1 Февруари, 2023 23:14 2 185 47

Румен Гечев: Ако бяхме завършили АЕЦ "Белене", щяхме да правим по няколко милиарда годишно допълнителни приходи

  • румен гечев-
  • аец белене-
  • завършен-
  • приходи-
  • допълнително

"Не е в интерес на България непрекъснато да купуваме самолети на чертежи и да плащаме милиарди, а сега да сключваме договори за реактори, които не са завършени. Удължиха срока на строителството с 4-5 години поради технологични проблеми", добави депутатът от левицата

Румен Гечев: Ако бяхме завършили АЕЦ "Белене", щяхме да правим по няколко милиарда годишно допълнителни приходи  - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

По предложение на БСП минималната работна заплата става 50% от средната.

"Това е много добра новина, ние я посрещнахме с много емоции, тъй като положихме много усилия в последните години, особено в този парламент. Проверихме - 40 пъти сме го предлагали през различни закони, проектозакони, удължаване на бюджета и накрая успяхме да убедим нашите партньори. Заради това ние го отчитаме като голям успех", каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

От ефира на Bulgaria ON AIR той благодари на всички, които са подкрепили предложението на БСП.

"Постигнахме няколко неща - България е страната с работещи бедни, с минимална работна заплата от 350 евро няма как човек да се издържа сам, да не говорим да гледа деца и семейство. Така всяка година с промяната в средната работна заплата ще се променя и минималната работна заплата. Това е голям успех не толкова за БСП, колкото за над 500 000 българи, които работят на МРЗ. Всяка година, когато се обсъжда бюджетът, започват едни непрекъснати разговори и скандали", допълни проф. Гечев.

По думите му инфлацията е сложен феномен.

"В последната година инфлацията в България беше по-висока от средната за Европейския съюз. Нашата по-висока инфлация дойде от цената на енергоносителите, ние разчитаме на наши въглища, много малък е вносът. В ТЕЦ-овете няма нови технологии. Ядреното гориво е доставено преди 2-3 години и цената не е променена, но ние се явихме неподготвени, като се включихме в европейския енергиен пазар за електричество. Предното правителство създаде свободна борса за електричество без подготовка и разчети какви ще бъдат резултатите", поясни още проф. Гечев.

И бе категоричен, че ако бяхме завършили АЕЦ "Белене", цените на тока щяха да бъдат различни: "Ние щяхме да правим по няколко милиарда годишно приходи допълнително за България."

"Не е в интерес на България непрекъснато да купуваме самолети на чертежи и да плащаме милиарди, а сега да сключваме договори за реактори, които не са завършени. Удължиха срока на строителството с 4-5 години поради технологични проблеми", добави депутатът от левицата.

Относно напусналите БСП гостът каза: "Някои от тях играха срещу партията на изборите. Какво предлагат колегите? Не чух от тях какво предлагат тези другари - нищо ново. Това са малка група хора, които са много шумни, много услужливо им се предлагат часове в медиите. Те играеха контра и тъй като не успяха да се реализират в момента се опитват едва ли не някой да ги моли да правят ляво обединение. Ние имаме партия на 30 години, която е силна."

Проф. Гечев попита коя друга партия прави толкова за младите семейства и пенсионерите: "Постигнахме и друго нещо - на всяко дете от 1 до 4 клас по 300 лв."


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честит празник

    13 8 Отговор
    на всички бг фашаги - днес имат юбилей!

    Коментиран от #11

  • 2 За милиони няма закони

    31 3 Отговор
    И ако не бяхме затваряли първите 2 на Козлодуй...

    Коментиран от #14, #15

  • 3 Мнение

    35 6 Отговор
    Явор Дачков „ …Опитът на Борисов за десет години управление, седем от тях като премиер е следния – белот, проститутки, ловни стопанства, интервюта, Пеевски, Котараци, футбол, Симитли, тенис, проститутки, ловни стопанства, Пеевски, Котараци, белот, белот, терца, ленти, ленти, ленти, оргия, Меркел, Брюксел, ленти, оргия, Симитли, белот, Пеевски, Котараци, избори, Цецо, белот, тенис, мачле, Симитли, футбол, ленти, министерски съвет, ловни стопанства…Това не е метафора, а ужасяващата реалност. Казвам го като журналист, който е проучил достатъчен брой достоверни източници. И това го знаят всички. За Боко какво да кажем – от мияч на колите на Маргините, Васил Божков и със спомените си за Винету (филма с Гойко Митич, а не книгата и затова е запомнил това заглавие) стана премиер (каквото каже г-жа Меркел, каквото кажат от Брюксел, каквото кажат от Козяк, каквото поиска Ердоган).”

    Коментиран от #12

  • 4 Мда

    8 9 Отговор
    Ако намсикво си? След като бсп легна на герб за хартията, няма да влезе в следвашия парламент. Тук няма "ако" ...
  • 5 се чудя

    15 11 Отговор
    Означава ли, че като си с голяма телешка главЪ си много акълиест???!!!
  • 6 ха ха

    12 7 Отговор
    Щяхте, ама няма!... Колко милиарда прави сега българският потребител от АЕЦ "Козлодуй"?
  • 7 Аде...

    9 18 Отговор
    Ако бяхме я завършили, обаче не я завършихме, и този дърт к@тър щяха да го изпратят посланик в Москва, а Радев щеше да е на мястото на Суровикин, и щеше да командва космическо-галактическите безаналогови военни сили
  • 8 12343211

    15 2 Отговор
    Кой ще даде малка държава да раздава карти!
  • 9 Голем смех

    15 14 Отговор
    Гечо, а къде потурчи нашите милиарди през 96-та година? Само милиарди са ти в главътъ. Търтей...
  • 10 Майко мила

    14 12 Отговор
    Тоя дето разпродаде зърното заедно с ония р.овч.
    Тоя отдавна трябваше да е в затвора. Като продаде зърното през 1996 после се скри в университета да преподава. Сега пак се появява. Не сме забравили руменее. Престъпник! Долу БСП!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ПКП...

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мнение":

    Аве я....Боцко е като Брад Пит, Брус Уилис и Любо Нейков, стига преписва.
  • 13 да питам

    8 7 Отговор
    Е па , милиарди приходи ... Ама за кого ?! Румбата е по фалитите ..
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "За милиони няма закони":

    ВИЕ и пост 3 МНЕНИЕ сте НАПЪЛНО ПРАВИ
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "За милиони няма закони":

    ИЗВИНЯВАЙ бяха ЗАТВОРЕНИ 1 2 3 4 ЯДРЕНИ БЛОКОВЕ на АЕЦ КОЗЛОДУЙ затвори ги госпожа МЕГЛЕНА ПРЪМОВА КУНЕВА по ЗАПОВЕД на ЕС

    Коментиран от #45

  • 16 българина

    13 4 Отговор
    всеки гладувал за лицето БМБ да му бъдат удържани от заплатата тези пропуснати ползи, защото го има на запис от 31.03.2012 Борисов: АЕЦ ”Белене” е погребан преди нас, ние му сложихме кръста
    Премиерът Бойко Борисов е убеден, че взетото решение за АЕЦ "Белене" е правилно
  • 17 Ами да бяхте бе

    11 6 Отговор
    господин д@бил! Имахте предостатъчно време да го завършите! Сам че, на всички е ясно ,че цялата ви работа е такава! Много плямпане и нищо на лице!
  • 18 Голем смях

    9 10 Отговор
    Ако баба ми беше мъжка....Белене го спря ..да бе ..Орешарски ..да бе ..същия,дето беше премиер на БСП.
  • 19 Токсик

    24 5 Отговор
    Фашизоидните евроатлантици никога няма да позволят България да има силна енергетика, а тя имаше най-силната в цяла Европа. Най-голямата атомна централабв Европа, най-големите водни централи в Европа, сред най-големите въглищни централи. Дори и в момента сме в топ три на Европа по производство на зелена енергия благодарение на водните централи. И всичко това благодарение на социализма и братята руснаци!

    Коментиран от #24

  • 20 Ерор 404

    18 3 Отговор
    Цитат на Борисов: ..."днес говорих със сенатор Маккейн по телефона, няма да строим централа Белене!"....край на цитата! ....без коментар!

    Коментиран от #33

  • 21 Минго

    4 0 Отговор
    Но може би тези няколко милиарда повече биха отишли в сметките на Еврохолд?
  • 22 Статистик

    14 3 Отговор
    Колко сме пропуснали от Белене - сметнете сами - двата блока в Козлодуй имат дневна продукция за 2600000 лева. Ако Тулупа не беше спрял Белене, щяхме да сме изкарали поне 25 милиарда!

    Коментиран от #25

  • 23 Румба ,ти си

    6 8 Отговор
    по фалитите бе ! Какви стрителства какви пет лева?!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Малий

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "Статистик":

    К,во щехме да правим толкоз пара бе, умян?...

    Коментиран от #27

  • 26 Северозапад

    19 3 Отговор
    Преди години работех с възрастен американец от Уорли Парсънс, който заяви в прав текст -- никой от ЕС няма да ви позволи да произвеждате толкова евтина енергия! За сведение - токът от3 и 4 блок беше тогава под 2 стотинки за киловат!
  • 27 Статистик

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Малий":

    Като ни спре ЕК тецовете, ще разбереш. По трудния начин.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 На Тоз

    1 4 Отговор
    Му вервам ,щеше да има кво да краде
  • 31 МНЕНие

    5 6 Отговор
    Почва да ми прави впечатление че вие бесепари се изкарвате все политическа жертва. Еми като имахте възможност и зависеше от вас, защо не го направихте?
  • 32 Знайко

    4 10 Отговор
    Ако бяхме построили АЕЦ Белене, сега нямаше да има откъде да купуваме гориво за него.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гечев

    3 5 Отговор
    Няма Белене Няма безотчетни рубли Ужас Жив да ме оплачеш
  • 35 Да бе да

    2 5 Отговор
    "Румен Гечев: Ако бяхме завършили АЕЦ "Белене", щяхме да правим по няколко милиарда годишно допълнителни приходи"

    Ама защо не ги правехте 45 г , а ви се срути количката? Нямаше други партии !
    Вие сте рак за държавата и трябва да бъдете по затворите, но ви гледаме и слушаме още !
    Докато ви има , няма да има просперираща държава ...това е
  • 36 Ъхъъ

    4 4 Отговор
    Ако не беше фалирала вашата шайка държавата през 1997 сега много хора щяха да са още живи а други да живеят добре !
  • 37 Паразит

    4 3 Отговор
    На този умник баща му оправяше икономиката на бай Тошо, сега той ще я оправя... и защо не я построихте бре умници!?!

    Коментиран от #39

  • 38 а ъъъ

    2 3 Отговор
    Взехте да ми идвате в повече вие Румбите, вече се чудя дали не сте на всеки километър!!!??? Всички комуняги ли са си именували отроците Румен.
  • 39 А сега пък сина му

    2 3 Отговор

    До коментар #37 от "Паразит":

    Оправя земеделието. Проклето котило...
  • 40 Ако бяхте, ама окрадохте всичко и го

    3 3 Отговор
    разпродадохте на безценица
  • 41 Тити

    7 0 Отговор
    Ако имаше АЕЦ Белене това щешедае един добър проект ама по лесно беше да се откраднат парите.
  • 42 Софиянец

    3 3 Отговор
    Забрави да кажеш в кой джоб ще влизат тези няколко милиарда
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Дa зaщото от ЕC

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не иcкaт кaрaкaчaнкa в зaдния cи двор, a поcлушен пудел, кaкъвто и cтaнaхме, рaзбирaй нaпрaвихa.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол