Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 18:47 1 453 30

Рашидов награди проф. Стоян Денчев с Почетен плакет на Парламента

  • проф. стоян денчев-
  • почетен плакет-
  • вежди рашидов

Поводът е 70-годишният юбилей на професора

Рашидов награди проф. Стоян Денчев с Почетен плакет на Парламента - 1

По повод на предстоящият 70 годишен юбилей, в последният работен ден на 48-то Народно събрание на Република България, неговият председател г-н Вежди Рашидов награди проф. Стоян Денчев с Почетен плакет на Парламента, съобщи epicenter.bg.

В своето писмено приветствие към юбиляря г-н Рашидов отбелязва следното: „Рядкост са хората, които могат да се похвалят с такава богата биография и които през своя професионален път са поемали толкова важни и престижни отговорности. Само човек с богата ерудиция като Вашата може да изпълни всяко свое задължение с дълбоко разбиране на проблемите и с визия за бъдещо развитие… Нека предстоящият 70-годишен юбилей Ви зареди с положителната енергия и обичта на Вашите приятели, съмишленици, колеги и студенти!“

Стоян Денчев е роден на 11 февруари 1953 год. в гр. Елхово, България. Той е известен общественик и утвърден в научната гилдия. Професор Денчев заема академичната длъжност „професор“ в УниБИТ. Притежава научната степен „доктор на науките“. Професионалното си развитие започва през 1978 год. в Централния машиностроителен институт в гр. София, като началник на научно-изследователска лаборатория. От 1986 до 1988 год.. е Директор по научните въпроси в Информационния център за трансфер на технологии "Информа", София, а през 1988 – 1989 год. е Заместник-генерален директор на "Информа".

Последователно става кандидат на техническите науки и за своето време е най-младия доцент (ст.н.с. II ст) в България.

Съветник в правителството на Димитър Попов през 1991 год. Началник на отдел „Структурна и технологична политика“ при първото правителство на СДС на Филип Димитров (1991 – 1992 год.). Главен секретар в правителството на Любен Беров през 1993 -1994 год. Посланик във Финландия през 1994 год. Депутат в 37-ото народно събрание. През 1995 – 1997 год. е заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика. До юни 1998 год. е политически секретар на Обединението за национално спасение.

Създател и дългогодишен Ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), гр. София, Денчев е бил два мандата Председател на общото събрание на УниБИТ. В качеството му на Ректор е осъществил международно сътрудничество с множество престижни световни и европейски университети и научни организации като: Сорбоната, ENA, Висше училище по архитектура „Белвил“ – Париж, Франция, Университет по печата – Москва, Русия, Карловия университет - Прага, Чехия, Университета на Барселона – Испания, Калифорнийския университет в Бъркли – САЩ, ЮНЕСКО – организацията на обединените нации за образование, наука и култура, IFLA – Международна федерация на библиотечните асоциации; LIBER – Асоциация на европейските университетски библиотеки; ICOMОС – Международен съвет на музеите; ENCATC – Европейска мрежа от центрове за обучение в областта на културата и културното наследство към UNESCO; EBLIDA – Европейско бюро на библиотечните, информационните и документационните асоциации; ALA – Американска библиотечна асоциация; Научно-издателски съвет на Международната асоциация на академиите на науките (Москва), Библиотеката на Руската академия на науките – Санкт Петербург, Русия, Конгресната библиотека – Вашингтон, САЩ и много други.

Проф. Денчев е основател и председател на Университетската младежка академия за управление на знания (УМЛАУЗ). В настоящият момент Денчев е директор на Научно - изследователски институт по „Информация и сигурност“. Той е избран и за Председател на Съвета на настоятелите на Университета, чиито членове са: проф. Богдан Угърчински – общественик и бизнесмен, Проф. Петър Стефанов – председател на ЦКС, д-р Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, акад. Кирил Боянов, Негово преосвещенство Тивериополския епископ Тихон и г-н Георги Йорданов – общественик, бивш министър на културата.

Денчев завършва средното си образование със златен медал в родния си град, а след отбиване на военната си служба в ШЗО – гр. Плевен, като един от първенците на випуска е удостоен с първо офицерско звание – младши лейтенант (понастоящем проф. Стоян Денчев притежава офицерското звание полковник (О.Р)). Стоян Денчев завършва висшето си образование в СУ ”Климент Охридски”, Факултет по „Математика и механика“, със специалност “Основи на кибернетиката и теория на управлението” през 1978 год.

Специализира в Япония, Русия и Германия. По покана на известния американски професор Джордж Лайтман, две академични години е работил като гост-доцент и старши изследовател в Калифорнийският университет в Бъркли, САЩ.

Има над 260 публикации в областта на информационния мениджмънт, автоматизираните системи за обработка на информация и управление, библиотекознонието, науките за информиране, кибердипломацията, бизнес и административните комуникации, националната сигурност и др. Негови книги, монографии и учебници се намират в най-големите световни библиотеки.

Членува в много национални и международни научни и обществени организации. Проф. Стоян Денчев е бил два последователни мандата председател на Съюза на народните читалища. Понастоящем той е негов почетен председател. От 2000-та година и до сега е член на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в София.

Денчев е носител е на множество медали, почетни отличия и грамоти, в т.ч. Медал „ЗЛАТЕН ВЕК” и почетна грамота за голям принос в развитието на българската култура, Министерство на културата на

Р България (2010); Първа награда „Ябълка на знанието“ в конкурс за най-добра университетска книга на Украинската академия на науките (2010), Почетен плакет на МОН за цялостен принос в модернизацията на висшето образование и развитие на информационните технологии (2007); медал на Тракийския Университет в Одрин, Турция (2004); медал на Калифорнийския Университет-Бъркли, САЩ (1993); медал на National War College, Military Academy, Washington, D.C., САЩ (1993); медал на Университета “Джордж Вашингтон”, Вашингтон, САЩ (1992), Почетен медал от президента на САЩ Джордж В Буш и официална покана за Церемонията по встъпване в длъжност на президента Буш и вицепрезидента Чейни, Медал от Великото народно събрание на Р Турция, Медал от Сената на Франция, Държавен медал за заслуги от Суверенния малтийски орден, Почетен плакет от правителството на Р Македония, Личност на годината (2008) – Асоциация на регионалните медии в Р България, Ритуален нож (Handjar) – символ на държавността на Султаната Оман, дар от Султан Кабус Ал Саид, Почетен знак „ Светото семейство“ – Папа Йоан Павел II, Почетен знак с гранати - Международен център за научна и техническа информация със седалище в Москва.


Проф. Стоян Денчев е Почетен гражданин на родния си град Елхово и Почетен гражданин на гр. Одрин, Р Турция.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соломон Паси

    28 0 Отговор
    Следващия председател на парламента ще е Пеевски.
  • 2 Тоя се е вживял с уискито

    23 1 Отговор
    В раздавач на почетни плакети.
  • 3 ЕС фен

    23 2 Отговор
    Всички с диплома, разписана от чичо Денчо са с най-интелигентните и заможни българи

    Коментиран от #20

  • 4 защо ни занимавате

    21 1 Отговор
    с глупости какво дал брадатия
  • 5 БЪЛГАРИН🇧🇬

    37 0 Отговор
    МУЛТАЦИТЕ СЕ НАГРАЖДАВАТ.

    Коментиран от #24

  • 6 Нагъл

    28 0 Отговор
    до безумие Мултак и готов на всичко за пари , изключителен лъжец без окото му да мигне и с огромен криминален заряд бил награди ? И оня взел наградата ?!
  • 7 безпартиен

    30 0 Отговор
    От ДС за ДС?
  • 8 Никой

    12 1 Отговор
    ДПС, ДПС ашколсун, Teblikler, tatli , kuмru ,
  • 9 Двама мултаци начело на държавата -

    17 0 Отговор
    единият - начело на Събранието, другият - главният екзекутор на Сараите !
  • 10 Факти :

    18 0 Отговор
    Минно-геоложкият и библиотекарския са дали най-много дипломи за висшУ обрУзование на кадрите на ДПС.
  • 11 В този

    22 1 Отговор
    измислен университет, УНИБИТ са събрани все турски мекерета -Кирякстефчовци.
  • 12 добре че има уики

    16 0 Отговор
    удобно е пропуснат един етап от живота му
    До юни 1998 г. е политически секретар на Обединението за национално спасение, което напуска, като става вицепрезидент на Мултигруп.1
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Евалла, евалла, копеллар !

    11 1 Отговор
    Ашкоолсун, Аферим, Браво ! !
  • 15 Днес е щастлив ден,

    18 1 Отговор
    позора на парламента отива на боклука, няма да виждаме повече гадният турчин. Станишев отиде на кино заради целувката с Местан, сега Нинова отива на кино, защото избра този турчин за председател на НС.
  • 16 Павел пенев

    16 0 Отговор
    Вижте как турските терористи и мултаци се награждават един друг.
  • 17 ФЕЙК

    17 0 Отговор
    ДС- ДПС - Вечна дружба, вечна дружба!
  • 18 Мултаците

    7 0 Отговор
    атакуват ! Пореден епизод!
  • 19 Този

    11 0 Отговор
    Нали е от ДПС мутрите и ДС агент .Гнездо на задкулисието е този измислен университет.
  • 20 аз и ти

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЕС фен":

    и на най-отговорните позиции в държавната служба - всички калинки от БИБЛИОТЕКАРСКИЯ.....
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Пръц

    3 0 Отговор
    И след наградата са излочили няколко бутилки ракия в барчето на събранието на аванта разбира се.
  • 23 Ефенди

    5 0 Отговор
    В Библиотекарския с държавни пари се финансира часна далавера.Всяка година си делят по 200 х.лв. от тенискортовете.
  • 24 Помак

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Да , най точно! ...румката започна тас мода с наградите за мутрете с мутрата вълканов ...народа трева не пасем
  • 25 Соня

    5 0 Отговор
    Този узким профессор Стоян Денчев ибрекчия на султана помимо Доган го награждала в НС друг ибрекчия
    Хайде стига сте дразнили българския народ!
  • 26 Айде

    5 0 Отговор
    Да не ви виждаме повече мутри мултаци,че ни се повръща от мошенгиите Ви.Последно сбогом и на двамата.
  • 27 Демократ

    4 0 Отговор
    10 страници хвалби да напишат, това е долнопробното ченге Стоян Денчев, царския човек, шеф наДС- КГБ агенти развъдника, наречен Библиотекарски институт, продължител на милиционерската школа в Симеоново. Държавата ни е много зле, пРезидента награди с най-висшия орден на държавата "Св.Св.Кирил и Методий" Николай Вълканов, дясната ръка на Доган. Вежди Рашидов е носител на орден на КГБ,връчен му в Москва. Българи, трябва да спасим Родината си от КГБ агентите.
  • 28 предстои

    0 1 Отговор
    в следващия парламент ще вкарат старци или старици само за да овладеят поста председател на НС
    справка баба зайка от ИТН с която ленин киро се консултира

    Предстои ГЕРОНТОКРАЦИЯ
  • 29 Тома

    1 0 Отговор
    Забравихте да пишете откога е приет в редиците на БКП ДС
  • 30 Хммм

    1 0 Отговор
    Този прави същите номера като Румен Радев. Раздава награди и медали на поразия за да се легитимира. Нищо не направи в НС!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове