Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 06:15 1 770 20

Пламен Димитров: През 2038-ма България ще приключи с въглищата, но е необходим плавен преход

  • пламен димитров-
  • кнсб-
  • въглища

Бизнесът беше конкурентоспособнен, запазихме и работни места, заяви президентът на КНСБ

Пламен Димитров: През 2038-ма България ще приключи с въглищата, но е необходим плавен преход - 1
Снимка: БГНЕС

Постижение на нашето правителство бе, че в ПВУ да няма затваряне на въглищните централи, а поет ангажимент за намаляване на вредните емисии, заяви бившият министър на екологията Борислав Сандов в студиото на „Челюсти“ по NOVA NEWS.

Ние бяхме категорично против да се поема такъв ангажимент, какъвто бе поет, както бяхме против и затварянето на централите. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Сандов каза, че енергетиката се модернизира и сега е най-добрия момент да се предприемат действия в посока на климатична неутралност. По негови думи не става дума за затваряне на въглищните централи, а преминаване към производство с по-ниски емисии.

Димитров е на мнение, че зелените политики няма да дадат допълнителна конкурентоспособност на икономиката на страната ни. „Това което дава конкурентоспособност са тези 8 млрд. лв., които през 2022 г. успяхме да платим към небитовите потребители от държавната ни енергетика, успяхме да поддържаме цената за небитовите поробители. Бизнесът беше конкурентоспособнен и запазихме и работни места“, допълни той.

Димитров поясни, че през 2038 г. България ще приключи с въглищата, но е необходим плавен преход, а „Марица – Изток“ да стане индустриално сърце на страната.

Димитров поясни, че щом „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ гласуваха за предоговаряне на ПВУ в частта за вредните емисии означава, че са признали грешката. Сандов не смята, че са допуснали грешка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ненормалния натегач и лъжец е тук

    20 1 Отговор
    Този кога най после ще разкаже колко е зависим от управляващите и че не защитава никакви синдикални интереси и права! Жена му е директор в ЦУ на НАП, както и дъщеря му на доста висока позиция в същата структура! Този зависим Пламен ще се бори за нашите права или за огромните заплати на жена си и дъщеря си, може и зета да е там вече! Пламене жалък и неприятен смешник си!
  • 2 бракониер

    19 0 Отговор
    До тогава България ще приключи и със горите , защото няма да останат като гледам каква сеч пада .
  • 3 Ужас

    10 3 Отговор
    То ПВУ никога не предвиждаше да се ЗАТВАРЯТ. Беше договорено да се обновят с нови технологии, позволяващи да продължат да работят, но да се ДЕКАРБОНИЗИРАТ (казано просто - да се сложат например филтри, които да пречистват за да не се мърси толкова въздуха).

    Естествено всичко това се замете, темата се политизира за да наплюят само и единствено ПП. Губим отново ние, дами и господа. Ще тровят региона с мръсен въздух още десетилетия. Само и само Боко да спечели бонус политически дивиденти.

    За пример - в центъра на Виена има цех за изгаряне на отпадъчни материали. Изграден с нови технологии и филтри - 0% замърсяване на въздуха. Не оставяйте да ви контролира пропагандата. Същото щеше да е и тук с въглищата.

    Мислете добре на 2-ри април за кого ще гласувате. Буквално ви тровят.
  • 4 А с теб

    12 2 Отговор
    трябва да приключи час по - скоро !
  • 5 Тити

    9 3 Отговор
    Няма да изкарат въглищните централи до 2038 правят си сметка без кръчмаря

    Коментиран от #6

  • 6 Няма да

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Тити":

    Ако го позволим!
  • 7 Всъщност

    7 0 Отговор
    Профсъюзната мафия винаги се е намесвала само в защита на щатските интереси . И сега са се задействали само защото отровните въглищни тецове могат да спрат да носят печалби на янките . А че българите плащат МИЛИАРДИ ❗ежегодно глоби/квоти Вместо англосаксонските собственици , това профсъюзите не ги засяга !
  • 8 Краси Марков

    7 0 Отговор
    Винаги съм се питал каква е заплатата на г-н Пламен Димитров и кой му я плаща.

    Ако някой знае, моля за информация. Г-н Пламен Димитров е публична личност и доходите му би трябвало да не са тайна.
  • 9 Настопроценти

    4 1 Отговор
    България ще приключи и с двата ядренни реактора в АЕЦ "Козлонадуй" ,и съвсем ще угасне.
  • 10 американски модел

    5 1 Отговор
    Както е тръгнало да ни бутат в грешната посока, до 2038 България може и да я няма....

    Коментиран от #14

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор
    Как може да правиш прогноза за 38г???????Вероятноста някой от прогнозиращите и от пишештите да е жив..... да е жив може да ви определи букмейкър.уверявам го този ,коефициента за него ще е доста висок....
  • 12 А бе,

    3 0 Отговор
    през 2038 я камилата, я камиларя !
  • 13 И този не разбрал

    2 0 Отговор
    НИКЪДЕ няма клауза и в сегашния ПВУ за затваряне на топлоцентрали. Става въпрос за намаляване на емисии с 40%.
    Да няма как да постигне 40% без затваряне на въглищни централи. Така е. Но като текст никъде не е упоменато.
    Та да се казват нещата такива каквито са.
  • 14 Бивш канадец

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "американски модел":

    ...а може и ЕС да го няма.
  • 15 ХАХАХА

    1 0 Отговор
    А ти дотогава я камилата я калимаря!
  • 16 Браво Пацо, браво Димитров!

    4 0 Отговор
    А на баба запази ли си газовата ламБа, или ще си светиш с борина? От где ви намират такива отровни плужеци?
  • 17 Стария

    2 1 Отговор
    Пълни манипулации нищо няма да приключи!И лева няма да си дадем!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анонимен

    0 0 Отговор
    От много далеч си клатиш краката теб до тогава може да те няма ръсиш само заблуди
  • 20 Тоя па,тоя па

    2 0 Отговор
    Комуноиден отпадък.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове