1 Февруари, 2023 15:59 2 538 65

Народното събрание призна Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид

  • голодомор-
  • парламент-
  • геноцид

Според данните, от глад през този период са загинали 7-8 милиона души, от които 3.5 милиона в Украйна, 2 милиона в Казахстан и Киргизстан и 2.5 милиона в Русия

Със 134 гласа "за", 26 - "против" и без "въздържал се" Народното събрание (НС) в общ проект, предложен от комисията по външна политика, обяви Големия глад-Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид и осъди категорично неговите извършители, съобщи БТА.

С решението се обявява също всяка последна събота на месец ноември за Ден за почит и памет за жертвите на Гладомора в Украйна.

НС приема всяко отричане, оправдаване и омаловажаване на този геноцид, като акт на поругаване паметта на милионите хора, загинали в Гладомора, е записано още в документа.

Първоначално по темата са внесени два проекта на решение - на ПГ на "Демократична България" за обявяване на акт на геноцид на Холодомора в Украйна 1932-1933 г. и другите републики на бившия Съветски съюз и на ГЕРБ-СДС за обявяване на Големия глад - Гладомор в Украйна през 1932-1933 г. за геноцид. В крайна сметка в комисията по външна политика са се обединили около общ проект, обясни председателят ѝ Екатерина Захариева.

По данни на отдел "Справочна" на БТА големият глад през 1932-1933 година-Гладомор, обхваща основните зърнени райони на бившия СССР - Украйна, Северен Кавказ, Долна и Средна Волга, Казахстан, Западен Сибир и Южен Урал. От глад през този период са загинали седем-осем милиона души, от които три милиона и половина в Украйна, два милиона в Казахстан и Киргизстан и два- два и половина милиона в Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    67 33 Отговор
    Продажния слугинаж Крадлив се чуди кво да си измисли, че да се подмаже на краварчето.

    Коментиран от #6, #19

  • 2 Гечо

    57 22 Отговор
    Правилно, геноцид е! Но защоподяволите се занимават с това в последния си работен ден!? Има къде по-важни неща за решаване за България но Киряк Стефчовците в НС решиха да се докарат на новите господари, а българите кучета ги яли!
  • 3 ДДРОнег

    29 39 Отговор
    А кога ще признаете и геноцида над Българите в рузия, извършен от сталин ?!
    И щом соц.стряо е обявен з апрестъпне, защо не бутнете и окупаторските паметници на червената армия, която ни го натресе тоя "развит социализъм" !!!
  • 4 Абе

    30 41 Отговор
    Русофила 7-8 млн. живота не го бъркат, важното е да оправдае господаря с всички средства.

    Коментиран от #47

  • 5 Калкулатор

    50 20 Отговор
    Тия н.ещасници с какво се занимават.То гладимор в Родината ни,те се чудят с какво да си чешат езиците...

    Коментиран от #9

  • 6 Риторичен

    16 17 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    А ти на кого се подмазваш?
  • 7 извод

    30 41 Отговор
    Сталин е избил 3 пъти повече от Адолф.Путлер се опитва да навакса.
  • 8 12340

    34 13 Отговор
    "... Минималната работна заплата вече ще бъде 50% от средната за страната...".....
    ...... Голодомор в подопечната им територия!?
  • 9 честен ционист

    25 20 Отговор

    До коментар #5 от "Калкулатор":

    Бе страшен гладомор. Всичките сте помъкнали едни шкембаци и стискате мазни баници и дюнери през всяка част от денонощието.
  • 10 В Поволжиети,в Казахстан е имало голодом

    14 13 Отговор
    От България са изпращани помощи
    Фашистите лъжат че той е само в Руската Македония
  • 11 ТАРО

    25 33 Отговор
    Време е русите подлоги които са основните читатели на ФАКТИ да започнат да пишат глупости и да оправдават Руснаците за извършените престъпления
  • 12 Теле

    13 9 Отговор
    Ще го изпита сега бг народ.
  • 13 ааа

    40 15 Отговор
    А НЕ България какво ще каже по Въпроса за Белгииския крал Леополд II който е потопил в кръв Конго заради каучука . Така през 1905 г. Марк Твен описва зверствата на белгийския крал в Конго. Твен не е първият писател, който обръща внимание на геноцида в Централна Африка. Още през 1899 г. Джоузеф Конрад издава повестта "Сърце на мрака", написана след едно негово пътуване до реката Конго. Произведението, което е част от световното литературно наследство, завършва така: "...ужасът! Ужасът!". Това е ЦЕНТЪРЪТ на великата ни ЕВРО демокрация.
  • 14 Бончо пирончо

    26 16 Отговор
    Ох, ох разплаках се.
    Глада там е предизвикан от санкциите които Европа беше наложила тогава на СССР.
    В ссср решават да вземат храна откадето могат за да хранят тези които правяр заводи, произвеждат нова храна и други подобни цели.
    Комунистите са дошли на власт в руската империя с пари на Европейските бизнесмени дадени.в куфари на Ленин и шайката му бандити. Ленин е бълвал здрава реклама (листовки +вестници) за да склони стадото към комунизма.
    Идеологията на коминизма е писана в Европа. Ленин не я е измислил.

    Коментиран от #57

  • 15 Квото им наредят

    26 16 Отговор
    Това ще гласуват. Трябва да се сложи край на това. Възраждане
  • 16 Българин🇧🇬

    31 16 Отговор
    Това не е Народно Събрание, а незаконно събрание от покорни слуги и шпиони на ФАЩ
  • 17 Сандо

    26 11 Отговор
    В България също е имало гладни години.Тях кой ги предизвика?
  • 18 Реалист

    23 13 Отговор
    Козяшките ОПГупи ГЕРБ, ПП-ДБ са го гласували.
  • 19 Професора

    22 12 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Идват избори и шионите се слагат на господарите за благословия да крадът
  • 20 Гражданин на Република България

    34 12 Отговор
    Тази подигравка с народа е извън всякави граници ! Гладомор ще настъпи в България, точно заради тези низши форми на живот в парламента ! Радев да обявява военно положение и да ги карат на стадиона ! Потресен съм !
  • 21 Мишел

    31 12 Отговор
    В периода 1931-32 в САЩ са умрели от глад над 5 000 000 души, (данни от статистиката на САЩ).
    Парадоксално е, че са загинали от глад, защото банките са заповядали да се закопае в земята голяма част от богатата реколта, за да не се срине борсовата цена на зърното.

    Коментиран от #25

  • 22 Данъчния

    29 15 Отговор
    А американския геноцид в България кога ще признаят плама,, Ран - Ът да, се редуцира населението от 10 милиона на 5 милиона кога ще признаят България в момента е с население 6.3 милиона плана се изпълнява по график МИНУС 3.7 МИЛИОНА ДУШИ.

    Коментиран от #43

  • 23 Браво

    20 13 Отговор
    Айде сега бързичко фашагите от дб гласувайте да обявим война на Русия че повече парламент няма да помиришете.
  • 24 ЕвроАтлантически шарлатанин

    31 11 Отговор
    В САЩ по същото време в годините на Великата депресия през 1930-те също има американски голодомор. Геноцид предизвикан от алчните корпорации, и тогава в САЩ умират милиони американци, ОТ ГЛАД.
    Защо не е внесен проект на решение и за това от ПГ на "Демократична България" ???????
  • 25 гост

    29 12 Отговор

    До коментар #21 от "Мишел":

    По време на Голямата депресия в САЩ 14 милиона безработни, разоряване на фермерите, изгаряне на храните в пещите на локомотивите и параходите за да не паднат цените. Прочетете Стайнбек, "Гневът на мравките" в друго издание "Гроздовете на гнева". Който не може да чете да гледа филма. Ветераните от ПСВ правят пред Белия дом палатков лагер, който е разпръснат с танкове под командването на тогава майор Дуайт Айзенхауер. Рледлатам нашият парламент да гласува резолюция осъждаща избиването на индианците, робството в САЩ, апартейда спрямо чернокожите до 1970 г. Ку Клус Клан и още много неща. Но стиска ли им?
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 8 Отговор
    БОЖИЧКО МИЛИ
  • 27 джаспър

    28 13 Отговор
    Да признаят и за извършените зверства от украинските отряди бандеровци в Бабий Яр.Защо си мълчат за избитите еврей там.За това ли Нетаняху е благодарен на украйна и ще и изпраща дори военна помощ.Затова никъква милост.
  • 28 Гориил

    26 10 Отговор
    В случая всичко е покрито с дебел слой лъжа. Ние признаваме, че Берлин освободи украинския фронт, а концентрационният лагер Аушвиц освободи фракциите на Червената армия.Имаше обаче глад и всички хора на Съветския съюз страдаха. Украйна си присвои тази трагедия.
  • 29 Сирене

    23 8 Отговор
    Дебела България с пореден не български ход. Съдебна реформа няма, това ще доведе до спиране на парите по плана за възстановяване и нов заем. Крайна цел фалит на България за тия фашисти.
  • 30 Кирчо

    31 9 Отговор
    Народното събрание призна гладомор, но не призна турското робство?
    На кой народ служи това “народно“ събрание?

    Коментиран от #33

  • 31 Сандо

    21 8 Отговор
    В това решение има обаче и една приятна подробност, макар и по робски премълчана:общо взето историците са изяснили нещата и са установили виновните и сред тях е САЩ.И така,с това решение нашите мушмуроци са признали САЩ са съучастник в предизвикването на Голодомор-а в УкраинскаССР.
  • 32 Анонимен

    11 8 Отговор
    Имало е глад и са умирали малки дечица и не толкова млади при втората световна война 1914,1923 г. От чума също. Да не ви дава бог, без значение, кой, кога е било.
  • 33 Сирене

    17 7 Отговор

    До коментар #30 от "Кирчо":

    На Съединените Американски Щати. В случай че си забравил, да ти напомня :)

    Коментиран от #34

  • 34 Гориил

    9 10 Отговор

    До коментар #33 от "Сирене":

    Според най-скромните оценки това са 10 милиона аборигени.
  • 35 Дб и ПП са Шайка

    17 11 Отговор
    Продажни българомразци..
  • 36 Колония БГ

    18 9 Отговор
    Т.е. ДБ вземат проекто решенията от Козяк за гласуване в НС
  • 37 Аре нема нужда

    10 6 Отговор
    Накрая ще взема "Сайгата" и ще ги изтрепам всички антибългари !
  • 38 !!!?

    20 12 Отговор
    Руски мир - ГОЛОДОМОР !!!?

  • 39 Гориил

    19 13 Отговор
    Не искаме да си спомняме, че през 1932-1933г. СССР беше в тежка икономическа, финансова и търговска блокада. Едва по време на глобалната криза от 1929 г. Западът се съгласи да продаде машини и оборудване на Москва, но поиска като плащане само замразено месо и продаваемо зърно. Това е добре познат метод за задушаване от глад, но Сталин, осъзнавайки заплахата от война и унищожаването на Русия, решава да не отстъпва. В същото време гладът обхваща 90 процента от територията на СССР и не пощади никого.

    Коментиран от #49, #52

  • 40 Дън Бай

    21 11 Отговор
    Чугунените глави може да обявят и 500 години "османско присъствие за природно явление, но това няма да ги направи по-умни и красиви.
  • 41 Урюрвкос

    19 9 Отговор
    Путин на 2апр2008г подписва постановление номер 262-5-ГД с което официално и за първи път се признават жертвите но не се делят на украински, руски и т.н. а общо народите на СССР
  • 42 Голем смех

    12 17 Отговор
    Че кой е оспорвал турското робство бе, умен? Стане ли въпрос за престъпленията в Рашистан и откачате...

    Коментиран от #51

  • 43 Хихи

    13 14 Отговор

    До коментар #22 от "Данъчния":

    В България сега се умира от преяждане и затлъстяване. Къде го видя тука американския гладомор? Путлераси недокатени ...

    Коментиран от #46

  • 44 свидетел

    11 6 Отговор
    все повече се убеждавам в плиткоумието на някои "представители на народа" !
  • 45 Дааааааам

    12 6 Отговор
    Цялата Мара втасала, че си нещо сресала. Не ревете над чужд гроб като героите от творба на Чудомир, но ни дума за гладоморът, сътворен от тея, същите лицемери, вече 33г ефективно стопява нацията ни.
  • 46 Гориил

    7 9 Отговор

    До коментар #43 от "Хихи":

    Руските супермаркети днес също изглеждат като планини от изобилие. Стотици хиляди деца и тийнейджъри страдат от преяждане и наднормено тегло.
  • 47 Крум

    12 12 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Ало байдънофила,за последните 80год американците имат пряко и непряко участие в почти всеки,ако не и във всеки военен конфликт по света! А 2те световни войни за започнати директно от германците! Всичко друго е дъвка! Още примери искаш ли?

    Коментиран от #55

  • 48 Тото

    16 6 Отговор
    Пълни глупости Тиа от народното събрание не им пука за живите хора камо ли за някой който е умрял от глад преди камара време.Геноцид е че баба ми има 43 години стаж и получава 170 евро пенсия но за това и дума не се чува от тези лицемерни негодници.
  • 49 Тото

    8 8 Отговор

    До коментар #39 от "Гориил":

    Стойностен коментар благодаря,но тук има хора които са се родили със айфона във устата и никога не са стъпвали на училище още по малко са запознати със политическата обстановка по онова време.Те няма да ви разберат!!!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Не се прави на неразбрал, бе сороспиецо.

    10 7 Отговор

    До коментар #42 от "Голем смех":

    От години твоите господари(фащ) и небългарските полЮтици, техни подлоги действат в това направление и отричат турското робство. Дори премахнаха от учебниците по история и литература изучаването на редица творби, личности и събития по тази тема.
  • 52 Човек

    12 9 Отговор

    До коментар #39 от "Гориил":

    Искаш да кажеш, че Западът е виновен на Русия, че е примитивна неиндустриализирана страна. Затова Русия изби 1/4 от украинската нация за една година - за да си купи с животите на селяните индустрия от Запада, защото сама не може да си я създаде. Вече всичко ми е ясно. Западът е лош, а Русия добра. Между другото забрави да напишеш, че Русия е крила Гладомора от Запада - пълно медийно затъмнение. Един уелски журналист подочува за глада, успява да се промъкне в селски район в Украйна където се натъква на кошмар - малкото оцелели ядат месо от замръзналите в преспите трупове на роднините си. Човекът едва се спасява и се връща в Англия - така в края на Март 1933 Запада разбира какво се случва. 2 години по-късно руските тайни служби го убиват в Монголия. Толкова за Русия - този светъл лъч за планетата земя.
  • 53 Гориил

    11 10 Отговор
    Защо е на България да си разваля отношенията с Русия? За това ли наистина мечтае българският народ?

    Коментиран от #56

  • 54 Факти

    7 10 Отговор
    Днес "българското народно" събрание за пореден път показа, че не е съвсем българско. Това, че осъди гладомора като геноцид е добре, но в същото време осъди на недоимък 800 000 българи работещи на минимална работна заплата през цялата 2023г, като не прие повишението и на 850 лв. Изберете ги пак! Сит на гладен не вярва!
  • 55 Човек

    12 9 Отговор

    До коментар #47 от "Крум":

    Втората световна война я започват Германия и Русия СЪВМЕСТНО. Хитлер и Сталин я планират ЗАЕДНО. Учете я тая история. Германия си взе поука и се обърна на 180 градуса. Русия както обикновено стопля бавно, но и тя ще се промени. Деструктивният й модел води до неизбежна саморазруха - част 1 беше разпадането на СССР, а част 2 ще е разпадането на руската федерация.

    Коментиран от #59, #63

  • 56 Човек

    7 4 Отговор

    До коментар #53 от "Гориил":

    Защо му е на робът да си разваля "отношенията" с поробителя? Все пак ние сме роби на Русия от 80 години и друго не знаем. Може би ни е страх от това да станем роби на Америка като Западна Европа, Япония, Южна Корея, Канада, Австралия - все скапани места...
  • 57 Личи си че..

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Бончо пирончо":

    си чел оправданията на блатните хора. Тогава Сталин е продавал зърното на други държави. Дори е давано зърно за машинно обурудване на Германия. Целта е била да унищожи украйнските колаци. Не са давали на хората да излизат от селата и да търсят храна. Дори са им взели насилствено грудки семена и расади. Те храна преди това са си имали да оцелеят. Затова е геноцид. Защото е направено умишлено а не заради санкции. Скорошният гладомор ще е заради санкции.

    Коментиран от #60

  • 58 сашо.

    9 8 Отговор
    Световното зло изпратил инструкция със заповед до своето представителство в България. Да бъде незабавно прието годините 1932-1933 като геноцид в Украйна това ,че в много области на СССР не само Украинци но Руснаци и други националности хиляди от глад са умрели .Това е трагедия за целият Съветски народ тъй като Съветскиjт съюз е създаден от трите братски славянски народа Белоруският, Украинският и Руският . Вие Световно зло когато извършихте геноцид срещу кореното население когато убихте милиони а останалите ги натъпкахте в резерватите и ги направихте алкохолици . Когато милиони роби бяха убити когато с пота и кръвта на милиони натрупахте първоначалният си капитал и построихте тая престъпна страна наречена Америка.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хари

    5 7 Отговор
    Кога нашите ще признаят геноцина на американците срещу негрите и индианците?Няма да го гласуват понеже са просажни коп..та.
  • 62 БСП на Бунището

    8 4 Отговор
    Руските комунисти след преврата 1917 година започват да правят Комунизъм,като отнемат собствеността на всички.Собствениците са убити а зърното ,земята и животните отнети като се организират ТКЗС или Колхози ...Без зърно за посев,без животни и собственост реколта няма и започва Гладомора....Убити да всички едри собственици на заводи,фабрики,висши военни,аристокрация,поети,писатели, - целия Елит както на Русия,така и на Народите в окупираните територии...Сто години след това комунистическата Червена Армия с червените знамена със сърп и чук нахлу в Украйна,за да я Окупира и ТРИ милиона от интелектуалния Елит на днешна Русия е в Емиграция.Избягаха от новия Гладомор,който им предстои!!!
  • 63 Крум

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Човек":

    Ще поживеем и ще видим!
  • 64 Роза

    4 2 Отговор
    Погледнете тези деца на снимката-с тела на скелети и лица на възрастни!Нима на тогаващните политици им е пукало за всичко това?!Не им е пукало ,както не пука и на днешните!Това е горчивата,трагична и позорна истина!
  • 65 Пироги с лук и вакса за обувки

    1 5 Отговор
    Точно така е било. Като и два пъти отказват помощи от други държави. Защото "Цялата власт на народа" не си признава че гладува. Те и за това от тогава казват- СЕРП И МОЛОТ -СМЕРТЬ И ГОЛОД. Има и едно цинично изказване на болшевика Ленин. -Сметката трябва да бъде платена от Християните. Следствието е че комунистите разграбват църквите и всички ценности от храмовете. Всичко е разрушено а камбаните са хвърлени от камбанариите натрошени с чукове и претопени. Такива са нашите "братя"православни християни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове