2 Февруари, 2023 13:16 1 454 71

Христо Иванов: Парламентарната република е на трупчета

  • христо иванов-
  • парламент-
  • демокрация

Трябва да стигнем до споделянето на властта

Важно е да си дадем сметка в какъв момент в развитието на нашата държавност се намираме. Това не е само парламент, който не успял да излъчи кабинет, намираме се в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена е на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент не можеше да произведе не просто обикновени мнозинства, скрити мнозинства, но не смееше да застане пред хората. Това каза в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Българската парламентарна република започна трайно да мутира в един дремещ резервен модел, наследен от епохата преди 1990 г. в който парламентът беше сезонно законодателно събрание, а управляваше Държавният съвет, който после се превърна в президентство. Управлява президентството. Все повече имаме един необявен от Конституцията квазипрезидентски режим на държавата. Това не е обикновен куриоз, а говори за сериозно заболяване а политическата ни система, заяви Иванов.

Всички говорят за диалог, но това не е празна приказка, това е умението да се споделя власт. Причината е да не можем да стигнем до управление, е, че не можем да стигнем до споделянето на властта, но не като разделянето ѝ като бял хляб, а в рамките на върховенството на правото. Ние трябва да гарантираме върховенството на правото, за да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност. Това е основната рецепта за решение на парламентарната криза, в която се намираме, добави той.

В този парламент не направихме необходимата решителна стъпка по съдебната реформа и това ще бъде проблем в пътя ни към Шенген и Плана за възстановяване. Оказа се, че можем да жертваме и еврозоната, като някои партии се скриха зад определени процедурни ходове. Този провал е свързан пряко с невъзможността на този парламент да излъчи управление, посочи председателят на ПГ на "Демократична България".

В това Народно събрание "Демократична България" беше диалогична, прагматична, но не беше наивна. Това, че сме добонамерени, не значи, че ще бъдем параван за някого и ще си затвярявме очите пред безпринципни компромиси, подчерта Христо Иванов.

Ще успеем да рестартираме парламентарната република не когато една партия или един лагер вземе цялата власт, а когато успеем да приемем своите различия, но въпреки това да спазваме принципи и да работим по приоритетите като Шенген, еврозоната, Плана за възстановяване и съдебната реформа. Според нас трябва да има демократично и реформаторско управление, друго не бихме подкрепили, каза още Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    44 7 Отговор
    Ако слушаме ДъБъ и тяхната реторика, ще останем с впечатление, че най-недемократичната диктатура в света е Швейцария – държавата, в която се провеждат по няколко референдума на година по най-различни теми, които в повечето случаи са провеждани по инициатива на самото население.

    Коментиран от #11, #15

  • 2 Бият децата ни

    13 44 Отговор
    Гласуваш за ДБ+ПП или за ГЕРБ+ДПС+БСП+ВЪЗРАЖДАНЕ. Това е дилемата: Европа или Евразия! Свобода или Диктатура!

    Коментиран от #8, #16

  • 3 Даа

    16 26 Отговор
    Главният виновник за сегашната каша е Зеления чорап. Умишлено насъскваше партиите и не изигра ролята си на национален обединител. Излъга и площада, и нинова. Фалшив герой. Остана верен само на тавариш Решетников ...

    Коментиран от #6

  • 4 Мдаа

    34 8 Отговор
    Банда некадърници, на които все другите им пречат, особено Президента Радев! Утайката на обществото, а не "умни и красиви...
  • 5 да де

    35 4 Отговор
    Поредното червено отроче жалещо за изпуснатата софра на която никога повече няма да седне.
  • 6 АБЕ НА КАЛПАВ ПОЛИТИК

    22 5 Отговор

    До коментар #3 от "Даа":

    РАДЕВ МУ ПРЕЧИ.АКО НЕ БЕШЕ ТОЙ ЩЕШЕ ДА Е ДРУГИЯ.ИСКАШ ЛИ ДА СВЪРШИШ РАБОТА ТЪРСИШ НАЧИН , НЕ ИСКАШ ЛИ ТЪРСИШ ОПРАВДАНИЕ

    Коментиран от #10

  • 7 ФАКТ

    12 14 Отговор
    С референдума за президентска република, Слави им бръкна отзад на крадливите партии и въпреки, че "нашите" политици са дупедавци, скочиха като ужилени.
  • 8 АЛОООО

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бият децата ни":

    ИМА И ДРУГИ ПАРТИИ ОСВЕН ТЕЗИ ОТ ПАРЛАМЕНТА .НОВ ПУБЛИЧЕН ДОМ СЪС СТАРИ КUP BI НЕ СЕ ПРАВИ

    Коментиран от #17

  • 9 Брюкселската зелка

    18 5 Отговор
    А га беше министър в правителството на убиеца на парламентаризма ни рива? Комуне нагло тъпоъгълно

    Коментиран от #26

  • 10 Истината е, че

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "АБЕ НА КАЛПАВ ПОЛИТИК":

    Тези лицемери и шарлатани виждат, че народът е гневен от липсата на справедливост и затова ни предлагат вече толкова години тази дъвка "съдебна реформа".Само малоумници могат да повярват, че виновни за това са Гешев и прокуратурата. На всеки нормален и честен човек е ясно, че проблема е в КОРУМПИРАНИЯ "НЕЗАВИСИМ" СЪД, за който доказателствата срещу платежоспособните престъпници почти винаги са недостатъчни и спорни !
  • 11 Аааа така лии

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    А там знаеш ли правилата за провеждане на референдум и какви предпазни мерки имат срещу това да не се използва за щяло и нещяло ? Щото тука ги нямаме. Другото е, че там гласува 80% от нацията, а тук гласуват под 40%. Вижда се какво НАИСТИНА иска народа, а не какво иска шепа народ, които не може да си напише името правилно.

    Коментиран от #39

  • 12 Ха,ха

    19 4 Отговор
    До сега бяхте два файтона депутати а на следващите най много един.Можеш да си плещиш простотиите до безкрай ,но истината е ,че от вас нищо не зависи.
  • 13 # идиоти вън

    19 4 Отговор
    До къде ни докараха тия, да харесваме Баце!!!!
  • 14 Някой

    7 2 Отговор
    Да, и за това имаш основна вина.
  • 15 9874

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    Сигурно баба Пена от Долно Нанагорнище или бай Асан са много компетентни ,че да определят ползите или вредите от въвеждането на еврото.Това с референдума е много голяма простотия.Изгода имат само тези ,които го предлагат.
  • 16 Някой

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Бият децата ни":

    Да, да. Видяхме я свободата и демокрацията на ПП. Кирето нали си призна, че не се е съобразил с парламентарно решение, и е изпратил еднолично военна помощ на Украйна. Напук на парламента, че и на народа!
    Много демократично! Много свободно!
    Прилича ми на напудрена форма на диктатура.

    Коментиран от #21, #28

  • 17 жалко

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "АЛОООО":

    Извън парламента и сто хиляди партии да има те са кибици и не ни определят съдбата.
  • 18 Дааа

    20 3 Отговор
    Така е Ристо! Толкова продажни и противни мутри сте, че отвратихте хората!
  • 19 провинциалист

    12 1 Отговор
    "Управлява президентството." - силно се надявам, че някой наистина управлява. Защото 30г. имаме само далавери и замазване на очите на хората.
  • 20 Сократ

    17 4 Отговор
    Този си изработва милионите от Америка против България. Продажник.
  • 21 Вълк единак

    4 5 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Свободата е в Герб ДПС БСП и Възраждане! Напред България с Гешо и Шиши!
  • 22 Пинокио вие отдавна сте на трупчета като

    15 3 Отговор
    Марионетка на краварите, един вид кукла на конци! Пинокио Зеления наркоман те очаква доброволец на фронта в Украйна! Пинокио какво свърши за Българския народ, като изключим предателствата ти?
  • 23 нннн

    9 4 Отговор
    Че каква парламентарна република сме? Избирателите искат едно, вие правите обратното... Никога вече сopoсоиди на власт!
  • 24 демократ

    7 3 Отговор
    а бе ице като гледам парламента по телевизията вие атанасов мирчев михалев м димитров а напоследак и йорданова все паодпирате стената да не би да имате хемероиди та сте все прави да съберем по някои лев и сега в паузата да се оперирате няма да е лошо
  • 25 АРЕС

    8 4 Отговор
    Четири коня,жълтите павета и разчеква........ това заслужава този примат,това краварско изпраж.....
  • 26 Даа

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Брюкселската зелка":

    Беше министър, ама е един от малкото, който сам си подаде оставката. Колко министри са го правили?...
  • 27 Теляк

    7 5 Отговор
    С парите на Сорос, няма как да има българска политика!

    Коментиран от #44

  • 28 Георги И

    8 11 Отговор

    До коментар #16 от "Някой":

    Народа е за Украйна! против руската диктатура.

    Коментиран от #52

  • 29 деца комунисти

    6 2 Отговор
    МАФИЯ, МАДЖО ПРОКОПИЕВ ЧЕРЕПА.
  • 30 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 1 Отговор
    Ало "демократите", държавата е на трупчета, защото са ви сбъркани политиките. Защото вие "демократите" нехаете за проблемите на 60% май-бедни българи. Всички партии в България се грижите само за богатата 20%-30% прослойка на върха. Всички депутат и сте прекалено алчн, няма "демократи", няма "цоциалисти", герберасти, депесари, "рубладжии" Всички върхушки експлоатирате и ограбвате най-бедните. Най-бедните 60% от българите като им писне от вас, такива шутове ще ви набият, че чак в Брюксел "демократите" и Москва "цоциалисти" и рубладжии ще се бягате да се спасявате от народния гняв.
  • 31 Иван Вазов

    6 1 Отговор
    Френската секретарка!
  • 32 Крокодил

    7 2 Отговор
    ПП+ДБ= "Обединените идиоти" или още шарлатани!!
  • 33 За протокола

    8 1 Отговор
    От политическата класа лъха немощ.
    Очевадна е липсата на умни, честни интелигентни и широко скроени лидери, които да грабнат народа и да издухат сегашните политически мижитурки и шмекери от политическата сцена.
    Няма идеи, няма дългосрочна визия, няма широк поглед, няма интелект. Сегашните политиканчета и шмекерчета мислят само как да се докопат до властта и да крадат, но дори и това не знаят и не могат да направят. Вече 3 години се занимават само с плюене на опонента повтарят като зомбирани "съдебна реформа", "Гешев", "ГЕРБ", Бойко Борисов", "статукво", "корупция". Но така и не направиха нищо и е ясно, че каквото и да говорят пак няма да направят нищо. Просто това си знаят и това си баят, а акъла не им стига за нещо повече, но не им се пуска кокала, защото извън политиката са още по-големи дупки.
    Жалка история!

    Коментиран от #40

  • 34 Здрав разум

    8 1 Отговор
    Гол охлюв със сини рогца. Оставя след себе си червена слуз.
  • 35 Еш Беж

    5 2 Отговор
    Този и такива като този - слуги на чужди държави !!! Без повече коментари за такива , всеки знае какво би се случило с тях ако действаха законите на В.ЛЕВСКИ ...
  • 36 А50

    3 3 Отговор
    Изпратихте оръжие да се избиват наши братя за кефа на сащките к. oпелeта. Няма да ви се размине
  • 37 гост

    4 1 Отговор
    Парламента без ДБ, ГЕРБ ,а вече и ПП би бил едно по-добро място за правене на политики.
  • 38 Циник

    7 1 Отговор
    Както подобава за 2ри февруари, Христо е готов да си даде дирника на всеки само и само да се докопа до някаква власт. Честит празник!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Еш Беж

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "За протокола":

    Не съм съгласен че нищо не правят, правят и още как , разделят и подклаждат омраза между българите и изпълняват всички заповеди от чуждите посолства срещу интересите на България . Това с Гешката каскета е само пунта Мара за пред хората и да бъдат избирани уж от народа и от много заблудени българи .
  • 41 КОЖЕВ

    5 0 Отговор
    ГЬОНСУРАТ, И ТИ ЧАСТ ОТ ПРИЧИНАТА ДА Е НА ТРУПЧЕТА. НЕ МИ КОНСТАТИРАЙ ОЧЕВИДНИ ФАКТИ. ВСИЧКИ ДО ЕДИН СТЕ БЕЗПОЛЕЗНИ И РУШИТЕ ДЪРЖАВАТА С ВАШАТА НЕКАДЪРНОСТ. ЗАТОВА ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПО НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ. И ЗА ТОВА ПРИЧИНАТА СТЕ ВИЕ-ПОЛИТИЦИТЕ.
  • 42 кожухо

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Мнение":

    ТИХО ЧЕРВЯСАЛ КОПРОФИЛ. МАРШ ЗА МОСКВА. УТАЙКА И НИЩОЖЕСТВО.

    Коментиран от #46

  • 43 Има само един изход

    1 0 Отговор
    Всички стари политици да бъдат поставени също "на трупчета" Новите, които дойдат много бързо ще изтрият България от картата на Европа поради липса на управленски опит.
  • 44 ПЕНДУРО

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Теляк":

    С РУБЛИТЕ НА ПУТЛЕР СЪЩО
  • 45 на бунището

    2 0 Отговор
    гърбоноско, там ти е мястото
  • 46 Мнение

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "кожухо":

    Ало цветнодъгото, внимавай кви ги дрънкаш, че в даден момент да не си изядеш казаното, заедно с лихвите!

    За изпращането на инакомислещите сте много смели вие евроатлантиченцата, на хранилка към Мустафата?!
    Само да не дойде ред да се преброяваме кой на коя страна е, че тогава да не се окажете платените плужеци по-малко от дозина?!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Смеееееех

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Мнение":

    Кви еврота, кви ценности ? Говори ти се, че в България с референдумите се злоупотребява за политически дивиденти (ако изобщо знаеш какво значи това), а не се върши реално нищо. Трифонов като направи референдум, що после в зала не си го защити сам ами ДУМА не каза ? А ? Същото ще е и с Костя. Знае, че КС ще го анулира това, но го прави за да подтикне после такива като теб да гласуват за него и да прибира повече пари от субсидии. Толкова и знаете.

    Коментиран от #49

  • 49 Мнение

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Смеееееех":

    Тъй ли билу ва професуре?!
    Аааххх неговата семка, щял да агитира, да не направи нищо и само да обере дивиденти от проведения референдум?!

    И ко викаш да прайм Ф такъв случай???
    Да седим да се вайкаме, да приемаме еврото, да избираме същите (тикви, кирета, кокорета и др) и да разтваряме бузки, понеже оня щял да извлече политически дивиденти от това?!

    От где ви копат бе вашта семка едноклетъчна?!

    Коментиран от #51

  • 50 малииии

    1 0 Отговор
    Господ ни наказа с всички вас, дето само във вреда на народа ни гласувахте....

    Коментиран от #53

  • 51 Руски поданник

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Мнение":

    И аз това ти се чудя като ти гледам коментара. Как изобщо ти се занимава да пишеш подобни неща. Ама нали плащат стотинките на коментар, кво да правим.

    Коментиран от #55

  • 52 Някой

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Георги И":

    Сигурен ли си? Що тогава една камара социологически проучвания сочат друго?
    Хайде, остави проучванията, че са ти трудни за разбиране... Ама, поослушай се какво си говорят хората в градския транспорт, в магазина, по парковете... Ще се изненадаш, че поне 75% от хората подкрепят Русия...
  • 53 Мнение

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "малииии":

    Тук си в грешка пич!
    Не Господ ни наказва, а самите ние се наказваме с бездействието си!
    Господ помага, но в кошара не вкарва!

    Коментиран от #61

  • 54 Азз

    2 0 Отговор
    едното трупче ти е на тебе в д-то ама айде.....
  • 55 Мнение

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "Руски поданник":

    Редовно репликирам такива, не за да придам важност на подобен биологичен матриал, който ползват редовно за изтривалка при Мустафата, а за да направя впечатление на обикновените четящи, които все още са без категорично изградено мнение за случващото се в международната геополитика!!!

    Един човек да убедя, че евроатлантизмът в България (в този му вид) е смърт за нашата страна, ще бъде една малка победа за мен!!!

    И не, не взимам заплащане за това!!!
    Коментирам НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!!!
    Опитвам се да събудя макс количество събеседници, за да се противопоставим заедно срещу сатанистите зад океана!!!

    Коментиран от #57

  • 56 Тъп нагъл

    3 1 Отговор
    ДБ дебил
  • 57 Ахааа

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "Мнение":

    Те са лоши, а Путин е добър, така ли ? Ми що не идеш в Русия ами стоиш тук в лошото ? Що ходите из Европа да живеете на свободно ами не ходите в Русия ? Тоя въпрос като ви го зададат на възрожденците и млъквате без отговор и започва плюене по друго.

    Коментиран от #59

  • 58 ами така ще е

    1 0 Отговор
    Тоя па , парламентарна република в коята Парламентът е гумен печат на чужди решения .
  • 59 Мнение

    1 2 Отговор

    До коментар #57 от "Ахааа":

    Наистина ли мисловната ви дейност на платените, се ограничава само до "ами що стоите тук, що не отидете в Русия"???

    Освен това, къде ве пич ме видя да агитирам за Путин??? От къде да знам, дали и той не е замесен в гигантската глобалистическа мизерия, чиято актуализация е веднъж годишно в Давос???

    Нито съм против обикновените руснаци, нито против обикновените американци, нито пък против обикновените европейци! Аз съм за свят на пряка демокрация от обикновените хора!!!
    Ежедневно допитване до народите за всяка важна тема, а "избранниците" в парламента да бъдат само администратори на народното мнение (каквито в същност трябва да са), нищо повече!!!

    Разбра ли за какво се боря, или пак ти клоня към Путинизъм?!

    От друга страна, след като ОЧЕИЗВАДНО мнозинството от българите са за добри отношения с Русия, а вие агитаторите на чужди интереси сте малцинство, не е ли редно такива като теб, да се изселите зад океана???!!!

    Коментиран от #63

  • 60 Баце

    1 0 Отговор
    И е то цялата ви партийна е в партер. Надупени със свалени гащи и Свирчев отпред
  • 61 е да де

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Мнение":

    Прав си, но не съм пич:)
  • 62 Ти да видиш

    0 0 Отговор
    Да, на трупчета е, благодарение и на вашите активни усилия за да се стигне до тук.
  • 63 Айде бре

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Мнение":

    Ето ти как клониш за Русия. За Русия не е мнозинството тук. Неграмотните хора право на глас не трябва да имат, които не знаят кой им е президента и какво е това народно събрание. България реши през 90-те накъде иска да тръгне - НАТО и ЕС. Мнозинството не иска Русия. Руските партии имат по 5-10% в парламента, Бойко какъвто и да е има 25%, Кирил също има 20-25% вече, ДБ също 10%. Имаш 55% про-европейски, демократични партии. Щяха да имат повече ако повече хора гласуват. Хората гласуват за демократични, европейски партии, не руски. Ти си говори, че искали хората добри отношения с Русия. От Русия ние хубаво не сме видели. 50 години робство и убийства на българи, това видяхме.
  • 64 Гномъ

    0 0 Отговор
    Уставка Уставка
  • 65 Калин

    1 0 Отговор
    За което носи вина именно той, защото спъва създаването на правителства в няколко парламента, понеже или ни го канят, или не му дават достатъчно министри.
  • 66 Весо

    0 0 Отговор
    И баш ти ли ще си спасителят на републиката? Не ставай смешен
  • 67 Дивна

    0 0 Отговор
    Толкова прозират намеренията на тоя палячо , едва ли има човек, който да му се връзва все още
  • 68 Токин

    1 0 Отговор
    Продажни политици като Христо Иванов и генералчето-джудже не трябва да бъдат в Народното събрание!
  • 69 Дарина

    0 0 Отговор
    Поредните празни приказки на Христо Иванов.
  • 70 Дани

    0 0 Отговор
    По-големо трупче от тебе май няма
  • 71 Боби

    0 0 Отговор
    Много е добър Ицака на празните приказки. Ама глупавия народ му се връзва…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове