Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 08:05 1 451 19

Надежда Илиева за емиграцията:Над 30 000 души напускат страната годишно

  • емиграция-
  • население-
  • доходи

Причините са две – стабилни доходи, и социална сигурност, смята професорът от БАН

За последните 10 години от България емигрираха три пъти повече хора, отколкото очаквахме. Прогнозите бяха, че ще емигрират между 8 и 10 хиляди души годишно. За съжаление това не се случи. България е напускана от около над 30 хиляди души. Напускат най-често млади хора в трудоспособна и детеродна възраст, между 19 и 45 години. Причините са две – стабилни доходи, и социална сигурност. Това заяви в студиото на euronewsbulgaria.com проф. Надежда Илиева, ръководител на секция "Икономическа и социална география" към БАН.

През последните 3 години повече българи се завърнаха у нас, откокото напуснаха страната. Това се дължи най-вече на пандемията, която направи възможна работата от разстояние. Така бившите емигранти могат едновременно да имат високите доходи, получавани в чужбина и сигурността, която те носят, и едновременно да се намират у нас, добави тя.

Статистиката, че всеки пети българин у нас живее в София, не е добра. Получава се голяма поляризация не само в демографското, но и в икономическото пространство. Същевременно обаче, има и миграция от големия град към неговата периферия. Така перифериите на София, Пловдив и Бургас нарастват по-бързо като население, отколкото самите градове. Не можем да кажем, че това е тенденция за по-малки градове, уточни проф. Илиева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ежко Бежко

    22 1 Отговор
    Аз напуснах през1990г. Върнах се в 2015 уж да добрувам в Родината. От края на миналата година пак емигрирах. Май ще мра в чужбина. В БГ не се живее. Не ви ща демокрацията, цивилизацията и каквото още се сетите.
  • 2 провинциалист

    13 0 Отговор
    От статията става ясно, че за последните 10 години над 300 хиляди души са се спасили от свободата и демокрацията у нас като една значителна част от по някакъв начин закрепилите се в Англия нашенци не са успяли да финтират Брекзит и системата ги е изхвърлила.
  • 3 подскачащ заек по павета

    14 0 Отговор
    С една дума номадско племе ! На кого да благодарим за това "щастие" ?
  • 4 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Може и да е така. НО според безпристрасната и независима българска статистика , в унисон със всички лизачи на властта , около 50 000 се връщат всяка година и правят тука "бизнес" и плащат данъци, за да има заплати на тези , за които гласувате. ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СЪЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗБРАНИЦИ НА СЪЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ !!! В тях НИ е надеждата, окончателно да я ликвидират тази "велика" страна !!!
  • 5 Студопор

    3 1 Отговор
    От началото на статията да видиш колко ви струват статистиките и прогнозите. От там нататък всичко е бошлаф работа.
  • 6 Емо

    6 0 Отговор
    Който е здрав и работлив бяга от мащеха България и браво на тях!
  • 7 Гошо

    3 0 Отговор
    Има и друго Повечето са цигани и турци

    Коментиран от #10

  • 8 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Скоро ще останем само ние в България
  • 9 Госあ

    6 0 Отговор
    Първо, по мое мнение всеки трети живее в София и второ, емиграцията се дължи и на факта че освен обслужващата сфера, избора за професионално развитие е сведен до абсолютния минимум. Не всички сме слуги ! Това трябва да е ясно ! На практика се повтаря ситуацията от турско, ама сега е западно. Абсолютно идентично. Някои от нас искат да учат природни науки, като Физика, Химия и Молекулярна Биология и после да се развиват в тези области. Може да звучи абстрактно за тълпата от счетоводители и секретарки по офисчетата, но е така.

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Радо

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Така си мислиш
  • 11 Госあ

    6 0 Отговор
    Цели професии изчезнаха в България, като започнем от стругар и фрезист и завършим с фотограф и инженер-химик.
  • 12 пери

    3 0 Отговор
    Въпросът е ЗАЩО се случва това. Никой не бяга от хубавото.
  • 13 Амии

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Някои излязохме и учихме природни науки и пак се прибрахме в БГ, защото тоя расизъм и сексизъм на Запад вече не се траеше. От моя курс черните и жените ги взеха на работа преди отличниците...

    Коментиран от #14

  • 14 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Амии":

    Аз пък учих природни науки в България. И имам три постдока навън, като в два от тях съм работил за България, а от третия се върнах със знание, но това е друга тема. Положението тук е отчайващо. Не са само парите, но и нивото. Над тридесет години се работи по обратна селекция и резултатите са на лице.
  • 15 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    По време на "ситуацията от турско" заможните и будни българи са ходели да учат "природни науки, като Физика, Химия и Молекулярна Биология " в Цариград а хъшовете във Влашко или в Одеса ! "Звучи абстрактно" да учат днес в Харвард ,Оксфорд или Кембридж "и после да се развиват в тези области" в родната България без да са претърпят мутация ... или мутрация !!!

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Българските турци":

    Кви природни науки у анадолУ ве ? Ставен Григоров е изолирал и описал лактобацила от Балканите във Франция и Швейцария след Освобождението. Заможните българи по турско са били абсолютно същите като днешните - полуграмотни слуги. Но да, това имах предвид, че подобно на анадолското издевателство, днешното - западно е аналогично. И тогава и сега, хората които искат да се развиват - емигрират.

    Коментиран от #17

  • 17 Българските турци

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    в Османската империя всички поданици не само че имали лични документи а и достъп с тях до всички достижими точки на планетата ! Затуй в Америките всички които са се настанили там с османски документи носят и прозвище "ел турко"! Всички крепостни мужици или крепостни европейски "пейзани" до Френската революция са били собственост на дворяни,графове и барони и не са имали лични документи !..Това са неоспорими факти и от тогава до днес истеричната злоба и омраза на сатаничната западнохристиянска неправда и пропаганда е насочвана и отправяна винаги срещу "уж турското ислямско-ориенталско зло и мракобесие"!...

    Коментиран от #18

  • 18 Ежко Бежко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българските турци":

    Нюфус тескереси (документ за самоличност) е бил валиден само за провинцията, където е живял поданника на империята. За да отиде в друга провинция, например в Одрин или Цариград се е давал мюрур тескереси (пътен лист). За чужбина сигурно е било още по-сложно. Сега е лесно, ама само за европа, а там хаир няма. Който може да бяга в латинска и централна Америка. Аз съм в Африка. На демократите в БГ большой привет. Хахаха
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Е да, ама снимката е от сектор Пристигащи на Терминал2
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове