Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 09:20 1 253 28

"Тренд": 275 000 българи признали, че шофирали пияни

  • алкохол-
  • дрога-
  • шофьори

Близо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол

"Тренд": 275 000 българи признали, че шофирали пияни - 1
Снимка: БГНЕС

Близо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол. 37% са ставали свидетели как техен близък или познат сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотици. 275 хиляди българи признават, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние.

Според участниците в проучването трите водещи фактора за пътни инциденти в страната са превишената скорост (27%), шофирането под въздействие на алкохол (24%) и шофирането след употреба на наркотици (17%).

Въпреки че шофирането в нетрезво състояние се отчита като водещ рисков фактор, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, управляван от техен близък или познат, който е употребил алкохол. Това е валидно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от по-младите на възраст между 18 и 39 г.

Приблизително четири от десет българи (37%) са ставали свидетели на това как техен познат, приятел или роднина сяда зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици. Това се е случвало значително по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група между 18 и 29%.

275 хиляди българи (5%) признават, че те самите са се качвали да шофират в нетрезво състояние. Като най-често оправдание за това лицата посочват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за кратко разстояние.

Мнозинството от българите (86%) счита, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофиране под въздействие на алкохол и/или наркотици. По-строгите наказания се свързват с намаляване броя на инцидентите – 89% са по-скоро или напълно убедени в това. Същевременно се наблюдава консенсус по отношение на мнението, че към момента държавата не се справя адекватно с нарушителите на закона – 94% споделят това напълно или донякъде.

Категорично доминира мнението, че шофирането под въздействие на алкохол е рисковано, независимо от употребеното количество – 96% са напълно или по-скоро съгласни с това. Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на наркотици – 98% са напълно или по-скоро убедени, че то е опасно, независимо от употребения вид и количество.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Един на 54

    5 9 Отговор
    То има ли някой, който не е пил поне веднъж и да се е качвал да кара?

    Коментиран от #7, #27

  • 3 СЛИВЕНСКИ КАТАДЖИЯ

    8 1 Отговор
    Друсан и пиян СИ СИЛЕН, НО В СЛУЧАЯ СИ БЕЗСИЛЕН !
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ВИЕ сте МЕНТЕТО
    ГРАД КОЗЛОДУЙ

    Коментиран от #18

  • 5 ПСР

    7 2 Отговор
    Опасно е,безотговорно е,рисково е и т.н.Най-лошото е,че е масово,пандемия някаква.А и се усеща от всички,които като мен,шофират ежедневно.Уж имало акции,санкции....нещо не сработва,обаче.

    Коментиран от #17

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 3 Отговор
    Някой май не прави разлика между
    ПИЯН и ПИЛ ❗❗❗

    Коментиран от #28

  • 7 Жена

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Един на 54":

    Алкохол и МПС не вървят заедно. Или едното или другото. Ако ще пиеш ключовете ги забравяш. Потрябва ли ти транспорт-познат, близък които не е пил или такси. Много хора познавам, който го правят. Аз също. Вярвай ми действа.

    Коментиран от #14

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 6 Отговор
    Не толерирам карането след употреба на алкохол !
    Но да изпиеш една две бири не е като да шофираш с 2 промила ❗

    Коментиран от #10

  • 9 Исторически парк

    7 1 Отговор
    Същите са признали и че редовно гласуват за бойко българоубиеца...
  • 10 Българин

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Законът позволява до 0.5 ;) а 2 бири са 0.7

    Коментиран от #15, #16

  • 11 Ивелин Михайлов

    6 1 Отговор
    В коментарите половината са карали пили...
  • 12 Зевзек

    7 1 Отговор
    Трябва да направят допитване, колко са карали пияни и колко са хванати от полицията. Ако полицията хваща повече пияни шофьори, няма шофьорите да са толкова смели.

    Според мен глобата за алкохол и наркотици трябва да е пропорционална на дохода. Ако те хванат да караш пиян глоба от 1/12 годишния ни доход, но не по-малко от 1000 лева. При второ, трето съща нарушение, глобата да се увеличава 2-3 пъти. При трети път хванат пиян и затвор. Също затвор за всеки причинил катастрофа карайки пиян, а ако причинил катастрофа откаже тест за алкохол, затвора да е за удвоен период.
  • 13 ДДРОнег

    4 1 Отговор
    Ами като няма полиция така е !
    Като няма и наказания пак ще е така !
    Всеки се смята за безсмъртен и че "баш на мен ли ще се случи" ... Това обаче не е само Българска черта
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Жена":

    ГОСПОЖА ФАКТ ТОЧНО
  • 15 Жена

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Това е много относително. Всичко си зависи от метаболизма на човек, кг и други фактори. Няма точност, че 2 бири са 0,7 или 0,5
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Това твое лично наблюдение ли е ❓

    Защото за една жена 48кг и един мъж 110 кг май няма да все 0,7 ❗
    Зависи и какви са бурите ( халби или 330) ❗

    А и зависи от времето като фактор.
    Едно е да ги изпиеш в компания за ДВА часа и друго за 10 минути! Също така дали ги изпиваш и тръгваш или тръгваш след 2-3 часа ❗
  • 17 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПСР":

    "Уж имало акции, санкции....нещо не сработва,обаче."

    Не помага защото има шуробаджанащина и корупция в полицията. Ако проверките за алкохол се правят от полицаи, които не са местни, поне шуробаджанащината ще намалее.

    Яко в някой полицейски район констатират, че катастрофите с пияни са много повече от средните. Явно, че полицията не си върши работата и има полицейски чадър. Явно шефа на този полицейски район не е подходящ за поста и не си върши работата.

    Коментиран от #21

  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    АЗ и ТРЕЗВЕН и карам
    КАТО ПИЯН
  • 19 Питащ

    5 1 Отговор
    Пияни или консумирали алкохол? Щото разликата, ако я правите, е голяма.
  • 20 пародия

    3 0 Отговор
    то закона се прилага спрямо релативните обстоятелства,вие сте тръгнали да правите статистики за кой какво направил,че да има активност в сайта... нали видяхте,като им дадоха на господата полицаи теста,че не могат да го минат масово,пък гражданите сме такива и онакива и вечно виновни за всичко,единствено в България се кара и пие от цял свят и тн и тн и тн....
  • 21 ПСР

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП":

    Особено в провинцията,малките населени места,където хората се познават.А в по-големите,нощем,съм далеч от мисълта,че принципът"Кво праим сега?!" или"Дайте си документите за проверка....нещо не са ви правилно подредени документите",е изкоренен.
  • 22 Знайко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да прав си, не са питали всичките над 4 000 000 бг шофьори, питали са 1021 шофьор и от тях 25 са си признали, че някога са карали пили и 921 шофьори не са си признали, че са карали пили.

    Много по-точно представа ще придобием, ако полицията изнесе сгатистика колко шофьори е проверила и кжлко от тях са хнанити с алкохол или наркотици. Сега казват снощи ка хнаноти 21 шофьори с алкохол и 17 с наркотици, но не казват колко са общо проверените. И колко са шофьорите, които не са пили. Защо не кажат снощи са проверени 5 000 шофьори и камо 21 са хванати с алкохол.
  • 23 ТОВА Е

    3 1 Отговор
    ПИЯНСТВОТО НА ЕДИН НАРОД !
  • 24 ха ха

    2 0 Отговор
    не знам за пияни до обяд , но виждам с очите си че се предизвикват умишлени катастрофи , не знам дали е заради застраховките или са поръчкови деяния но са факт
  • 25 Горд съм, че спадам

    1 0 Отговор
    към мнозинството и съм непримирим към пияните шофьори.
  • 26 Ти си

    0 0 Отговор
    Някой правили разлика между пил и пиян ?
    Неможе с една бира след работа да ме броят наравно сонези които са на половинка ракия ...
  • 27 Ония с Фордо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Един на 54":

    С жената отиваме на вечеря в ресторант с храната си поръчваме бутилка вино , прекарване 2 приятни часа и си тръгваме с колата . Сега въпроса ми е пил ли съм или съм пиян ?
  • 28 000013

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Застрахователните неправят разлика между пил и пиян за тях е употреби алкохол , оправяй се сам при евентуално ПТП
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове