ни интересува обедняването на българския работник

  • ваня григорова-
  • мрз-
  • депутати-
  • обедняване-
  • български работник

Залагат се мини при преговорите с работодателите и минималната заплата няма да бъде вдигната от 1 юли, както е заложено", категоричен бе Любослав Костов от КНСБ

Ваня Григорова за размера на МРЗ: Депутатите казаха буквално - нас не ни интересува обедняването на българския работник - 1
Снимка: Нова телевизия

Най-накрая българският парламент намери някаква формула, по която да се изчислява минималната заплата. Това заяви пред журналисти в НС Любослав Костов от КНСБ, който коментира приетите промени в Кодекса на труда, касаещи размера на минималната работна заплата, предаде репортер на Novini.bg.

"От една страна формулата е правилна и отговаря на част от директивата, но не отговаря на друга част от директивата. Тази директива, за която говорим всички цяла есен, е - Директива за адекватни минимални работни заплати. В нея е описано как мерим тази адекватност. Отчитат се много на брой индикатори, единият от тях е - издръжката на живота. В момента съотношението е фиксирано - 50% минимална към средна заплата, което не е позволява да се тества адекватността на минималаната заплата. Това фиксиране на минималана заплата към средна е грешно, макар и формулата да е правилна. Днес беше постигната една половинчата победа за българския работник. Залагат се мини при преговорите с работодателите и минималната заплата няма да бъде вдигната от 1 юли, както е заложено", категоричен бе той.
По темата отношение взе и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". "Започвам с благодарност към вносителите от БСП и партия "Възраждане", които се бореха този законопроект да влезе в пленарна зала. Днес все пак имаше гласуван текст за минималната заплата. Това дава някаква база, но проблемът е, че беше приет императивен текст, а именно - минималната заплата да бъде точно 50% от средната брутна такава, а не като дъно на минималната работна заплата. Това е проблем, защото се обезсмисля социалния диалог в НСТС. Десните партии в НС решиха, че всички международни разпоредби не важат за България и приеха императивен текст за размера на минималната работна заплата. Този текст противоречи на директивата за адекватност на минималната заплата. Ако някой очаква, че минималната заплата се определя по някаква формула X=Y+Z, трябва да се раздели с тази илюзия. Не можем да опростим живота и социалните условия до една формула. Това ще бъде променено, защото противоречи на европейските директиви. Увеличението няма да влезе в сила от 1 юли, за съжаление. Очевидно увеличение с под 10% не отговаря на ръста на цените. Народните представители казаха буквално - нас не ни интересува обедняването на българския работник. Не е вярно, че увеличението не може да се случи от 1 юли. След два месеца има поредни избори. Надяваме се тогава да има някакво редовно правителство. То може и е задължено да приеме нов бюджет. В този бюжет можеха да заложат увеличението на минималната работна заплата, но не го направиха", разкри Григорова.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минева

    17 5 Отговор
    Госпожата да направи нещо добро за нейните хора
  • 2 Пак обикновения

    19 0 Отговор
    човек яде па пураю
  • 3 ниво реки дунаев

    21 41 Отговор
    Дрогарко ромке, аз да ви попитам моля, като дойде путлерастката газ ще се повиши ли нивото на заплатите или ще се понижи.

    Коментиран от #7

  • 4 честен ционист

    43 15 Отговор
    Ванче, не давай вид, че ти пука за размера на минималната заплата. Важен е само размерът на баницата, която ще прибереш от Подкрепа. Иначе наистина с тия големи, кафеви, влажни очи, умееш да убеждаваш.
  • 5 Подробност

    12 26 Отговор
    Тая все недоволна.промяната дойде и пак.излизай на площада под юмрука .
  • 6 Тиква

    55 11 Отговор
    Сигането пак де появи. Къде бяхте 12 години по Тиквено време? Мълчахте доволно нахранени и ни гък ни стон!
  • 7 Капитализъм

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "ниво реки дунаев":

    ... в действие!!! Умно момиче, но наивно!!!
  • 8 Кокорчо Кирев

    46 19 Отговор
    Права е Ваня Григорова. Ситият на глрадния не вярва. Дреме им на безродните представители за народа, който ги издържа, на всичко отгоре, а и им търпи безобразията и финансира изборите. Всеки парламентарен избор струва 82 милиона лева, тези на 2 април сега са пети поред. Смятайте колко пари са профукани за две години заради безродните представители.

    Коментиран от #14, #32

  • 9 др2

    49 6 Отговор
    Ако ГЕРБ/ДПС направят кабинет след изборите, увеличение на МРЗ няма да има. ГЕРБ ще замразят МРЗ и пенсиите за години напред. Феодалите на ДПС ще бъдат много щастливи.
  • 10 др2

    40 0 Отговор
    Григорова, кога ще премахнете 300 часа извънреден труд, който не се заплаща?
  • 11 Ех Ванче...!

    15 4 Отговор
    Ама то щот тебе те интересува...!
  • 12 ха ха

    23 12 Отговор
    Абе, тези що не се вземат с копейката? Твърдо са решили да бутнат борда. Тогава ще видите обедняване...
  • 13 Голям зор

    33 1 Отговор
    Работещите бедни го знаят това, а вие къде сте?
  • 14 Ха ха

    39 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кокорчо Кирев":

    От вчера минималната раб.заплата в Испания е 1080евро. Кога ще стигнеме тази бъдеща( или бивша) мароканска провинция?

    Коментиран от #40

  • 15 дзверо

    6 42 Отговор
    Няма никой, който взима минимална работна заплата! Всички взимат допълнително на ръка необлагаеми пари, защото самите те така предпочитат! А с това вдигане най-много да изгонят чуждестранните инвеститори. Тук в Кюстендил, има само гръцки и италиански шивашки фирми и половината си отидоха вече, а друга работа няма! Така безработните лягат на държавата, която им плаща с данъците на нас работещите и келепир от вдигането на МРЗ никакъв няма!

    Коментиран от #19

  • 16 Не мога да разбера

    15 22 Отговор
    Защо постоянно публикувате тая ромка свир ка джийка ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 безпартиен

    10 20 Отговор
    Повишаването на минималната заплата по административен път значи само и единствено повишаване на разходите в частния сектор!Разходите са свързани с по-високи здравни и ДОО!Работещите в бюджетната сфера/държавен или общински/ дори не се интересуват от къде ще дойдат парите за повишението!А парите са поне за сега само и единствено от ЗАЕМИ от ЧАСТНИ банки!Дали и там няма някой процент заради избора на банка??Въпрос към ДАНС,Разузнаване,ГДБОП и ако има друга такава служба!А тези профсъюзи от какво се издържат,че ако е от членски внос да са измрели от глад!Чакаме минуси за коментара от бюджетните!

    Коментиран от #21, #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 др2

    41 0 Отговор
    Григорова, кога ще въведете 4 дневна раб. седмица или поне 35 часова раб. седмица? Кога неделята ще стане почивен ден в цялата страна? Докога в частния сектор ще се работи по 10-12 часа на ден, вкл. и в събота?
    Нищо не правите, Грогорова, нищо.
  • 21 др2

    31 2 Отговор

    До коментар #18 от "безпартиен":

    Минуси ще получиш и от работещите в частния сектор, които са на МРЗ. Около 500 хил. души в Бг работят на МРЗ. Как все изтъкваш "Откъде пари?", ама не питаш същото за ония с десетки хиляди левове заплати на бюджетна издръжка.
  • 22 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    14 2 Отговор
    Ало синдикати, политици... това решение МРЗ да е 50% от средната заплата за предходната година е добро. Но можеше да е още по-добро да беше записано най-малко 50% от средната заплата за предходната години. Но като знам какви мошеници и некадърници са вносителите на това изменение на закона, въобще не се очудвам, че е недомислен.

    Въпрос, ако има рецесия и средната заплата намалее, тогава какво правим с МРЗ?
  • 23 Прецакания народ 😡😡😡😡😡😡😡

    20 0 Отговор
    Нощния труд👷🎑🧑‍🔧 не се заплаща нито по празниците 🎇🎆 във България гола вода са работодателите 👤👤👤👤👤💶🪓 увеличени за тях и правосъдието💸 🧑‍⚖️💸има за бедният работник нищо нито процент овеличение 👷0лв.🧑‍🔧0лв. 💶💶💶💶💶💶💶💶🪓👤📝🤝👤 Тука работиш и Нети плащат от изработеното въртят те на 5число със заплатата
  • 24 Е как очакваш

    17 5 Отговор
    фашагите от герб, пп и дб да ги интересува? Пак гласувайте за боклуците.
  • 25 Кроки

    11 7 Отговор
    Ех Ванчее, цялата махала въздиша по теб.
  • 26 да бе, да

    33 0 Отговор
    Наште народни представители да не са се набутали в парламента да решават доходите на българите. Първото решение, което взеха, беше да си гласуват техните неприлично и непоморално високи заплати на фона на мизерията на болшинството от българите. Второто решение беше да се даде безвъзмездно оръжие на Украйна. Днес са заети да обсъждат гладомора в Украйна от 1932 г. и да го обявяват за геноцид. Хората са заети с важни исторически и геополитически дела, вие с някакви мижави заплати искате да ги занимавате. Ай спрете се малко и си плащайте на ЧСИ-та, че и те вече са се размечтали да изкупят цяла България и околните колонии. Ааааа...
  • 27 Тома

    27 0 Отговор
    В Македония хората влязаха в парламента и им биха шамари и шутове а при нас нищо.За това слугите на народа не ги интересува мрз
  • 28 Крум Зарков

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "безпартиен":

    Глупости, робовладелеца ще намали харема от 10 любовници на 5 любовници. Ето откъде ще дойдат парите. По-възрастните любовници ще ги пенсионира 1-ва категория труд на 40 годишна възраст като "балерити"/танцьорки на пилон/ и няма да ги мисли. Като свърши кризата, че открие нови 5 работни места за танцьорки.

    Коментиран от #34

  • 29 маалата

    12 1 Отговор
    Тая сладурана нали разобличаваше измамите на ЧПФ, защо млъкна. Колко парички гушна за да не рови във "вторите" пенсии?
  • 30 и кво от това?

    9 2 Отговор
    Ванчето и без газпром не може!
  • 31 Емми..

    6 6 Отговор
    Аз пък няма да гласувам на 2ри април.
  • 32 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кокорчо Кирев":

    Стига си рИвал, на РазБойко пенсионерските предизборни ковид добавки струваха 100 млн.лева на месец. Не съм против това, че даваше добавки на пенсионерите с 250 лева месечна пенсия. Против съм, че даваше ковид добавки на пенсионерите с пенсия по-висока от минималната заплата. Против съм, че даваше добавки на милиционерите, а те за благодарност в свободното си време продаваха наркотици, превозваха африкански емигранти и помага На на престъпници да се укриват от правасъдие.
  • 33 Тити

    16 0 Отговор
    Че кога политиците са се интересували от робите за тях е по важно да снасят кинти и да налагат по високи данъци.
  • 34 газо

    0 17 Отговор

    До коментар #28 от "Крум Зарков":

    От всичко което си написал се разбира единствено, че си роб! Ми стани робовладелец бе мъжки, стани като е толкова лесно и хубаво...ще имаш и ти танцьорки, любовници и ще си щракаш с пръсти и готово.
  • 35 Неее

    4 7 Отговор
    Дб и ПП прокараха закони обричайки финансовото състояние на страната ни. Гласувайте.
  • 36 Прав

    5 4 Отговор
    Валя Григорова👸 със вашата логика от точка A до точка Б сте за никъде със въображението на всякъде може да отидете иска се действие и разум и умисъл във главата която си носите на раменете
  • 37 Учуден

    5 8 Отговор
    Защо всички съветски, путлериски слуги се позовават на европейските директиви ?! Защо не се позовават на практиките Русия, Китай, Северна Корея ... ?
    Все Европа им е виновна, пък искат европейски заплати но с руZZко влияние, подчинение . Е няма как да стане, който е с руZZия живее с ниски заплати, в мизерия, в безправие ... като крепостник .
  • 38 Вие министре 👤🧑‍💼🧑‍💼🧑‍💼🧑‍💼🧑‍💼

    14 0 Отговор
    Те депутати само крадат и гушкат евро средства
    Правят си пенсията да им е космическа 📝🤝💶💶💶💶💶💶💶💶💶 50 000 лв. Пенсия оредил си е живота за напреде и неговите деца и роднини
  • 39 Баста

    6 1 Отговор
    Повече няма да гласувам за герб...но комент...
  • 40 Когато...

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ха ха":

    ...цъфнат налъмите...!
  • 41 Боби

    0 0 Отговор
    Ами стачки бе , синдикати мързеливи и страхливи , как иначе ще накарат чорбаджиите да плащат нормални заплати . Ама имзло инфлация и икономиката щяла да забуксува , нас какво ни интересува , след като тази икономика не работи в полза на работниците . Стачки ддо изборите , стачки след изборите , за да даде стимул на новото правителство да плащаадекватни заплати при всяко увеличение на ивфлацията Айде да видим как ще им върви икономиката само с IT специалисти и адвокати , администрацията в президенството и министерския съвет . Мародери еничарски .
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол